Léto je za rohem a možná už máte doma nějaké sladké plody ze zahrady. Toto bezstarostné období si můžete zpříjemnit například sladkými dezerty se sezónním ovocem.

Pokud v kuchyni teprve začínáte a sbíráte zkušenosti nebo jen nemáte tolik času, tyto recepty se vám budou určitě hodit. Příprava je velmi jednoduchá a výsledkem jsou lahodné ovocné koláče, které vám vykouzlí úsměv na rtech.

Malinový koláč – recept

Tento recept na malinový koláč je skvělým způsobem, jak využít maliny rostoucí na zahradě.

TIP: Zbyla vám malinová náplň? Použijte do domácích koblih.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 45 minut
  • Celkem: 60 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience na malinový koláč

  • 2 balení koláčového těsta
  • 4 šálky malin
  • 1 šálek bílého cukru
  • 2 a 1/2 lžíce tapioky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky soli
  • 4 lžičky másla
  • 1 lžíce smetany

Postup na malinový koláč

  1. Předehřejeme troubu na 220 °C. Dno a boky koláčové formy vyložíme jedním koláčovým těstem.
  2. Ve velké míse smícháme maliny, cukr, tapioku, citrónovou šťávu, skořici a sůl. Maliny pořádně obalíme, nalijeme je do koláčové formy a potřeme máslem.
  3. Náplň přikryjeme zbývajícím koláčovým korpusem. Okraje koláče dáme do fólie tak, aby se utěsnily. Vrchní část potřeme smetanu a vyřízneme několik zářezů, aby mohla unikat pára.
  4. Koláč pečeme 15 minut v předehřáté troubě. Poté snížíme teplotu na 190 °C a pečeme přibližně dalších 30-35 minut, dokud koláč nezezlátne a náplň nevybublá. Před podáváním necháme koláč zcela vychladnout.

TIP: Pokud okraje koláče příliš rychle hnědnou, přikryjte je v polovině pečení proužky alobalu.

Koláč s malinami je lahůdkou, kterou si vychutnáte s šálkem kávy.

Koláč s malinami – recept

Tento malinový koláč je dokonale vyvážený mezi sladkou a trpkou chutí. Náplň je pěkně hustá a plná čerstvých malin. Jeho příprava je rychlá a snadná a obsahuje pouze 6 ingrediencí!

Ingredience na koláč s malinami

  • 1 balení křehkého koláčového těsta (kupované nebo domácí)
  • 650 g čerstvých nebo mražených malin
  • 150 g krystalového cukru
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce másla nakrájeného na kostičky

Postup na koláč s malinami

  1. Předehřejte troubu na 210 °C. Máslem vymažte koláčovou formu a dejte ji stranou.
  2. Ve velké míse opatrně promíchejte maliny, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu.
  3. Na dno formy položte polovinu vyváleného křehkého těsta. Lžící rovnoměrně rozetřete malinovou náplň a koláč posypte kostičkami másla.
  4. Z druhé poloviny těsta vykrojte několik roztomilých tvarů a položte je navrch koláče. Uzavřete a umačkejte okraje podle potřeby.
  5. Pečte 10 minut při teplotě 210 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 40-45 minut, dokud není kůrka zlatavá a náplň bublá.

Malinový koláč na plech s drobenkou na povrchu – recept

Lesní plody patří i do koláčů a na tenhle vám bude stačit obyčejný plech. Pochutnejte si na rychlé dobrotě, malinovém koláči s drobenkou na plech.

Ingredience na malinový koláč na plech s drobenkou na povrchu

  • 330 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce (žloutky)
  • 250 ml mléka
  • 500 g čerstvých nebo mražených malin
  • sůl

Na drobenku

  • 90 g hrubé mouky
  • 70 g krystalového cukru
  • 4 lžíce másla
  • 20 g vanilkového cukru

Postup na malinový koláč na plech s drobenkou na povrchu

  1. Maliny opláchneme a necháme okapat. Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a solí.
  2. Žloutky vyšleháme se změklým máslem a oběma cukry. Žloutkovou směs vmícháme do těsta společně s mlékem a vyšleháme hladké těsto.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si plech s pečicím papírem. Do plechu rovnoměrně rozprostřeme těsto, poklademe na něj maliny. S malinami nešetříme, koláč musí být šťavnatý.
  4. Aby byl koláč pěkně křupavý, budeme potřebovat drobenku. Máslo rozpustíme, smícháme s moukou, oběma cukry a vypracujeme drobenku. Drobenku nasypeme na maliny.
  5. Koláč dáme péct do trouby a pečeme 40 minut dozlatova. Hotový koláč necháme vychladnout.

TIP: Připravte si i jiné ovocné koláče, co třeba tento borůvkový koláč, jahodový koláč nebo koláč s meruňkami? Na podzim pak můžete plynule přejít na švestkový koláč s drobenkou nebo tento jablečný koláč.

Malinový koláč na plech je vlastně obdoba klasické bublaniny.

Nejlepší malinový koláč, bez lepku, s mascarpone a malinami

Tento malinový koláč je stejně chutný jako snadný na přípravu. Díky bohatému, v ústech se rozplývajícímu piškotu posetému malinami a jemné malinové polevě z mascarpone je radost ho připravovat i jíst.

Ingredience na nejlepší malinový koláč

  • 300 g směs hladké bezlepkové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 3/4 lžičky xantanové gumy (pokud vaše bezlepková směs xantanovou gumu již obsahuje, vynechejte ji)
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 300 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • kůra ze 2 citronů
  • 340 g másla, změklého
  • 6 středně velkých vajec, pokojové teploty
  • 190 ml mléka
  • 1 lžička vanilkové pasty (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 330-450 g mražených malin

Mascarpone poleva

  • 225 g mražených malin
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 90 g moučkového cukru
  • 225 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkové pasty (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu, nepovinné)

Postup na nejlepší malinový koláč

  1. Rozehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Do velké mísy prosejte směs bezlepkové mouky, mandlovou mouku, xantanovou gumu a prášek do pečiva. Přidejte cukr a sůl a promíchejte, dokud se nespojí.
  3. Přidejte změklé máslo a buď pomocí stojanového mixéru s pádlovým nástavcem, nebo ručního mixéru zapracujte máslo do suchých přísad, dokud nezískáte strukturu připomínající hrubý písek.
  4. Přidejte citronovou kůru. V samostatné míse smíchejte vejce, mléko, vanilku a citronovou šťávu. Mokré přísady přidejte do směsi suchých a másla a dobře prošlehejte/promixujte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek mouky.
  5. Těsto přeneste do připravené plechové formy. Doporučujeme udělat takto několik vrstev a každou vrstvu posypat mraženými malinami, aby bylo ovoce rovnoměrně rozloženo.
  6. Uhlaďte povrch, posypte zbylými mraženými malinami a pečte v troubě předehřáté na 180 ºC asi 38-40 minut nebo dokud koláč nevykyne, není na povrchu zlatohnědý a zapíchnuté párátko nevyjde čisté.
  7. Pokud koláč začne příliš rychle nebo příliš hnědnout, přikryjte ho alobalem a pokračujte v pečení, dokud nebude hotový.
  8. Nechte koláč v plechu asi 10 minut vychladnout, poté jej vyjměte z plechu a nechte zcela vychladnout na chladicí mřížce. (Případně jej můžete nechat v plechu zcela vychladnout – záleží na tom, jak chcete koláč podávat).
  9. Připravte si mascarpone polevu. V hrnci svařte maliny na středním plameni, dokud nepustí šťávu a část tekutiny se neodpaří.
  10. Malinovou směs propasírujte přes síto, abyste odstranili semínka a slupku.
  11. Vraťte malinovou šťávu do hrnce a vařte ji, dokud se její objem nezmenší na přibližně 1/4 až 1/3 šálku a nechte vychladnout.
  12. Ve velké míse vyšlehejte smetanu a moučkový cukr, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  13. Jakmile je šlehačka ve fázi měkkých špiček, vmíchejte do ní mascarpone. Získáte hladkou polevu, která se snadno roztírá, ale zároveň drží tvar. Přidejte vanilkovou pastu (volitelně) a míchejte, dokud není rovnoměrně rozprostřena.
  14. Polevu rozetřete na vychladlý malinový plát a přelijte vychladlou malinovou redukcí.
Přidáním tvarohové vrstvy do koláče získáte další rozměr chuti.

Rychlý tvarohový koláč s ovocem – rychlý malinový koláč – recept

Tento tvarohový koláč si v létě zamilujete, jeho příprava je rychlá, snadná a hodí se do něj snad každé letní ovoce, které v zahrádce zrovna uzraje.

Ingredience na rychlý malinový koláč

Koláč

  • 300 g polohrubé mouky
  • 170 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Tvarohový krém

  • 2 tvarohy
  • 1 vrchovatou lžíci pudinkového prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr krupice dle chuti
  • citronová kůra
  • třešně, maliny, borůvky, či jiné ovoce dle chuti

Drobenka

  • máslo
  • polohrubá mouka
  • cukr
  • skořice
  • vanilkový cukr

Postup na rychlý malinový koláč

  1. Všechny ingredience na těsto smíchejte a nalijte do máslem vymazaného a moukou vysypaného plechu.
  2. Dále si v míse smíchejte tvarohy, přidejte pudinkový prášek, citronovou kůru, vanilkový a krupicový cukr a rovnoměrně navrstvěte a poté rozetřete na těsto.
  3. Na tvaroh rozprostřete ovoce a posypte skořicovou drobenkou. Koláč pečte v předehřáté troubě na 185 °C dozlatova (cca 30-40 minut). 

Ovocný koláč na plech – recept

Máte doma přebytky ovoce? Ať už se jedná o čerstvé sezónní druhy nebo mražené ovocné zásoby, máme pro vás jednoduchý recept na ovocný koláč. S posypkou z křupavé drobenky si získá místo u vaší nedělní kávy.

Ingredience na ovocný koláč na plech

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1 vejce
  • panák rumu

Na náplň

  • ovoce (meruňky, broskve, jahody, třešně)

Drobenka

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g tuhého másla

Postup na ovocný koláč na plech

  1. Troubu rozehřejeme ideálně na 160 °C, na horkovzdušný program.
  2. Nejprve připravíme těsto na koláč. V míse smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr a prášek do pečiva.
    Následně k nim přidáme tekuté, tedy mléko, olej a vejce. Podle chuti přidáme i rum.
  3. Vše společně pořádně promícháme. Vzniklé těsto by mělo být spíše řidší. V případě, že je těsto moc husté, přidáme ještě trochu mléka.
  4. Nachystaný plech vyložíme pečicím papírem, vylejeme na něj připravené těsto a zaskládáme ovocem.
  5. Na závěr připravíme drobenku. Všechny přichystané suroviny dáme do mísy. Vše pořádně spojíme ručně, rozdrobíme, aby se dobře spojilo tuhé máslo s moukou a cukry.
  6. Drobenkou pak posypeme těsto s ovocem a dáme péct do trouby asi na 30 minut. Těsto zezlátne a drobenka bude krásně křupavá.
Drobenkové ovocné koláče jsou letní klasikou, kdy nechcete stát dlouho v kuchyni, ale máte chuť na něco sladkého k odpolední kávě.

Recept na drobenku na buchtu

Kynuté a mnohé lité koláče se bez drobenky zkrátka neobejdou. Pokud si však nejste jistí poměry nebo stále hledáte ten správný předpis, vyzkoušejte tento recept na rychlou drobenku. Vždy se povede a je ozdobou každé buchty.

Ingredience na drobenku na buchtu

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 3-4 lžíce másla

Postup na drobenku na buchtu

  1. Másla dejte do mísy nejdříve 3 lžíce, po zpracování drobenky uvidíte, jestli je třeba větší množství. V tom případě přidejte asi lžíci.
  2. Cukr si v míse smícháme s moukou, přidáme máslo a dobře mezi prsty promneme, až vznikne hezká drobenka. Podle potřeby ještě můžeme přidat cukr nebo mouku, případně kokos. Pokud na koláče použijeme kyselejší ovoce, můžeme přisypat více cukru (zpravidla u rebarborového koláče nebo rybízového koláče).

Pokud máte chuť na něco dobrého ke kávě, zkuste si upéct rychlý ovocný koláč na plech. Zvlášť v létě můžete vyzkoušet spoustu příchutí. Ať už se rozhodnete pro jahody, třešně, borůvky, ostružiny či meruňky, doufáme, že jste si z našich receptů vybrali a některý vyzkoušíte. Zaručujeme, že se po nich u vás doma jednoduše zapráší.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang