Domácí zmrzlina – jak udělat nejlepší domácí zmrzlinu, recepty

DezertyDezerty, zákusky a poháry
domácí zmrzlina

Zmrzlina je jeden z nejoblíbenějších dezertů po celém světě. V létě schladí, v zimě obalí nervy. Trochu obalí i tukové polštářky. Na druhou stranu, proč si požitek ze zmrzliny nedopřát. Jak udělat domácí zmrzlinu? Existuje i zdravá verze zmrzliny?

Zmrzlin je obrovské množství. Ovocné, šlehačkové, tvarohové, točené, kopečkové, nanuky. Každý má oblíbenou trochu jinou. Tyto recepty jsou alespoň na pár z nich. Varianty se šlehačkou, mlékem i jejich zdravější variantu. Připravit lze také zmrzlinu bez laktózy.

domácí zmrzlina
Výhodou domácí zmrzliny je, že se přesně ví, z jakých surovin se vyrábí.

Výroba domácí zmrzliny recept

Domácí zmrzlina se nemusí jíst pouze samostatně. Skvěle chutná třeba i v kávě. Co zkusit vafle s domácí zmrzlinou? Hodí se i k dalším receptům jako batátový čokodort, fazolové brownies, k palačinkám nebo lívancům. Samotnou zmrzlinu lze také posypat různými přísadami, např. karamelizovanými ořechy, ořechy v cukru nebo brusinkovou marmeládou.

Domácí zmrzlina recepty

Domácí výrobník zmrzliny není vůbec potřeba. Stačí pouze mixér, šlehač, hrnec/pánev a nádoba na uložení. Bez zdržování a jednoduše.

Domácí zmrzlina plná sušenek pro ty největší zmrzlinové fajnšmekry.

Oreo zmrzlina

Sušenková zmrzlina je podle kalorické kalkulačky trochu kalorická bomba. Proč nezačít něčím pořadně sladkým? Čokoládovo-smetanové sušenky jsou na to jako dělané. 

Ingredience:

  • 1-2 balení Oreo sušenek
  • 480 ml smetany
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka

Postup

Do pytlíku vložíme sušenky, utěsníme ho a rozdrtíme je například válečkem na těsto nebo jinou pomůckou. V míse vyšleháme smetanu a poté do ní přidáme kondenzované mléko. Zašleháme a přidáme nedrcené sušenky. Promícháme a přendáme do nádoby. Uhladíme dorovna a poklademe ještě nalámanými Oreo sušenkami. Přikryjeme víkem nebo potravinářskou fólií a dáme do mrazáku na 6 hodin. 

Jahodová zmrzlina se smetanou nebo bez? Připravit lze přesně podle chutí každého.

Smetanová vs. Domácí jahodová zmrzlina

Domácí jahodová zmrzlina se může připravit buď ze smetany pro sladší potěšení. Druhá varianta je pak čistě jen z ovoce, což je zdravější a levnější. 

Ingredience na smetanovou:

  • 340 g zmrazených jahod 
  • 480 ml smetany ke šlehání
  • 5 čerstvých jahod

Postup

Nejprve dáme jahody rozmixovat na dřeň. V míse vyšleháme smetanu a do ní pak přidáme jahody. Promixujeme ještě spolu. Mezitím si nakrájíme cca 5 jahod na malé kousky a promícháme s hotovou směsí. Pak už přendáme do nádoby a přikrytou zmrzlinu vložíme na noc do mrazáku. 

Ingredience na jahodové nanuky:

  • 1 kg jahod
  • špetka soli 

Postup

Rozmixujeme jahody se solí a přelijeme do formiček na nanuky. Necháme zamrazit na několik hodin a můžeme se do nich pustit.

TIP: Co zkusit jahodovou zmrzlinu trochu jinak? Například jahodovou s rebarborou nebo jahodovou s tvarohem, nebo obměňte ovoce a vyzkoušejte malinovou zmrzlinu.

Arašídová zmrzlina

Oříškových zmrzlin je poměrně dost na výběr. Nejčastěji se prodává pistáciová, vlašský ořech nebo zmrzlina z lískových oříšků. Dnes to bude arašídová zmrzlina. Jak ji připravit doma?

Ingredience:

  • 480 ml smetany
  • 250 g arašídového másla (rozpuštěného) 
  • 70 g arašídů 

Postup:

Nejprve vyšleháme smetanu a přidáme tekuté rozpuštěné arašídové máslo. Společně promixujeme. 

Arašídy opražíme na sucho na pánvi a pak je nakrájíme nožem na menší části. Opražené arašídy vmícháme do směsi a pár jich ještě nasypeme navrch zmrzliny v nádobě. Necháme zmrazit alespoň 6 hodin a podáváme. 

Zmrzlinové opojení chutí. Oříšková, vanilková nebo ovocná? Která je ta pravá pro domácí přípravu?

Domácí banánová zmrzlina recept

Banány jsou samy o sobě sladké, takže se nemusí již zmrzlina extra sladit a vylepšovat. Tuhle zmrzlinu použijte do domácího smoothie s banánem. Jak na domácí banánovou zmrzlinu zvanou také Nana Cream? 

Ingredience:

  • 3-4 přezrálé banány

Postup:

Oloupané a na kostky nakrájené banány dáme do sáčku a zamrazíme přes noc. Druhý den je rozmixujeme ve vysokorychlostním mixéru. Pokud chcete můžete přidat trochu mléka. Většinou není potřeba. Pak necháme v nádobě zamrazit a nejlepší zmrzlina je na světě. Můžete podávat s čokoládou, oříšky nebo čerstvým ovocem. 

Poctivá domácí vanilková zmrzlina

Co by to bylo za recepty na zmrzlinu, kdyby se nepsalo o klasice. Domácí vanilková zmrzlina se může podávat jen tak i tvořit základ pro ovocné zmrzliny. 

Ingredience

  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml mléka
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 10 ks žloutku
  • 220g krupicového cukru
  • Špetka soli

Postup

V malém hrnci přivedeme k varu smetanu, mléko a dřeň z lusku. Ihned, jak se začne vařit vypneme a odstavíme z plotny. V mixéru spojíme žloutky s cukrem a solí.  Promixujeme do světlé pěny a přidáme cca polovinu vychlazené směsi z hrnce. Promícháme a pak celé vylijeme do hrnce ke zbytku smetanové směsi.

Ještě 10 minut prohřejeme necháme zhoustnout. Přes jemné síto přecedíme krém do mixéru a ještě prošleháme do pěny.  Směs přendáme do nádoby a necháme chladit klidně celou noc. 

Tajný tip jsou vafle s domácí zmrzlinou. Hotové nebe v puse.

Domácí tvarohová zmrzlina

Poslední recept bude na domácí tvarohovou zmrzlinu, kterou stačí polít čokoládou a slavný Míša nanuk je na světě. Jak na to?

Ingredience:

  • 250 g zakysané smetany
  • 250 g tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Všechny ingredience společně promícháme v míse. Pak jen vložíme do nádoby a necháme zamrazit přec noc. Při servírování můžeme přelít čokoládovým toppingem nebo rozehřátou čokoládou. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang