Vanilkovo-pomerančová bábovka

BábovkyDezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníky
bábovka

Nadýchaná a pomerančem provoněná paleo bábovka z pár ingrediencí. Zalitá čokoládovým glazé na vodní bázi. Bábovce sluší také zbylé pomeranče a květiny, a to zejména na fotkách.

Počet porcí: cca 16 kusů

Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 50 minut

Ingredience:

  • 3,5 hrnku mandlové mouky
  • 1/2 hrnku tapiokového škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 8 vajíček (zhruba velikost M) – nejlépe pokojové teploty
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 bio pomeranč – použije se kůra i šťáva
  • 2 lžičky vanilky nebo 4 lžičky vanilkového extraktu
  • 2/3 hrnku ghí
  • 1 lžička jedlé sody

Postup:

Babeta recept není věda. Předehřejte si troubu na 165°C a vymažte si formu na bábovku (6 hrnkovou o objemu 1,4 l). Prohřejte si v malém kastrolku ghí a dejte následně stranou, aby lehce vystydlo. Ve velké míse si smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob a sůl.

Připravte si vajíčka, která rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vložte do další mísy a přidejte k nim rozehřáté ghí, med, šťávu z bio pomeranče a vanilku, všechno dohromady promixujte tyčovým mixérem.

Žloutkovou směs přidejte ke směsi s mandlovou moukou, přidejte kůru z pomeranče a pořádně vše zpracujte a promíchejte. Vyšlehejte si bílky s malou špetkou soli.

Jakmile budete mít bílky vyšlehané, zamíchejte do připraveného těsta jedlou sodu a okamžitě také alespoň jednu třetinu vyšlehaných bílků. Pořádně vše promíchejte gumovou stěrkou a až poté lehce zamíchejte zbytek vyšlehaných bílků.

Těsto přelijte do připravené formy a pečte přibližně 50 minut. Vyndejte z trouby, nechte chvilku vychladnout. Vyklopte jak vám materiál bábovkové formy dovolí. V případě, že budete potřebovat formu i vysypat, použijte kokosovou mouku. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang