Recept na kávu Cortado

Nápoje

Cortado je speciální typ kávy espresso, ve které se dovedně snoubí chuť kávy a mléka. Kávový nápoj s názvem Cortado pochází ze španělska. “Cortar” ve španělštině znamená střih nebo řez. Tudíž si můžeme i odvodit, že Cortado je vlastně „říznuté kafe“. Tedy káva, dolitá mlékem.

Někdo připravuje cortado přesně tak, jako espresso macchiato, tedy do malého (toho nejmenšího) šálku, ve kterém je jedno espresso. Další zastávají tradičnější verzi, která se moc podobá v objemu i poměru mléka a kávy, nápoji Flat White. Liší se jen v textuře mléka, které není tak krémové, ale spíše řidší.

A pak tu je ještě třetí styl přípravy Cortada. Tím je nápoj ve skleničce o objemu cca 1 dl. Základem je dvojité espresso a vyšlehané mléko nalévané do kávy technikou latte art.

Příprava kávy Cortado

  • Příprava: 10 minut
  • Celkem: 10 minut

Ingredience na kávu Cortado

  • 60 ml kávy espresso
  • 60 ml našlehaného mléka

Postup na kávu Cortado

  1. Připravte si kávu espresso.
  2. Za pomoci horké páry nebo jiným způsobem důkladně a opatrně našlehejte horké mléko. Z hotového našlehaného mléka použijte půl šálku.
  3. Přelijte kávu espresso do vyšší sklenice, zalijte našlehaným mlékem, nemíchejte. Servírujte ihned.

TIP: Pokud byste neměli chuť na kávu, připravte si pečený čaj nejlepší recept!

Druhy kávy

Kávové nápoje mají mnoho variant. Co barista, to jiný recept na kávu a co stát, to jiná tradice v pití kávy s mlékem. Někde je v nápoji více mléka, někde více kávy a jak se v tom teď vyznat? S tímto průvodcem nejčastějších káv s mlékem si budete umět vybrat přesně takovou kávu, kterou opravdu chcete a máte rádi.

Káva espresso

Espresso je druh kávy, který se připravuje prolitím malého množství horké vody jemně mletými kávovými zrny. Výsledný nápoj má výraznou, koncentrovanou chuť a často se používá jako základ pro mnoho dnes oblíbených kávových nápojů.

Klíčem k přípravě dobrého espressa je začít s kvalitními kávovými zrny. Zrna by měla být čerstvě upražená a namletá těsně před přípravou. Mletí by mělo být velmi jemné, téměř jako prášek. Měla by být také pevně stlačena do páky kávovaru (při použití pákového kávovaru).

Jakmile je káva stlačena, vloží se páka do kávovaru a horká voda se tlakem devíti až deseti barů protlačí přes kávovou sedlinu. Tento vysoký tlak dodává espressu výraznou chuť a hustou pěnu.

S mlékem, nebo bez. Ze široké nabídky kávových nápojů si vybere téměř každý.

Café lungo – káva lungo – espresso lungo

Káva lungo je oblíbený kávový nápoj, který si získává oblibu po celém světě. Jedná se o delší espresso než běžné espresso, v doslovném překladu z italštiny znamená prodloužené espresso a jde o plný espressový hrníček s kávou o objemu 60 ml.

Káva Lungo se často připravuje se silnější a hlubší chutí než tradiční espresso a někteří milovníci kávy dávají přednost chuti kávy Lungo před běžným espressem.

Původ kávy Lungo lze vysledovat až do Itálie, kde byla zpopularizována v 50. letech 20. století. Vzniklo jako způsob rychlejší přípravy espressa, protože větší velikost dávky umožňovala rychlejší extrakci espressa. Větší velikost šálku také umožnila baristovi přidat více mléka nebo smetany, což vedlo k bohatšímu a krémovějšímu nápoji.

Při přípravě kávy Lungo je klíčové použít správný druh kávy a správný způsob přípravy. Zrnková káva Lungo by měla být tmavěji pražená a voda by měla být čerstvě převařená. Proces přípravy by měl zahrnovat delší dobu extrakce, která umožní uvolnit plnou chuť kávy.

Někteří pijáci kávy si do kávy Lungo raději přidávají mléko nebo smetanu, jiní si ji raději vychutnávají černou. Delší doba extrakce znamená, že káva Lungo může být někdy více hořká než běžné espresso, proto je důležité najít správnou rovnováhu mezi chutí a silou.

Americano káva – větší espresso

Tomuto typu espressa se u nás také říká prodloužené nebo americano. Stejně jako u lunga se jedná o espresso dolité horkou vodou o teplotě 80-90 °C, ale do většího šálku o objemu 150-180 ml.

Americano má svůj původ ve druhé světové válce. Říká se, že američtí vojáci, kteří byli umístěni v Evropě, si objednávali espresso, ale žádali, aby bylo ředěné, aby se více podobalo kávě, na kterou byli zvyklí ve Spojených státech. Z tohoto požadavku se nakonec stalo Americano.

Americano je skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi chuť espressa, ale nechtějí jeho intenzivní chuť. Má jemnou chuť, která je lehce nasládlá a oříšková, s hladkým závěrem. Má také obecně nižší obsah kofeinu než jiné druhy kávy.

TIP: Dalším skvělým kávovým nápojem je za studena louhované cold brew.

Dvojité espresso – doppio

Doppio Espresso je druh kávy espresso, který se připravuje ze dvou dávek espressa namísto obvyklé jedné. Tím se dosáhne výraznější a intenzivnější chuti než u tradičního espressa. Obsahuje také více kofeinu, ale ne tolik, aby vám dodal energii.

Připravuje se z 16 až 20 g kávy, což je dvojnásobná dávka na espresso a postup je také stejný. Dvojité espresso má objem cca 50 až 70 ml. Hodí se pro něj šálek o objemu 90 až 130 ml nebo trošku větší cappuccinový šálek (150 až 180 ml).

Doppio Espresso se vyrábí z vysoce kvalitní směsi kávových zrn Arabica a Robusta, která jsou pečlivě získávána z různých částí světa. Použitá zrna jsou dokonale upražena, poté namleta a uvařena tak, aby vznikl dokonalý šálek.

Výsledkem je silná, plná chuť, která je jemná a krémová. Má lehce nahořklou chuť, která se dobře kombinuje s mlékem a cukrem. Vůně je také poměrně intenzivní a dokáže skutečně probudit smysly.

Malé espresso doplněné lžičkou našlehaného mléka, to je espresso macchiato.

Espresso macchiato

Espresso macchiato je klasický italský nápoj, který se stává stále oblíbenějším po celém světě. Jedná se o sladké a silné espresso připravené z čerstvě namletých kávových zrn a doplněné kopečkem napěněného mléka.

Nejmenší mléčný kávový nápoj a zároveň nejčastější omyl při objednávání. Přívlastek Macchiato totiž v názvu nesou dva velice oblíbené kávové nápoje. Jedním je toto Espresso Macchiato a tím druhým Latte Macchiato.

Znějí hodně podobně a přitom jsou si úplným opakem, tedy co se poměru kávy a mléka týče. K objasnění nám pomůže trocha italštiny, protože oba názvy z tohoto jazyka pocházejí.

Matoucí “macchiato” v překladu rozumíme jako skvrna. No a to slovo předtím znamená do jaké tekutiny bude skvrna vložena. Takže pokud objednáváme Espresso Macchiato, očekáváme espresso (typický nápoj o objemu cca 30 ml) a do něj je vytvořena skvrna z mléka. 

V původní verzi „staré italské kavárenské školy“ jde opravdu o skvrnu, často vytvořenou posazením lžičky napěněného mléka na hladinu espressa. 

Káva flat white

Flat white je kávový nápoj pocházející z Austrálie a Nového Zélandu. Připravuje se z espressa, spařeného mléka a tenké vrstvy pěny na povrchu. Výsledkem je krémová káva silné chuti, která je po celém světě stále oblíbenější.

Podává se v šálku nebo sklence o objemu 100 až 160 ml.

Flat white se od ostatních kávových nápojů, jako je cappuccino a latte macchiato, liší tím, že se při něm používá méně pěny a má výraznější chuť.

Hlavní hvězdou je espresso a mléko slouží pouze k dodání krémové konzistence. Díky tomu je to skvělá volba pro ty, kteří chtějí silnou, krémovou kávu bez sladkosti latte macchiato nebo většího objemu cappuccina.

TIP: Ke každé kávě se hodí nějaký dobrý zákusek, co zkusit třeba tyto Mille Feuille řezy, cukroví Black Forest nebo třeba borůvkový koláč s tvarohem?

Cappuccino

Celosvětově patří mezi nejoblíbenější kávové nápoje. Cappuccino je druh kávy, který se vychutnává již po staletí. Jedná se o směs espressa a spařeného mléka, doplněnou vrstvou napěněného mléka.

Tento druh kávy se často podává s posypem kakaového prášku nebo skořice na povrchu. Původ cappuccina je poněkud nejasný, ale předpokládá se, že pochází z Itálie.

Jeho příprava je součástí baristických šampionátů. Typicky se na soutěžích hodnotí výkon baristy při přípravě základního espressa a pak právě cappuccina.

Při vytváření tohoto nápoje se zkouší baristova schopnost pracovat s mlékem. To znamená, správně ho našlehat a hezky nalít do šálku tak, aby z mléka vznikl na hladině kávy obrázek.

Cappuccino se podává v šálku o objemu 150-180 ml. Je tvořen teplým vyšlehaným mlékem a jedním espressem v základu.

Cappuccino si nejlépe vychutnejte k snídani jako to dělají Italové.

Caffé latte – káva s mlékem

Milovníci kávy na celém světě znají klasické cappuccino, ale mnozí neznají jeho lahodného a o něco sladšího bratrance, caffè latte. Tento kávový nápoj italského typu se připravuje z espressa a spařeného mléka. Jedná se o mnohem jemnější kávový zážitek, protože mléko snižuje drsnost espressa a zjemňuje ho.

Caffè latte se od cappuccina liší tím, že se při něm používá větší množství mléka. Díky tomu má nápoj jemnější a krémovější strukturu. Je také sladší než cappuccino, protože obsahuje více mléka.

Latte znamená v italštině mléko. U nás si při objednávání této kávy vystačíte pouze se slovem latte. Pokud si ji ale budete chtít objednat v Itálii, dejte pozor, abyste nevynechali slovo caffè. Mohli by vám totiž přinést pouze sklenici mléka.

Caffè latte se připravuje se do velkého šálku o objemu minimálně 250 ml. 

Patří do ní jedno espresso a našlehané mléko, které tvoří mikropěnu se sametovou homogenní konzistencí.

Caffè latte je skvělý způsob, jak začít den. Je lehké a krémové a může být příjemným povzbuzením. Je to také skvělý způsob, jak zakončit jídlo, protože jeho sladkost se dobře kombinuje s dezerty jako je například bábovka ze zakysané smetany.

Latte macchiato

Caffè latte macchiato bylo v Itálii původně určeno dětem. Jde o další variantu mléčné kávy.

Připravuje se z espressa a horkého mléka, které bylo spařeno a napěněno, a poté je doplněno lehkou vrstvou pěny. Jedinečná chuť kávy latte macchiato vychází z rovnováhy mezi espressem a krémovou pěnovou strukturou mléka.

Připravuje se do vysoké sklenice o objemu 300 ml a skládá se ze tří vrstev: teplého mléka, espressa a mléčné pěny. 

I tady znamená slovo macchiato v názvu skvrnitý nebo flekatý. Na rozdíl od espressa macchiata, kde jde o skvrnu mléka v kávě, zde tvoří skvrnu espresso ve sklenici mléka.

Latte macchiato je skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi extra krémovou kávu. Vrstva pěny a směs espressa a mléka společně vytvářejí hladký a krémový nápoj, který vás jistě potěší. Espresso dodává kávě výraznou a lehce nahořklou chuť, zatímco mléko sladkou a krémovou chuť.

Kategorie:

Nápoje
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang