Rebarborový koláč s tvarohem – recept – s jahodami a drobenkou z ovesných vloček

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyKrémy, polevy a náplněLinecké cukrovíMagazínMoučníky

Tento recept je s rebarborou, jahodami a drobenkou, protože bez té se správný koláč (s pár výjimkami) neobejde. Na takový koláč zkrátka nic nemá, přísahám. Rozhodně si ho upečte taky. Ale dobře radím, raději počkejte, až trochu vychladne. Pokud to vydržíte.

Linecký koláč s tvarohem, rebarborou, jahodami a drobenkou z ovesných vloček

Ingredience:

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry 

Náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 1 bílek
  • 1 celé vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • krupicový cukr podle chuti
  • 250 g jahod (nebo víc)
  • 1 velký řapík rebarbory (nebo víc)

Drobenka:

  • 100 g třtinového cukru
  • 75 g polohrubé mouky 
  • 75 g ovesných vloček
  • 100 g másla

Postup

Nejprve připravte těsto. Máslo vyšlehejte se žloutkem, cukrem, solí a citronovou kůrou. Poté zapracujte mouku. Pokud se vám zdá těsto příliš lepivé, přidejte mouku, pokud se naopak rozpadá přidejte máslo nebo kapku mléka. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte na hodinu do lednice.

V této hodině máte čas na přípravu náplně a drobenky. Bílek a vejce vyšleháme s cukrem do pěny a zašleháme do tvarohu spolu s vanilkovým extraktem. Množství cukru nechám na vás, je to hodně individuální záležitost. Já dávám mezi 80-100 g. Prostě ochutnejte a uvidíte! Jahody omyjte a nakrájejte na čtvrtiny, rebarboru oloupejte a nakrájejte na přibližně půlcentimetrové kousky. 

Na drobenku smíchejte všechny suroviny dohromady a mněte, dokud se směs nespojí a nezačne tvořit hrudky. Drobenku je nejlepší dělat rukama. Jen rukama poznáte, jestli jí něco chybí. Pokud vám drobenka málo „strouhá“ prsty, přihoďte cukr, pokud se patlá, přisypte ovesné vločky nebo mouku, a pokud se z ní práší a netvoří se pěkné hrudky, přidejte máslo. Jednoduché a vysoce terapeutické!

Troubu vyhřejte na 180°C. Těsto vyndejte z lednice, rozválejte na kulatý plát a vyložte jím koláčovou formu. Propíchejte těsto vidličkou, aby s něj mohl unikat vzduch. (Těsto můžete i přikryté papírem na pečení a zatížené fazolemi 10 minut předpéct, já jsem tentokrát přeskočila… Ano, přiznávám, občas jsem nehorázný lenoch.)

Na těsto rozprostřete rebarboru a jahody, na ně potom tvarohový krém. Pečte 30 minut. Poté koláč vyndejte a bohatě posypte drobenkou a pečte dalších 15 až 20 minut. Nechte vychladnout a podávejte nakrájené na řezy. 

TIP: Za ochutnání rozhodně stojí také linecký švestkový koláč s tvarohem a drobenkou a švestkový koláč s tvarohem a chutné a zdravé lívanečky z ovesných vloček.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang