Hned jsem věděla, že musím upéct malinovo-ostružinový koláč. Až tento koláč z křehkého těsta vytáhnete z trouby a ucítíte tu vůni a až nakonec ochutnáte, tak pochopíte, že i jídlo může odplavit všechny starosti. A taky, že i léto může mít konkrétní vůni a chuť!

Koláč z křehkého těsta se žloutkovým krémem, malinami, ostružinami a drcenými sušenkami amaretti

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g studeného másla
  • 2 lžíce studené vody

Náplň:

  • 100 g malin
  • 100 g ostružin
  • 200 ml zakysané smetany
  • 4 žloutky
  • 150 g krupicového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžička Amaretta (lze vynechat)

Na ozdobu drcené sušenky amaretti.

Postup

Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo vložte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla jakási drobenka. Samozřejmě můžete drobenku vypracovat ručně, ale pracujte co nejrychleji, aby se máslo příliš nezahřálo. Poté přidejte vodu a opět krátce promixujte. Těsto vyndejte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli.

Těsto si podsypte moukou, a poté ho vyválejte do kulatého plátu silného asi 2 – 3 mm. Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje, a pokud se vám někde porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou a zatěžte pečícím papírem s fazolemi a pečte 20 minut „naslepo“. 

Mezitím, co se peče korpus, připravte náplň. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a Amaretto. Ostružiny a maliny opláchněte a nechte odkapat. 

Z korpusu sejměte zátěž, nasypte na něj ovoce a to zalijte krémem. Dejte péct na dalších 25 minut dozlatova. 

Koláč vyndejte z trouby, posypte drcenými sušenkami a nechte vychladnout. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang