Máslové sušenky za 20 minut – recept

DezertyDezerty, zákusky a pohárySnackySušenky
susenky-za-20-minut-recept

Příprava lahodných skořicových máslových sušenek vám nemusí zabrat většinu dne. Důkazem je tento rychlý a snadný recept, díky kterému si výborné sušenky upečete doslova za pár minut.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 10 minut
  • Celkem: 30 minut

Ingredience na sušenky

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky smetany
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1 a 1/3 šálku cukru krystal
  • 1 velké vejce + 1 velký žloutek, pokojové teploty
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Ingredience na posyp

  • 1/3 šálku cukru krystal
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Dva velké plechy na sušenky vyložte pergamenovým papírem nebo silikonovou podložkou na pečení (pro sušenky se vždy doporučuje). Odložte je stranou.
  2. V malé misce smíchejte moučkový cukr a skořici.
  3. V menší misce prošlehejte mouku, smetanu, sodu, skořici a sůl.
  4. Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem vyšlehejte máslo a krystalový cukr na vysoké rychlosti do hladké a krémové konzistence, asi 2 minuty.
  5. Přidejte vejce, žloutek a vanilkový extrakt. Šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí.
  6. Podle potřeby seškrábejte gumovou stěrkou stěny a dno mísy. Při nízkých otáčkách mixéru pomalu přidávejte suché přísady do mokrých ve třech různých částech.
  7. Z těsta na sušenky vyválejte kuličky, na každou použijte asi 1 a 1/2 lžíce těsta na sušenky.
  8. Kuličky těsta obalte ve skořicovo-cukrové směsi. V případě potřeby posypte vrchní část navíc skořicovým cukrem. Uspořádejte je 3 cm od sebe na plechy.
  9. Sušenky pečte 10 minut. Sušenky budou velmi nadýchané a měkké. Když jsou ještě velmi teplé, lehce na ně zatlačte hřbetem lžíce nebo vidličkou, abyste je zploštili.
  10. Nechte sušenky 10 minut vychladnout na plechu a přeneste je na mřížku, aby zcela vychladly.
  11. Sušenky vydrží měkké a čerstvé 7 dní ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang