Domácí vaječňák snadno a rychle

Likéry a vínaNápoje
domaci-vajecnak

Vaječný koňak neboli vaječňák neodmyslitelně patří zejména k období Vánoc, vychutnat si ho ale můžete prakticky kdykoliv. Naučte se s námi připravit domácí vaječný koňak snadno a rychle.

Ingredience

  • 4 žloutky
  • 1/3 šálku cukru plus 1 polévková lžíce cukru
  • 470 ml plnotučného mléka
  • 1 šálek tučné smetany
  • 88 ml bourbonu
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 4 vaječné bílky

Postup

  1. Žloutky šlehejte v mixéru, dokud nezesvětlají. Postupně přidejte 1/3 šálku cukru a pokračujte ve šlehání, dokud se zcela nerozpustí. Přidejte mléko, smetanu, bourbon a muškátový oříšek a promíchejte.
  2. Bílky vložte do mixéru a vyšlehejte do měkkých špiček. Při stále běžícím mixéru postupně přidávejte 1 lžíci cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  3. Bílky zašlehejte do žloutkové směsi. Vychlaďte a podávejte.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang