Dokonalé křehké těsto na koláč – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyMoučníky

Tento recept na vločkovou koláčovou kůrku vás provede každým krokem k dokonalému koláči. Pak už je jen na vás, jak si pohrajete s dalšími ingrediencemi. Jak připravit to nejdokonalejší křehké těsto na koláč?

Křehké těsto na koláč můžete využít různými způsoby. Výborně poslouží jako základ pro všechny možné druhy sladkých i slaných koláčů, dortů a dezertů. Ostatně, přesvědčte se sami. Využijte ho třeba při přípravě hruškového koláče s pudinkem, banánového dezertu nebo připravte jiné sladké recepty z listového těsta. Slanou verzi křehkého těsta pak můžete použít třeba na quiche se špenátem a houbami nebo mini variantu quiche.

Těsto na koláč – recept

Připravte si díky našemu receptu perfektní těsto na koláč s mnohostrannými možnostmi využití při pečení. Jako náplň můžete použít čokoládový krém, lesní ovoce, nebo třeba pečená jablka.

Ingredience na těsto na koláč

Na těsto

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky a další na válení
  • 1 hrnek nesoleného másla, velmi studeného, nakrájeného na kostky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 6 až 8 lžic ledové vody

Na směs na potření

  • 1 lžíce husté smetany nebo mléka
  • 1 velký žloutek

Postup na těsto na koláč

  1. Vložte mouku, cukr a sůl do mísy kuchyňského robotu a několikrát promíchejte.
  2. Do kuchyňského robotu přidejte přibližně polovinu másla a několikrát zamixujte. Poté přidejte zbytek másla a 6krát až 8krát zamixujte, dokud nebudou největší kousky másla velké jako hrášek.
  3. Směs zalijte 4 lžícemi ledové vody a znovu zamixujte. Poté přidávejte další ledovou vodu po lžících a po každém přidání jednou nebo dvakrát zamixujte, dokud těsto nezačne sotva držet pohromadě.
  4. Směs je hotová, když malá hrstka křehkého těsta drží pohromadě po stisknutí prsty.
  5. Z kuchyňského robotu opatrně vysypte směs drobivého těsta na čistý, suchý a rovný povrch. Směs shrňte do hromádky.
  6. Směs těsta rozdělte na dva stejně velké kopečky. Každou hromádku prohněťte rukama natolik, aby se z ní dala vytvarovat koule. Nehněťte příliš! Měli byste hníst jen tolik, aby těsto drželo pohromadě bez prasklin.
  7. Pokud jste začali se studeným máslem, měli byste na těstě vidět malé kousky másla. To je dobře. Tyto malé kousky másla se při pečení rozprostřou do vrstev, takže budete mít vločkovou kůrku!
  8. Každou kouli těsta posypte trochou mouky, zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky na jednu hodinu nebo až na 2 dny.
  9. Vyjměte jednu kouli z chladničky. Nechte ji 5 až 10 minut při pokojové teplotě, aby změkl anatolik, že se bude lépe rozvalovat.
  10. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto válečkem na kruh. Během válení těsta zkontrolujte, zda se těsto nelepí na povrch pod ním. Pokud je to nutné, přidejte pod těsto několik posypů mouky, aby se těsto nelepilo.
  11. Opatrně ho položte na koláčovou formu. Těsto jemně přitlačte tak, aby pokrylo dno a stěny koláčové formy.
  12. Pomocí kuchyňských nůžek těsto zastřihněte tak, aby bylo do 1/2 cm od okraje koláčového talíře.
  13. Pomocí válečku usaďte koláčovou kůrku do skleněné koláčové formy.
  14. Vyválejte druhý plát těsta, stejně jako předtím. Opatrně jej položíme na vrchní část náplně v koláči.
  15. Přebytečné těsto ořízněte kuchyňskými nůžkami a nechte 0,5 cm přesahu. Přehněte okraj horního plátu těsta přes a pod okraj spodního plátu těsta a přitiskněte ho k sobě.
  16. Vrchní část koláče prořízněte čtyřmi 1 cm dlouhými řezy, aby mohla unikat pára z vařícího se koláče.
  17. Žloutek vyšleháme se smetanou a štětcem na pečivo jím potřeme povrch koláče.
  18. Pečte 45-50 minut při 175 °C.
  19. Vyjměte z trouby a nechte kompletně vychladnout.
Krehke testo na kolac recept
Křehké koláčové těsto můžete využít mnoha způsoby.

Křehké těsto na koláč – recept

Toto vynikající křehké těsto na koláč si zajisté brzy oblíbíte. Je jen na vás, na jakou variantu koláče jej použijete, co třeba linecký koláč s rybízovou marmeládou?

Ingredience na křehké těsto na koláč

  • 2 šálky mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek ztuženého tuku
  • ½ šálku velmi studené vody

Postup na křehké těsto na koláč

  1. Ztužený tuk vmíchejte do těsta mixérem nebo noži řezným pohybem, nemíchejte, pouze krátkým řezným pohybem vytvořte z mouky, zkráceného tuku a soli malé oblázky.
  2. Přidejte 1/2 šálku vody najednou.
  3. Přísady přeložte vidličkou, dokud se mouka nevstřebá a těsto se nespojí. V případě potřeby přidávejte další studenou vodu, po lžících nebo dvou, dokud těsto nebude připomínat něco podobného jako těsto na sušenky.
  4. Mělo by být vlhké, ale ne lepivé. Nepřidávejte příliš mnoho vody.
  5. Těsto rozdělte na dvě poloviny, abyste získali dva koláčové korpusy. Těsto by mělo být měkké a nelepivé. Pokud se lepí, poprašte ho trochou mouky.

Křehké těsto recept

Hledáte křehké těsto recept? Vyzkoušejte tento osvědčený postup, se kterým si jistě dokáže hravě poradit i začátečník.

Křehké těsto ingredience

  • 2 a ½ šálku mouky, rozdělené
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 300 g másla, nakrájeného na malé kousky
  • 6 lžic ledové vody

Křehké těsto recept

  1. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 1 a 3/4 hrnku mouky, cukr a sůl. Povrch posypte máslem. Mixujte, dokud se nevytvoří hmota a nezůstane suchá mouka nebo hrudky másla.
  2. Pomocí gumové stěrky rozetřete pastu rovnoměrně po míse kuchyňského robotu. Na těsto nasypte zbývající 3/4 hrnku mouky a několikrát pulzujte, dokud se těsto nerozpadne a nezmění se v drobenku.
  3. Naberte těsto do velké mísy. Pomocí gumové stěrky těsto stlačujte a přeložte a pokapejte vodou, dokud se nespojí do kuličky. Kouli rozdělte na polovinu.
  4. Každou polovinu zabalte do plastové fólie, zploštěte do kotouče a před válením a pečením nechte 1 hodinu v chladničce.

TIP: Vyzkoušejte recept na rychlé listové těsto, které se také hodí na přípravu skvělých sladkých i slaných dobrot.

Krehke testo na kolac recept
Křehké těsto můžete použít na korpus i na ozdobu.

Koláč z křehkého těsta – koláč do kulaté formy – recept

Připravte si dokonalý koláč z křehkého těsta, který se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Ingredience na koláč z křehkého těsta

  • 1 a 1/2 šálku mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku rostlinného tuku
  • 4 lžíce (57 g) nesoleného másla, studené
  • 1/8 až 1/4 šálku (28 g až 57 g) ledové vody

Na náplň

  • 2 lžíce (28 g) nesoleného másla
  • 1 a 1/3 šálku (227 g) polosladké čokolády, nasekané na kousky
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 2/3 šálku (131 g) krystalového cukru
  • 3 lžíce (21 g) kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce (11 g) neslazeného kakaa
  • 1 lžička espressa v prášku, nepovinné; pro bohatší čokoládovou chuť
  • 1/8 lžičky soli
  • 3 velké žloutky
  • 1 šálek (227 g) husté smetany, rozdělit
  • 2 šálky (454 g) mléka

Na ozdobu

  • 1 šálek šlehačky
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup – koláč do kulaté formy

  1. V míse ušlehejte mouku a sůl. Vmíchejte tuk, dokud se nerozdělí na hrudky velikosti hrášku.
  2. Máslo nakrájejte na kousky a zapracujte ho do směsi, dokud nezískáte vločky másla o velikosti nehtu. Přidávejte vodu po dvou lžících a při přilévání vody do těsta míchejte vidličkou.
  3. Když je těsto dostatečně vlhké, aby drželo pohromadě, když ho zmáčknete, a na dně mísy nejsou žádné moučné skvrny ani kousky suchého těsta, přeneste ho na lehce pomoučenou pracovní plochu.
  4. Třikrát nebo čtyřikrát ho přeložte na sebe, aby se úplně spojilo, a pak ho rozválejte a uhlaďte jeho okraje.
  5. Před válením těsto zabalte do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
  6. Předehřejte troubu na 200 °C. Lehce vymažte koláčovou formu.
  7. Těsto rozválejte na kruh. Přeneste ho do připravené formy a okraje ořízněte tak, aby přesahovaly okraj o centimetr po celém obvodu. Okraje zastrčte nahoru a dolů a nařaste je nebo nařaste.
  8. Vyloženou koláčovou formu dejte na 10 minut vychladit do chladničky.
  9. Koláčovou formu vyložte fólií nebo pergamenovým papírem a naplňte ji koláčovým závažím nebo sušenými fazolemi. Koláč pečte 20 minut. Vyjměte jej z trouby a opatrně odstraňte fólii nebo pergamen se závažím nebo fazolemi.
  10. Vraťte koláč do trouby na dalších 10 až 20 minut, dokud nebude po celém povrchu zlatavě hnědý. Pokud začnou okraje kůrky příliš hnědnout, přikryjte je koláčovým štítem nebo proužky alobalu.
  11. Vyjměte koláč z trouby a nechte jej zcela vychladnout.
  12. Vložte máslo, nasekanou čokoládu a vanilkový extrakt do dvoukilové mísy a dejte stranou.
  13. Ve středně velkém hrnci mimo zdroj tepla vyšlehejte cukr, kukuřičný škrob, kakao, práškové espresso a sůl. Přidejte 1/2 šálku (113 g) husté smetany a šlehejte, dokud směs nebude hladká a bez hrudek. Přišlehejte žloutky.
  14. Hrnec postavte na střední teplotu a postupně zašlehejte zbývající 1/2 šálku (113 g) smetany a mléko. Za stálého šlehání přiveďte směs k varu, aby zhoustla a vařte 1 minutu. Teplota směsi bude po 1 minutě přibližně 200 °C.
  15. Odstavte pánev z ohně a směs nalijte na vyhrazenou čokoládu a máslo. Šlehejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká.
  16. Náplň propasírujte přes sítko do mísy, abyste odstranili případné hrudky. K míchání přes sítko můžete použít hřbet naběračky, ohebnou stěrku nebo vařečku. Jednou za čas seškrábněte spodní stranu cedníku čistou stěrkou, abyste usnadnili proces.
  17. Na povrch položte plastovou fólii nebo máslem pomazaný pergamenový papír, aby se nevytvořila slupka, a důkladně zchlaďte. Mělká kovová mísa s větší plochou povrchu zchladí náplň nejrychleji.
  18. Příprava polevy: Vložte hustou smetanu do vychlazené mísy. Šlehejte, dokud metla nebo šlehače nezačnou v míse zanechávat stopy.
  19. Přidejte cukr a vanilku a šlehejte, dokud smetana nedosáhne střední špičky.
  20. Vychladlou náplň vložte do vychladlého a upečeného koláčového korpusu. Vrchní část zarovnejte hřbetem lžíce nebo stěrkou. Lžící nebo trubičkou navrch naneste šlehačku.
  21. Koláč nechte vychladnout, dokud nebude připraven k podávání. Aby se koláč nejlépe krájel, nechte ho před podáváním v chladničce přes noc.
Krehke testo na kolac recept
Koláče z křehkého těsta chutnají opravdu báječně.

Borůvkový koláč do kulaté formy – recept

Připravit si můžete také tento skvělý borůvkový koláč do kulaté formy, který můžete servírovat třeba k odpolední kávě.

Ingredience na borůvkový koláč do kulaté formy

Na těsto

  • 2 šálky mouky
  • 1 lžička soli
  • 2/3 šálku ztuženého tuku
  • 4-6 lžic studené vody

Na náplň

  • 3/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 6 šálků borůvek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce másla

Borůvkový koláč do kulaté formy – postup

  1. Ve střední míse smíchejte 2 hrnky mouky a sůl. Pomocí mixéru na těsto (nebo dvěma stolními noži v opačných směrech) vmíchejte zkrácenou mouku, dokud nebudou mít částečky velikost malého hrášku.
  2. Po lžících přilévejte studenou vodu a promíchávejte ji vidličkou, dokud není všechna mouka navlhčená a těsto téměř nevyčistí stěny mísy (v případě potřeby můžete přidat ještě 1 až 2 lžičky vody).
  3. Těsto shrňte do kuličky. Rozdělte ho na polovinu; na lehce pomoučeném povrchu vytvarujte 2 zploštělá kola. Zabalte je do fólie a dejte do chladničky asi na 45 minut nebo dokud těsto není pevné a studené, ale poddajné.
  4. Díky tomu se zkrácené těsto mírně zpevní, což přispěje k tomu, že upečené těsto bude vláčnější. Pokud je těsto v chladničce déle, nechte ho před válením mírně změknout.
  5. Troubu předehřejte na 205 °C. Pomocí pomoučeného válečku rozválejte jedno kolečko do tvaru kruhu o 2 palce většího, než je obrácený 9palcový skleněný koláčový talíř. Přeložte těsto na čtvrtiny; vložte je do koláčového talíře.
  6. Těsto rozložte a vložte do talíře, pevně přitiskněte ke dnu a ke straně.
  7. Ve velké míse smíchejte cukr, 1/2 hrnku mouky a skořici. Vmíchejte borůvky. Lžící vložte do koláčového talíře vyloženého těstem. Borůvkovou směs posypte zbylou cukrovou směsí. Pokropte citronovou šťávou.
  8. Máslo nakrájejte na malé kousky a posypte jím borůvky. Přikryjeme vrchním těstem, do kterého jsme vyřízli zářezy; utěsníme a rozválíme. Okraje zakryjte pruhem fólie, abyste zabránili nadměrnému zhnědnutí.
  9. Pečte 35 až 45 minut nebo dokud není kůrka zlatohnědá a šťáva nezačne probublávat štěrbinami v kůrce, na posledních 15 minut pečení odstraňte fólii.
  10. Nechte vychladnout na chladicím roštu alespoň 2 hodiny.

Dort z křehkého těsta recept

Chcete si doma připravit lahodný dort z křehkého těsta? Recept je překvapivě snadný, a dort chutná výborně.

Ingredience na dort z křehkého těsta

  • 2 balení křehkého těsta
  • 6 šálků jablek, nakrájených na kostičky
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 3/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžíce citronové šťávy

Dort z křehkého těsta recept

  1. Předehřejte troubu na 205 °C. Křehkým těstem opatrně vyložte vhodnou koláčovou formu.
  2. Ve velké míse jemně promíchejte ingredience na náplň a lžící směs naskládejte do formy vyložené těstem.
  3. Navrch položte druhou kůrku. Přebytečnou horní kůrku zabalte pod okraj spodní kůrky a okraje přitiskněte k sobě, aby se utěsnily. Na několika místech horní kůrky vyřízněte zářezy nebo tvary.
  4. Pečte 40 až 45 minut nebo dokud jablka nezměknou a kůrka nezíská zlatohnědou barvu. Po prvních 15 až 20 minutách pečení přikryjte okraje kůrky 2 až 3 palce širokými pruhy alobalu, abyste zabránili nadměrnému zhnědnutí.
  5. Před podáváním nechte vychladnout na chladicím roštu alespoň 2 hodiny.

Univerzální těsto na koláč – recept

Připravte si dokonalé křehké univerzální těsto na koláč, které můžete využít při pečení slaných i sladkých koláčů všeho druhu. Zkuste třeba rychlý mrkvový koláč nebo výborný kefírový koláč.

Ingredience na univerzální těsto na koláč

  • 1 a 1/4 šálku mouky
  • Špetka soli
  • 8 lžic másla, nakrájeného na kousky
  • 1/4 šálku ledové vody

Univerzální těsto na koláč recept

  1. Ve velké míse prošlehejte mouku a sůl.
  2. Přidejte kousky másla a obalte je v mouce. Mouku a máslo spojte pomocí mixéru a nechte kousky másla jen o málo větší než velikost hrášku.
  3. Po několika lžících přilévejte vodu a míchejte, dokud těsto nezačne tvořit kouli.
  4. Těsto položte na kus plastové fólie a přikryjte. Chlaďte v chladničce po dobu jedné hodiny.

Tvarohový koláč z křehkého těsta – recept

Máte rádi tvarohové dezerty, jako je třeba cheesecake? Pak si zaručeně pochutnáte také na tomto výborném tvarohovém koláči z křehkého těsta.

Ingredience na tvarohový koláč z křehkého těsta

  • 1 a 1/2 šálku mouky
  • 1/8 lžičky prášku do pečiva
  • 85 g tvarohu
  • 110 g másla, nakrájeného na kousky
  • 2 lžíce tučné smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky jablečného octa

Na náplň

  • 2 středně velká vejce, rozšlehaná
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek bílého cukru
  • 2 šálky tvarohu (nejlépe plnotučného)
  • 1/2 lžičky kůry a 2 lžičky čerstvé šťávy z 1 citronu
  • 1/4 šálku husté smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na tvarohový koláč z křehkého těsta

  1. Mouku, špetku soli a prášek do pečiva rozmixujte v kuchyňském robotu, dokud se nespojí, asi 10 krátkých stisknutí. Přidejte smetanový sýr a mixujte, dokud se nespojí, asi 8 krátkých stisků.
  2. Přidejte kostky másla a mixujte, dokud se z těsta nevytvoří kuličky velikosti hrášku, asi 8 krátkých stisků. Přidejte smetanu, vanilku a ocet a pokračujte v míchání, dokud se těsto neodlepí od stran, 8 až 12 krátkých stisků.
  3. Těsto přeneste na velkou fólii a vytvarujte z něj kotouč. Přikryjte fólií a uložte do chladničky na nejméně 2 hodiny a nejvýše na 3 dny.
  4. Vyjměte těsto z chladničky a vtlačte ho do vhodné koláčové formy, přičemž konečky prstů vytvořte rovnoměrnou vrstvu.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C.
  6. Vejce, mouku a cukr ušlehejte elektrickým ručním mixérem dohladka. Přimíchejte tvaroh, citronovou kůru a šťávu, hustou smetanu a vanilkový extrakt. Nalijte do připravené koláčové formy.
  7. Pečte, dokud koláč uprostřed neztuhne, asi 40 minut. Nechte mírně vychladnout a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang