Cold brew káva – příprava a recept

Ledové nápojeNápoje

V posledních letech je cold brew, neboli káva připravovaná za studena stále oblíbenější mezi konzumenty kávy. Cold brew je druh kávy, která se louhuje po dlouhou dobu při nízké teplotě. Často se připravuje ze studené vody nebo vody pokojové teploty bez použití tepla. Výsledkem je jemná, aromatická a méně kyselá káva.

Připravte si kávu za studena doma! Je to snadné a vaše ledová káva už nikdy nebude chutnat vodově nebo hořce. Ovšem je veliký rozdíl mezi cold brew, které se louhuje za studena a klasickou ledovou kávou, kdy se uvaří káva klasicky a nechá se vychladit. Jak se dělá ledová káva jednoduše a snadno? Jak připravit cold brew? Recept je poměrně snadný.

Co to je cold brew káva?

Káva připravovaná za studena se stala oblíbenou z několika důvodů. Zaprvé je méně kyselá než tradiční káva vařená za tepla, což ulehčuje její stravitelnost a nepůsobí tak pálení žáhy.

Má také intenzivnější chuť a bohatší tělo než káva vařená za tepla. Cold brew má také delší trvanlivost, což z něj činí ideální volbu pro ty, kteří si chtějí kávu připravit a dát si ji později.

Kromě chuti a jednoduchosti má cold brew káva také některé zdravotní výhody. Studie prokázaly, že káva připravovaná za studena má vyšší obsah antioxidantů než káva připravovaná v horké vodě. To může pomoci chránit vaše buňky před poškozením a může snížit riziko některých onemocnění.

Příprava cold brew

Proces přípravy cold brew je také mnohem jednodušší než jiné metody přípravy kávy. Vše, co potřebujete, je nahrubo namletá káva, studená voda a nádoba na louhování kávy. To z něj činí ideální volbu pro ty, kteří si chtějí rychle a snadno připravit šálek kávy, aniž by museli investovat do speciálního vybavení.

Postup je jednoduchý: nasypte oblíbenou mletou kávu do sklenice nebo nádoby se studenou vodou nebo vodou pokojové teploty a nechte ji 12-24 hodin louhovat. Použijte vodu z filtrační konvice, nebo kojeneckou, kvalita vody hraje v chuti nápoje důležitou roli.

Po vylouhování kávovou sedlinu sceďte a vychutnejte si studenou kávu. Obecně platí, že na každých 100 ml vody použijte asi 10 g kávy.

Jak budete s přípravou zkušenější, můžete experimentovat časem louhování a s poměrem kávy a vody. Na poměr 1:5 nebo dokonce 1:6, kdy si můžete připravit ještě silnější kávu, tedy takový cold brew koncentrát.

Ten využijete pro kombinování s mlékem nebo rostlinným mlékem a můžete vytvářet drinky přidáním perlivé vody nebo toniku.

Kromě kávového cold brew se tato metoda louhování zastudena dá použít i u čaje. Výsledkem je lahodný domácí ledový čaj. Na rozdíl od kávy mu stačí i kratší doba louhování, cca 5-8 hod. Pro tuto metodu použijte spíše zelený nebo bílý čaj, černý není vhodný. Dalším oblíbeným nápojem je chai tea latte. A pokud byste měli chuť na horký nápoj, připravte si čaj se zázvorem.

TIP: Už jste vyzkoušeli třeba kávu cortado? Jako přílohu ke kávě vyzkoušejte sladké tyčinky!

Cold brew se dá připravit do zásoby a podávat podle potřeby.

Konvice na cold brew

Na trhu můžete najít řadu speciálních konvic na přípravu cold brew, jejichž ceny se pohybují řádově od stokorun po tisícikoruny. V podstatě se jedná o konvice se sítkem nebo filtrem, díky kterému si ušetříte závěrečné cezení.

Pokud se vám do tohoto vybavení investovat nechce, stačí vám obyčejná zavařovací sklenice a výslednou kávu po vylouhování přeceďte přes papírový filtr na kávu, případně jemné plátýnko. Použít můžete i frenchpress.

Zatímco bez speciální konvice se při přípravě obejdete, bez mlýnku na kávu to nepůjde. Nezáleží, jestli použijete ruční nebo elektrický mlýnek, důležité je, aby kávová zrna byla mletá čerstvě. Díky mlýnku si nejlépe určíte, jak nahrubo svou kávu umelete. Jemně mletá káva se na cold brew nehodí, zrna by se extrahovala nadměrně, což by způsobilo, že by výsledná chuť byla kyselá.

Káva vhodná na cold brew

Pro přípravu cold brew si vybírejte druhy kávy vhodné na filtr a nejlépe celá zrna, která si namelte až těsně před přípravou. Káva si tak zachová všechny chutě a aromata.

Ovocné a svěží africké kávy vás v osvěžujícím cold brew určitě potěší! Pokud přemýšlíte o studeném cold brew s mlékem, zkuste spíše čokoládové a karamelové tóny kávy.

Vybírejte světle až středně pražené kávy, případně druhy white bean, což jsou kávové třešně speciálně vybrané pro přípravu alternativními – filtrovanými metodami. Poznáte v nich jiskru ovocné chuti s lehkým tělem, ideální pro letní osvěžení.

Příprava cold brew

  • Čas přípravy: 10 minut
  • Čas louhování: 12 hodin
  • Celkem: 12 hodin 10 minut

Z tohoto receptu připravíte poměrně silné cold brew. Chcete-li jej udělat méně či více silnější, stačí upravit množství zrnkové kávy podle chuti. Vychutnejte si v menších sklenkách s plátkem citronu a kostkami ledu.

Ingredience na cold brew

  • 1 šálek (110 g) celé zrnkové kávy
  • 4 šálky (900 g) vody

Postup přípravy cold brew

  1. Kávu nahrubo umelte: Kávová zrna umelte na nejhrubším nastavení mlýnku. Mletá káva by měla vypadat jako hrubá kukuřičná mouka, ne jako jemný prášek. Měli byste mít necelý 1 šálek mleté kávy.
  2. Smíchejte kávu a vodu: Přeneste kávovou sedlinu do nádoby, kterou používáte k přípravě cold brew. Nahoru nalijte vodu. Jemně promíchejte lžící s dlouhou rukojetí, aby byla kávová sedlina důkladně nasycena vodou.
  3. Namočte kávu přes noc: Přikryjte sklenici víčkem nebo malým talířkem, aby byla chráněna před prachem a hmyzem. Nechte kávu louhovat asi 12 hodin. Kávu můžete nechat ležet na lince nebo v chladničce, doba louhování je stejná.
  4. Kávu sceďte: Vyložte malé sítko plátnem a umístěte je nad velkou odměrku nebo misku. Kávu přes sítko přelijte.
  5. Skladování kávy: Kávu přelijte do malé láhve nebo sklenice a uchovávejte ji v chladničce až týden.
  6. Servírování kávy: Kávu zřeďte libovolným množstvím vody nebo mléka. Podávejte s ledem.
Mléko a led je skvělý doplněk cold brew.

Recept na cold brew

Díky tomu, že je cold brew připraveno ze studené vody, je výsledek jemnější a chuť plnější. Není divu, že ho svým zákazníkům nabízejí všechny moderní kavárny.

Ingredience na cold brew

  • 90 g-100 g hrubě mleté kávy 
  • Zavařovací sklenice (papírový filtr nebo plátýnko) nebo frenchpress
  • 1 litr studené a nejlépe filtrované vody

Cold brew postup

  1. Namelte si zrnka kávy a vložte do zavařovací sklenice.
  2. Pomalu zalijte studenou vodou. Dobře promíchejte a uzavřete.
  3. Nechte louhovat nejméně 16 hodin (například přes noc).
  4. Po 16 hodinách kávu ze sklenice přelijte přes filtr či plátýnko do jiné sklenice pro uchovávání hotového cold brew (kávu ve frenchpressu stlačte dolů a také přelijte).
  5. Káva v lednici vydrží bez problému skoro dva týdny.

Recept na cold brew s kardamomem

Základní recept na cold brew můžete různě obměňovat a experimentovat s příchutěmi, třeba zkuste tuto orientální s kardamomem.

Následující množství je na 1 porci nápoje, pokud budete chtít více, množství navyšte podle potřeby.

Ingredience na cold brew s kardamomem

  • 2 lusky kardamomu
  • 10 g mleté kávy
  • 80 ml studené vody
  • 50 ml mléka
  • 4 kostky ledu

Cold brew s kardamomem – postup

  1. Namelte kávu, dejte do nádoby a zalijte studenou vodou.
  2. Tobolky kardamomu otevřete a vyndejte semínka. Semínka trochu podrťte pro výraznější chuť a přihoďte do nápoje. Dejte do lednice na 12–24 hodin, poté přeceďte.
  3. Podávejte ve sklenici s ledem a mlékem na dochucení.

Recept na cold brew mocha

Mocha nebo moka je káva s čokoládou. I takto můžete ochutit vaše cold brew, použít můžete jak kakao, tak čokoládový sirup.

Ingredience na cold brew mocha

  • 80 ml už hotové Cold brew
  • 80 ml mléka
  • ½ lžíce hořkého kakaa
  • 1 lžička javorového sirupu nebo třtinového cukru pro oslazení

Cold brew mocha – postup

  1. Vše protřepejte nebo rozmixujte.
  2. Nalijte do sklenice s ledem.
Cold brew můžete ochutit různým kořením a ozdobit plátkem citronu.

Recept na cold brew nanuky

Toto je tip pro milovníky domácí zmrzliny a cold brew. Osvěžující nakopnutí v parných letních dnech.

Ingredience na cold brew nanuky

  • 20 g nahrubo mleté kávy
  • 160 ml vody
  • 100 ml mléka nebo 12 % smetany
  • 20–40 g třtinového cukru

Cold brew nanuky – postup

  1. Kávu zalijte vodou a promíchejte. V uzavřené nádobě dejte do lednice a nechte 12–24 hodin.
  2. Nápoj přeceďte přes kávový filtr, smíchejte s cukrem, dokud se nerozpustí, a přidejte mléko.
  3. Rozlijte do tvořítek na nanuky a dejte zmrznout.

Kávová limonáda s cold brew – recept

Jak už jsme zmínili, cold brew se dá míchat i do podoby koktejlů. Ať už to bude s tonikem, ovocnou šťávou nebo ochucenými limonádami, určitě také stojí za vyzkoušení.

Ingredience na limonádu s cold brew

  • 2 díly džusu či šťávy z ovoce
  • 2 díly sody
  • 1 díl cukrového sirupu
  • 3 díly hotového cold brew
  • Led

Limonáda s cold brew – postup

  1. Naplňte sklenici ledem a přidejte všechny suroviny.
  2. Podávejte ozdobené plátkem ovoce, ze kterého používáte džus nebo šťávu.

Cold brew si v poslední době získává srdce milovníků kávy a v létě se jedná o skvělou alternativu klasické ledové kávy, která osvěží a nakopne, vyzkoušejte také recept na martini espresso.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang