Skořicovo-kakaová bábovka – veganská, bez lepku, cukru, vajec a mléka

BábovkyDezertyDezerty, zákusky a poháryDia a bezlepkové moučníkyMagazínMoučníkyVeganskéVegetariánské

Tenhle recept není úplně obvyklá chuť. Ale dobrý to je a vegani vám za to urvou ruce teda asi neurvou, ale to jen proto, že budou chtít, abyste jim upekli zase tuhle bábovku splňující pravidla pro veganskou stravu. A pokud je na vás už moc divoká, střihněte si třeba citronovo-makovou nebo brusinkovou!

Skořicovo-kakaová bábovka s kaki – veganská, bez lepku, cukru i laktózy

Ingredience:

  • 125 ml oleje
  • 3 lžíce stévie (nebo více, záleží na vás)
  • 1 úplně zralé kaki (nebo banán, s tím bude bábovka asi výraznější)
  • 180 g hladké pohankové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 1 lžíce kakaa (+ 1 lžička na mramorování, pokud chcete)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody 
  • 250 ml mandlového mléka
  • tekutina slitá z 1 plechovky cizrny
  • špetka soli

Postup

Troubu předehřejte na 180°C. Pokud je to třeba, vytřete menší formu na bábovku olejem a vysypte pohankovou krupicí. Pokud důvěřujete její nepřilnavé vrstvě, není to třeba.

Olej, stévii a dužinu kaki vyšlehejte do světlé pěny. Pohankovou i kokosovou mouku, lžíci kakaa, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu smíchejte a prosejte přes síto, abyste odstranili hrudky. Do směsi oleje, stévie a kaki po částech zašlehejte moučnou směs a mandlové mléko. Z tekutiny z plechovky cizrny a špetky soli vyšlehejte sníh a ručně ho zapracujte do těsta. 

Pokud chcete vytvořit mramorování, odeberte 3 lžíce těsta, vmíchejte do něj lžičku kakaa. Do formy vlijte polovinu světlejšího těsta, na to lžící rozdělte těsto tmavší a párkrát projeďte cikcak párátkem, abyste vytvořili mramorování, a zalijte zbytkem světlejšího těsta. Nebo jednoduše nalijte všechno těsto rovnou do formy.

V obou případech pečte 40 – 50 minut. V případě, že se vám povrch zdá příliš tmavý, můžete přikrýt bábovku alobalem. Dokonalé propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení obalená mokrým těstem, pokračujte v pečení. Pokud je suchá nebo s pár drobečky, máte upečeno.

Po vytažení z trouby nechte bábovku 15 minut chladnout ve formě a poté jí vyklopte na talíř a nechte dokonale vychladnout.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang