Borůvkový koláč –⁠ recept na nejlepší borůvkový koláč

Dezerty

Domácí borůvkový koláč je jedním z nejlepších způsobů, jak využít letní nadílku borůvek. Je voňavý, sladký a přitom příjemně osvěžující. Neexistuje moc návštěv, které by ke kávě v parném dni neuspokojil. Jaký recept na borůvkový koláč je ten nejlepší?

Koláč s borůvkami se skvěle hodí jako dezert ke kávě, avšak i do kategorie snídaně recepty. Tato sladká dobrota se nutně nemusí řadit mezi věci, co nejíst při hubnutí. V určitých obměnách totiž může splňovat i parametry zdravé snídaně, na které si pochutnají jak děti, tak dospělí.

Receptů na borůvkový koláč existuje nespočet. Začátečníci si mohou najít podrobný postup, který je přípravou provede krok po kroku, pokročilí pekaři se mohou pustit do kynutých borůvkových koláčů. Přehled receptů na ten vůbec nejlepší borůvkový koláč přináší následující článek.

Borůvkový koláč s drobenkou

Domácí borůvkový koláč s drobenkou je klasika českých babiček. Své místo si v kuchyních drží dodnes, a to i mezi moderními moučníky, jako je vanilkovo-pomerančová bábovka či avokádovo-limetkový koláč. Bodejť by ne, je rychlý, chutný a snadný. Jak na něj?

Ingredience na těsto:

  • 190 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • 2 lžíce mléka
  • 1 ks žloutku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • vanilka (např. prášek, dřeň, aroma)
  • špetka soli

Ingredience na náplň:

  • 3 dl borůvek

Ingredience na drobenku:

  • 40 g polohrubé mouky
  • 40 g třtinového cukru
  • 20 g másla

Příprava borůvkového koláče s drobenkou:

V míse se smíchá mouka s cukrem, práškem do pečiva, solí, žloutkem, mlékem a nakrájeným máslem. V této fázi je třeba postupovat rychle, aby se máslo nezačalo roztékat. Ideální je použít kuchyňský robot či jiného podobného pomocníka.

Následně se těsto natlačí do máslem vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Nabízí se i možnost obkreslit si formu na pečící papír, těsto podle tohoto tvaru vyválet a následně přemístit do formy.

Borůvkový koláč s drobenkou je jedním z největších pokladů tradiční české kuchyně.

V každém případě je nutné těsto ve formě na několika místech propíchat vidličkou a zvednout jeho okraje asi o 1 a půl centimetru. Poté se posype borůvkami.

Nyní přichází na řadu příprava drobenky. Ta se užmoulá v malé mističce z másla nakrájeného na kousky, cukru a mouky. Nakonec se s ní posype povrch koláče. Milovníky drobenky jistě uspokojí i brusinková buchta či švestkový koláč s drobenkou.

Koláč se peče asi 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč je výzvou pro o něco pokročilejší pekaře. Už nestačí vytvořit rychlý korpus a ten posypat borůvkami. Tento recept je ztížený právě o kynuté těsto. Není se čeho bát, podle receptu ho zvládne každý, stejně jako obávané lívance z droždí. A výsledek stojí za to!

Ingredience na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 35 g čerstvého droždí
  • 115 g rozpuštěného másla
  • 3 ks žloutků
  • 75 g cukru krupice
  • citronová kůra (nastrouhaná z půlky citrónu)
  • 0,5 ks vanilky
  • 150 g loupaných mandlí hodinu namočených v mléce
  • špetka soli

Ingredience na náplň:

  • 1 l borůvek

Ingredience na drobenku:

  • 100 g změklého másla
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g hrubé mouky

Ingredience na dokončení:

  • 100 g másla
  • několik lžic rumu
  • cukr moučka

Z uvedeného množství surovin vznikne 5 koláčů o průměru cca 20 cm.

Příprava kynutého koláče s borůvkami:

Jako první se připraví kvásek. V hrnku nebo malé misce se rozdrobí droždí a zasype se lžicí krupicového cukru a trochou mouky. To dopomůže k aktivaci kvasinek. Nakonec se přilije několik lžic mléka o pokojové teplotě. Vše se zamíchá, zapráší moukou a nechá odpočívat.

Kdo se na nic tak složitého, jako jsou kynuté borůvkové koláče, necítí, může zkusit něco jednoduššího – borůvkové muffiny.

Jakmile kvásek jemně napění (na kynuté borůvkové koláče nemusí vzejít příliš), vlije se do mísy ke směsi mouky a soli. Přidá se zbylé mléko, máslo, cukr, žloutky, citronová kůra a vanilka. Těsto je ideální zpracovávat na lehce pomoučené ploše prsty i dlaněmi, dokud nebude hladké, jemné, vláčné a nelepivé.

Přichází na řadu tvoření jednotlivých kynutých borůvkových koláčů. Těsto se rozdělí na několik bochánků o váze cca 100 až 150 g a ty se přemístí na plech vyložený pečící papírem.

Každý z bochánků se zmáčkne, až z něj vznikne nepříliš silný koláček o průměru asi 20 cm s cca o půl centimetru vyšším okrajem. Okraje se potřou rozšlehaným žloutkem a pokladou mandlemi (stejně se postupuje i u bezlepkového rustikálního koláče s mátou a ovocem).

Všechny kusy se naplní borůvkami a posypou drobenkou (návod na drobenku se nachází výše). Takto připravené kynuté koláče s borůvkami se nechají 15 až 30 minut kynout.

Dezerty z borůvek jsou lehké, osvěžující a příjemně nakyslé, díky čemuž se u strávníků těší velké oblibě.

Poté se vloží do trouby předehřáté na 170 °C a pečou se asi 15 minut, dokud nemají zlatavé okraje. Nakonec se každý kynutý koláč s borůvkami ještě za tepla potře a zakape směsí rozehřátého másla a rumu a okraje se pocukrují.

Recept lze různě obměňovat. Místo kynutého borůvkového koláče tak lze snadno mít koláč švestkový, ořechový či třeba jahodový. Stačí zapojit fantazii a nechat volný průchod vlastním chutím.

Borůvkový koláč s tvarohem

Komu by ovocná klasika nestačila, může vyzkoušet borůvkový koláč s tvarohem. Jeho těsto je obohaceno o jogurt a potírá se poctivou vrstvou tvarohu, takže uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky.

Přesto zůstává svěží a tím pádem vhodný do letních dní. Naopak oblíbenými zimními moučníkem jsou skořicové šneky a tradiční vánočka.

Ingredience na těsto:

  • 2 hrnky polohrubě mouky
  • 1 hrnek jogurtu (bílého nebo borůvkového)
  • 0,5 hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Ingredience na náplň:

  • 2 tvarohy
  • cukr
  • 3 vejce
  • borůvky

Ingredience na drobenku:

  • hrubá mouka
  • cukr krupice
  • máslo

Příprava borůvkového koláče s tvarohem:

Všechny suroviny na těsto se pečlivě promíchají v míse. Vzniklá hmota se přemístí na velký plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně se rozetře.

Nyní přichází na řadu náplň. Tvaroh se rozmíchá společně s vejci a následně se směsí potře těsto. Na vrch se nasype bohatá vrstva borůvek a nakonec drobenka (návod na drobenku viz výše).

Kromě borůvkového koláče s tvarohem, je oblíbený také tvarohový dort s borůvkami, který udělá parádu i na narozeninové oslavě.

Koláč se vloží do trouby předehřáté na 180 °C a peče se do zlatova. Hotový borůvkový koláč s tvarohem lze podávat ideálně jako dezert ke kávě.

Koho klasika nudí a chce vyzkoušet něco neotřelého, může se pustit do malinového raw vegan krémového dezertu nebo do meruňkového raw dortu s kokosovým krémem.

Rychlý borůvkový koláč

Příprava nejlepšího borůvkového koláče nemusí zabrat půl dne. Naopak, člověk stráví jen pár minut mícháním a zbytek už za něj vyřeší trouba. Toto kouzlo zní: hrníčkový koláč na plech!

Ingredience na těsto:

  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Ingredience na náplň:

  • čerstvé borůvky

Ingredience na drobenku:

  • 200 g mouky
  • 80 g cukru
  • 80 g másla

Příprava rychlého borůvkového koláče:

V míse se smíchá vejce s cukrem a následně se směs vyšlehá. Za stálého míchání se přidají všechny zbylé suroviny na těsto. Hotová směs se vylije na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Navrch se nasypou borůvky a připravená drobenka (návod na drobenku viz výše).

Rychlý borůvkový koláč se vloží do trouby předehřáté na 150 °C a peče se dozlatova. Před servírováním ho lze pocukrovat. Dalším oblíbeným rychlým moučníkem jsou hrnkové palačinky, originálnější a zdravější možností je malinová hrnková buchta bez lepku.

Recept

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang