Jednoduchý recept na základní křehké těsto

DezertyDezerty, zákusky a poháryPečivo

Naučte se podle našeho jednoduchého receptu připravit vždy dokonalé křehké těsto.

Pro dosažení nejlepších výsledků se ujistěte, že je máslo studené. Křehké těsto na koláč můžete i zamrazit pro pozdější použití.

Příprava

  • Příprava: 5-10 minut + odpočívání
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

  • 225 g hladké mouky
  • 100 g másla nakrájeného na kostičky
  • špetka soli

Postup

  1. Prosejeme hladkou mouku do velké mísy, přidáme máslo nakrájené na kostičky a konečky prstů třeme, až směs připomíná jemnou strouhanku.
  2. Vmícháme špetku soli, přidáme 2-3 lžíce vody a vymícháme pevné těsto.
  3. Těsto krátce a jemně prohněteme na pomoučeném povrchu.
  4. Zabalíme do potravinářské fólie a během přípravy náplně necháme vychladnout.

Tipy

Chcete-li udělat více nebo méně těsta, nezapomeňte na poměr – polovina tuku k mouce – a nepřidávejte příliš mnoho vody, jinak bude těsto tvrdé. Pokud jsou v receptu obsaženy další suché přísady, přidejte je současně se solí.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang