
Vlašské ořechy + cukr = kandované vlašské ořechy. Tyto křupavé karamelizované ořechy jsou skvělým občerstvením na večírek. Můžete je také podávat v salátu nebo jimi posypat zmrzlinu.
Příprava
- Vaření: 25 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku půlek syrových vlašských ořechů
- 1/2 šálku cukru
- 1/8 lžičky hrubé soli
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a umístěte rošt doprostřed trouby.
- Na plech rozložte vlašské ořechy v jedné vrstvě.
- Pečte 5 minut, dokud mírně neztmavnou a nevoní.
- Pokud nejsou dostatečně opečené, opékejte je ještě 1 až 2 minuty. Dávejte pozor, abyste je nespálili.
- Vyjměte ořechy z trouby a nechte vychladnout na mřížce.
- Jakmile bude karamelizovaný cukr hotový, budete muset pracovat rychle. Nezapomeňte si proto všechno připravit.
- Vychladlé vlašské ořechy dejte do mísy poblíž sporáku.
- Vyložte plech s okrajem silikonovou podložkou na pečení nebo pečicím papírem a umístěte jej poblíž sporáku. Připravte si dvě vidličky.
- Zkaramelizujte cukr: vložte cukr do středně velkého hrnce se silným dnem a postavte ho na střední teplotu.
- Když se cukr začne rozpouštět, míchejte dřevěnou lžící.
- Míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí a nezíská středně jantarovou barvu, což je 5 až 10 minut (přesná doba závisí na vaší varné desce).
- Jakmile se cukr rozpustí a získá středně jantarovou barvu, přidejte do pánve vlašské ořechy.
- Rychle promíchejte a ujistěte se, že je každý kousek obalený tekutým cukrem.
- Jakmile jsou vlašské ořechy obaleny cukrovou směsí, rozložte je na připravený plech.
- Pomocí dvou vidliček oddělte ořechy od sebe a pracujte velmi rychle.
- Posypte ořechy solí.
- Ořechy nechte zcela vychladnout.
- Přendejte je do vzduchotěsné nádoby a skladujte až týden při pokojové teplotě.