Bezlepkové ořechové rohlíčky

Dezerty

Letos jsem se rozhodla trošku experimentovat a potěšit vás tak trošku nevšedními a snad i krapet zdravějšími recepty na vánoční cukroví. Jako první se s vámi podělím o skvělé ořechové rohlíčky, které jsou slazené jen troškou medu, ale přesto chutnají naprosto báječně. Jak je upéct?

Díky vlašským oříškům a domácímu ghí naprosto úžasně voní a doslova se vám rozplynou na jazyku. A víte, co je naprosto skvělé? Jejich variabilita, z jednoho těsta můžete vykouzlit hned několik druhů cukroví. Stačí část obalit v moučkovém cukru, část promazat oříškovým máslem a zbytek promazat marmeládou a polít hořkou čokoládou.

Ingredience

Co si připravit?

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g hladké pohankové mouky
  • 70 g ghí
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 vrchovatá lžíce medu
  • 1 žloutek
  • 1 vejce

Jak na to?

Postup přípravy

Vlašské ořechy nameleme a smícháme je s pohankovou moukou. Vanilkový lusk podélně rozřízneme ostrým nožem a tupou hranou vyškrábneme semínka, která přihodíme k mouce s ořechy. Přidáme změklé ghí (můžete použít i klasické máslo), vrchovatou lžíci medu, jeden žloutek a jedno celé vejce.

Začněte těsto zpracovávat v míse vařečkou, a ve chvíli, kdy se všechny ingredience začnou spojovat, vysypeme těsto na vál a důkladně ho zpracujeme rukama. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a nechte ho nejlépe přes noc odležet.

Druhý den vyndáme těsto z ledničky, ještě jedno ho lehce prohněteme a můžeme začít plnit formičky. Já použila tvar rohlíčků, ale použít můžete libovolný tvar kovových formiček. Z těsta vždy vytvoříme menší kuličku, kterou vtlačíme do formičky, tak aby těsto vyplnilo celou její plochu. Takto připravené je skládáme a plech a dáme péct do předehřáté trouby na 160 stupňů. Pečeme přibližně 10 minut do zezlátnutí. Hotové, ještě teplé rohlíčky vyklopíme z formiček.

Po upečení nechte rohlíčky ideálně týden dva na chladném místě odležet. Pak už se do nich můžete s chutí pustit. Skvělé jsou jen tak samotné, ale pokud by na vás byly málo sladké, obalte je v moučkovém cukru nebo slepte oříškovým máslem a marmeládou.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang