Za tento recept mě budete milovat. Tento dort je totiž zdravý dort. Je bez mouky a bez cukru, takže jej mohou bezlepkáři, dietáři, primaláci, děti a vůbec všichni. Nějak mě ty zdravé dezerty začaly bavit. Nejen zdravé, ale především bezlepkové recepty mě teď hodně baví. Ačkoliv nemám s moukou žádný osobní problém, proč bych si ji měla cpát do jídelníčku, když to jde tak krásně i bez ní.

Dort je úžasný, je hrozně moc makový, samozřejmě sladký, ale zase tak akorát a pokud ho necháte přes noc uležet v lednici, bude i krásně vláčný. Ještě někdo pochybuje o tom, že by si jej doma upekl?

Na makový dort budete potřebovat:

Korpus:

  • 8 vajec
  • 55 g mandlových plátků
  • 11 vrchovatých polévkových lžic mletého máku
  • 5 g prášku do pečiva z vinného kamene
  • 50 g medu

Postup:

1. Žloutky oddělte od bílků.
2. Bílky vyšlehejte do sněhu.
3. Mandle pomelte (nemusíte úplně najemno).
4. Žloutky pomocí šlehací metly vyšlehejte do pěny, přidejte med, mák, mandle, prášek do pečiva a důkladně vše spojte.
5. Opatrně přilijte makovou směs k bílkům a důkladně obě části těsta spojte.
6. Hotové těsto přemístěte do formy na dort, kterou si vystelte pečícím papírem.
7. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut. (Když do těsta zapíchnete špejli, nesmí se na ni být po vytáhnutí nalepené těsto.)
8. Po upečení nechte vychladnout.

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 240 g Lučiny
  • 100 g medu
  • 1 vanilkový lusk
  • šťáva z půlky citrónu
  • 20 g makového oleje (Bohemia Olej)

Postup:

1. Mascarpone, lučinu, med, makový olej, šťávu z půlky citrónu i semínka z vanilkového lusku dejte do jedné mísy a důkladně promíchejte, aby se ze všech surovin stal jednotný krém.

Poskládání dortu:

  • 20 g makového oleje
  • džem nebo marmeláda z červeného ovoce bez cukru (např. Bioláda Zahrada)

Postup:

1. Korpus (zbavený pečícího papíru) uprostřed rozřízněte a horní část položte vedle.

2. Spodní část pokapejte 10 g makového oleje a potřete jej marmeládou. Na marmeládu opatrně navrstvěte krém.

3. Na krém opatrně polože druhou část korpusu. Ten pokapejte 10 g makového oleje, vmasírujte jej do korpusu a opatrně navrstvěte zbývající krém.

Na ozdobu:

  • džem nebo marmeláda z červeného ovoce bez cukru (např. Bioláda Zahrada)
  • hrstka celého máku
  • pekanové ořechy

Postup:

1. Navrch dortu na krém doprostřed dejte lžíci marmelády a trochu ji rozmažte.

2. Na marmeládu do kruhu naskládejte ořechy.

3. Nakonec dort posypte celým mákem.

Tip: Dort nechte uležet přes noc, všechny chutě se proloží a bude krásně vláčný.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang