malinova-zmrzlina-2

Když se na zahradě urodí hojné množství malin, je čas připravit tento ovocný mražený dezert. Vychutnejte si chuť léta po celý rok s čerstvými nebo mraženými malinami v této krémově hladké pochoutce. Malinová zmrzlina je typickou letní pochoutkou, vyzkoušejte také malinový sorbet nebo citronový sorbet.

Níže se dočtete i základní rady, jak se dělá zmrzlina, najdete zde recepty na domácí zmrzlinu ze zmrzlinovače i domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače a dále také konkrétní recepty na různé malinové zmrzliny, zmrzliny ze salka a jiné recepty na výborné domácí zmrzliny.

Jak se dělá zmrzlina?

Přemýšleli jste někdy, jak se dělá zmrzlina bez zbytečných starostí? Na většinu druhů jednoduché zmrzliny potřebujete jen pár ingrediencí a nepotřebujete ani zmrzlinovač.

Jakmile se seznámíte se základy, můžete experimentovat a vymýšlet vlastní příchutě zmrzliny, co třeba vyzkoušet melounovou zmrzlinu?

TIP: Vyzkoušejte také recept na karamel, který se výborně hodí k domácí zmrzlině, nebo zmrzlinu bez laktózy. Zmrzlinu můžete podávat samotnou nebo např. s máslovými sušenkami.

malinova-zmrzlina-recept-4850713
Na většinu druhů jednoduché zmrzliny potřebujete jen pár ingrediencí a nepotřebujete ani zmrzlinovač.

Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače – základní recept

  1. V mixéru smíchejte mléko, hustou smetanu, vanilku a cukr. Ujistěte se, že jsou všechny přísady důkladně spojeny.
  2. Přidejte případné kousky navíc a znovu rozmixujte. Nyní je čas přidat nějaké další dobroty, například ovoce, čokoládové lupínky, rozdrobené sušenky. Několikrát mixérem pulzujte, dokud se nové přísady právě nepromíchají.
  3. Pokud přidáváte ovoce, můžete ho rozmixovat do úplně hladka, nebo nechat přiznané kousky ovoce.
  4. Směs přelijte do nádoby vhodné do mrazničky. Nádobu zakryjte víkem nebo fólií, abyste ji ochránili před vznikem ledových krystalků.
  5. Směs zmrazte na 6 až 8 hodin. Pro nadýchanější zmrzlinu směs přibližně každou hodinu promíchejte.
  6. Zmrzlinu podávejte pomocí kopečku na zmrzlinu a případné zbytky zmrazte. Zmrzlina vydrží v mrazáku asi 2 týdny.

Luxusní zmrzlina – recept na malinovou zmrzlinu

Tato hustá a krémová malinová zmrzlina je plná malinové chuti! Zmrzlina je krémová (což znamená, že se použijí vaječné žloutky), díky čemuž má extra šťavnatou a krémovou konzistenci. Do tohoto základu vmíchejte bohatou malinovou omáčku a poté zmrzlinu necháme zmrznout.

Tento recept má v podstatě dvě složky, první je zmrzlinový základ a druhou je malinová omáčka. Obě složky využívají jen několik málo ingrediencí.

Ingredience na luxusní zmrzlinu

Zmrzlinový základ

  • 2 šálky husté smetany
  • 1/4 šálku mléka – plnotučného nebo 2%
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 1/8 lžičky soli
  • 5 žloutků

Malinové pyré

  • 340 g mražených malin – rozmražených na pokojovou teplotu nebo 2 a 1/2 šálku čerstvých bobulí
  • 1/4 šálku krystalového cukru – více podle potřeby (ochutnávejte a zkoušejte průběžně)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup na malinovou zmrzlinu

  1. V hrnci povařte hustou smetanu, mléko, cukr krystal a sůl. Jakmile se po obvodu objeví malé bublinky, stáhněte z ohně. Směs by měla být velmi teplá. Tuto teplou tekutinu použijete k temperování žloutků.
  2. Žloutky vyšlehejte ve středně velké míse. Za stálého šlehání do žloutků pomalu přilévejte 1 šálek horké směsi smetany.
  3. Co je temperování? Temperování spočívá ve spojení dvou ingrediencí, které mají dvě různé teploty. Nechcete, aby se vejce srazila, proto pomalu přidáváte horkou smetanu, aby se teplota žloutků zvýšila. Pokud byste žloutky přidali do horké smetany najednou, způsobilo by to v podstatě šok, žloutky by se uvařily a ve zmrzlinovém základu byste měli uvařená a sražená vejce.
  4. Žloutkovou směs zašlehejte do hrnce se zbývající horkou smetanou.
  5. Vařte směs vajec a smetany na středně nízkém ohni, dokud na teploměru pro okamžité měření nedosáhne 74 °C. Směs by měla pokrýt hřbet lžíce.
  6. Směs přeceďte přes jemné sítko. Přecedění směsi zajistí, že ve zmrzlině nebudou žádné hrudky nebo sraženiny. Chcete přece hladkou a krémovou zmrzlinu. Po scezení ji přikryjte a dejte vychladit do lednice.
  7. Připravte malinové pyré. Do mixéru přidejte maliny, cukr a vanilku. Mixujte do hladka.
  8. Přeceďte přes jemné sítko, abyste odstranili semínka. Poznámka: pokud chcete mít ve zmrzlině semínka, můžete tento krok vynechat.
  9. Malinové pyré vmíchejte do zmrzlinového základu. Přikryjte a nechte chladit v chladničce po dobu 4 hodin nebo dokud nebude zcela vychlazená.
  10. V případě měkké malinové zmrzliny podávejte ihned. Nebo přelejte vyšlehanou směs do velké nádoby vhodné do mrazničky.
  11. Volitelně: vmíchejte hrst čerstvých malin. Zmrazte na 2 hodiny nebo dokud neztuhne. Když je zmrzlina připravena k podávání, vyjměte ji z mrazáku a naberte do jednotlivých misek. Vychutnejte si ji.

Poznámky

  • Na tomto receptu je krásné, jak je univerzální! Pokud chcete jahodovou zmrzlinu, použijte místo malin jahody. Tento recept na luxusní zmrzlinu bude fungovat s několika druhy ovoce, jako jsou ostružiny, borůvky, jahody a broskve.
  • Ve skutečnosti můžete kombinací několika druhů ovoce vytvořit ovocnou směs.
  • Vaječné žloutky vytvoří super krémovou zmrzlinu. Ale nejen to, stabilizují zmrzlinu, což znamená, že se nerozpustí tak rychle a má delší trvanlivost.
  • Jak správně skladovat tuto malinovou zmrzlinu? Skladujte zakryté (abyste zabránili spálení a vysychání v mrazáku), v mrazničce. Při správném skladování vydrží 2-3 měsíce.
  • V tomto receptu můžete použít i čerstvé maliny.
zmrzlina-ze-salka-4656191
Tento recept bude fungovat s několika druhy ovoce, jako jsou ostružiny, borůvky, jahody a broskve.

Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače – malinová domácí zmrzlina ze salka – recept

Tato lahodně hladká malinová zmrzlina potřebuje pouze 5 ingrediencí a její příprava trvá pouhých několik minut. A co je nejlepší, nevyžaduje žádný zmrzlinovač. Čerstvé nebo mražené maliny můžete použít kdykoli během roku.

Ingredience na malinovou zmrzlinu ze salka

  • 250 g čerstvých nebo mražených malin
  • 50 g krupicového cukru cukru
  • 480 ml tučné smetany
  • 1 plechovka (397g) slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup na vanilkovou zmzrlinu bez zmrzlinovače

  1. Maliny a cukr dejte do hrnce na střední teplotu a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 5-10 minut, dokud se maliny nerozpadnou a směs nezhoustne. Směs protlačte přes síto do malé misky a zbavte ji semínek a dužiny. Nechte zcela vychladnout.
  2. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru ušlehejte tuhou smetanu do tuhých špiček.
  3. V samostatné míse vyšlehejte kondenzované mléko a vanilku. Jemně vmíchejte šlehačku.
  4. Polovinu směsi nalijte do formy a navrch dejte lžíci malinové omáčky. Směs propíchejte párátkem nebo nožem. Nalijte zbytek zmrzlinové směsi a přilijte další malinovou omáčku. Použijte libovolné množství omáčky nebo si ji nechte na další porci zmrzliny.
  5. Před podáváním domácí zmrzlinu ze salka pevně přikryjte a dejte do mrazáku alespoň na 6 hodin nebo přes noc.

Domácí zmrzlina ze zmrzlinovače – recepty

Zapojte svůj zmrzlinovač do práce. Najděte si recept, který vám roztaje srdce, od klasické vanilkové, čokoládové až po nečekané kombinace chutí.

jak-se-dela-zmrzlina-6449782
Na výrobu domácí zmrzliny vyzkoušejte různé druhy ovoce, rozdrobených sušenek či jiných přísad.

Výborná domácí zmrzlina – recept na klasickou vanilkovou zmrzlinu

Vyzkoušejte recept na výbornou domácí zmrzlinu, která je jemná a krémová.

Ingredience na výbornou domácí zmrzlinu

  • 285ml tučné smetany
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 115 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 velké žloutky z volného chovu
  • připravte si spoustu kostek ledu

Postup na výbornou domácí zmrzlinu

  1. Den před přípravou zmrzliny vložte nádobu z přístroje do mrazničky.
  2. Druhý den nalijte smetanu a mléko do středně těžkého hrnce a poté do něj nasypte polovinu cukru. Vanilkový lusk podélně rozřízněte malým ostrým nožem a do smetanové směsi vydlabejte co nejvíce drobných černých semínek. Lusk rozřízněte na tři části a vhoďte je do hrnce.
  3. Smetanu a mléko zahřívejte na mírném ohni za občasného míchání, dokud se téměř neuvaří – na okraji uvidíte několik bublinek. Sundejte z ohně a odstavte na 30 minut, aby se vanilka mohla rozvonět.
  4. Vložte žloutky do mísy se zbytkem cukru a šlehejte elektrickým ručním šlehačem asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne, nezesvětlá. Pomocí odměrky naberte asi 125 ml smetanové směsi a zašlehejte ji do žloutků, aby zhoustly.
  5. Smetanu znovu zahřejte, dokud nepřijde k varu, stáhněte z ohně a vmíchejte žloutkovou směs.
  6. Vraťte hrnec na mírný oheň a za stálého míchání vařte 8-10 minut, dokud krém nezhoustne. Dávejte pozor, aby se nevařil – jakmile uvidíte bublinky, měl by být dostatečně hustý, proto hrnec stáhněte z ohně, aby se směs nesrazila.
  7. Krém přelijte do misky a pak ho postavte do větší mísy naplněné z jedné třetiny ledovou vodou, aby vychladl (trvá to asi 20 minut). Občas promíchejte, aby se nevytvořila slupka. Misku s pudinkem dejte na 3-4 hodiny, nejlépe přes noc, do lednice, aby byl opravdu studený.
  8. Spusťte zmrzlinovač, vyndejte kousky vanilkových lusků a pak pomalu přilévejte studený pudink. Nechte ji 10-30 minut (v závislosti na vašem stroji) vychladnout.
  9. Když se zastaví, je pravděpodobně příliš měkká na konzumaci, proto ji lžící přendejte do plastové nádoby, zakryjte potravinovou fólií, poté víčkem a dejte na minimálně 3 hodiny zmrazit. 15 minut před podáváním vyjměte z mrazáku.
vyborna-domaci-zmrzlina-recept-8964237
Klasickou vanilkovou zmrzlinu můžete kombinovat s kteroukoliv jinou příchutí.

Výborná domácí zmrzlina – recept na medovou zmrzlinu ze včelích pláství

Naučte se, jak si vyrobit vlastní zmrzlinu z medových pláství.

Ingredience na výbornou domácí zmrzlinu

  • asi 100 g včelí plástve, rozdrcené na malé kousky
  • 300 ml tučné smetany
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 3 velké žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na výbornou domácí zmrzlinu

  1. Mléko a smetanu dejte do hrnce a zahřívejte těsně pod bod varu. Mezitím ve velké míse vyšlehejte cukr, žloutky a vanilku. Za stálého šlehání pomalu přilévejte horkou mléčnou směs, dokud se vše nespojí.
  2. Vymažte pánev a vlijte směs zpět, pak vařte na mírném ohni a stále míchejte, dokud krém nezhoustne tak, že pokryje jen hřbet dřevěné lžíce. Nechte vychladnout.
  3. Vychladlý krém vychlaďte ve zmrzlinovém stroji podle návodu. Vyškrábněte ji do nádoby na mrazení a přendejte do ní kousky medových pláství. Vložte do mrazničky a nechte ztuhnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang