Křehké sušenky a křehké máslové sušenky patří mezi oblíbené dezerty a sladké pochoutky, které se těší velké oblibě po celém světě. Jejich jedinečná textura a bohatá chuť je činí ideálními doplňky k čaji nebo kávě, ale také skvělými pamlsky pro malé i velké. V tomto článku se podíváme na to, co dělá tyto sušenky tak výjimečnými a jak si je můžete připravit sami doma.

Křehké sušenky jsou známé svou krásnou křupavou texturou, která se rozplývá v ústech. Jedná se o dezert, který si zachovává svou křehkost a chutná skvěle jak samostatně, tak i ve spojení s dalšími pochoutkami.

Jednou z oblíbených variant těchto sušenek jsou křehké máslové sušenky, ovesné sušenky nebo sušenky z arašídového másla, které díky svému bohatému máslovému aroma přinášejí ještě větší rozkoš pro chuťové buňky.

V tomto článku se budeme věnovat tomu, co dělá křehké sušenky a křehké máslové sušenky tak jedinečnými, a jak si je můžete připravit sami doma.

TIP: Vyzkoušet můžete i nepečené sušenky nebo sušenky z ovesných vloček.

Lehké křehké sušenky se hodí pro každou příležitost.

Domácí máslové sušenky – jednoduché sušenky

Příprava křehkých sušenek začíná výběrem kvalitních surovin. Máslo je klíčovým prvkem, který dodává sušenkám jejich charakteristickou křehkost. V míse smíchejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem, dokud nevznikne krémová hmota.

Poté postupně přidávejte mouku a míchejte až do vzniku těsta. Těsto můžete dle preference obohatit o různé přísady, jako jsou ořechy, čokoláda nebo citrusová kůra.

Těsto na křehké sušenky se následně tvaruje do malých kuliček nebo jiných tvarů podle vašich představ a umisťuje na plech s pečicím papírem. Sušenky se pečou v předehřáté troubě na předepsanou dobu, až získají zlatavou barvu.

Po vychladnutí můžete sušenky ozdobit polevou, posypat cukrem nebo nechat přirozeně jednoduché, aby vynikla jejich křehkost.

Pokud toužíte po intenzivnější chuti, můžete se pustit do přípravy křehkých máslových sušenek. Do těsta můžete přidat více másla, které jim dodá bohatší máslovou chuť. Tato varianta sušenek je oblíbená zejména v kombinaci s kávou nebo čajem, a mnohdy se podává i jako dezert po bohatém jídle.

Křehké sušenky a křehké máslové sušenky jsou skvělými pochoutkami, které potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oko svým vzhledem. S jejich přípravou si můžete pohrát podle svých preferencí a kreativity, a tím vytvořit jedinečné dezerty pro sebe a své blízké.

Máslové sušenky – máslové sušenky recept

Připravte si s námi tyto křehké sušenky polité čokoládou, která jim dodává extra sladkost.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 30 minut
  • Počet porcí: 20 sušenek
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience na máslové sušenky

  • 340 g nesoleného másla, pokojové teploty
  • 200 g cukru + na posypání
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 440 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 200 g jemně nasekané polosladké čokolády

Postup na máslové sušenky

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. V míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem smícháme máslo a cukr, dokud se nespojí. Přidáme vanilku.
  3. Ve středně velké míse prosejeme mouku a sůl. Přidáme do směsi másla a cukru. Mícháme při nízkých otáčkách, dokud se těsto nezačne spojovat.
  4. Vyklopíme těsto na povrch posypaný moukou a vytvarujeme z něj kouli. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut chladnout.
  5. Těsto rozválíme na tloušťku 1 cm. Sušenky vykrajujeme pomocí vykrajovátka ve tvaru prstu o rozměrech 7,5 x 2,5 cm. Vykrojené sušenky položíme na nevymazaný plech a posypeme cukrem.
  6. Pečeme 20-25 minut, dokud okraje nezačnou hnědnout. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Když jsou sušenky vychladlé, položíme je na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Do skleněné misky dáme 75 g čokolády a na 30 sekund ji dáme do mikrovlnné trouby na nejvyšší výkon. Zamícháme lžící a pokračujeme v zahřívání a míchání po 30 sekundách, dokud se čokoláda nerozpustí.
  8. Přidáme zbývající čokoládu a necháme ji při pokojové teplotě za častého míchání odstát, dokud nebude zcela hladká. Intenzivně mícháme, dokud není čokoláda hladká a mírně vychladlá.
  9. Každou polovinu délky sušenky pokapeme takovým množstvím čokolády, aby ji pokryla. Před podáváním necháme čokoládu vychladnout a ztuhnout.

Křehké máslové sušenky – recept

Máslové sušenky jsou křehké a lahodné dezerty, které se rozplývají v ústech a přinášejí neodolatelnou chuť másla.

Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit tyto skvostné sušenky doma. Stačí následovat naše pokyny a během krátké chvíle budete mít hotový lahodný dezert, který zaručeně oceníte.

Ingredience na křehké máslové sušenky

  • 225 g másla (nejlépe změklého na pokojovou teplotu)
  • 1/2 šálku cukru krystal
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku ořechů nebo čokolády na ozdobení (volitelné)

Postup na křehké máslové sušenky

  1. Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
  2. V míse míchejte změklé máslo a cukr krystalů, dokud nevznikne krémová směs.
  3. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
  4. Postupně přidávejte hladkou mouku a sůl. Těsto míchejte, dokud se všechny ingredience spojí a vytvoří hladké těsto. Nepřemíchejte příliš, aby sušenky zůstaly křehké.
  5. Pokud si přejete, můžete do těsta přidat nasekané ořechy nebo kousky čokolády pro větší chuťovou rozmanitost.
  6. Z těsta vytvarujte malé kuličky nebo jiné tvary podle vašich preferencí a umístěte je na připravený plech. Nezapomeňte mezi kuličky ponechat dostatečný prostor, protože se během pečení roztečou.
  7. Sušenky pečte v předehřáté troubě po dobu asi 12-15 minut, nebo dokud nezačnou získávat zlatavou barvu na okrajích.
  8. Po vyndání z trouby nechte sušenky na plechu chvíli vychladnout, aby se zpevnily. Poté je přesuňte na mřížku, kde mohou úplně vychladnout.
  9. Hotové máslové sušenky si vychutnejte samy nebo je podávejte s čajem či kávou.
Do sušenek můžete přidat i med.

Vanilkové sušenky – pudinkové sušenky – recept

Vanilkové sušenky, také známé jako pudinkové sušenky, jsou lahodné a měkké dezerty s bohatou chutí vanilky. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit tyto nápadité sušenky, které se stanou hitem na vašem stolu. Stačí následovat naše pokyny a užívat si každý kousíček těchto lahodností.

Ingredience na pudinkové sušenky

  • 1 balíček vanilkového pudingu (30 g)
  • 1/2 šálku másla (měkkého)
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 velké vajíčko
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na pudinkové sušenky

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech s pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte vanilkový pudink, měkké máslo a cukr do hladké pasty.
  3. Přidejte vajíčko a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte.
  4. V další míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  5. Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí do mísy s mokrými ingrediencemi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  6. Z těsta vytvořte malé kuličky (velikost podle vašich preferencí) a umístěte je na připravený plech. Mezi kuličkami ponechte dostatečný prostor.
  7. Nechte sušenky péct v předehřáté troubě po dobu asi 10-12 minut, dokud okraje nezačnou získávat zlatavou barvu.
  8. Po vyndání z trouby nechte sušenky na plechu chvíli vychladnout, aby získaly pevnost.
  9. Hotové vanilkové sušenky si můžete ozdobit práškovým cukrem nebo dalšími oblíbenými polevami, nebo je můžete nechat přirozeně jednoduché.
  10. Podávejte a užívejte si tyto nádherné pudinkové sušenky s bohatou vanilkovou chutí.

Rychlé sušenky – jednoduché sušenky recept

Rychlé sušenky jsou skvělým řešením, pokud máte málo času a přesto toužíte po domácích dezertech. Tento recept vám představí jednoduchý způsob, jak připravit chutné a křehké sušenky bez zdlouhavé přípravy. Stačí následovat naše pokyny a za chvíli budete mít hotové lahodné sušenky na podnose.

Ingredience na rychlé sušenky

  • 1/2 šálku másla (rozpuštěného)
  • 1 šálek cukru
  • 1 velké vajíčko
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli

Postup na rychlé sušenky

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech s pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte rozpuštěné máslo a cukr do hladkého krému.
  3. Přidejte vajíčko a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
  4. V další misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  5. Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí do mísy s mokrými ingrediencemi a míchejte, dokud nevznikne těsto.
  6. Z těsta vytvarujte malé kuličky (doporučujeme lžičkou) a umístěte je na připravený plech. Ujistěte se, že mezi nimi zůstává dostatečný prostor.
  7. Použijte vidličku, abyste každou kuličku jemně zmáčkli a vytvořili charakteristický vzor na sušenkách.
  8. Nechte sušenky péct v předehřáté troubě po dobu asi 10-12 minut, dokud nezačnou získávat zlatavou barvu na okrajích.
  9. Po vyndání z trouby nechte sušenky na plechu chvíli vychladnout, aby získaly pevnost.
  10. Hotové rychlé sušenky můžete ozdobit polevou nebo práškovým cukrem, nebo je nechat přirozeně jednoduché.
  11. Podávejte a užívejte si tyto jednoduché sušenky, které se rychle připraví a zaručeně vám zachutnají.

Sušenky cookies – domácí cookies – recept

Domácí cookies jsou vždy vítanou dobrotou, ať už jako svačina nebo dezert. Tento recept vám ukáže, jak připravit klasické sušenky cookies s křupavým okrajem a měkkým středem. Následujte naše pokyny a připravte si své vlastní chutné cookies, které si užijete kdykoliv.

Ingredience na domácí cookies

  • 1/2 šálku másla (měkkého)
  • 1/2 šálku bílého cukru
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 velké vajíčko
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálku nasekané čokolády nebo čokoládových hroznů

Postup na domácí cookies

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech s pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte měkké máslo, bílý cukr a hnědý cukr dohromady, dokud nevznikne krémová směs.
  3. Přidejte vajíčko a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
  4. V další míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  5. Postupně přidejte směs suchých ingrediencí do mísy s mokrými ingrediencemi a míchejte, dokud nevznikne těsto.
  6. Přidejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové hrozny a promíchejte, aby byly rovnoměrně rozloženy v těstě.
  7. Z těsta vytvarujte malé kuličky (velikost podle vašich preferencí) a umístěte je na připravený plech. Ujistěte se, že mezi kuličkami zůstává dostatečný prostor.
  8. Sušenky pečte v předehřáté troubě po dobu asi 10-12 minut, dokud okraje nezačnou získávat zlatavou barvu.
  9. Po vyndání z trouby nechte sušenky na plechu chvíli vychladnout, aby získaly pevnost.
  10. Hotové cookies si můžete podávat teplé s mlékem nebo je nechat vychladnout a uložit do uzavřené nádoby.
  11. Užijte si tyto klasické sušenky cookies s dokonalým kontrastem mezi křupavým okrajem a měkkým, čokoládovým středem.

Těsto na sušenky – recept

Těsto na sušenky je základem pro přípravu různých druhů sušenek, od klasických máslových po křehké cookies. Tento recept vám poskytne univerzální těsto, které můžete upravit podle vašich preferencí a tvořit s ním různé druhy sušenek. Je jednoduché a rychlé, takže se můžete pustit do pečení hned teď.

Ingredience na těsto na sušenky

  • 1 šálka másla (měkkého)
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 velké vajíčko
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli

Postup na těsto na sušenky

  1. V míse smíchejte měkké máslo a cukr dohromady, dokud nevznikne krémová směs.
  2. Přidejte vajíčko a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
  3. V další míse smíchejte mouku a sůl.
  4. Postupně přidejte směs suchých ingrediencí do mísy s mokrými ingrediencemi a míchejte, dokud nevznikne těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat malé množství mléka.
  5. Těsto rozdělte na dvě části, zabalte do plastové fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut. Tím se usnadní zpracování těsta.
  6. Po odpočinku těsto můžete rozválet na pomoučeném vále a začít vytvářet sušenky podle vašich preferencí. Můžete použít formičky na vykrajování nebo jednoduše tvarovat kuličky a rozdělit je na plechu.
  7. Sušenky pečte v předehřáté troubě na 180 °C.
  8. Po upečení nechte sušenky chvíli vychladnout a pak si je můžete podávat.
Při přípravě sušenek si můžete vyhrát s ingrediencemi.

Doufáme, že jste našli inspiraci a chuť vypravit se do kuchyně, abyste si připravili ty nejlahodnější a nejkrásnější sušenky doma. Sušenky jsou nejen výtečným dezertem, ale také skvělou formou kreativity a sdílení radosti s rodinou a přáteli. Každý recept nabízí něco jedinečného, ať už jde o křehké máslové sušenky, rychlé cookies nebo vanilkové sušenky.

Nebojte se experimentovat s různými přísadami a tvary, ať vzniknou sušenky, které budou právě vaším oblíbeným pochoutkou. Ať už jsou sušenky jednoduché nebo sofistikované, sdílení těchto dezertů s vašimi blízkými vytvoří nezapomenutelné a sladké chvíle. Takže hurá do kuchyně, ať vůně čerstvě upečených sušenek naplní váš domov a radostně vás provází na sladké cestě pochoutek.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang