Domácí zmrzlina bez laktózy

Dezerty, zákusky a poháry
Domácí zmrzlina bez laktózy

Myslíte si, že na to, aby byla domácí zmrzlina super krémová, musí obsahovat smetanu? Dokážeme vám opak. Otestujte toto léto zmrzlinový recept bez mléka a jiný už více nebudete chtít.

Zmrzlina může být lahodnou pochoutkou, protože je krémová, studená a sladká. Stejně jako mnoho jiných sladkých pochoutek však obsahuje velké množství kalorií, cukru, tuku a v neposlední řadě laktózu, která brání řadě lidí si zmrzlinu dopřát.

Jaké jsou výhody a nevýhody klasické zmrzliny a jak udělat zmrzlinu bez laktózy s různými příchutěmi (lze připravit i čokoládovou s bezlaktózovou čokoládou)? V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o (bezlaktózové) zmrzlině.

Klasická zmrzlina

Zmrzlina je sladká a osvěžující pochoutka. Většina zmrzlin má vysoký obsah kalorií a přidaného cukru a nízký obsah živin. Ačkoli se zmrzliny s nízkým obsahem tuku a bez přidaného cukru běžně prodávají jako zdravější, jsou stále kalorické a mohou obsahovat různá sladidla.

Ledový dezert má několik nevýhod: nízký obsah živin, vysoký obsah přidaného cukru a kalorií a může obsahovat umělé přísady. Přesto zmrzlina může být součástí vyváženého jídelníčku, je však důležité kontrolovat porce a mírnit její příjem.

Naštěstí existuje široká škála zmrzlin bez laktózy, které si lidé mohou vychutnat bez nepříjemných pocitů.

Bezlaktózová zmrzlina

Pokud trpíte intolerancí laktózy, ale nechcete se vzdát zmrzliny, nejste sami. Odhaduje se, že 65-74 % dospělých na celém světě trpí nesnášenlivostí laktózy, což je druh cukru přirozeně obsažený v mléčných výrobcích.

Ve skutečnosti je trh s bezlaktózovými výrobky nejrychleji rostoucím segmentem mlékárenského průmyslu. To znamená, že pokud trpíte intolerancí laktózy, ale přesto máte chuť na mléčné výrobky, máte štěstí, protože existuje spousta skvělých bezlaktózových možností. Níže uvedené recepty, které přirozeně neobsahují laktózu, jsou plné chuti a živin.

Možná už v kuchyni máte ingredience na přípravu vlastní zmrzliny bez laktózy.

Mražená banánová zmrzlina – recept

Tento recept, kterému se někdy říká „pěkná zmrzlina“, není o nic jednodušší. Budete potřebovat mražené banány a dobrý mixér.

Ingredience na mraženou banánovou zmrzlinu

  • banány
  • bezlaktózové nebo nemléčné mléko (nepovinné)

Postup na mraženou banánovou zmrzlinu

  1. Oloupejte banány a nakrájejte je na pěti nebo osmicentimetrové kousky. Vložte je do mrazničky na nejméně 6 hodin.
  2. Zmrazené banány přidejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud se vám mixér zasekává, přidejte trochu oblíbeného bezlaktózového nebo nemléčného mléka.
  3. Pokud máte rádi hladší texturu, podávejte a vychutnejte si ji ihned.
  4. Pokud dáváte přednost tužšímu dezertu, který se dá nabírat, přendejte směs do vzduchotěsné nádoby a nechte ji 2 hodiny zmrazit.
  5. Tento recept ponechává prostor pro mnohostranné využití. Nebojte se přidat další mražené ovoce, například jahody nebo ananas, a také kakao, koření nebo ořechová másla.
Banány jsou přirozeně sladké a neobsahují laktózu.

Zmrzlina z kokosového mléka – recept

Pokud si raději lahodnou pochoutku bez laktózy připravíte sami, je to snadné. Zmrzlina z kokosového mléka se hodí pro každou příležitost a nevyžaduje zmrzlinovač.

Ingredience na zmrzlinu z kokosového mléka

  • 2 šálky (475 ml) plnotučného kokosového mléka
  • 1/4 šálku (60 ml) medu, javorového sirupu nebo sirupu z agáve
  • 1/8 lžičky (0,75 g) soli
  • 1 a 1/2 lžičky (7 ml) vanilkového extraktu

Postup na zmrzlinu z kokosového mléka

  1. Ingredience dobře promíchejte a přendejte do zásobníku na kostky ledu.
  2. Zamrazte alespoň na 4 hodiny.
  3. Jakmile jsou kostky zmrzlé, přidejte je do mixéru. Mixujte dohladka.
  4. Vychutnejte si ihned, nebo pokud chcete pevnější konzistenci, zmrazte ve vzduchotěsné nádobě na delší dobu.
Kokosové mléko je stále populárnější bezlaktózová alternativa tradičních mléčných výrobků.

Recept na zmrzlinu bez laktózy

Tento recept na vanilkovou bezlepkovou zmrzlinu vyžaduje pouze 4 ingredience a je zcela veganský, bezlaktózový a bezlepkový.

Ingredience na zmrzlinu bez laktózy

  • 1 plechovka plnotučného kokosového mléka, dobře protřepaná
  • 1/2 šálku bio třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk, vyškrábaná semínka nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka mořské soli

Postup na zmrzlinu bez laktózy

  1. Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte dohladka, podle potřeby seškrábejte po stranách. Pokud nemáte výkonný mixér, možná budete muset vanilkový lusk před přidáním do mixéru namočit na 10 minut do horké vody, aby změkl.
  2. Směs přelijte do středně velkého hrnce a na středně nízkém ohni ji za stálého míchání zahřívejte, dokud nezačne sotva vřít.
  3. Odstavte z ohně a lžící seškrábněte případnou pěnu z horní části.
  4. Přendejte do misky nebo nádoby a vložte do mrazničky. Zamrazte alespoň na 6 hodin nebo přes noc.
  5. Když je připravena k podávání, vyjměte ji z mrazničky a nechte 10 minut stát při pokojové teplotě, aby změkla. Podávejte s oblíbenou polevou (čerstvé ovoce, čokoládová poleva atd.).
Vanilková a čokoládová zmrzlina patří mezi nejoblíbenější.

Čokoládová zmrzlina s arašídovým máslem – recept

Zmrzlina bez mléka nemusí být nudná! Tento recept je bohatý, krémový a plný chuti. Pokud nemáte zmrzlinovač, můžete si tento recept připravit i tak. Směs nalijte do nádoby vhodné do mrazáku a nechte ji několik hodin zmrazit. Před podáváním dobře promíchejte.

Ingredience na čokoládovou zmrzlinu s arašídovým máslem

  • 1 plechovka plnotučného kokosového mléka, chlazená
  • 1/2 šálku krémového arašídového nebo burákového másla
  • 1/4 šálku kakaového prášku
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup na čokoládovou zmrzlinu s arašídovým máslem

  1. Nejprve ve velké míse smíchejte kokosové mléko, arašídové máslo, kakaový prášek, cukr, vanilkový extrakt a sůl dohladka.
  2. Poté směs nalijte do zmrzlinovače a rozmixujte podle pokynů výrobce.
  3. Jakmile je zmrzlina hotová, přendejte ji do nádoby vhodné do mrazničky a zmrazte ji alespoň na 4 hodiny nebo dokud neztuhne.
  4. Až bude připravena k podávání, naberte zmrzlinu do misek a vychutnejte si ji.
Tato zmrzlina, která slibuje bohatou, krémovou a lahodnou chuť, se jistě stane vaší oblíbenou.

Vegan zmrzlina – recept

Tato lahodná veganská zmrzlina bez mléka a vajec je překvapivě bohatá a požitkářská. Do této zmrzliny bez mléka můžete použít libovolné přísady; fantastický základní recept, který je velmi snadný.

Ingredience na vegan zmrzlinu

  • 1 plechovka plnotučného kokosového mléka
  • 1 šálek extra krémového mandlového mléka
  • ½ šálku agávového nektaru
  • ½ lžičky xantanové gumy (bezlepkového zahušťovadla)
  • ¼ lžičky kuchyňské soli
  • doporučené příchutě: veganské čokoládové kousky, posypky, 1 lžička vanilkového extraktu, 1/2 šálku nakrájených jahod nebo jiného ovoce

Postup na vegan zmrzlinu

  1. Směs: do mixéru přidejte všechny ingredience a mixujte na nejvyšší výkon, dokud nebude hustá a krémová, asi 1-2 minuty. Směs přelijte do vzduchotěsné nádoby a nechte ji 2-4 hodiny chladit.
  2. Vyšlehejte: vložte vychlazenou směs do zmrzlinovače a nechte ji ztuhnout podle pokynů výrobce (možná bude potřeba jen polovina doporučené doby, protože směs poměrně rychle zhoustne). Pokud používáte přísady, opatrně je přidejte během posledních 5 minut šlehání.
  3. Zmrazte: může se podávat ihned, abyste získali mražený krém, který je velmi krémový, hladký a jemný. V opačném případě přendejte zmrzlinu do vzduchotěsné nádoby a zmrazte ji 30-60 minut, aby měla pevnější konzistenci.
  4. Pokud je zmrzlina zmrazená déle, bude před podáváním potřebovat čas na rozmrazení při pokojové teplotě (skutečná doba rozmrazování závisí na teplotě vaší místnosti).
K dispozici je celá řada příchutí, například jahodová, čokoládová nebo vanilková.

TIP: Hledejte certifikovanou veganskou xantamovou gumu, která neobsahuje mléko (dairy-free).

Karamelová zmrzlina bez cukru – recept

Tento snadný recept na veganskou karamelovou zmrzlinu je hustý a krémový. Bezmléčná kokosová zmrzlina ochucená domácí karamelovou omáčkou. Vyrobeno z pouhých 3 ingrediencí a bez zmrzlinovače.

Ingredience na karamelovou zmrzlinu bez cukru

  • 400 g (1 a ⅔ šálku) kokosové smetany ke šlehání (vychladit přes noc)
  • 100 g (½ šálku) slazeného kondenzovaného kokosového mléka
  • 200 g (⅚ šálku) veganské karamelové omáčky, plus další

Postup na karamelovou zmrzlinu bez cukru

  1. Přidejte kokosovou smetanu ke šlehání do velké mísy a několik minut míchejte elektrickým šlehačem, dokud nevznikne krém. Přidejte slazené kondenzované kokosové mléko a šlehejte další minutu, aby se spojilo.
  2. Přidejte 200 g karamelové omáčky ve 2-3 krocích a mezi jednotlivými kroky šlehejte, aby se spojila. Znovu promíchejte elektrickým šlehačem, aby se ingredience zcela promíchaly. Pokud chcete, můžete v této fázi do zmrzliny stěrkou zamíchat ještě trochu karamelové omáčky.
  3. Přeneste zmrzlinovou směs do chlebové formy nebo nádoby a přikryjte ji víkem nebo plastovou fólií. Zmrazte minimálně na 4 hodiny nebo dokud neztuhne.
  4. Asi 15 minut před podáváním vyjměte zmrzlinu z mrazáku, aby mohla mírně rozmrznout. Podávejte s další veganskou karamelovou omáčkou.
  5. Přeneste zmrzlinovou směs do bochníkové formy a zakryjte formu dalším pečicím papírem, aby zmrzlina nebyla vystavena vzduchu.
  6. Tato zmrzlina vydrží ve vzduchotěsné nádobě v mrazáku několik měsíců.
Jemné sladkost zmrzliny a pikantní chuť slaného karamelu je jedinečná kombinace.

Luxusní zmrzlina – recept

Čokoládová zmrzlina bez mléka, která nechutná bez mléka a nemá žádný nádech kokosu? Ano. Je to možné a je to fantastické.

Ingredience na luxusní zmrzlinu

  • 2 a ½ šálku neslazeného ovesného mléka
  • ⅔ šálku cukru
  • ⅔ šálku kakaového prášku
  • ⅛ lžička košer soli
  • 1 šálek čokoládových kousků bez mléčných výrobků (dairy-free)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na luxusní zmrzlinu

  1. Ve velkém hrnci smíchejte ovesné mléko, cukr, kakaový prášek a sůl. Prošlehejte a poté za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud se nespojí a nezačne se vařit. Pokud chcete, můžete teplotu zvýšit, ale pokračujte v míchání bez přestávky. V této fázi neodstupujte.
  2. Vmíchejte čokoládové kousky a vanilku. Pokračujte v míchání nebo šlehání, dokud se čokoláda zcela nevmísí do směsi.
  3. Odstavte z ohně, nechte vychladnout a uložte do chladničky alespoň na 4 hodiny nebo přes noc, dokud nebude zcela studená.
  4. Když je zmrzlina připravena k podávání, nechte ji před nabíráním 10-20 minut ohřát při pokojové teplotě.

Recept na kuličkovou zmrzlinu

Dippin‘ Dots neboli kuličková zmrzlina se skládá ze zmrzliny, která byla bleskově zmrazena v tekutém dusíku. Tento proces je ve skutečnosti velmi jednoduchý a je skvělým projektem pro děti.

Zmrzlinové tečky se vyrábějí nalitím zmrzliny do tekutého dusíku. Teplejší zmrzlinová směs se při kontaktu s dusíkem rozstříkne a zmrzne do tvaru.

Ingredience na kuličkovou zmrzlinu

  • kapalný dusík
  • zmrzlina (libovolné příchutě, ale nepoužívejte zmrzlinu s příměsemi)
  • plastová, kovová nebo dřevěná miska
  • dřevěná lžíce

Postup na kuličkovou zmrzlinu

  1. Připravte si zmrzlinovou směs nebo rozpusťte zmrzlinu. Pokud zmrzlinu rozpouštíte, nechte ji před pokračováním chvíli odstát, protože chcete, aby ze zmrzliny unikly vzduchové bubliny.
  2. Pokud je ve zmrzlině příliš mnoho vzduchu, bude plavat na povrchu dusíku a zmrzne spíše v hrudkách než v kuličkách.
  3. Pokud si vyrábíte vlastní zmrzlinu, můžete použít libovolný recept. Snadnou verzí je smíchání: 4 šálky husté smetany (smetany ke šlehání), 1 a 1/2 šálku polotučné smetany, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 a 1/2 šálku cukru a 1/4 šálku čokoládového sirupu.
  4. Na tekutý dusík kápněte rozpuštěnou zmrzlinu nebo zmrzlinový recept. Pokud se vám nedaří tekutinu nalít, můžete zmrzlinu stříknout pomocí rozprašovače nebo plastové láhve od kečupu.
  5. Během přidávání zmrzliny dusík míchejte. Chcete zabránit tomu, aby zmrzlina plavala nebo se srážela. Zmrzlinu můžete přidávat tak dlouho, dokud se do ní nevejde další.
  6. Naberte zmrzlinu a snězte ji. Před vložením do úst ji nechte ohřát alespoň na běžnou teplotu v mrazáku, jinak se vám přilepí na jazyk nebo na patro v ústech. Nesnědené zmrzlinové „tečky“ můžete uchovat zmrzlé tak, že je uložíte do mrazáku.

Mezi klasické zmrzliny patří melounová zmrzlina, zmrzlina ze salka a zmrzlinový dort. Pro přípravu zmrzliny můžete vyzkoušet výrobu ovesného mléka (nebo veganského ovesného mléka) a domácího kokosového mléka (nebo veganského kokosového mléka).

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang