Cold brew káva – příprava a recept

Ledové nápojeMagazín

Připravte si kávu za studena doma! Je to snadné a vaše ledová káva už nikdy nebude chutnat vodově nebo hořce.

Příprava

  • Čas přípravy: 10 minut
  • Čas louhování: 12 hodin
  • Celkem: 12 hodin 10 minut

Z tohoto receptu připravíte poměrně silnou kávu. Chcete-li ji udělat méně silnou (nebo silnější), stačí upravit množství zrnkové kávy podle chuti.

Ingredience

1 šálek (110 g) celé zrnkové kávy
4 šálky (900 gramů) vody

Postup

Kávu nahrubo umelte
Kávová zrna umelte na nejhrubším nastavení mlýnku. Mletá káva by měla vypadat jako hrubá kukuřičná mouka, ne jako jemný prášek. Měli byste mít necelý 1 šálek mleté kávy.

Smíchejte kávu a vodu
Přeneste kávovou sedlinu do nádoby, kterou používáte k přípravě cold brew. Nahoru nalijte vodu. Jemně promíchejte lžící s dlouhou rukojetí, aby byla kávová sedlina důkladně nasycena vodou.

Namočte kávu přes noc
Přikryjte sklenici víčkem nebo malým talířkem, aby byla chráněna před prachem a hmyzem. Nechte kávu louhovat asi 12 hodin. Kávu můžete nechat ležet na lince nebo v chladničce; doba louhování je stejná.

Kávu sceďte
Vyložte malé sítko plátnem z pytle na mouku a umístěte je nad velkou odměrku nebo misku. Kávu přes sítko přelijte.

Skladování kávy
Kávu přelijte do malé láhve nebo sklenice a uchovávejte ji v chladničce až týden.

Servírování kávy
Kávu zřeďte libovolným množstvím vody nebo mléka. Podávejte s ledem nebo několik minut ohřívejte v mikrovlnné troubě.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang