mandle-rozinky-4607483

Dneska jsem se cestou z práce hluboce zamyslela (jo, ač se to nezdá, občas se mi v té mé megaobří hlavě i něco děje – teda krom toho neustálého převalování slámy ze strany na stranu) a došlo mi, jak moc je život překvapivý. Já totiž vždycky žiju v nějakém skálopevném přesvědčení, že to a to bude tak a tak a život si prostě přijde a všechno mi to přeorá… A nezůstane kámen na kameni. 

  • Nikdy jsem si nemyslela, že opustím svoje rodné město. Proč bych to taky při zdravém rozumu dělala? Jenže pak přišla vysoká. Bylo mi prorokováno, že do týdne (+/-7 dnů) se vrátím a už nikdy nevystrčím ani nos. Ha. Tady jsem všem škarohlídům a pochybovačům (včetně sebe) vypálila rybník. Už je to 9 let a stále tu zůstávám! Ale přiznám bez mučení, že začátky byly krušné. Extrakrušné. Ale přežila jsem. Vítězné HAHA! Ale stejně mě to táhne zpátky a vlastně trochu umírám na oubytě.
  • Vždycky jsem chtěla být princeznou. Teda ve skutečnosti jsem zhruba do deseti let chtěla být obyčejnou princeznou a pak Xenou, princeznou bojovnicí. Kdyby to bývalo nevyšlo (fakt krutě jsem trénovala s větví místo meče a frisbee místo chakramu, ale kupodivu to nakonec vážně neklaplo), tak bych se bývala byla spokojila s prodavačkou ve zverimexu. Mají tam totiž činčily a kjálíčky a tak. Opravdu jsem nepředpokládala, že ze mě bude vědec. Život je divnej. 
  • Stejně tak jsem nepředpokládala, že se někdy potkám s takovým člověkem, který by mi dokázal vědu tak znechutit, že o ní nebudu chtít ani slyšet. Na setkání se zlem jsem prostě nebyla připravená. A vlastně ani teď nejsem. Prostě to pořád nechápu. Kde se to v člověku bere a co ho k tomu vede? 
  • Při myšlence na to, že se pro pobyt u trouby nadchnu tak moc, že si založím blog a dokonce zběhnu od vědy k jídlu a začnu pracovat ve škole vaření, bych se hlasitě smála a šla shánět teploměr, jestli náhodou neblouzním z horečky. 
  • Byla jsem smířená s tím, že o mě nezakopne ani živáček (málokdo totiž přijde k vám do bytu, aby o vás mohl šikovně zakopnout). Dokonce jsem po večerech vymýšlela jména pro svých budoucích dvacet koček a přemýšlela, jak si vytapetuju svůj staropanenský pokoj (Růžičky versus pivoňky? Těžká volba). No a pak přišla nejšťastnější náhoda pod sluncem a já potkala ne jen tak ledajakého chlapa, ale muže svých snů. A příští rok se budu vdávat. Kdybych už neseděla, tak si z toho znovu sednu na zadek. Jako pokaždé, když na to pomyslím. 
  • To je vlastně další z paradoxů – všichni se ptají, jaká je má vysněná svatba. Nevím. Tenhle sen jsem vyškrtla už dávno. Asi tak v těch patnácti, když jsem si uvědomila, že tou princeznou fakt nebudu a princové na bílém koni jsou dost nedostatkové zboží (a většinou si vybírají dost jiné typy než jsem já). 
  • Jako dítě jsem neměla moc přátel (o to víc si vás statečných a vytrvalých cením a nedám na vás dopustit ). Myslela jsem, že prostě nejsem ten typ člověka, kterého by měli ostatní rádi, a že to tak zůstane napořád. Jsem divná. Jsem šprt. Jsem neurotik. Jsem pošuk. Jsem moc slušná. Jsem stydlín. Jsem šedá myš. Jsem chodící mindrák. Jsem poděs. Jsem moc hodná (konec citací). To je prostě fakt. A teď, když pomalu sepisujeme seznam lidí, které pozveme na svatbu, se najednou ukazuje, že mám kamarádů hodně. A všechny je miluju. Jsem nejšťastnější člověk pod sluncem. Jediná skvrna na tom všem je, že je nevídám tak často, jak bych chtěla.

Vlastně nic z toho, co jsem měla za definitivní a do budoucna neměnné (či nezměnitelné), nezůstalo při starém. Dnešní dort měl být původně úplně jiný. I když za tu změnu nemůže ani tak život a osud jako spíš já a můj náladový čumák. Nakoupila jsem suroviny na ultračokoládový dort… Pak jsem přišla domů a najednou mi došlo, že na něj vůbec nemám chuť (což je samozřejmě děsně podstatné, když ho nepeču pro sebe, ale do kavárny, že jo)… A tak bude dort mandlový s malinovo-mátovým krémem. Dovedete si představit lepší rozloučení s letošními malinami :-)? 

Mandlový dort s malinovým krémem s čerstvou mátou, zdobený krémem z mascarpone a malinami 

Ingredience: 

  • 4 vejce 
  • 1 špetka soli 
  • 250 g másla 
  • 300 g krupicového cukru 
  • 2 lžíce Amaretta 
  • 400 g hladké mouky 
  • 125 g mletých mandlí (mandlové mouky) 
  • 500 ml acidofilního mléka 
  • 1 balíček prášku do pečiva (12 g) 
  • 1 balíček jedlé sody (15 g) 

Malinový krém s mátou: 

  • 125 g malin 
  • 1 sáček vanilkového pudinku (nebo 40 g kukuřičného škrobu) 
  • 2 lžíce krupicového cukru 
  • 20 nadrobno nasekaných mátových listů 
  • 1 hrnek vody 
  • 2 lžíce másla 
  • 250 g mascarpone 
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • moučkový cukr 

Krém na ozdobu: 

  • 250 g mascarpone 
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 125 g krémového sýra 
  • moučkový cukr 

Na ozdobu: 

  • 250 g malin 
  • 1 lžíce marmelády z červeného ovoce (samozřejmě nejlépe malinové) 
  • mandlové plátky 

Postup

Troubu předehřejte na 180°C a velkou dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložte papírem na pečení (nezapomeňte na boky). 

Oddělte vejce na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru a Amaretta ušlehejte nadýchanou pěnu. Mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a sodu prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte acidofilní mléko a mouku s ořechy. Nakonec stěrkou zapracujte sníh z bílků.

Těsto vlijte do formy a pečte 45 minut. Pokud je to potřeba, v polovině pečení korpus přikryjte alobalem, abyste nespálili povrch. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, máte upečeno! Nechte vychladnout ve formě. 

Maliny zalijte polovinou šálku vody, přidejte nasekanou mátu a přiveďte k varu. V tuto chvíli oslaďte. Když se cukr rozpustí, stáhněte rendlík z plotny a promixujte tyčovým mixérem. Vraťte na plotnu. V druhé polovině šálku vody rozmíchejte pudinkový prášek a za neustálého míchání přilijte k vroucím malinám.

Provařte zhruba 2 minuty (nezapomeňte míchat) a odstavte. Nechte 5 minut chladnout a poté přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte za občasného míchaní dokonale vychladnout. Klidně si tenhle malinový základ připravte den předem. 

Mascarpone lehce prošlehejte a poté při pomalých otáčkách přilévejte smetanu. Vychlazené maliny prošlehejte a vmíchejte krému. Krém doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. 

Mascarpone s krémovým sýrem lehce prošlehejte a poté při pomalých otáčkách přilévejte smetanu. Krém doslaďte podle chuti a použijete ho později ke zdobení dortu. 

Pokud je to potřeba, seřízněte korpus do roviny a poté ho dvakrát vodorovně prokrojte a naplňte malinovým krémem. Vršek a boky potřete připraveným bílým krémem a ozdobte podle fantazie. Aby ovoce vydrželo déle pěkné a neosychalo, potřete ho marmeládovou glazurou.

Jednoduše marmeládu zahřejte s trochou vody (bude stačit lžička), až bude hezky hladká a začne houstnout, přelijte ji přes sítko (zrnka nechceme – pryč s nimi) do hrnečku a poté, co trochu vychladne (ne úplně, aby neztuhla), ji použijte na potření malin. Použijte štěteček nebo mašlovačku. 

Tady něco navíc – recept na dvoupatrový dort s malinovým krémem, může být narozeninový i svatební.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang