
Naučte se podle našeho jednoduchého receptu připravit vždy dokonalé křehké těsto.
Pro dosažení nejlepších výsledků se ujistěte, že je máslo studené. Křehké těsto na koláč můžete i zamrazit pro pozdější použití.
Příprava
- Příprava: 5-10 minut + odpočívání
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 225 g hladké mouky
- 100 g másla nakrájeného na kostičky
- špetka soli
Postup
- Prosejeme hladkou mouku do velké mísy, přidáme máslo nakrájené na kostičky a konečky prstů třeme, až směs připomíná jemnou strouhanku.
- Vmícháme špetku soli, přidáme 2-3 lžíce vody a vymícháme pevné těsto.
- Těsto krátce a jemně prohněteme na pomoučeném povrchu.
- Zabalíme do potravinářské fólie a během přípravy náplně necháme vychladnout.
Tipy
Chcete-li udělat více nebo méně těsta, nezapomeňte na poměr – polovina tuku k mouce – a nepřidávejte příliš mnoho vody, jinak bude těsto tvrdé. Pokud jsou v receptu obsaženy další suché přísady, přidejte je současně se solí.