OMBRÉ CHOCOLATE BIRTHDAY CAKE

Přáli jste si recept na Lauřin narozeninový dort. Tak jsem vám ho konečně dala dohromady 😉

Dělala jsem při jednom pečení jeden větší dort pro rodinu o průměru 21cm a dva malé dortíky pro Lauru (slavili jsme na dvakrát) o průměru 8,5cm. Recept je bez lepku, bez obilovin.. Ale je s tvarohem, lučinou a ovocem.. Ale klidně se nechte jen inspirovat a udělejte si korpus podle svých vlastních představ. I s druhy ovoce se dá vyhrát 🙂 

(Kdybych bývala měla dortovou formu pro rodinu o menším průměru, mohl být dort vyšší a také třípatrový jako byly ty Lauřiny..)

img_0139-3735433

Ingredience udávám pro jeden velký dort a v závorce množství, které jsem přidala navíc pro dva malé dortíky.

Korpus:

300g mandlové mouky (+ 100g) 

4 lžíce kokosové mouky (+ 2 lžíce)

60g kokosového cukru (+ 20g) – koupíte např. zde

60g kokosového oleje, v tekutém stavu (+20g)

10 lžic raw kakaového prášku (nepřidávala jsem navíc)

2 lžičky jedlé sody

2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

4 vejce (+1)

240ml mandlového mléka/nebo použijte jiné rostlinné či kravské (+ 80ml)

1 lžíce vanilky

100g hořké čokolády – já použila 100%, zkuste použít alespoň 70% 🙂

Krém:

250g mražených borůvek – nebo čerstvých chcete-li, ale je už po sezóně, takže já raději sahám po těch mražených

200g mražených malin
2 lžíce citrónové šťávy

agávový sirup

500g Lučiny

400g bio tvarohu

250g mascarpone – nemusí být, můžete nahradit Lučinou

200ml šlehačky 40% – nemusíte přidávat párátka

Zdobení:

já zvolila čerstvé fíky a květiny dsc_0224-9903578Postup korpus:
Začněte namletím mandlí a kokosu na mouku. Ale mouky se dají koupit i hotové, např. zde. K moukám přidejte všechny „suché“ ingredience. A mezitím si rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a předehřejte troubu na 180°. V mixéru si rozmixujte vejce, kokosový olej, mléko a roztavenou čokoládu. Do tekutého těsta v mixéru začněte přimíchávat „suchou“ směs. A nechte chvilku stranou. Teď si připravte formy, které vymažte kokosovým olejem. Já do spodku forem dala ještě pečící papír. Těsto pak jednoduše vlijte do forem a zarovnejte. Menší formy jsem pekla cca 25-30 minut, tu větší až 50 minut. Ale zkuste osvědčenou techniku – párátka, abyste se přesvědčili, že jsou korpusy propečené. Nechte poté vychladnout. Vychladlé korpusy si pak nařežte na jednotlivé „pláty“. Já udělala z těch dvou malých dortíků třívrstvé. Z velkého dortu jen dvouvrstvý- což byla ve výsledku škoda.

Postup krém:

Krémy si můžete připravit mezitím, co vám budou chladnout korpusy. Začněte si ovocnými „marmeládami“, to je to, co nám v podstatě vznikne. V jednom kastrolu si rozehřejte borůvky s agávovým sirupem a 1 lžící citrónové šťávy. (Množství agáve nechávám na vás, prostě vám to musí chutnat, ale zase si to neudělete moc sladké, sladit se bude i krém :)) V druhém maliny se sirupem a druhou lžící citrónové šťávy. Obojí nechte probublávat, dokud vám nevznikne hutnější marmeládová konzistence. Poté směsi rozmixujte ručním mixérem a nechte vychladnout. Nyní si pořádně promíchejte mascarpone s lučinami, vanilkou, agávovým sirupem a tvarohem. Vyšlehejte šlehačku a zamíchejte ji do krému. Nyní si krém rozdělte do tří misek. Do jedné misky přidávejte borůvkovou směs dokud nezískáte požadovanou barvu, do další přidávejte malinovou směs a tu třetí nechte jen vanilkovou. 

Vrstvení dortů:

A teď se budou vrstvit dorty. Dejte si všechny tři krémy do cukrářských pytlíků (nebo sáčků s ustřiženou špičkou). První vrstvu korpusu „opusinkujte“ borůvkovým krémem (můžete i rozetřít nožem, ale dbejte na to, aby byla vrstva vyšší) a položte na krém druhou vrstu korpusu a lehce zmáčkněte, aby si vrstvy sedly. Tuto druhou vrstvu potřete malinovým krémem a završte vrchním korpusem. Opět lehce zmáčkněte. Nyní si vezměte párátka a ořežte je na výšku dortu tak, aby končily s korpusem. Párátka vpíchněte zvrchu dolů na více místech. Díky tomu bude dort držet tvar, takže se nemusíte bát, že až následující den otevřete ledničku, bude dort nakřivo. No a pak na párátka akorát nezapomeňte :))) Nyní si lehce „opusinkujte“ dorty ze stran. Já začala zespodu zase borůvkovým krémem, pak jsem přešla do malinového a vrch boků jsem „pusinkovala“ vanilkovým krémem. To stejné zvrchu. Pak jsem boky dortů i vrch uhladila cukrářskou špachtlí (nejspíš to půjde i s příborovým nožem, ale špachtle je delší). Snažila jsem se, aby na bokách krému nebylo příliš, ale jen tak zlehka. Pak už si jen udělejte místo v ledničce a nechte dorty chladit do druhého dne 🙂

Určitě můžete použít i jiné druhy ovoce, abyste získali jinou barvu dortu. Určitě budou dobře fungovat meruňky, broskve, mango, jahody, rybíz… A nebo jen kakao například. 

Pokud budete dortíky dělat, určitě mi dejte vědět, třeba mě označte na fotkách na FB, Instagramu,  nasdílejte na FB stránku Yummy Mummy Foodie, budu moc ráda :))

Míša

dsc_0025-5654699 dsc_0008-5452175

dsc_0267-3-5048803
Tuto zlatou desku pod dort jsem pořídila na http://www.timidekor.cz 😉 Perfektně se pak s dortem manipuluje při zdobení i při vyndávání z ledničky! Na eshopu seženete i různé velikosti a tvary forem..