Klasické druhy cukroví – linecká kolečka, vanilkové a pařížské rohlíčky, marokánky

CukrovíDezertyDžemy, marmelády a povidlaKrémy, polevy a náplněLinecké cukrovíPečené cukrovíPlněné cukrovíVánoční cukroví

Náš epos o cukroví začneme klasickými druhy. Těmi, které nemohou na našem svátečním stole chybět, každá rodina na ně má osvědčený recept a nedá na něj dopustit.

U nás do téhle skupiny patří vanilkové rohlíčky – půl napůl z vlašských a lískových ořechů, linecké cukroví s kapkou citronu a domácí marmeládou, bílkové cukroví – kokosky, pařížské pusinky (nebo rohlíčky) s čokoládovým krémem, který se jen rozplývá, a marokánky napěchované ořechy a sušeným ovocem. 

Za vyzkoušení stojí i zdravější verze ve veganské podobě. Pečené i nepečené vánoční cukroví pro vegany je velmi delikátní záležitost, zkuste také upéct zdravou vánočku.

Vanilkové rohlíčky – recept

Ingredience: 

  • 300 g hladké mouky 
  • 50 g moučkového cukru 
  • 220 g másla 
  • 60 g strouhaných lískových ořechů 
  • 60 g strouhaných vlašských ořechů 
  • 2 žloutky 

Na obalení: 

  • 200 g moučkového cukru 
  • 2 sáčky vanilkového cukru 

Postup na vanilkové rohlíčky

  1. Z mouky, moučkového cukru, másla, ořechů a žloutků vypracujte těsto a nechte odležet v lednici (minimálně hodinu, klidně přes noc).
  2. Z těsta odebírejte kousky velikosti oříšku, na vále vyválejte dlaní malé rohlíčky, stočte do tvaru podkovy a klaďte na plech vyložený papírem na pečení.
  3. Nebo můžete z těsta vyválet dlouhého tenkého „hada“, rozkrájet ho na několikacentimetrové válečky, stočit a péct.
  4. Pečte při 180°C do zezlátnutí (zhruba 8 minut). Ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nechte vychladnout a uložte v chladu. 

TIP: Za vyzkoušení stojí také tento recept na ořechové rohlíčky nebo tradiční vánoční vaječný likér, který v tento svátek nesmí chybět.

Linecká kolečka – recept

Ingredience: 

  • 300 g hladké mouky 
  • 60 g moučkového cukru 
  • 160 g másla 
  • 2 žloutky 
  • 1-2 lžičky citronové šťávy 

Na dokončení: 

  • 1 sklenička oblíbené marmelády z červeného ovoce (pokud máte domácí, tak je to jasná volba) 
  • 1 lžíce rumu 

Postup na linecká kolečka

  1. Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu (nebo přes noc) odpočinout v lednici.
  2. Poté na moukou poprášené ploše vyválejte plát o síle přibližně 3 mm a vykrajujte tvary podle fantazie.
  3. Vždy jeden plný a jeden s vykrojeným středem, které budete po upečení spojovat marmeládou rozmíchanou s rumem. Nejčastější jsou kolečka s hvězdičkovým středem.
  4. Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení při 180°C (do zezlátnutí okrajů) a před promazáním nechte dokonale vychladnout. Uložte do chladu.

Pařížské pusinky (nebo rohlíčky) – recept

Ingredience: 

  • 2 velká vejce 
  • 200 g krupicového cukru 
  • 200 g strouhaných vlašských ořechů (nebo směsi vlašských, lískových a pekanových ořechů) 
  • 2 lžíce hladké mouky 

Čokoládový krém (může se použít i na kokosky, takže pokud budete připravovat oba druhy cukroví, připravte krému dvojnásobné množství)

  • 125 ml šlehačky 
  • 100 g kvalitní hořké čokolády (já nejraději používám čokoládu se 70% kakaové hmoty) 
  • 50-75 g moučkového cukru 
  • 250 g másla, změklého 

Na dokončení rozpuštěná čokoláda na polití. 

TIP: Pokud mluvíme o kokoskách, co zkusit něco nového a připravit tyhle paleo kokosky.

Postup na pařížské pusinky (pařížské rohlíčky)

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut. Do vaječné směsi přimíchejte ořechy a mouku.
  2. Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte drobné pusinky nebo krátké proužky (těsto hodně nabude).
  3. Pečte na 160°C dozlatova. Nechte dokonale vychladnout. 
  4. Na krém svařte smetanu s čokoládou a nechte vychladnout. (Klidně ji můžete svařit den předem a na noc uložit do lednice.) Po vychladnutí vyšlehejte čokoládovou smetanu dohladka. Pozor na přešlehání.
  5. Pokud se vám směs srazí, nezoufejte a dejte ji na pár vteřin nahřát do mikrovlnné trouby, potom půjde vyšlehat znovu. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a poté do ní zašlehejte čokoládovou směs.
  6. Pozor, čokoládová i máslová směs by měly mít stejnou, tedy pokojovou, teplotu. Hotovým krémem naplňte sáček s otevřenou zdobící špičkou s krátkými hustými zoubky a ozdobte jím rohlíčky.
  7. Dejte vychladit (do lednice či mrazáku nebo na balkon, pokud venku mrzne) a namáčejte do rozpuštěné čokolády. 

TIP: Vyzkoušet stojí za to také linecké cukroví ze špaldové mouky.

Marokánky – recept

Ingredience: 

  • 125 ml smetany 
  • 125 ml mléka 
  • 4 lžíce hladké mouky 
  • 4 lžíce krupicového cukru 
  • 250 g směsi nasekaných ořechů a sušeného ovoce (používáme 50 g vlašských ořechů, 50 g lískových ořechů, 50 g arašídů, 40 g brusinek, 40 g rozinek, 20 g kandované citrusové kůry) 

Na dokončení hořká (či kombinace hořké a mléčné) čokoláda na potření. 

Postup na marokánky

  1. V kastrůlku smícháme smetanu, mléko, mouku a cukr a vařte do zhoustnutí. Vmíchejte směs ořechů a sušeného ovoce.
  2. Na plech vyložený papírem na pečení dělejte dvěma lžičkami kupičky a lehce je zploštěte. Pečte při 180°C do zezlátnutí okrajů.
  3. Po upečení a vychladnutí sloupněte z papíru a hladkou stranu (tedy tu, která byla přilepená k papíru) potřete rozpuštěnou čokoládou.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang