když se ráno podívám z okna, většinou se mi naskytne nevábný pohled. Nebe je ocelově šedé, mlha se plíživě rozprostírá přes celé sídliště a je nachystaná zalézt do každé skulinky ve vašem oblečení, pod nehty a za krk. Urputné mrholení střídá vytrvalý déšť. Jenom se oklepu a mám sto chutí přitáhnout si vyhřátou peřinu až k nosu a zůstat v ní zavrtaná celý den. Realita je většinou ale krutější a tak se musím po řádně dlouhé chvíli přemlouvání přeci jen vypravit ven. Proč nemůžu zůstat doma i ve všední den, pročítat si kuchařky, plánovat a snít?!

Vlastně bych měla podzim i ráda. Hraje všemi možnými veselými barvami a celá příroda je taková klidná, melancholická a pomalu se připravuje ke spánku. Jenomže to by nesměl být podzim takový ufňukánek ubrečený. Nechápejte mě špatně, sama jsem bábovka par excellence a naprosto chápu, že někdy se musí problémy trochu odplavit, ale on už by se měl kapánek sebrat. Je to přece nejchlapštější období!

Ovšem co přišel na řadu, tak jen vyvádí jako malé rozmazlené děcko. A nikoho nebaví dívat se na vaše nářky příliš dlouho. Takže by měl vzmužit a nasadit rozzářenou masku babího léta. Toho jsme si totiž letos moc neužili a to je víc než škoda.

Zatímco počasí nám zatím nic moc nedaruje a nás, co jsme podcenili přípravu a započali sezónu s děravými botami dokonce trestá, do obchodů (nebo ještě lépe na zahrádky) se nám potichu a nenápadně vkrádají dýně, jedlé kaštany, hrušky, švestky, jablka, fíky a další naše oblíbené dobroty. Tudíž se můžete spolu s námi těšit na smršť podzimních receptů nabitých voňavým ovocem, barevnou zeleninou a hřejivým kořením.

Já neodolala a přivlekla domů dvě obří dýně a v lednici už na mě čekala kupa fíků, protože můj milý mě má přečtenou od A do Z a ví, že F znamená fíky a že bych se po nich utloukla. No a sobotní snídaně byla okamžitě víc než jasná.

Dýňové lívanečky s fíky a medem 

Ingredience: 

  • 1 hrnek karamelového dýňového pyré (Celou muškátovou nebo máslovou dýni nakrájejte na kostky, posypte třtinovým cukrem, upečte do měkka a rozmixujte. přebytek uložte do lednice či zamrazte.) 
  • 2 hrnky podmáslí 
  • 1 vejce 
  • 2 lžíce rostlinného oleje 
  • 1 hrnek hladké mouky 
  • 1 hrnek celozrnné mouky 
  • 3 lžíce třtinového cukru 
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • 1 lžička sody 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 1 lžička skořice 
  • 1 lžička mletého zázvoru 
  • 1 lžička mixed spice (nebo můžete místo toho použít všeho použít pumpkin spice mix, které si připravíte smícháním 1/3 hrnku skořice s 1 lžící zázvoru, 1 lžíčkou strouhaného muškátového ořechu, 1,5 lžičky mletého hřebíčku a 1,5 lžičky nového koření) 

K podávání: 

  • med 
  • fíky a další ovoce podle chuti  
  • řecký jogurt nebo zakysaná smetana

Postup

Dýňové pyré, podmáslí, vejce a olej prošlehejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte všechny sypké suroviny a poté je přes síto přesejte do mísy s dýňovou směsí. Rozmíchejte a můžete opékat. Na plotně rozpalte pánev nebo lívanečník. Lžící tvořte lívanečky a pozvolna opékejte z obou stran dozlatova. Pozor, lívanečky mají trochu tendenci se připalovat, pokud nedáte pozor a moc si rozpálíte pánev. 

Podávejte s čímkoli máte rádi, já zvolila fíky a med a poté ještě přidala řecký jogurt, další ovoce skořici, protože tak to zkrátka miluju. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang