Vánočka

Dezerty
vánočka

Doba přípravy: 85 minut

Doba pečení: 35 minut

Ingredience na jednu velkou vánočku:

  • 500g špaldové mouky – nebo použijte bezlepkovou směs
  • 2 žloutky – bílky sdělejte třeba do salátu
  • 125g ghí nebo kvalitního bio másla
  • 200ml kokosového mléka
  • 1 balení kvasnic
  • 2 lžíce medu nebo 4 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citrónu
  • 1 lžička prášku do pečiva bez lepku a fosfátů
  • 2 lžíce „karamelové směsi“ do čoko bonbonků (cca 8 datlí, 1 lžička kokosového oleje, vanilka, sůl)
  • 1 celé vejce na potření
  • mandlové lupínky na posypání

dsc_0356-3041445

Postup:
Nejdříve si připravte kvásek. Lehce ohřejte kokosové mléko, přidejte med nebo kokosový cukr, zamíchejte a přidejte rozdrolené kvasnice. Přikryjte a dejte vzejít na teplé místo alespoň na 15 minut.

Mezitím si připravte „karamelovou směs“. Dále vyšlehejte ghí, žloutky a kokosový cukr. Do této směsi přidejte připravenou karamelou směs a znovu prošlehejte. Přendejte do velké mísy, přidejte citrónovou kůru, kvásek, mouku, sůl a prášek do pečiva.

Vypracujte těsto, které bude lehce tužší a dejte vykynout na teplé místo zhruba na jednu hodinu. Poté si předehřejte troubu na 180°(peču na horní dolní ohřev). Těsto si rozdělte na devět zhruba stejných dílů (2 mohou být menší) a uválejte válečky, které se budou splétat.


dsc_0358-2057130

Pokud jste vánočku ještě nikdy nepletli, tak se koukněte jak na to. Vánočku si pak zajistěte ještě párátky nebo špejlemi, aby se vám při pečení nerozjela do stran. Přendejte vánočku na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě chvilku nakynout.

Zhruba po 15 minutách ji potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlemi a pečte 10 minut na 180°, poté teplotu stáhněte na 150° a pečte dalších cca 25 minut. 

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang