Pomocí lisu na sušenky vytvarujte toto snadné máslové těsto do složitých tvarů a bavte se zdobením posypem, čokoládou a čokoládovými lupínky. Skvěle do této činnosti zapojíte i děti. Těsto není třeba chladit a sušenky se skvěle zmrazí i přepravují.

Ingredience

  • 230 g másla, změklého na pokojovou teplotu.
  • 150 g cukru krystal
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 291 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • Na ozdobu volitelně: gelové potravinářské barvivo, posyp, čokoládové lupínky a rozpuštěná čokoláda

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vyložte 2 nebo 3 velké plechy silikonovými podložkami na pečení.
  2. Ve velké míse mixérem vyšlehejte máslo a moučkový cukr na středně vysoké rychlosti dohromady do hladka, asi 2 minuty. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a mandlový extrakt a šlehejte na vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu. Seškrábejte stěny a dno mísy a podle potřeby znovu vyšlehejte, aby se hmota spojila.
  3. Při nízkých otáčkách zašlehejte mouku a sůl. Přidejte vysokou rychlost a šlehejte, dokud se zcela nespojí.
  4. Těsto vložte do lisu na sušenky. Lis na sušenky držte kolmo k vyloženému plechu a vytlačujte sušenky ve vzdálenosti 5 cm od sebe.
  5. V případě potřeby ozdobte tvarované sušenky posypem nebo do středu vtlačte čokoládový kousek. Poznámka: Před přidáním posypky je vhodné sušenky lehce potřít vodou – pomůže to jejich přilnutí.
  6. Pokud je těsto na sušenky při práci příliš měkké, zchlaďte je před pečením na 10 minut v chladničce.
  7. Pečte, dokud okraje velmi lehce nezhnědnou, 7-9 minut.
  8. Vyjměte je z trouby a nechte 5 minut vychladnout na plechu, než je přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly. Pokud chcete, pokapejte je ještě rozpuštěnou čokoládou.
  9. Sušenky vydrží čerstvé ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 1 týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang