Maková bábovka – recept – vláčná, s citronovou polevou

BábovkyDezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplněMagazínMoučníky

Mým původním záměrem bylo totiž opěvování bábovky! Ale ne ledajaké! Té nejlepší citronovo-makové bábovky na světě s příjemně nakyslou citronovou polevou.

Vydrží krásně vláčná i tři dny po upečení. Asi by vydržela i déle, ale jestli jí uchováte doma víc než tři dny bez toho, abyste jí spráskali, dám vám metál. Tak hurá na ten recept. Místo citronové polevy se dá použít i vanilková poleva.

Citronovo-maková bábovka s citronovou polevou

Ingredience:

  • 160 g másla
  • 250 g krupicového cukru 
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 350 g tvarohu (ve vaničce)
  • 150 g bílého jogurtu
  • špetka soli
  • 250 g dětské krupičky (nebo hrubé mouky)
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 citron (nastrouhanou kůru i šťávu) 
  • 2 lžíce celého máku
  • máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy

Poleva:

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrnek moučkového cukru 

Postup

  1. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V ideálním případě je vyndejte z lednice alespoň hodinu předem. Pak zapněte troubu na 170°C a formu na bábovku (nebo několika menších, klidně muffinových, potom ovšem přizpůsobte čas pečení) pořádně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (nebo krupičkou).
  2. Máslo, žloutky, cukr a šťávu a nastrouhanou kůru z citronu vyšlehejte do světlé pěny. Do vaječné pěny zašlehejte tvaroh a jogurt. Nakonec zapracujte krupičku, sníh z bílků vyšlehaný se špetkou soli a mák.
  3. Těsto nalijte do formy, uhlaďte povrch a pečte zhruba 50 minut. Po vytažení nechte bábovku lehce zchladnout ve formě (zhruba 20 minut), pak vyklopte na čistý talíř a nechte vychladnout úplně. 
  4. Moučkový cukr a citronovou šťávu třete (nebo šlehejte) do té doby, než získáte hladkou polevu. Pokud se vám zdá moc řídká, přidejte další cukr. Hotovou polevou polijte vychladlou bábovku a nechte ztuhnout. 
  5. Bábovku podávejte nakrájenou na řezy.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang