Dokonalé křehké těsto na koláč – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchty
krehke-kolacove-testo-recept

Tento recept na vločkovou koláčovou kůrku vás provede každým krokem k dokonalému koláči. Pak už je jen na vás, jak si pohrajete s dalšími ingrediencemi.

Příprava

  • Příprava: 75 minut
  • Celkem: 75 minut

Ingredience na těsto

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky a další na válení
  • 1 hrnek nesoleného másla, velmi studeného, nakrájeného na kostky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 6 až 8 lžic ledové vody

Ingredience na vaječnou směs na potření

  • 1 polévková lžíce husté smetany, nebo mléka
  • 1 velký žloutek

Postup

  1. Vložte mouku, cukr a sůl do mísy kuchyňského robotu a několikrát promíchejte.
  2. Do kuchyňského robotu přidejte přibližně polovinu másla a několikrát zamixujte. Poté přidejte zbytek másla a 6krát až 8krát zamixujte, dokud nebudou největší kousky másla velké jako hrášek.
  3. Směs zalijte 4 lžícemi ledové vody a znovu zamixujte. Poté přidávejte další ledovou vodu po lžících a po každém přidání jednou nebo dvakrát zamixujte, dokud těsto nezačne sotva držet pohromadě.
  4. Směs je hotová, když malá hrstka křehkého těsta drží pohromadě po stisknutí prsty.
  5. Z kuchyňského robotu opatrně vysypte směs drobivého těsta na čistý, suchý a rovný povrch. Směs shrňte do hromádky.
  6. Směs těsta rozdělte na dva stejně velké kopečky. Každou hromádku prohněťte rukama natolik, aby se z ní dala vytvarovat koule. Nehněťte příliš! Měli byste hníst jen tolik, aby těsto drželo pohromadě bez prasklin.
  7. Pokud jste začali se studeným máslem, měli byste na těstě vidět malé kousky másla. To je dobře. Tyto malé kousky másla se při pečení rozprostřou do vrstev, takže budete mít vločkovou kůrku!
  8. Každou kouli těsta posypte trochou mouky, zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky na jednu hodinu nebo až na 2 dny.
  9. Vyjměte jednu kouli z chladničky. Nechte ji 5 až 10 minut při pokojové teplotě, aby změkl anatolik, že se bude lépe rozvalovat.
  10. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto válečkem na kruh. Během válení těsta zkontrolujte, zda se těsto nelepí na povrch pod ním. Pokud je to nutné, přidejte pod těsto několik posypů mouky, aby se těsto nelepilo.
  11. Opatrně ho položte na koláčovou formu. Těsto jemně přitlačte tak, aby pokrylo dno a stěny koláčové formy.
  12. Pomocí kuchyňských nůžek těsto zastřihněte tak, aby bylo do 1/2 cm od okraje koláčového talíře.
  13. Pomocí válečku usaďte koláčovou kůrku do skleněné koláčové formy.
  14. Vyválejte druhý plát těsta, stejně jako předtím. Opatrně jej položíme na vrchní část náplně v koláči.
  15. Přebytečné těsto ořízněte kuchyňskými nůžkami a nechte 0,5 cm přesahu. Přehněte okraj horního plátu těsta přes a pod okraj spodního plátu těsta a přitiskněte ho k sobě.
  16. Vrchní část koláče prořízněte čtyřmi 1 cm dlouhými řezy, aby mohla unikat pára z vařícího se koláče.
  17. Žloutek vyšleháme se smetanou a štětcem na pečivo jím potřeme povrch koláče.
  18. Pečte při 175 °C 45-50 minut.
  19. Vyjměte z trouby a nechte kompletně vychladnout.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang