Existuje snad oblíbenější cukroví než linecké? Tahle drobná máslová kolečka potřená marmeládou peče na Vánoce snad každá rodina. Každý má ten svůj originální a zaručeně nejlepší recept na to nejkřehčí, nejvoňavější a prostě nejlepší linecké. Jak upéct to nejlepší linecké cukroví ze špaldové mouky?

Letos jsem si při pečení hrozně oblíbila používat celozrnnou špaldovou mouku, nejen že je mnohem zdravější, ale dodá cukroví takovou hrozně příjemnou oříškovou chuť a vůni. Cukru jsem v receptu použila také méně, takže si můžete dát i o nějaký ten kousek na víc a nemusíte mít výčitky.

Jediné, co jsem v receptu nenahrazovala, je pravé a poctivé máslo, bez něj to prostě není ono. Kupuju farmářské a ta chuť je zkrátka nenahraditelná. Raději udělám menší množství cukroví z kvalitních surovin a užiju si pár kousků denně, než upéct několik kilo z náhražek, které by mému tělu rozhodně stejně nijak neprospěly.

A další věc na které rozhodně nešetřete je výběr marmelády! Vybírejte kvalitní s vysokým podílem ovoce, ta chuť je pak úplně jiná, věřte mi. Já použila ostružinovou od Marmelády s příběhem a měla jsem co dělat, abych jí namazala na cukroví a nesnědla ji lžičkou přímo ze skleničky.

Ingredience

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 115 g másla
  • 20 g kokosového cukru
  • 1 – 2 žloutek  ze šťastného vajíčka
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli
  • kůra z jednoho bio citronu
  • oblíbená marmeláda na promazání

A jak zní postup přípravy?

Postup přípravy

Špaldovou mouku prosejeme na pracovní plochu, smícháme ji s cukrem a špetkou soli a uprostřed uděláme důlek. Do ně vyklepneme žloutky a přidáme med. Máslo necháme nakrájíme na menší kousky a rozprostřeme ho kolem mouky, aby se nám těsto dobře zpracovávalo.

Nakonec přidáme nastrouhanou kůru z citronu a rukama zpracujeme hladké těsto. Pokud se těsto stále drolilo, přidejte lžíci až dvě vody nebo mléka.

Hotové těsto zabalte do folie a nechte nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Druhý den těsto znovu propracujeme a vyválíme z něj cca 3 mm vysokou placku, ze které vykrajujeme libovolné tvary. Nezapomeňte do poloviny udělat dírku.

Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů přibližně 8 minut do zezlátnutí.

TIP: Proč nezkusit na Vánoce veganské cukroví? Kromě lineckého cukroví lze udělat jednoduché cukroví jako pečené perníčky nebo nepečená vosí hnízda či raw kuličky. K cukroví si dopřejte domácí vaječný likér, který cukroví skvěle doplní a ještě více navodí vánoční atmosféru.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang