Chcete si upéct bábovku, ale nevíte jak na to? V tomto článku naleznete několik receptů na ty nejlepší tvarohové bábovky. Od těch klasických až po kombinace tvarohu s různými druhy ovoce či zeleniny jako jsou jablka, banány či mrkev.

Díky našim receptům vykouzlíte dokonalé tvarohové bábovky, které se skvěle hodí ke snídani nebo jako dezert k odpolední kávě, když čekáte návštěvu. A pokud se vám žádná z těchto kombinací nezamlouvá, zkuste např. citrónovo-makovou bábovku, malinovo-pistáciovou bábovku, dýňovou bábovku nebo levandulovou bábovku.

Chcete-li tvarohovou bábovku ozvláštnit, můžete si podle níže uvedených receptů připravit také skvělou smetanovo-sýrovou nebo cukrovou polevu, kterou bábovku jednoduše polijete. Teď už si stačí vybrat jen ten správný recept na tvarohovou bábovku a pustit se s chutí do pečení.

Jednoduchá banánovo-tvarohová bábovka – recept

Tato snadná tvarohovo-banánová bábovka je vláčná, kyprá a aromatická s měkkou máslovou drobenkou. Přelijte ji tvarohovou polevou, posypte moučkovým cukrem a získáte luxusní tvarohovou bábovku, která je ideální k snídani či k odpolední kávě jako dezert.

pexels-daniel-trylski-4224657-5076939
Dokonalá banánovo-tvarohová bábovka s polevou se skvěle hodí k snídani nebo k odpolední kávě jako dezert.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Počet porcí: 12

Ingredience na banánovo-tvarohovou bábovku

Na těsto:

  • 356 g hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 230 g nesoleného změklého másla
  • 200 g bílého cukru
  • 150 g hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 velká vejce
  • 260 g rozmačkaných banánů
  • 120 ml zakysané smetany
  • 120 ml podmáslí

Na polevu:

  • 45 g nesoleného změklého másla
  • 115 g změklého smetanového sýru
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžíce mléka
  • 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů (volitelné)

Postup na bánanovo-tvarohovou bábovku

Na těsto:

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme a moukou vysypeme bábovkovou formu. Ujistíme se, že jsou všechny záhyby a prohlubně dobře pokryté.
  2. Ve středně velké míse prošleháme mouku, jedlou sodu, skořici a sůl.
  3. Ve velké míse vyšleháme máslo, bílý a hnědý cukr, tak aby vznikla pěna. Vmícháme vejce a vanilkový extrakt. Poté přidáme rozmačkané banány.
  4. Při nízkých otáčkách mixéru přidáme asi polovinu moučné směsi. Poté vmícháme zakysanou smetanu.
  5. Vypneme mixér a seškrábeme stěny mísy. Následně přidáme zbytek moučné směsi a mléko.
  6. Těsto vložíme do připravené bábovkové formy a uhladíme povrch.
  7. Pečeme v předehřáté troubě 55-65 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá. Necháme 15-30 minut vychladnout a poté opatrně vyklopíme bábovku na talíř.

Na polevu:

  1. Vyšleháme máslo do měkka. Poté vmícháme smetanový sýr.
  2. Začneme mixovat na nízké otáčky a přidáváme moučkový cukr.
  3. Vmícháme mléko. V případě potřeby zašleháme ještě trochu moučkového cukru nebo mléka tak, abychom dosáhly požadované sladkosti a konzistence.
  4. Úplně vychladlou bábovku polijeme polevou. Můžeme k tomu použít lžíci nebo zdobící sáček s kulatou špičkou. Pokud chceme, můžeme bábovku ozdobit také nasekanými vlašskými ořechy.

TIP: Pro ještě lepší chuť přidejte do těsta nasekané čokoládové lupínky nebo vlašské či pekanové ořechy.

Babiččina tvarohová bábovka – recept

Podle tohoto receptu upečete tu nejlepší tvarohovou bábovku, která se vám vždy povede. Příprava této dokonalé babiččiny tvarohové bábovky je snadná a rychlá – v podstatě se za vás o všechno postará trouba.

freestocks-bdagfj0irwm-unsplash-7762120
Babiččina tvarohová bábovka je vláčná, snadná, jednoduše výborná.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba pečení: 80 minut
  • Počet porcí: 14

Ingredience na babiččinu tvarohovou bábovku

  • 1,5 šálku másla
  • 1 balení smetanového sýru
  • 3 šálky bílého cukru
  • 6 vajec
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na babiččinu tvarohovou bábovku

  1. Předehřejeme troubu na 165 °C. Vymažeme a moukou vysypeme formu na bábovku.
  2. V míse dohromady utřeme máslo a smetanový sýr do hladka. Postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud není hmota nadýchaná.
  3. Přidáme postupně vejce, přičemž při každém přidání dobře prošleháme. Poté přidáme mouku a promícháme.
  4. Vmícháme vanilku a hotové těsto nalijeme do připravené bábovkové formy.
  5. Pečeme v předehřáté troubě 80 minut. Po 60ti minutách zkontrolujeme, zda je těsto propečené. Špejle zapíchnutá do středu bábovky by měla vyjít čistá.
  6. Před podáváním babiččinu tvarohovou bábovku vyjmeme a necháme zcela vychladnout.

Tvarohová bábovka s jablky – recept

Připravte si s námi tuto nejlepší bábovku s tvarohem, nakrájenými čerstvými jablky, strouhaným kokosem a vlašskými nebo pekanovými ořechy, přelitou cukrovou polevou. Neuděláte s ní krok vedle a k snídani či odpolední kávě je to ideální volba.

jen-theodore-bucyphzuwjg-unsplash-4618538
Tajemství této rychlé tvarohové bábovky s jablky jsou kokos a ořechy.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba pečení: 70 minut
  • Počet porcí: 12-16

Ingredience na tvarohovou bábovku s jablky

Na těsto:

  • 1,5 šálku rostlinného oleje
  • 2 šálky cukru
  • 3 velká a mírně našlehaná vejce
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička skořice
  • 3 šálky oloupaných, jádřinců zbavených a nakrájených jablek
  • 1 šálek slazeného strouhaného kokosu
  • 1 šálek nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů

Na polevu:

  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 3 lžíce mléka

Postup na tvarohovou bábovku s jablky

  1. Předehřejeme si troubu na 175 °C. Vymažeme a moukou vysypeme formu na bábovku.
  2. Vyšleháme cukr s olejem a následně přidáme vejce.
  3. V samostatné míse prosejeme mouku, jedlou sodu, sůl a skořici. Suché přísady postupně přidáváme do mokré směsi zhruba po třetinách a po každém přidání směs zašleháme.
  4. Vmícháme vanilku, jablka, kokos a nasekané ořechy.
  5. Těsto přendáme do připravené bábovkové formy a stěrkou jemně uhladíme povrch. Pečeme 60-70 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  6. Necháme lehce vychladnout a poté bábovku opatrně vyjmeme z formy. Vyjmutou bábovku necháme zcela vychladnout na mřížce.
  7. Na polevu si v malém hrnci na středně nízkém ohni smícháme všechny potřebné ingredience a vaříme, dokud se máslo a cukr nerozpustí.
  8. Vidličkou propícháme celý povrch bábovky, aby se při nanášení polevy snadno vsakovala do bábovky. Naneseme polevu hojně po celém povrchu tvarohové bábovky a položíme na servírovací mísu.

Luxusní tvarohová bábovka hrnková – recept

Toto je klasický recept na hrnkovou tvarohovou bábovku s olejem. Nikdy nevyjde z módy a zachutná všem.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba pečení: 80 minut
  • Počet porcí: 12

Ingredience na luxusní tvarohovou bábovku hrnkovou

  • 1,5 šálku nesoleného másla pokojové teploty
  • 2 lžíce oleje
  • 1 balení smetanového sýru pokojové teploty
  • 2 a 3/4 šálku krystalového cukru
  • 6 velkých vajec pokojové teploty
  • 3 šálky prosáté mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na ozdobu

Postup na luxusní tvarohovou bábovku hrnkovou

  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 160 °C. Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  2. Do mísy mixéru dáme máslo, olej a smetanový sýr. Šleháme 2 minuty při vysokých otáčkách. Pomalu přidáváme cukr a šleháme při vysokých otáčkách dalších 7 minut, dokud nebude hmota velmi světle žlutá a nadýchaná.
  3. Přidáme vejce, jedno po druhém, po každém přidání dobře spojíme a podle potřeby seškrábneme po stranách.
  4. Ztlumíme mixér na nejnižší rychlost a pomalu přidáváme do těsta mouku. Poté přidáme sůl, přičemž dáváme pozor, abychom šlehání nepřehnali.
  5. Nakonec přidáme vanilkový extrakt, oškrábeme stěny a mícháme, dokud se těsto nespojí.
  6. Těsto nalijeme do připravené bábovkové formy a pečeme 75-80 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde čistá.
  7. Upečenou bábovku necháme 10 minut chladnout ve formě, poté jej vyklopíme na servírovací talíř a necháme chladnout alespoň dalších 60 minut. Poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Mrkvová bábovka s tvarohem – recept

Když tuto výbornou a dokonale kořeněnou mrkvovou bábovku s tvarohem rozkrojíte, naskytne se vám pohled na mramorovou bábovku s tvarohem a mrkví. Právě díky mrkvi je tato tvarohová bábovka i zdravá a vláčná.

homemade-marble-cake-with-coffee-picjumbo-com-1126329
Po rozkrojení této dokonalé a zdravé mrkvové bábovky uvidíte krásné mramorování z tvarohové vrstvy.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba pečení: 75 minut
  • Počet porcí: 10

Ingredience na mrkvovou bábovku s tvarohem

Na těsto:

  • 240 ml rostlinného oleje
  • 4 velká vejce při pokojové teplotě
  • 350 g baleného světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 135 g hladkého neslazeného jablečného pyré
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 315 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého závoru
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 260 g oloupané a nastrouhané mrkve
  • 130 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů (volitelné)

Na tvarohovou vrstvu:

  • 340 g krémového změklého sýru
  • 50 g krystalového cukru
  • 1 velké vejce o pokojové teplotě
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup na mrkvovou bábovku s tvarohem

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme bábovkovou formu a dáme stranou.
  2. Ve velké míse šleháme olej, vejce, cukr, jablečné pyré, vanilku a pomerančovou kůru. Mícháme, dokud se vše nespojí a ve směsi nejsou žádné hrudky.
  3. V jiné velké míse prošleháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček. Mícháme, dokud se vše nespojí.
  4. Mokré přísady vlijeme do suchých a pomocí gumové stěrky smícháme všechny přísady dohromady. Poté přisypeme mrkev a pekanové ořechy.
  5. Polovinu těsta nalijeme a rozetřeme na dno připravené bábovkové formy.
  6. Ve středně velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlem nebo šlehacím nástavcem šleháme smetanový sýr 1 minutu při střední rychlosti, dokud nebude zcela hladký a krémový.
  7. Přidáme cukr, vejce a vanilku. Šleháme při vysoké rychlosti, dokud se vše zcela nespojí.
  8. Směs smetanového sýru rozetřeme v rovnoměrné vrstvě na mrkvové těsto a snažíme se ji nerozetřít až k okrajům formy.
  9. Nahoru rovnoměrně nalijeme a rozetřeme zbývající mrkvové těsto. Nožem ho velmi jemně uhladíme.
  10. Pečeme 55-75 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do bábovky nevyjde čistá. Po upečení vyjmeme bábovku z trouby a necháme ji 30 minut vychladnout uvnitř formy.
  11. Po 30 minutách lehce vychladlou mramorovou bábovku vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme zcela vychladnout.

TIP: Pokud začnete v troubě pozorovat rychlé hnědnutí povrchu, přikryjte bábovku volně alobalem.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang