Tvarohová bábovka

Magazín

Já a můj milý máme za sebou značně náročný, leč neméně úžasný víkend. Znáte takové ty dny (či víkendy), kdy byste se tuze rádi přinejmenším rozčtvrtili, abyste stihli všechno? Dobře, tak klidně rozosmili. Protože prostě všechny události, na které se těšíte strašlivě dlouho a hlavně byste na nich rozhodně neměli chybět, se sejdou všechny na jeden den?

Já domů dorazila už ve čtvrtek večer a celé páteční odpoledne pekla a pekla, aby kamarádi měli co snídat a mlsat ke kávě. Výsledkem mého snažení byla tvarohová bábovka slazená fruktózou se sušenými jablky a mandlemi, obrácené kynuté jablečno-skořicové šneky s karamelem a vlašskými ořechy, jejichž příprava vám sice zabere pár hodin, ale věřte, že nebudete litovat ani jediné minuty, a tak trochu jiné Míša řezy.

Nicméně dneska jsem se nějakým zázrakem dobelhala i do práce a dokonce jsem se s největším vypětím sil dopsala až sem… tady přichází recept na nejlepší tvarohovou bábovku na světě. Tahle bábovka je hotový zázrak! Její příprava je až směšně jednoduchá a pokaždé se povede. Vláčná a kyprá vydrží i několik dní po upečení a navíc je nádherně voňavá po másle.

Neuděláte s ní krok vedle! K snídani či odpolední kávě je to ideální volba. Je stejně dobrá jako pověstná třená bábovka mojí maminky, kterou ovšem nikdy nenapodobím, protože jí dělá „od oka“ a já mám o dost víc dioptrií.

Tvarohová bábovka

Ingredience:

  • 160 g másla
  • 250 g krupicového cukru (nebo 140 g fruktózy)
  • 3 velká vejce (nebo 4 malá)
  • 500 g tvarohu (ve vaničce, pokud máte v papíře, přidejte mléko)
  • špetka soli
  • 200 g dětské krupičky (pokud nemáte použijte hrubou mouku nebo nějakou alternativní krupici, třeba pohankovou nebo špaldovou)
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • kůru a šťávu z poloviny citronu nebo limetky (použijte nejlépe chemicky neošetřené ovoce, nebo ho pořádně vydrbejte kartáčkem) 
  • máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání (nemusí být)

+ navíc: 

  • brusinky a hořkou čokoládu 
  • skořici, sušená jablka a loupané mandle 
  • rozinky, perníkové koření a pekanové ořechy 
  • holandské kakao, vanilkový extrakt nebo dřeň z lusku 
  • levandule a borůvky
  • mák a sušené švestky 
  • hruška nakrájená na kostičky a drcený kardamom 
  • vanilka a karamelky na kostičky 

Postup

Nejdříve vyndejte všechny ingredience a nechte je chvilku stát, aby měly pokojovou teplotu. Pak zapněte troubu na 170°C a formu na bábovku pořádně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (nebo krupičkou).

Máslo, žloutky, cukr (fruktózu) a šťávu a kůru z citronu vyšlehejte do světlé pěny. Zašlehejte do vaječné pěny tvaroh. Nakonec zapracujte krupičku a sníh vyšlehaný z bílků a špetky soli. Do hotového těsta přidejte další suroviny podle chuti, ale výborná bude i jen tak bez dalších přídavků.

Popřípadě odeberte 1/3 těsta a do ní přidejte kakao či skořici a vytvořte ve formě „mramorový efekt“ – vrstvěte neochucené a ochucené těsto na sebe. Pečte zhruba 50 minut. Po vytažení nechte bábovku lehce zchladnout ve formě (zhruba 20 minut) a pak vyklopte na čistý talíř a pokud chcete, poprašte moučkovým cukrem.

Redakce Receptik.cz

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang