jahodovy_kolac-2

Sezóna jahod je v plném proudu a vy už nevíte, jak je kromě knedlíků, bublaniny s jahodami a marmelády zdělat? Pak vyzkoušejte některý z našich nejlepších receptů na lehké koláče s jahodami. Příznivci experimentů zase mohou vyzkoušet netradiční úpravu naslano, například s pepřem a balzamikem.

Dezerty z jahod jsou vždy skvělou volbou. Jistě, existuje náplň do koláčů z konzervy, a ano, k naplnění těsta vláčného jahodového koláče můžete použít i marmeládu, avšak, když je ta správná sezóna, jediný recept na koláč, který byste měli hledat, je ten na čerstvý jahodový koláč. Protože například dobře připravené jahodové řezy s pudinkem potěší každého.

Jahody toho dovedou více, než si myslíte

Jahody patří bezesporu k nejoblíbenějším druhům ovoce. Není divu, protože patří do čeledi růžovitých a jak všichni víme, růže je královnou květin. Takže jahody jsou vlastně takovou růží mezi ovocem. Kromě toho se velmi snadno pěstují a v době hlavní sezóny stojí pár korun. Není proto divu, že nejeden milovník pečení hledá v létě recept na ten nejlepší jahodový koláč.

Jahody obsahují zinek a antioxidanty, které podporují sexuální chuť. Takže konzumací jahod můžete zvýšit svůj sexuální apetit. Zároveň se v nich nachází podobné množství vitamínu C jako v citrusech a také draslík nebo hořčík. Přesto je z 90 procent tvoří voda, takže představují ideální ovoce, pokud se snažíte redukovat svou hmotnost. Navíc se díky nim v těle tvoří hormony, které snižují chuť k jídlu. I když si zrovna dopřejete kousek jahodového koláče s pudinkem.

Někteří bohužel trpí alergií, kterou způsobují obsažené kyseliny, které mohou být jablečné, citronové, chininové, šťavelové a salicylové. A pokud jenom patříte spíše do týmu fanoušků malin nebo borůvek, vyzkoušejte ten nejjednodušší malinovo-zázvorový koláč, malinový koláč, kynutý borůvkový koláč a nebo linecký borůvkový koláč s tvarohem.

jahody-5310935
Jahody patří k nejoblíbenějšímu ovoci, z něhož se dají vytvořit lahodné dezerty.

Lehký koláč s jahodami

Tyto snadné jahodové koláče přinesou chutě sezóny přímo na vaši rodinnou oslavu. Jahodové řezy s pudinkem sice nikdy neurazí, ale ne vždy je čas na jejich přípravu. A přesně pro takové případy jsou tu naše recepty na rychlý jahodový koláč, a jiné dezerty z jahod.

Pokud výborný jahodový koláč upečete ráno a čerstvý naservírujete své rodině, budou vás všichni zbožňovat. Děti se probudí s úsměvem na tváři ze sladké vůně linoucí se domovem. Vezměte si k ruce ubrousky, protože tihle malí mlsouni se na neodolatelný jahodový koláč doslova vrhnou. A vy tak budete mít chvilku času pro sebe a budete si moci v klidu vychutnat svou oblíbenou ranní kávu s lahodnou snídaní.

Recept na jahodový koláč s tvarohem

V parném létě k tomuto koláči podávejte kávu louhovanou za studena, nebo-li cold brew.

Ingredience

Na korpus:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleje
  • 200 g mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 20 g kakaa (volitelně)

Na náplň:

  • 600 g polotučného nebo tučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g zakysané smetany
  • moučkový cukr dle chuti
  • čerstvé jahody

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a poté postupně přidávejte všechny ostatní suroviny na těsto.
  3. Po vyšlehání do hladké konzistence nalijte těsto na vymazaný plech s okraji nebo do pečicí formy.
  4. Pečte zhruba 30 až 40 minut. Po upečení nechte korpus úplně vychladnout.
  5. Tvaroh ušlehejte se smetanou a cukrem.
  6. Na vychladnuté těsto rozetřete tvarohový krém.
  7. Navrch ozdobte koláč s tvarohem a jahodami nakrájenými plátky čerstvého ovoce.
jahodovy_kolac-8418997
Jahodový koláč se dá připravit na mnoho způsobů. Těsto můžete nalít do formy i na plech.

Recept na nadýchaný jahodový koláč s drobenkou

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g rostlinného oleje
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 300 g jahod

Na drobenku:

  • 70 g cukru krupice
  • 70 g hrubé mouky (nebo nahrubo nasekaných ořechů)
  • 50 g másla

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Z bílků vyšlehejte sníh.
  3. Olej vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem.
  4. Za stálého míchání přidávejte žloutky a pak tuhý sníh z bílků. Nakonec vmíchejte mouku.
  5. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem nebo do formy.
  6. Nadýchaný jahodový koláč pečte asi 20 minut.
  7. Mezitím si připravte ze všech uvedených surovin drobenku tak, že máslo utřete s moukou a cukrem.
  8. Po 20 minutách koláč vyndejte z trouby, posypejte ho jahodami nakrájenými na větší kousky a drobenkou.
  9. Vraťte do trouby a pečte dalších dalších 20 minut dozlatova.
  10. Nadýchaný jahodový koláč s drobenkou nechte vychladnout. K podávání ho můžete doplnit šlehačkou.
jahodovy_kolac_s_drobenkou-3993385
Přimíchejte do drobenky ořechy nasekané nahrubo a koláč dostane ještě lepší chuť.

Recept na nejlepší jahodový koláč

Těsto tohoto výborného jahodového koláče je dokonale křehké a rozplývá se na jazyce. Šťavnatá náplň z jahod vás okouzlí svou jemnou chutí a pevnou strukturou. Množství cukru můžete libovolně kombinovat podle toho, jak moc sladké jahody máte nebo zkrátka podle toho, jak moc sladký vám tento nejlepší jahodový koláč chutná.

Ingredience

  • 1 balení křehkého těsta na koláč
  • 600 g čerstvých jahod nakrájených na kousky
  • 30 gramů kukuřičného škrobu
  • 130 až 150 gramů cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce smetany
  • šlehačka, volitelně

Postup

Příprava korpusu:

  1. Koláčové těsto rozválejte tak, aby se vešlo do formy. Jemně ho do formy vtlačte tak, aby pokrylo její dno a boky.
  2. Dávejte pozor, abyste těsto nevyváleli moc natenko nebo ho neprotrhli.
  3. Přesahující těsto přehněte přes okraje formy.
  4. Troubu předehřejte na 220 °C na horní i spodní ohřev. Na prostřední rošt trouby položte plech na pečení.
  5. Dno koláče propíchejte vidličkou. Tím zabráníte tak vzniku vzduchových kapes nebo bublinek během pečení.
  6. Těsto zakryjte dvěma pláty alobalu. Poté ho rovnoměrně pokryjte rýží, fazolemi nebo nějakým jiným závažím.
  7. Vložte formu s těstem na 30 minut do ledničky nebo na 10 minut do mrazáku, aby těsto ztuhlo.
  8. Korpus položte na předehřátý plech a snižte teplotu trouby na 180 °C. Pečte 20 až 30 minut, nebo dokud těsto po okrajích nezezlátne.
  9. Žloutek a smetanu rozšlehejte v malé misce.
  10. Poté z formy s upečeným těstem odstraňte rýži, fazole nebo závaží a alobal.
  11. Dno a boky korpusu potřete vajíčkem.
  12. Vložte opět do trouby a pečte, dokud vaječná hmota nezaschne a neleskne se. Trvá to asi 3 až 5 minut.
  13. Před přidáním náplně nechte korpus koláče úplně vychladnout.

Příprava náplně:

  1. Do malého hrnce nasypte polovinu jahod a rozmačkejte je na kaši.
  2. Přidejte cukr, kukuřičný škrob, vanilkový extrakt, mandlový extrakt, citronovou šťávu a sůl.
  3. Na mírném ohni přiveďte k varu a za občasného míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí a náplň nezhoustne. Trvá to 3 až 5 minut.
  4. I náplň nechte zcela vychladnout.

Na závěr:

  1. Smíchejte zbývající jahody s vychladlou jahodovou polevou. Míchejte, dokud se jahody s polevou důkladně nepromíchají.
  2. Náplň rozprostřete na vychladlý korpus.
  3. Před krájením vložte koláč alespoň na 2 hodiny do chladničky, aby náplň dostatečně ztuhla.
  4. Při podávání ozdobte šlehačkou. Pokud vám chutná jahodový koláč s tvarohem, můžete místo šlehačky použít klidně tvaroh.
jahodovy_kolac
Jahody si skvěle rozumí také s mátou, kterou můžete hotový jahodový koláč ozdobit.

Připravte si vlastní křehké těsto

Pokud si chcete připravit těsto sami, vsaďte na tento recept. Ne každý je totiž příznivcem toho kupovaného. Pokud máte čas si připravit své, hurá na to. Následující recept na křehké těsto nemůže být jednodušší. Stačí vám na něj totiž jen tři suroviny, které zpracujete do hladkého těsta:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru

Po zpracování nechte těsto odpočívat v chladu. Čím déle, tím lépe se rozleží. Ale stačí mu i dvě hodiny. Pokud ho chcete ještě povýšit, přidejte do něj strouhanou citronovou kůru nebo špetku fazole tonka.

Jak předejít rozmočenému těstu?

Upéct vláčný jahodový koláč, který se nerozmočí, není jen tak. Avšak my, a teď už i vy, víme, že rozmočení kůrky zabráníme potřením těsta bílkovou směsí. Těsto na koláč předpečte podle návodu a nechte ho důkladně vychladnout. Potom ho lehce potřete rozšlehaným bílkem a pečte ještě čtyři minuty, aby se zapekla. Potom pokračujte v receptu podle návodu.

Jak zahustit náplň na tento rychlý jahodový koláč?

Kukuřičný škrob v tomto receptu na rychlý jahodový koláč slouží jako zahušťovadlo náplně. Snadno se rozpouští, nemá nepříjemnou škrobovou chuť ani strukturu a vytváří dokonalou konzistenci, díky níž váš lehký koláč s jahodami udrží při krájení tvar.

Jak ještě více vyladit tento jahodový moučník?

Zkuste vytvořit pletenou kůrku a to tak, že kousek vychlazeného těsta nakrájíte na tenké proužky. Ty zapleťte do copu a přitiskněte k okrajům těsta tak, aby se utěsnily po celém obvodu formy. K přilepení ozdobného okraje můžete použít lehkou vrstvu rozšlehaného vejce.

Hledáte časově úspornou variantu? Pak zkuste použít celé čerstvé jahody a naaranžujte je do koláčové formy špičkou nahoru.

Jak nejlépe krájet jahody?

Jahody v ideálním případě nakrájejte tak, že opatrně odstraníte zelené lístky. Jahody pak položte slupkou dolů na prkénko a nakrájejte je na plátky. Stále vám nějaké jahody zbývají? Použijte je v dalších receptech na jahodové dezerty.

Jak skladovat čerstvě natrhané jahody?

Čerstvé jahody byste měli vždy uložit do spodní zásuvky v lednici. Když je hned po sklizení uložíte do chladu 4-6 °C, vydrží vám bez újmy až pět dní.

Neumývejte je, dokud je nebudete chtít použít. Vlhkost by totiž mohla vést ke vzniku nechtěné plísně. Poté je opatrně vyklopte do mísy s vodou. Nechte je okapat a vsypte na plech vyložený papírovou utěrkou. Můžete je nechat oschnout na vzduchu nebo je jemně osušte papírovou utěrkou. Věděli jste, že byste je neměli umývat pod tekoucí vodou? Jejich aroma se totiž při tomto způsobu čištění sníží až o polovinu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang