Jednoduchý recept na základní křehké těsto

DezertyDezerty, zákusky a poháryPečivo

Naučte se podle našeho jednoduchého receptu připravit vždy dokonalé křehké těsto. Koláčové těsto je základem, na kterém vznikají skvělé koláče. Toto lahodné křehké těsto je součástí chuti koláče stejně jako náplň a poleva. Domácí korpus je nejlepší sázkou na hvězdný koláč a pomocí několika jednoduchých kroků může každý připravit dokonale křupavý a chutný korpus.

Při pečení lahodných koláčů je důležitou součástí procesu pečení těsto. Koláčová těsta jsou základem mnoha receptů na pečení, včetně quichů a samozřejmě klasických koláčů. Jak ale mnozí pekaři vědí, vytvořit dokonalý koláč může být obtížný úkol.

Těsto na koláč – těsto na quiche

Klíčem k vytvoření lahodného koláčového těsta je začít se správnými ingrediencemi. Mouka je základní složkou každého koláčového těsta, protože pomáhá vytvořit jemné a křehké těsto. Dalšími nezbytnými složkami jsou máslo (nebo ztužený tuk), cukr a sůl. V mnoha receptech se také používá žloutek, ocet nebo citron, které těstu dodají trochu chuti a jemnosti.

Jakmile máte ingredience pohromadě, je čas začít s přípravou těsta. Pro začátek je důležité, abyste při zpracování do mouky použili studené máslo. Abyste těsto příliš nepropracovali, je nejlepší rozmixovat máslo, dokud není velké jako malý hrášek. Těsto zpracovávejte rychle a lehce, jen dokud se suroviny nespojí, a nezapomeňte průběžně přidávat studené máslo nebo vodu kvůli vlhkosti. Pokud je hotové těsto příliš vlhké, stačí před vyválením přidat malé množství mouky.

Při válení těsta je důležité používat rovnoměrný tlak, aby se těsto nesrazilo. Nezapomeňte mít po ruce dostatek mouky, aby se váleček a povrch nelepily. Po vyválení těsta lze koláč naplnit a poté ho na okrajích pomoučněním utěsnit před pečením.

Pro přípravu křehkého těsta platí zásada 1-2-3, které značí poměr základních surovin: 1 díl cukru, 2 díly tuku a 3 díly mouky.

  • Čím víc obsahuje těsto tuku, tím je křehčí.
  • Z křehkého těsta se dají připravovat recepty jak naslano, tak sladké.
  • V případě sladkých koláčů použijte při přípravě těsta práškový cukr (vyžaduje-li to recept). Práškový cukr přispívá velkou měrou ke křehkosti těsta.
  • Vejce a tekutiny nejsou zvlášť nutné, ale můžeme je použít. Pomáhají spojit jednotlivé suroviny a umožňují další zpracování těsta.
  •  Do křehkého těsta nedáváme prášek do pečiva.
Koláč z křehkého těsta s jablky a skořicí je klasický dezert na sváteční stůl.

Křehké těsto na koláč – recept

Pro dosažení nejlepších výsledků se ujistěte, že je máslo studené. Křehké těsto na koláč můžete i zamrazit pro pozdější použití.

Příprava

  • Příprava: 5-10 minut + odpočívání
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

  • 225 g hladké mouky
  • 100 g másla nakrájeného na kostičky
  • špetka soli

Postup

  1. Prosejeme hladkou mouku do velké mísy, přidáme máslo nakrájené na kostičky a konečky prstů třeme, až směs připomíná jemnou strouhanku.
  2. Vmícháme špetku soli, přidáme 2-3 lžíce vody a vymícháme pevné těsto.
  3. Těsto krátce a jemně prohněteme na pomoučeném povrchu.
  4. Zabalíme do potravinářské fólie a během přípravy náplně necháme vychladnout.

Tipy

Chcete-li udělat více nebo méně těsta, nezapomeňte na poměr – polovina tuku k mouce – a nepřidávejte příliš mnoho vody, jinak bude těsto tvrdé. Pokud jsou v receptu obsaženy další suché přísady, přidejte je současně se solí.

Rychlé a jednoduché těsto na koláč

Pečete-li rádi moučníky z litého těsta, není potřeba mít plný sešit receptů. Hravě si vystačíte s univerzálním těstem, ze kterého upečete buchtu, koláč s ovocem, luxusní bábovku nebo nejlepší muffiny. Můžete experimentovat s obměnami, například ořechy, čokoláda, kokos nebo ovoce.

Ingredience na rychlé a jednoduché těsto na koláč

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 2-3 lžíce kakaa, pokud chceme kakaové těsto

Postup

  1. V míse smícháme tekuté suroviny – vejce, olej a mléko.
  2. Jakmile se suroviny spojí, přidáváme do směsi sypké – cukr, kakao (v případě kakaového těsta) a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Metličkou promícháme.
  4. Vyložíme plech pečicím papírem a vlijeme na něj těsto.
  5. Můžeme nechat samotné, nebo posypeme oblíbeným ovocem, případně drobenkou.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
  7. Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).

Těsto na quiche

Quiche, oblíbený francouzský slaný koláč, který zachutnal i v tuzemské kuchyni. Skvěle se hodí jako lehký oběd nebo večeře, ale ocení ho jistě i hosté, kteří přijdou na návštěvu, blýsknete se na oslavách a klidně si ho můžete vzít sebou i do parku na piknik. Toto těsto můžete použít na jakýkoliv quiche, který se rozhodnete upéct.

Ingredience na quiche

  • 200 gramů hladké mouky
  • 150 gramů másla pokojové teploty
  • 50 ml ledové vody
  • špetku soli, špetku moučkového cukru

Postup

  1. V míse rozmíchejte nebo prsty rozmačkejte mouku a máslo.
  2. Přidejte sůl, cukr, vodu a připravte hladké těsto.
  3. Těsto vytvarujte do hladké koule, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na hodinu odpočinout do ledničky.
  4. Poté těsto rozválejte na kruh a dejte do máslem vymazané formy.
  5. Dno propíchněte několikrát vidličkou, aby se vám těsto nenafouklo.
  6. Dejte ho péct na 10 minut na 190 °C do trouby – poté máte těsto na quiche hotové a můžete plnit oblíbenou náplní.
Klasickou jablečnou náplň vyměňte za sezónní ovoce, například višně budou skvěle fungovat.

Jednoduché těsto na štrúdl – univerzální těsto na závin

Každá hospodyňka má svůj vlastní oblíbený recept, ale díky hladké mouce na křehké pečivo jej můžete udělat ještě o něco křupavější.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky/hladké mouky na křehké pečivo
  • špetka soli
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 9 lžic vlažné vody
  • máslo nebo vejce na potření

Postup

  1. Jednotlivé ingredience smíchejte v míse a zapracujte ve vláčné těsto. Pokud je moc tuhé, přidejte vodu, pokud moc řídké, přidejte mouku. Vytvořte bochánek a nechte odpočinout asi 30 minut. Díky tomu zajistíte, že těsto nepopraská.
  2. Připravte si vál s moukou a těsto vyválejte na tenko.
  3. Vyválené těsto přeneste na široký pruh látky (ideálně větší utěrka), kterou si můžete pomoct při zavinování, aniž by se vám lepilo. Těsto by mělo být tak tenké, že skrz něj vidíte vzor utěrky. Po stranách těsto složte tak, aby náplň nevytékala. Předehřejte troubu na 175 °C a pečte 35-40 minut.

Tipy

  1. Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější je výsledný moučník.
  2. Děláte-li závin s ovocnou náplní, např. jablky, přisypte do náplně trošku strouhanky nebo kokosu, aby se těsto vespod závinu nerozmočilo.
  3. Než začnete závin péct, pomažte ho rozšlehaným vejcem. Ihned po vytažení z trouby jej potřete rozpuštěným máslem, zabráníte přílišnému vysychání.

Recept na křehký jablečný koláč – koláč z křehkého těsta

Báječný křehký koláč s karamelizovanými jablíčky a sněhovou mřížkou.

Ingredience na křehký jablečný koláč

  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 125 g másla
  • 2 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl
  • 750 g jablek
  • 100 g cukru
  • 60 g másla
  • 1 polévková lžíce škrobu
  • 3 lžíce pikantnější marmelády
  • 3 bílky + 2 polévkové lžíce cukru

Křehké těsto – recept:

  1. Připravíme korpus z křehkého těsta. Opatrně rozklepneme vejce a oddělíme zvlášť bílky a žloutky. Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, cukr, a nasekáme máslo na malé kousky. Rukama opláchnutýma ve studené vodě rychle zpracujeme suroviny na drobenku, poté přidáme 2 žloutky, které těsto spojí. Zbytečně nehněťte.
  2. Křehké těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu až dvě do lednice. Pokud necháte těsto odpočinout déle (klidně přes noc), nic se nestane.

Postup

  1. Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců, a nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozpálíme máslo, až začne pěnit. Vložíme jablka, mícháme, lehce je osmažíme. Poté vsypeme cukr, stále mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme škrob, rozmícháme, a ještě minutu necháme smažit. Pánev stáhneme z plotny a jablka necháme vychladnout.
  2. Koláčovou formu o průměru cca 26 cm vytřeme máslem. Zapneme elektrickou troubu na 180 °C. Odpočinuté těsto opatrně rozválíme na placku cca 3 mm silnou, s průměrem větším, než je koláčová forma. Nabalíme na váleček a opatrně přeneseme do formy. Těsto vmáčkneme do okrajů, pokud se potrhá, nic se neděje, křehké těsto jde hezky záplatovat, slepit, kde je potřeba.
  3. Přebytečné hrany odřízneme. Dno formy propícháme vidličkou a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 20-30 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout. Vyndáme z trouby a necháme chvíli vychladnout. Troubu stáhneme na 100 °C.
  4. Na vychlazený koláč rozetřeme marmeládu a podušená jablka.
  5. Ze tří bílků vyšleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh (dva bílky máte schované z přípravy těsta, rozklepnout tedy musíte ještě jedno vajíčko, jeden žloutek nám tedy zbyde). Začneme na nižší otáčky, po minutě přidáme lžíci pískového cukru a otáčky zvýšíme. Po další minutě přidáme další lžíci cukru a na nejvyšších otáčkách došleháme sníh dotuha. Mělo by to zabrat kolem 7 minut.
  6. Našlehaným sněhem plníme cukrářský sáček a nastříkáme na koláč mřížku. Vložíme zpět do trouby (trouba nyní hřeje na 100 °C) a necháme sněhovou mřížku zezlátnout. Hlídejte, ať se vám nespálí!
  7. Koláč vyndejte, nechte vychladit a podávejte.
Díky mřížkám těsta na povrchu můžete sledovat propečenost náplně.

Recept na křehký linecký koláč s jablky

Jablečné koláče patří mezi nejoblíbenější druhy koláčů. Existuje mnoho různých druhů jablečných koláčů a tento je snadný na přípravu. Linecké těsto nám nemusí sloužit jen jako základ pro tradiční vánoční cukroví. Můžeme ho použít i k přípravě tohoto lahodného, jemného jablečného koláče.

Ingredience na křehký linecký koláč s jablky

Linecké těsto

  • 30 dkg hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 17 dkg másla
  • 1 vejce
  • 8 lžic mléka (podle potřeby)

Náplň

  • jablka
  • skořice
  • vanilkový cukr + moučkový cukr
  • ořechy

Postup

  1. Do mísy dáme mouku, špetku soli, prášek do pečiva, změklé máslo, vejce a mléko. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. Vypracujeme těsto, které vložíme do fólie a necháme 20 minut odpočinout v lednici.
  2. Linecké těsto rozválíme na fólii a opatrně ho v tenké vrstvě vložíme do pečicí formy.
  3. Na připravené těsto položíme jablka. Posypeme je skořicí, nasekanými ořechy a vanilkovým cukrem. Směs musí být rovná, aby na ní po upečení nevznikly hrbolky.
  4. Vrchní vrstvu těsta rozválíme stejným způsobem jako první vrstvu. Opatrně ji položte na jablečnou směs a spojte okraje. Okraje můžeme spojit vidličkou, aby byly ozdobné.
  5. Před pečením vrchní těsto propíchneme vidličkou, aby koláč nepraskl.
  6. Pečeme přibližně 40 minut při 180 °C.
  7. Hotový koláč můžeme lehce posypat cukrem.

Linecký koláč na plech

Dva pláty křehkého těsta a mezi nimi šťavnatá náplň z tvarohu a marmelády. Není třeba mnoho práce a už nás na stole čeká lákavá dobrota. Tento linecký koláč vždy potěší chuťové buňky

Ingredience na linecký koláč na plech

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 250 g Hery (nebo másla)
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce mléka (podle potřeby)

Náplň

  • rybízová marmeláda
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 200 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku (nebo 4 lžíce kukuřičného škrobu)
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g cukru (3 lžíce)
  • 1 vejce

Postup

  1. K oběma moukám přidáme kypřící prášek, nakrájený tuhý tuk, mléko a vejce a vypracujeme těsto. Zpracování jde snadno, těsto je pěkně vláčné.
  2. Na náplň rozmícháme tvaroh s mlékem, škrobem, vejcem a oběma cukry.
  3. Těsto rozdělíme na 2 díly. Každý vyválíme na velikost plechu a první přeneseme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech.
  4. Plát těsta potřeme rybízovou marmeládou a na ni navrstvíme připravenou tvarohovou náplň.
  5. Vyválíme druhý plát těsta a tím tvarohovou nádivku přikryjeme.
  6. Upečeme v troubě předehřáté na 180 °C do zrůžovění, asi 30 minut.
  7. Po vychladnutí koláč pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.
Jablečné koláče na plech jsou oblíbenou nedělní rychlovkou, kterou má ve svých receptech snad každá kuchařka.

Recept na mřížkový koláč s jablky – jablečný mřížkový koláč

Křehký jablkový koláč s ozdobnou mřížkou vypadá složitě, zvládnou ho ale i začátečníci. Svěží náplň z nakyslých letních jablek, sladké a křehké těsto – tohle spojení z módy chutí nikdy nevyjde!

Ingredience na mřížkový koláč s jablky

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 40 g hladké mouky

Náplň

  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • 4 ks jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Na dodělání

  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce cukru moučka

Postup

  1. Mouku a cukr prosejte na vál, přidejte vejce a studené máslo nakrájené na kostky. Nejdřív suroviny nasekejte velkým nožem nadrobno a poté rychle studenýma rukama vypracujte těsto. Nevadí, když v něm zůstanou malé kousíčky nezpracovaného másla, důležité je, aby se tuk příliš nerozpustil. 
  2. Z těsta vytvarujte bochánek, zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, v lednici na vás ale počká i pár dní.
  3. Omyjte jablka, rozčtvrťte je, odstraňte jádřinec a nakrájejte na jemné plátky. V míse je promíchejte s citronovou šťávou, perníkovým kořením a vanilkovým pudinkem. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  4. Z odleželého těsta oddělte dvě třetiny a na pomoučněném vále vyválejte kruh vysoký asi 0,5 cm. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem, zlehka vtlačte těsto a odstraňte přebývající okraje.
  5. Těsto potřete marmeládou (máme osvědčenou meruňkovou, ale můžete zkusit i jinou) a přidejte připravená nakrájená jablka.
  6. Zbylé těsto také vyválejte na pomoučněném vále, nakrájejte na pruhy a naskládejte na koláč tak, aby vytvořily ozdobnou mřížku. Z odkrojků těsta udělejte malé dekorativní lístečky.
  7. V misce rozšlehejte vejce a mašlovačkou potřete povrch těsta. Koláč pečte v předehřáté troubě cca 40 minut. Nechte vychladnout a před podáváním zlehka posypte moučkovým cukrem.

Recept na francouzský jablečný koláč

Tento francouzský koláč z křehkého těsta je už dlouho hitem v podzimní kuchyni. Příprava není složitá a prim zde hrají jablka spolu s meruňkovým džemem. Křehké těsto je bez cukru a lze ho použít jako základ pro všechny druhy křehkých koláčů, nasladko i naslano. Jablka by měla být šťavnatá, aby zvlhčila suchý korpus koláče.

Ingredience na francouzský jablečný koláč

Těsto

  • 100 g změklého másla
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 4-6 lžiček vody

Náplň

  • 5 jablek (oloupaných a bez jadřince, nakrájených na tenké plátky)
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce meruňkového džemu
  • 50 g másla (nakrájené na tenké plátky)
  • 2 lžíce pálenky (slivovice, meruňka)

Postup

  1. V míse nakrájíme máslo na malé kousky a posypeme moukou smíchanou se solí. Vypracujeme prsty drobenku, kterou postupně začneme spojovat, stačí vždy přidat lžičku vody a ručně propracovat. Výsledné těsto by mělo mít podobu koule, kterou zabalíme do potravinové folie a dáme vychladit minimálně na 30 minut do ledničky. Před další úpravou z ledničky vyndáme a necháme v pokojové teplotě temperovat.
  2. Vychlazené těsto vyválíme na tenký plát a přemístíme do vymazané formy na koláč, případně si můžeme pomoci prsty a těsto ve formě vytlačte do odpovídajícího tvaru.
  3. Propícháme vidličkou a klademe plátky jablek. Posypejte je cukrem a kousky másla. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 50 minut.  
  4. V rendlíku rozvaříme džem s trochou pálenky a rozetřeme na hotový koláč. Směs ztuhne a vytvoří nám na koláči krásnou lesklou glazuru.

Zdokonalení koláčového křehkého těsta vyžaduje praxi. I když se to může zdát zpočátku náročné, s dostatečnou přípravou a trpělivostí může každý pekař vytvořit křehké a chutné těsto, díky kterému vytvoří lahodné koláče a quiche.

Kromě jablek můžete jako náplň zvolit i jiné ovoce jako v případě tohoto borůvkového koláče, tvaroh, marmeládu, nebo oříškovou nádivku, fantazii se meze nekladou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang