Domácí vaječňák snadno a rychle

Likéry a vínaNápoje
domaci-vajecnak

Vaječný koňak neboli vaječňák neodmyslitelně patří zejména k období Vánoc, vychutnat si ho ale můžete prakticky kdykoliv. Naučte se s námi připravit domácí vaječný koňak snadno a rychle.

Když se sejdete u svátečního krbu, možná budete popíjet sváteční vaječný koňak – nebo si to budete přát. Po celém světě je příprava a pití vaječného likéru způsobem, jak přivítat zimní svátky, a to se vší jeho bohatostí.

Pravý vaječný koňak

Nejčastěji se předpokládá, že vaječný koňak má kořeny ve středověkém evropském nápoji zvaném „posset“, který se vyráběl z horkého, oslazeného a okořeněného mléka, které se sráželo s pivem nebo vínem.

TIP: Vaječný likér můžete podávat samotný nebo např. k francouzskému toastu nebo jednoduchým dezertům.

Složení a chuť vaječňáku

Lidé pijí tento veselý lektvar na zahájení sezóny a lákají je jeho příjemné chutě a krémovost. Tradičně se vaječný koňak vyrábí z mléka. Kombinuje hustou smetanu, cukr a mléko se syrovými, našlehanými žloutky a bílky.

Do směsi se často přidávají destiláty, jako je bourbon, whisky nebo brandy – samostatně nebo v kombinaci. Nejčastěji se vaječný koňak podává vychlazený, ale za obzvlášť chladných nocí se může ohřát.

Jak chutná vaječný likér?

Chuť vaječného koňaku může záviset na tom, kde na světě ho pijete.

Tradiční americký recept chutná sladce s tóny vanilky a díky vejcím má pěnivou a krémovou strukturu. Modernější verze přidávají teplé koření, jako je skořice a muškátový oříšek.

Portorikánské verze obsahují domácí kokosové mléko (rostlinné mléko) nebo kokosovou šťávu místo smetany nebo jako doplněk k ní. Současné varianty tohoto portorikánského receptu zcela vynechávají vejce a nápoj nazývají „coquito“.

V Mexiku se místo smetany používá směs mandlové pasty a mléka. Tato verze také obsahuje koření, jako je vanilka a skořice. Říká se jí „rompope“.

Jednou z běžných složek vaječného koňaku na celém světě je alkohol. Pokud je recept na vaječný koňak ochucen alkoholem, výše popsané chutě se prolínají s vůněmi těchto destilátů.

Nutriční hodnoty vaječného likéru

Vaječný koňak je „středně těžký“ nápoj, zejména když se do něj přidá alkohol. Obsah alkoholu se může lišit v závislosti na druhu přidaného alkoholu i na jeho množství. Veganské koňaky mají obvykle nižší obsah kalorií.

Tradiční vaječný koňak obsahuje syrová vejce, která mohou být kontaminována salmonelou – častou příčinou onemocnění z potravin. Pro jistotu domácí vaječný koňak před konzumací ohřejte, používejte pasterizovaná vejce nebo zvolte veganské alternativy.

Domácí vaječný likér – recept

Naučte se připravit vaječný koňak doma a už nikdy nebudete podávat vaječný koňak koupený v obchodě! Výroba dá trochu práce, ale vyplatí se, zvlášť když na vaše sváteční hosty udělá velký dojem.

Ingredience na domácí vaječný likér

  • 4 šálky mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 5 celých hřebíčků
  • 2 a ½ lžičky vanilkového extraktu, rozdělené
  • 12 velkých žloutků
  • 1 a ½ šálku bílého cukru
  • 4 šálky lehké smetany
  • 2 a ½ šálku světlého rumu (volitelně)
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
„Těžkost“ vaječného koňaku závisí na množství přidaného alkoholu.

Postup na domácí vaječný likér

  1. Smíchejte mléko, skořici, 1/2 lžičky vanilky a hřebíček v hrnci na nejnižším stupni; míchejte a zahřívejte 5 minut. Zvyšte teplotu na středně nízkou a pomalu přiveďte k varu. Odstavte z ohně.
  2. Žloutky vyšlehejte ve velké míse do světle žluté barvy. Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebudou světlé a nadýchané.
  3. Do žloutkové směsi nalijte část horké mléčné směsi a rychle šlehejte, abyste zabránili míchání vajec. Pokračujte v přidávání horkého mléka a šlehejte, dokud není všechno mléko zapracováno.
  4. Směs vlijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne, asi 3 minuty; nedovolte, aby se směs vařila. Sceďte, abyste odstranili hřebíček, a nechte asi 1 hodinu vychladnout.
  5. Vmíchejte smetanu, rum, zbývající 2 lžičky vanilky a muškátový oříšek. Před podáváním dejte do chladničky na 8 hodin až přes noc.

Recept na vaječný koňak

Nalaďte se na sváteční atmosféru vaječným koňakem, klasickým vánočním nápojem z brandy, smetany, vajec a vanilky. Podávejte s velkým množstvím ledu ve sklenicích typu tumbler.

Ingredience na vaječný koňak

  • 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábnutý se semínky
  • 4 vejce, oddělená
  • 100 ml cukrového sirupu
  • 100 ml dvojité smetany
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 100-150 ml brandy
  • led
Vaječný koňak je oblíbený nápojem nejen přes svátky.

Postup na vaječný koňak

  1. Vanilku vložte do velké mísy. Přidejte žloutky a cukrový sirup a šlehejte elektrickým šlehačem, dokud nezesvětlají, asi 2-3 minuty.
  2. Přidejte smetanu, mléko a brandy a znovu šlehejte, dokud se nespojí. Přeceďte do misky na punč.
  3. Vyčistěte šlehače a poté v čisté míse ušlehejte bílky do měkkých špiček. Třetinu ušlehaných bílků vmíchejte do směsi mléka a smetany v punčové míse a poté přidejte zbývající ušlehané bílky.
  4. Opatrně je vmíchejte, až je vaječný koňak nadýchaný a hladký. Chlaďte, dokud nebude připraven k podávání. Přikrytý v lednici vydrží až jeden den.
  5. Těsně před podáváním přidejte velké množství ledu, jemně promíchejte a naberte do sklenic.

Babiččin vaječný koňak – recept

Pokud toužíte po jedné porci vánoční nálady, můžete si tento sváteční základ bleskově připravit podle tohoto jednoduchého receptu přímo z babiččiny kuchařky.

Ingredience na babiččin vaječný koňak

  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 lžíce cukru nebo medu
  • 3/4 šálku plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky vanilky
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce rumu (nepovinné)

Postup na babiččin vaječný koňak

  1. V míse rozšlehejte jedno vejce, přidejte cukr nebo med a sůl.
  2. V malém mixéru přidejte plnotučné mléko, vanilku a vaječnou směs. Pokud šleháte, je to místo, kde přidáte 1-2 lžíce rumu nebo brandy.
  3. Mixujte, dokud se dobře nespojí a nenapění, a nalijte do hrnku.
  4. Na závěr posypte muškátovým oříškem.

Luxusní vaječný koňak – recept

Jak slibuje název, tento vaječný koňak je skutečně luxusní. Je bohatý na vaječné žloutky a smetanu a obohacený třemi druhy lihovin, takže na něj jen tak nezapomenete. Doporučujeme malé porce, protože je silný.

Ingredience na luxusní vaječný koňak

  • 6 žloutků
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1 šálek lehkého rumu
  • 250 ml husté smetany nebo půl na půl
  • 1 šálek koňaku nebo brandy Asbach
  • 1/2 šálku pomerančového likéru, například Grand Marnier nebo Cointreau
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek na ozdobu
Vaječný koňak před podáváním ozdobte muškátovým oříškem.

Postup na luxusní vaječný koňak

  1. Ve velké míse vyšlehejte žloutky metličkou do světlé barvy. Postupně zašlehejte moučkový cukr a poté rum. Přeneste mísu do chladničky a nechte ji tam 1 hodinu odkrytou, aby se rozptýlila vaječná chuť.
  2. Za stálého šlehání přidejte hustou smetanu nebo půl na půl, koňak a pomerančový likér. Přikryté nechte v chladničce nejméně 3 hodiny.
  3. Podávejte a každý šálek ozdobte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.

Postup pro vaječný koňak – vařený

  1. Vařený vaječný koňak připravíte tak, že ve velké míse vyšleháte žloutky s cukrem. Ve velkém hrnci zahřejte 2 šálky husté smetany na středně nízké teplotě, až se začne vařit. Za stálého šlehání pomalu přidávejte asi polovinu horké smetany ke žloutkům.
  2. Poté za stálého míchání pomalu přilévejte směs vajec a smetany zpět do hrnce. Za stálého míchání vařte, dokud směs trochu nezhoustne a nedosáhne teploty 80 °C. Nepřehřívejte, jinak se směs srazí.
  3. Odstavte z ohně a ihned vmíchejte zbývající 2 šálky husté smetany. Sceďte, zcela vychlaďte a nechte vychladnout.
  4. Vmíchejte rum, koňak a pomerančový likér. Před podáváním přikryjte a nechte alespoň 3 hodiny v chladničce.

Recept na vaječný likér (domácí)

Připravte si náš jednoduchý recept na vaječný koňak ze salka, který je dokonalým tipem na slavnostní večírek. Tento tradiční vánoční nápoj obsahuje pouhých pět ingrediencí včetně vaječných žloutků a brandy.

Ingredience na vaječný likér (domácí)

  • 50 g cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 1 lžička vanilkové esence (tekuté aroma)
  • 397 g plechovky kondenzovaného mléka (např. salko)
  • 100 ml brandy

Postup na vaječný likér (domácí)

  1. Cukr dejte do hrnce se 75 ml vody. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, pak vychlaďte a zchlaďte.
  2. Žloutky vyšlehejte s vanilkou dohladka. Přidejte kondenzované mléko, brandy a vychlazený cukrový sirup a dobře promíchejte.
  3. Nalijte do džbánu a nechte chladit alespoň 2 hodiny. Podávejte do 24 hodin s ledem.

Nejlepší domácí vaječňák – recept

Stačí dva kroky a máte slavnostní nápoj připravený dopředu. Před podáváním ho nezapomeňte důkladně vychladit a nakonec ho také prošlehejte, aby se vše smíchalo.

Ingredience na nejlepší domácí vaječňák

  • 6 velkých vajec, oddělených
  • ¾ šálku cukru, rozděleno
  • 3 šálky mléka
  • ¼ šálku bourbonu
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 2 lžíce brandy
  • 1 šálek husté smetany
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Domácí vaječňák nejlépe chutná vychlazený.

Postup na nejlepší domácí vaječňák

  1. Žloutky vložte do středně velké mísy a postavte ji nad hrnec s vroucí vodou. Přidejte 1/4 šálku a 2 lžíce cukru a šlehejte na mírném ohni, dokud žloutky nezhoustnou, asi 5 minut. Přilijte mléko, bourbon, rum a brandy a přelijte do velké mísy.
  2. V jiné velké míse vyšlehejte bílky se zbývající 1/4 šálku a 2 lžícemi cukru, dokud se nevytvoří velmi jemné špičky. Bílky vmíchejte do žloutkové směsi.
  3. Ve střední míse vyšlehejte hustou smetanu, dokud lehce nezhoustne. Šlehačku a muškátový oříšek vmíchejte do vaječného likéru a důkladně vychlaďte. Před podáváním znovu prošlehejte a promíchejte.

TIP: Vaječný koňak můžete nechat přes noc v chladničce. Před podáváním promíchejte.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang