
Náš epos o cukroví začneme klasickými druhy. Těmi, které nemohou na našem svátečním stole chybět, každá rodina na ně má osvědčený recept a nedá na něj dopustit.
U nás do téhle skupiny patří vanilkové rohlíčky – půl napůl z vlašských a lískových ořechů, linecké cukroví s kapkou citronu a domácí marmeládou, bílkové cukroví – kokosky, pařížské pusinky (nebo rohlíčky) s čokoládovým krémem, který se jen rozplývá, a marokánky napěchované ořechy a sušeným ovocem.
Za vyzkoušení stojí i zdravější verze ve veganské podobě. Pečené i nepečené vánoční cukroví pro vegany je velmi delikátní záležitost, zkuste také upéct zdravou vánočku.
Vanilkové rohlíčky – recept
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 220 g másla
- 60 g strouhaných lískových ořechů
- 60 g strouhaných vlašských ořechů
- 2 žloutky
Na obalení:
- 200 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
Postup na vanilkové rohlíčky
- Z mouky, moučkového cukru, másla, ořechů a žloutků vypracujte těsto a nechte odležet v lednici (minimálně hodinu, klidně přes noc).
- Z těsta odebírejte kousky velikosti oříšku, na vále vyválejte dlaní malé rohlíčky, stočte do tvaru podkovy a klaďte na plech vyložený papírem na pečení.
- Nebo můžete z těsta vyválet dlouhého tenkého „hada“, rozkrájet ho na několikacentimetrové válečky, stočit a péct.
- Pečte při 180°C do zezlátnutí (zhruba 8 minut). Ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nechte vychladnout a uložte v chladu.
TIP: Za vyzkoušení stojí také tento recept na ořechové rohlíčky nebo tradiční vánoční vaječný likér, který v tento svátek nesmí chybět.
Linecká kolečka – recept
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 2 žloutky
- 1-2 lžičky citronové šťávy
Na dokončení:
- 1 sklenička oblíbené marmelády z červeného ovoce (pokud máte domácí, tak je to jasná volba)
- 1 lžíce rumu
Postup na linecká kolečka
- Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu (nebo přes noc) odpočinout v lednici.
- Poté na moukou poprášené ploše vyválejte plát o síle přibližně 3 mm a vykrajujte tvary podle fantazie.
- Vždy jeden plný a jeden s vykrojeným středem, které budete po upečení spojovat marmeládou rozmíchanou s rumem. Nejčastější jsou kolečka s hvězdičkovým středem.
- Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení při 180°C (do zezlátnutí okrajů) a před promazáním nechte dokonale vychladnout. Uložte do chladu.
Pařížské pusinky (nebo rohlíčky) – recept
Ingredience:
- 2 velká vejce
- 200 g krupicového cukru
- 200 g strouhaných vlašských ořechů (nebo směsi vlašských, lískových a pekanových ořechů)
- 2 lžíce hladké mouky
Čokoládový krém (může se použít i na kokosky, takže pokud budete připravovat oba druhy cukroví, připravte krému dvojnásobné množství):
- 125 ml šlehačky
- 100 g kvalitní hořké čokolády (já nejraději používám čokoládu se 70% kakaové hmoty)
- 50-75 g moučkového cukru
- 250 g másla, změklého
Na dokončení rozpuštěná čokoláda na polití.
TIP: Pokud mluvíme o kokoskách, co zkusit něco nového a připravit tyhle paleo kokosky.
Postup na pařížské pusinky (pařížské rohlíčky)
- Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut. Do vaječné směsi přimíchejte ořechy a mouku.
- Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte drobné pusinky nebo krátké proužky (těsto hodně nabude).
- Pečte na 160°C dozlatova. Nechte dokonale vychladnout.
- Na krém svařte smetanu s čokoládou a nechte vychladnout. (Klidně ji můžete svařit den předem a na noc uložit do lednice.) Po vychladnutí vyšlehejte čokoládovou smetanu dohladka. Pozor na přešlehání.
- Pokud se vám směs srazí, nezoufejte a dejte ji na pár vteřin nahřát do mikrovlnné trouby, potom půjde vyšlehat znovu. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a poté do ní zašlehejte čokoládovou směs.
- Pozor, čokoládová i máslová směs by měly mít stejnou, tedy pokojovou, teplotu. Hotovým krémem naplňte sáček s otevřenou zdobící špičkou s krátkými hustými zoubky a ozdobte jím rohlíčky.
- Dejte vychladit (do lednice či mrazáku nebo na balkon, pokud venku mrzne) a namáčejte do rozpuštěné čokolády.
TIP: Vyzkoušet stojí za to také linecké cukroví ze špaldové mouky.
Marokánky – recept
Ingredience:
- 125 ml smetany
- 125 ml mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce krupicového cukru
- 250 g směsi nasekaných ořechů a sušeného ovoce (používáme 50 g vlašských ořechů, 50 g lískových ořechů, 50 g arašídů, 40 g brusinek, 40 g rozinek, 20 g kandované citrusové kůry)
Na dokončení hořká (či kombinace hořké a mléčné) čokoláda na potření.
Postup na marokánky
- V kastrůlku smícháme smetanu, mléko, mouku a cukr a vařte do zhoustnutí. Vmíchejte směs ořechů a sušeného ovoce.
- Na plech vyložený papírem na pečení dělejte dvěma lžičkami kupičky a lehce je zploštěte. Pečte při 180°C do zezlátnutí okrajů.
- Po upečení a vychladnutí sloupněte z papíru a hladkou stranu (tedy tu, která byla přilepená k papíru) potřete rozpuštěnou čokoládou.