
Tento recept na malinový koláč je skvělým způsobem, jak využít maliny rostoucí na zahradě.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba pečení: 45 minut
- Celkem: 60 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 1 balení dvojitého koláčového těsta
- 4 šálky malin
- 1 šálek bílého cukru
- 2 a 1/2 lžíce tapioky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky soli
- 4 lžičky másla
- 1 lžíce smetany
Postup
- Předehřejeme troubu na 220 °C. Dno a boky koláčové formy vyložíme jedním koláčovým těstem.
- Ve velké míse smícháme maliny, cukr, tapioku, citrónovou šťávu, skořici a sůl. Maliny pořádně obalíme, nalijeme je do koláčové formy a potřeme máslem.
- Náplň přikryjeme zbývajícím koláčovým korpusem. Okraje koláče dáme do fólie tak, aby se utěsnily. Vrchní část potřeme smetanu a vyřízneme několik zářezů, aby mohla unikat pára.
- Koláč pečeme 15 minut v předehřáté troubě. Poté snížíme teplotu na 190 °C a pečeme přibližně dalších 30-35 minut, dokud koláč nezezlátne a náplň nevybublá. Před podáváním necháme koláč zcela vychladnout.
TIP: Pokud okraje koláče příliš rychle hnědnou, přikryjte je v polovině pečení proužky alobalu.