Skořicovo-kakaová bábovka – veganská, bez lepku, cukru, vajec a mléka

BábovkyDezertyDezerty, zákusky a poháryDia a bezlepkové moučníkyMagazínMoučníkyVeganskéVegetariánské
Skořicovo-kakaová bábovka veganská

Tenhle recept není úplně obvyklá chuť. Ale dobrý to je a vegani vám za to urvou ruce teda asi neurvou, ale to jen proto, že budou chtít, abyste jim upekli zase tuhle bábovku splňující pravidla pro veganskou stravu. A pokud je na vás už moc divoká, střihněte si třeba citronovo-makovou nebo brusinkovou.

TIP: Zkuste také veganský cupcake recept, který je velice snadný na přípravu.

Bezlepková bábovka – recept na skořicovo-kakaovou bábovku s kaki

Připravte si jednoduchou skořicovou bábovku bez oleje, lepku i laktózy. Tato pochoutka je zdravější i díky faktu, že se jedná o bábovku bez cukru. Můžete připravit i variantu bábovky bez prášku do pečiva, my však doporučujeme ho použít.

TIP: Nemáte chuť na bábovku? Vyzkoušejte ostatní recepty na bezlepkové moučníky a podávejte k nim lahodnou kávu cortado.

Ingredience na bezlepkovou bábovku

  • 125 ml oleje
  • 3 lžíce stévie (nebo více, záleží na vás)
  • 1 zralé kaki (nebo banán)
  • 180 g hladké pohankové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 1 lžíce kakaa (+ 1 lžička na mramorování, pokud chcete)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody 
  • 250 ml mandlového mléka
  • tekutina slitá z 1 plechovky cizrny
  • špetka soli

Postup na bezlepkovou bábovku

  1. Troubu předehřejte na 180° C. Pokud je třeba, vytřete menší formu na bábovku olejem a vysypte pohankovou krupicí. Pokud důvěřujete její nepřilnavé vrstvě, není to třeba.
  2. Olej, stévii a dužinu kaki vyšlehejte do světlé pěny. Pohankovou i kokosovou mouku, lžíci kakaa, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu smíchejte a prosejte přes síto, abyste odstranili hrudky.
  3. Do směsi oleje, stévie a kaki po částech zašlehejte moučnou směs a mandlové mléko. Z tekutiny z plechovky cizrny a špetky soli vyšlehejte sníh a ručně ho zapracujte do těsta. 
  4. Pokud chcete vytvořit mramorovou bábovku, odeberte 3 lžíce těsta, vmíchejte do něj lžičku kakaa. Do formy vlijte polovinu světlejšího těsta, na to lžící rozdělte těsto tmavší a párkrát projeďte cikcak párátkem, abyste vytvořili mramorování, a zalijte zbytkem světlejšího těsta. Nebo jednoduše nalijte všechno těsto rovnou do formy.
  5. V obou případech pečte 40 až 50 minut. V případě, že se vám povrch zdá příliš tmavý, můžete přikrýt bábovku alobalem. Dokonalé propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta.
  6. Pokud je po vytažení obalená mokrým těstem, pokračujte v pečení. Pokud je suchá nebo s pár drobečky, máte upečeno.
  7. Po vytažení z trouby nechte bábovku 15 minut chladnout ve formě a poté jí vyklopte na talíř a nechte dokonale vychladnout.
Bezlepková varianta skořicové bábovky.

Skořicová bábovka bez vajec a mléka – recept

Elegance tohoto dortu spočívá v krásných jemných skořicových vírech, které procházejí středem.

Vegetariánské bezvaječné dorty jsou velmi často bledou verzí skutečných dortů. Obvykle jsou tvrdé, bez chuti, někdy těstovité, podivně mastné a s nepříjemnou pachutí kvůli všem umělým přísadám. Tento dort však nic takového nemá.

Má krásnou drobenku, vláčnou vzdušnou strukturu a chuť, která může snadno konkurovat většině dortů s vejci. Příprava bábovky zabere 40 minut.

TIP: Vyzkoušet můžete také nejlepší olejovou bábovku.

Ingredience na skořicovou bábovku bez vajec a mléka

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 šálku oleje
  • 3/4 hrnku rostlinného jogurtu/tvarohu
  • 1/2 hrnku mléka + 1/2 lžičky octa
  • 3/4 hrnku cukru (nebo pouze 1/2)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce skořicového prášku
  • 2 lžíce hnědého cukru

Postup přípravy bábovky bez mléka a vajec

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Smíchejte ocet a mléko a nechte 10 minut odležet. Smíchejte prášek do pečiva, sodu a mouku.
  3. V míse smíchejte všechny mokré přísady – jogurt, olej, vanilkový extrakt, mléko s octem a cukrem.
  4. Poté vezměte polovinu moučné směsi a dobře promíchejte s mokrými přísadami. Jakmile se spojí, přidejte zbytek a promíchejte.
  5. V jiné malé misce smíchejte skořici a hnědý cukr dohromady.
  6. Do připravené formy nalijte ¼ těsta. posypte 1 lžičkou skořicového cukru. Lžící přelijte ¼ těsta a opět posypte 1 lžičkou skořicového cukru. Postup opakujte, dokud těsto neskončí. posypte ho zbylým skořicovým cukrem.
  7. Pečte 20 minut při 180 °C odkryté trouby, přikryjte alobalem a pečte dalších 10 minut. Vyzkoušejte koláč špejlí, pokud vyjde čistý (nebo s drobenkou), vyjměte jej z trouby, pokud ne, pečte ještě 5-8 minut.
  8. Koláč nechte vychladnout a podávejte.

TIP: Vyzkoušejte místo skořicové bábovky recept na tvarohovou bábovku, tvarohovou bábovku bez vajec, nejlepší makovou bábovku, nebo hrnkovou bábovku bez mléka.

Bezlepková banánová bábovka – recept

Tato úžasná bezlepková bábovka je dokonalou pochoutkou uprostřed týdne: neuvěřitelně snadná na přípravu a díky přidání rostlinného másla, světle hnědého cukru, nasekaných pekanových ořechů a čokolády do těsta prostě překypuje chutí.

Tvarohová poleva s rostlinným máslem je naprostým zjevením a povyšuje tento jednoduchý bezlepkovou bábovku na zcela novou úroveň lahodnosti.

TIP: Banán nemusíte použít pouze pro přípravu bábovky, ale můžete připravit třeba banánové lívance nebo banánové palačinky.

Ingredience na bezlepkovou banánovou bábovku

Na těsto:

  • 220 g (1 hrnek) rozmačkaných banánů (2 střední banány)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 g (1 a ¾ tyčinky) nesoleného rostlinného másla
  • 125 g (½ hrnku + 2 lžíce) světle hnědého měkkého cukru
  • 2 střední vejce, pokojová teplota
  • 100 g (⅓ šálku + 1 ½ lžíce) plnotučného rostlinného jogurtu, pokojová teplota
  • ½ lžičky vanilkové pasty (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • 225 g (1 a ¾ šálku + 2 lžíce) směsi hladké bezlepkové mouky
  • 50 g (½ hrnku) mandlové mouky plus další na vysypání bábovkové formy
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky xantanové gumy
  • ¼ lžičky soli
  • 90 g mléčné a/nebo hořké čokolády nebo nasekané čokolády
  • 80 g (⅔ hrnku) nasekaných pekanových ořechů a další na ozdobu

Na polevu:

  • 100 g (¾ hrnku + 1 lžíce) moučkového cukru
  • 45 g (3 lžíce) rostlinného smetanového sýra („tvaroh“), pokojová teplota
  • 15 g (1 lžíce) rostlinného mléka, pokojová teplota
  • ½ lžičky vanilkové pasty (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)

Postup bezlepkové banánové bábovky

  1. Nastavte rošt trouby do střední polohy, předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem formu na buchty o objemu 10 hrnků. Formu můžete také vysypat směsí bezlepkové mouky, zejména pokud jste alergičtí na ořechy. Mandlová mouka díky vyššímu obsahu tuku opravdu pomáhá dostat buchtu z formy rychle, čistě a vcelku.
  2. Rozmačkané banány smíchejte s citronovou šťávou (aby se zabránilo oxidaci a hnědnutí) a dejte stranou.
  3. Máslo opečeme: přidejte máslo do hrnce (nejlépe se světlým vnitřkem, aby bylo vidět, že máslo mění barvu) a za častého míchání ho vařte na středním plameni celkem 8-10 minut.
  4. Máslo se nejprve rozpustí a poté začne bublat a pěnit. Nakonec se zbarví do jantarové barvy. Na dně hrnce by měly být vidět skvrny tmavě hnědé/jantarové barvy (to jsou zkaramelizované mléčné sušiny).
  5. Odstavte z ohně, přepuštěné máslo přelijte do samostatné mísy a nechte vychladnout, dokud není teplé.
  6. Do velké mísy přidejte asi 150 g (asi ¾ hrnku + 1 lžíci) přepuštěného másla. Zbytek (asi 1 a ½ – 2 lžíce) si nechte na polevu. Přidejte světle hnědý měkký cukr, vejce, jogurt a vanilku k máslu a pomocí velké balónové metly je šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  7. Přidejte rozmačkané banány a dobře prošlehejte, dokud se nespojí.
  8. Do samostatné mísy prosejte směs bezlepkové mouky, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, xantanovou gumu a sůl. Přidejte suché přísady k mokrým a dobře je prošlehejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek mouky.
  9. Přidejte čokoládové lupínky a nasekané pekanové ořechy a pomocí dřevěné lžíce nebo gumové stěrky je vmíchejte do těsta, dokud nebudou rovnoměrně rozděleny. Přeneste těsto do připravené formy. Poklepejte formou o pracovní desku, aby se těsto vyrovnalo a aby se usadilo ve všech drážkách bábovkové formy.
  10. Pečte při teplotě 180 °C asi 50-52 minut nebo dokud těsto dobře nevykyne, nezíská zlatohnědou barvu a zapíchnuté párátko nevyjde čisté nebo s několika vlhkými drobky.
  11. Pokud vrchní část koláče začne příliš rychle hnědnout, přikryjte ho alobalem (lesklou stranou nahoru) a pokračujte v pečení, dokud nebude hotový.
  12. Nechte koláč v bábovkové formě asi 15 minut vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
  13. Pokud rezervované přepuštěné máslo vychladlo a ztuhlo, znovu ho krátce ohřejte buď v mikrovlnné troubě, nebo v hrnci na plotně. Máslo smíchejte s ostatními přísadami na polevu, dokud nezískáte hladkou, hustou a řídkou polevu, která hustě pokryje hřbet lžíce.
  14. V této fázi můžete konzistenci polevy snadno upravit přidáním většího množství mléka (pokud chcete, aby byla řidší) nebo přidáním většího množství moučkového cukru (aby byla hustší).
  15. Vychladlou buchtu přeneste na vybraný servírovací/dezertní talíř a pokapejte ji polevou.
  16. Zdobte nasekanými pekanovými ořechy, dokud je poleva na dotek ještě mokrá, a poté ji nechte při pokojové teplotě asi 30 minut ztuhnout (na povrchu mírně vyschne, takže už nebude na dotek mokrá), než ji nakrájíte a budete podávat.
Připravit lze také banánová bábovka bez vajec.

TIP: V uzavřené nádobě na suchém a chladném místě vydrží banánový dort 3-4 dny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang