Nebyli by to pořádně Vánoce, kdyby na stole nevonělo linecké cukroví. Tyto drobné koláčky, plněné povidly a sypané cukrem jsou oblíbené celý rok, zejména však na svátky vánoční.

Receptů je mnoho, tento je však bez klasické mouky. Kombinuje mandlovou a rýžovou mouku a výsledkem jsou koláčky jemné, chutné a bez lepku.

Ingredience

  • 60 g tuku
  • 100 g mandlové mouky (resp. jemně namletých a přečištěných mandlí)
  • 100 g bílé hladké rýžové mouky (případně kokosovou mouku, v kombinaci s mandlovou dodá lineckým koláčkům zajímavou chuť)
  • půl lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 50 g třtinového cukru (pokud dáváte kokosovou mouku, doporučuje se použít jako alternativní sladidlo kokosový cukr, je třeba ho dát asi 70 g)
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička tekutého vanilkového extraktu
  • povidla na plnění, případně moučkový cukr na posypání

Postup

  1. V míse smícháme suché přísady, mandlovou a rýžovou mouku, kypřící prášek, sůl.
  2. Mixérem utřeme do bledé pěny cukr, vejce, přidáme změklý tuk a vmícháme ho a pak přidáme vanilkový extrakt.
  3. Snížíme otáčky na mixéru a pomalu přisypáváme moučnou směs, dokud nevznikne drobivé těsto.
  4. Těsto vyjmeme z mísy a ručně ho zpracujeme do kompaktní směsi. V případě potřeby přidáme trochu mouky, aby se nelepilo.
  5. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat v lednici alespoň hodinu. Tento krok je důležitý k tomu, aby se jednodlivé chutě řádně promíchaly a zároveň, aby se těsto „stabilizovalo“ a nebylo lepkavé. Bude se s ním lépe pracovat.
  6. Odpočaté těsto vyválíme na mírně pomoučeném vále asi na 0,5 cm a vykrajujeme koláčky.
  7. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C asi 10-12 minut.
  8. Toto linecké cukroví je po dopečení tužší, doporučujeme je po vychladnutí naplnit povidly a nechat v uzavřené krabici odstát do druhého dne.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang