K dezertům, které nezaměnitelně patří k zimnímu období a zejména období masopustu patří i koblihy. Nejznámější jsou klasické, z kynutého těsta a plněné džemem.
Masopust je období od Tří králů do Popeleční středy (Ošklivá středa). Masopust je symbolem zábavy a hodování. V této době se konaly zábavy, svatby, maškarní průvody.
Lidé se tímto spôsobm snažili překlenout období zimy a nedostatku slunce a co může být lepší než několik týdnů trvající párty na oslavu toho, že končí zima a přichází jaro a před dlouhým postním obdobím.
My vám nabízíme výborný osvědčený recept na koblihy, který nevyžaduje kynutí a výsledek je skvělý. V receptu můžete rum s klidným svědomím zaměnit octem. Výsledek bude stejný.
Šišky dělejte menší – lépe se jí a doporučujeme udělat rovnou dvojitou dávku. Opravdu rychle mizí.
Ingredience
- 250 g tvarohu
- 250 g hladké mouky
- 2 vajíčka
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička moučkového cukru
- 2 lžíce rumu (ocet)
Postup
- Hladkou mouku, sůl, moučkový cukr a jedlou sodu spolu smícháme na pracovní desce.
- Přidáme rozdrobený tvaroh, vajíčka a rum (ocet) a těsto dobře zpracujeme.
- Těsto rozvalíme na tloušťku 1 cm a malým pohárem, nebo formičkou (průměr cca 5 cm) vykrajujeme kolečka. Do koleček pak palcem vymačkáme důlek (do ní po usmažení budeme dávat džem). Aby se nám prst nelepil o těsto, „namáčíme„ ho v mouce.
- Do hrnce, nebo vyšší pánve nalijeme olej (aby v něm koblihy mohli plavat). Když se olej dobře rozehřeje, vkládáme do něj koblihy nejprve důlkem dolů.
- Po usmažení z obou stran dáme do důlku džem a můžeme posypat cukrem.