ovocny-sorbet

Když máte nadbytek čerstvého letního ovoce, sorbety jsou řešením. Nepotřebujete žádný recept – stačí základní šablona a trocha kreativity. Jahodovo-broskvový sorbet? Mátový sorbet z melounu? Zde je vidět, jak snadné mohou být domácí sorbety, pomocí tohoto receptu krok za krokem. Pokud jste milovníkem ovocných osvěžujících pokrmů, vyzkoušejte recept na malinovou zmrzlinu.

Ingredience

  • 900 g čerstvého ovoce (4 až 5 šálků po přípravě a nakrájení)
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 šálek vody
  • 1 až 4 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup

  1. Nejméně 24 hodin před přípravou sorbetu vložte zmrzlinový základ do mrazáku, aby se zmrazil, pokud váš zmrzlinovač vyžaduje zmrzlinový základ.
  2. Ovoce omyjte a osušte. Odřízněte nebo odstraňte slupky, kůru, pecky, semena, stopky nebo jiné nejedlé části ovoce. Ovoce nakrájejte na kousky. Měli byste mít asi 5 šálků nakrájeného ovoce.
  3. Připravte jednoduchý sirup. V malém hrnci smíchejte cukr a vodu a na středním ohni je přiveďte k varu, přičemž jednou nebo dvakrát jemně zamíchejte. Vařte, dokud se cukr ve vodě zcela nerozpustí, asi 5 minut. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  4. Smíchejte ovoce a 1/2 šálku vychlazeného sirupu v mixéru, míse kuchyňského robotu nebo v míse na mixování (pokud používáte ponorný mixér). Zbylý sirup si ponechte.
  5. Mixujte ovoce a sirup, dokud není ovoce zcela zkapalněné a nezůstanou žádné kousky ovoce.
  6. Pokud ovoce obsahuje malá semínka (např. jahody nebo maliny) nebo je velmi vláknité (např. mango nebo ananas), přeceďte ho přes jemné sítko, abyste odstranili pevné části. Při cedění jemně míchejte lžící, ale pevnou hmotu přes sítko neprotahujte.
  7. Vmíchejte citronovou šťávu. Vmíchejte 1 lžíci citronové šťávy. Ochutnejte sorbetový základ a přidejte více citronové šťávy, pokud chutná příliš sladce a mdle.
  8. Základ vychlaďte. Základ sorbetu přikryjte a uložte do chladničky, dokud nebude velmi studený, nejméně 1 hodinu nebo přes noc.
  9. Vychlazený základ nalijte do zmrzlinového stroje a nechte ho vychladnout. Pokračujte ve šlehání, dokud sorbet nebude mít konzistenci hustého koktejlu. U většiny strojů to obvykle trvá 10 až 15 minut.
  10. Sorbet přelijte do mrazicích nádob a přikryjte. Mrazte nejméně 4 hodiny, dokud sorbet neztuhne. Domácí sorbet vydrží v mrazničce zpravidla asi měsíc, než začne být příliš ledový.
  11. Sorbet podávejte. Sorbet nechte několik minut změknout na kuchyňské lince a poté jej naberte do misek.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang