Čokoládový koláč s banánem

Koláče a buchty

Chutný čokoládový koláč s banánem politý výbornou jemnou polevou ze sýra žervé. Přísady na těsto stačí dát do mísy a zamíchat a s polevou se také není třeba trápit – snadno se připraví a natřít ji stačí “rustikálním” způsobem.

Pokud rádi experimentujete, nebo máte problém s vajíčky, zkuste je nahradit bílým tofu. Jedno tofu nahradí cca dvě vajíčka.

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 2 vajíčka
  • 3/4 hrnku horké vody
  • 2 banány rozlámané na kousky

Ingredience na polevu

  • 180 g žervé (neochuceného smetanového sýra nebo ricotty)
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžíce horké smetany na šlehání
  • 1 lžíce kakaa

Postup

  • Troubu si zahřejeme na 180 stupňů a připravíme obdélníkovou formu velikosti asi 26×8 cm. Formu si vymažeme máslem, případně vyložíme pečícím papírem (i tehdy je dobré vymazávat si formu, aby se papír ve formě neposouval, když budete lít těsto).
  • V míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, kakao, krupicový cukr a jedlou sodu.
  • Přidáme rozšlehaná vejce, vodu a banány a rozmixujeme do hladka.
  • Směs vylijeme do připravené formy a pečeme cca 30 minut. Špejlí se přesvědčíme, zda je koláč upečený.
  • Koláč necháme mírně vychladnout a vyklopíme na mřížku.
  • Připravíme polevu – žervé utřeme s moučkovým cukrem do hladka, přidáme teplou smetanu a kakao a pořádně promícháme.
  • Polevu naneseme na vychladlý čokoládový koláč. Nemusíte ji nanést do dokonalé hladkosti naopak koláč je zajímavější, když je poleva vlnitá.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang