![halloweenske-susenky](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/06/Halloweenske-susenky-2777256.jpg)
Halloween se u nás sice příliš neslaví, to ale neznamená, že byste si doma třeba s dětmi nemohli připravit výborné halloweenské sušenky – klasický jednoduchý recept na Halloween. Jsou jednoduché a při jejich přípravě se skvěle zabavíte.
Halloweenské dezerty mají obvykle bohaté, teplé chutě – jablko se skořicí, dýňové koření a hedvábný karamel – které připravují půdu pro desítky zábavných nápadů na pečení. Bez ohledu na to, po čem vaše chuťové buňky v tomto ročním období touží, halloweenské sušenky jistě potěší.
Co je Halloween a kdy se slaví?
Halloween je svátek, který se slaví každý rok 31. října. Tato tradice vznikla na základě starobylého keltského svátku Samhain, kdy lidé zapalovali ohně a nosili kostýmy, aby zahnali duchy. V osmém století papež Řehoř III. určil 1. listopad jako čas k uctění všech svatých. Brzy se do svátku Všech svatých začlenily některé tradice Samhainu.
Večer předtím byl znám jako Předvečer všech svatých a později jako Halloween. Postupem času se z Halloweenu stal den plný aktivit, jako je koledování, vyřezávání lucerniček, slavnostní setkání, oblékání kostýmů a pojídání dobrot.
Halloween je časem, kdy můžete vyděsit svou rodinu a přátele, ale je to také čas na pohoštění. Zatímco někteří lidé si na Halloween dělají cokoli, jiní se rádi drží tradičních halloweenských jídel.
Pojďme se podívat na tradiční halloweenské potraviny a tradiční halloweenské pečení sladkostí, abyste před halloweenskou nocí přesně věděli, jaké máte možnosti.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/halloweenske_susenky3.jpg)
Jaké jsou tradiční halloweenské potraviny?
Tradiční halloweenské potraviny jsou všechny věci, které rádi jíme 31. října. Jak uvidíte níže, mnohé z nich jsou sladké pochoutky, jako jsou cukrovinky a dezerty. Některé z nich také využívají chutí podzimních plodin, jako je dýně a jablka.
Mezi tradiční halloweenské pokrmy patří:
- dýňový koláč
- dýňový chléb
- karamelová jablka
- cukrová jablka
- jablečný chléb
- karamelová kukuřice
- mléčné bonbóny
- cukrová kukuřice
- halloweenské palačinky
- salát ze syrové kapusty
- strašidelné sušenky s arašídovým máslem a pavoukem
- halloweenské sušenky
Recept na Halloween sušenky
S těmito strašidelnými netopýřími a pavoučími sušenkami děti nadchnete pro Halloween. Sušenky jsou doplněné „rozmačkanými mouchami“ z kousků čokolády a budou velkým hitem. Tyto jednoduché sušenky pro děti připravíte za necelou hodinu.
Ingredience na Halloween sušenky
Halloween sušenky
- 150 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 100 g světle hnědého měkkého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 250 g hladké mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 100 g kousků mléčné nebo hořké čokolády
Ozdoba
- 60 g rozpuštěné hořké čokolády
- 60 g moučkového cukru smíchaného s 2 lžícemi vody
- 20 bonbonů Maltesers
- 5 čokoládových sendvičových sušenek plněných krémem
- 10 čokoládových bonbónů s karamelovou náplní
Postup na Halloween sušenky
- Troubu předehřejte na 180 °C s ventilátorem nebo na 160 °C plynovou a dva plechy vyložte papírem na pečení. Máslo a cukry vyšlehejte elektrickým šlehačem do světlé a nadýchané hmoty.
- Přidejte vanilku a vejce a znovu vyšlehejte. Dřevěnou lžící vmíchejte mouku a prášek do pečiva, dokud nevznikne tuhé těsto, a poté vmíchejte čokoládové kousky
- Těsto rozdělte na 20 dílů a vyválejte z nich kuličky. Uspořádejte je na připravené plechy, dobře rozmístěné, aby bylo kam rozprostřít (možná je budete muset péct v dávkách). Dlaní nebo dnem sklenice velmi mírně přitlačte vrchní část sušenek.
- Sušenky pečte 10-12 minut, dokud okraje nezezlátnou, a poté je nechte 10 minut vychladnout na plechu. Přendejte je na drátěné mřížky a nechte zcela vychladnout.
- Chcete-li vytvořit pavoučí sušenky, položte před sebe 10 vychladlých sušenek. Lžící dejte rozpuštěnou čokoládu do sáčku a královskou polevu do jiného sáčku a konce odstřihněte nůžkami.
- Na zadní stranu dvou sušenek Maltesers naneste tečku královské polevy a naaranžujte je na jednu ze sušenek tak, aby vytvořily hlavu a tělo pavouka. Postup opakujte se zbývajícími devíti sušenkami a zbytkem Maltesers.
- Pomocí čokolády vytlačte kolem těl pavouků osm pavoučích nohou. Na hlavičky pavouků vytlačte dvě malé tečky královské polevy, abyste vytvořili oči, a pak nad oči vytlačte velmi malé tečky čokolády, abyste vytvořili zorničky. Pokud chcete, ozdobte těla královskou polevou.
- Chcete-li vytvořit netopýří sušenky, položte před sebe zbývajících 10 sušenek. Oddělte čokoládové sendvičové sušenky plněné krémem a opatrně seškrábněte krémovou náplň z kousků čokoládových sušenek.
- Pomocí malého zubatého nože nakrájejte kousky čokoládových sušenek na půlkruhy. Na střed každé vychladlé sušenky přilepte pomocí královské polevy čokoládu s karamelovou náplní a poté ještě trochu čokoládových sušenek přilepte po půlkruhu na obě strany čokoládových sušenek, abyste vytvořili netopýří křídla. Pomocí královské polevy a rozpuštěné čokolády vytlačte na čokoládky oči.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/halloweenske_susenky.jpg)
Recept na halloweenské cukroví
Každý z těchto krémových, hřejivých pamlsků je jako kousek dýňového koláče. Dýňový pokrm připravíte za 20 minut.
Ingredience na halloweenské cukroví
- 1 lžička plus 3/4 šálku másla nebo margarínu, rozděleno
- 3 šálky cukru
- 1 plechovka odpařeného mléka
- 1/2 šálku konzervované dýně
- 1 až 2 lžičky dýňového koření
- 1 balení máslových lupínků (butterscotch chips)
- 1 sklenice marshmallow krému
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek nasekaných mandlí nebo pekanových ořechů, opražených
Postup na halloweenské cukroví
- Formu o rozměrech 33 x 23 cm vyložte fólií. Alobal potřete 1 lžičkou másla a dejte stranou. V hrnci smíchejte cukr, mléko, dýni, dýňové koření a zbývající máslo. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud teploměr neukáže 115 °C.
- Odstavte z ohně. Vmíchejte lupínky, marshmallow krém a vanilku, dokud nevznikne hladká hmota. Vmíchejte ořechy. Nalijte do připravené formy. Nechte zcela vychladnout.
- Pomocí fólie vyjměte fondán z pánve. Vyhoďte fólii; nakrájejte fondán na čtverce o straně 2,5 cm. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/halloweenske_susenky2.jpg)
Strašidelné oči – recept
Děti budou při pohledu na tyto oční bulvy pištět blahem. Ale nejlepší je příchuť arašídového másla. Tento strašidelný recept na halloween připravíte během hodiny.
Ingredience na strašidelné oči
- 1 a 1/2 šálku krémového arašídového másla
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 a 3/4 šálku moučkového cukru
- 340 g bílé cukrové polevy, nasekané
- 1 lžíce rostlinného tuku na pečení
- 40 M&M’s v mléčné čokoládě, různé barvy
- červený zdobicí gel
Postup na strašidelné oči
- V malé misce umíchejte burákové máslo s máslem do světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte vanilku. Postupně zašlehejte moučkový cukr. Vytvarujte kuličky o průměru 2,5 cm. Přikryjte a nechte v chladničce alespoň 30 minut.
- V misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpusťte cukrovou polevu a rostlinný tuk; míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Namočte kuličky arašídového másla do polevy, přebytečné množství nechte odkapat.
- Položte je na voskovaný papír. Na ně položte kuličky M&M’s hladkou stranou nahoru. Nechte stát, dokud neztuhnou. Červeným gelem vytvořte „krví podlité“ oči.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/halloweenske_susenky4.jpg)
Halloweenské sušenky – recept
Tento halloweenské recept pro děti je ideálním víkendovým projektem na pečení. Vyberte si libovolné strašidelné vykrajovátko a popusťte uzdu fantazii při zdobení. Recept připravíte za 55 minut.
Ingredience na halloweenské sušenky
Sušenky
- 225 g hladké mouky a další na poprášení
- 50 g nesoleného másla, změklého
- 75 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 středně velké vejce
- 25 g zlatého sirupu
Ozdoba
- moučkový cukr na poprášení
- vykrajovátka pro Halloween, např. netopýra, dýni a čarodějnický klobouk
- 300 g fondánové polevy v různých barvách, např. černou, fialovou a oranžovou
- pera na polevu, např. černou, červenou, oranžovou, žlutou a zelenou
Postup na halloweenské sušenky
- Sušenky připravíte tak, že v kuchyňském robotu rozmixujete mouku, máslo, cukr a koření, až směs připomíná jemnou strouhanku. Přidejte vejce, sirup a 2 lžíce studené vody a šlehejte, dokud se těsto nespojí.
- Pokud kuchyňský robot nemáte, vmíchejte máslo do mouky a koření konečky prstů, vmíchejte cukr a poté vejce a sirup, abyste vytvořili těsto. Vyklopte ho na pracovní plochu a vytvarujte z něj disk.
- Zabalte a nechte 45 minut chladit.
- Předehřejte troubu na 180 °C (160 °C s ventilátorem) a vyložte 2 velké plechy papírem na pečení. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na tloušťku 3 mm. Vyrábějte strašidelné tvary a podle potřeby znovu rozválejte odřezky.
- Mělo by jich být asi 22. Přeneste je na vyložené plechy a rozdělte je od sebe. Nechte je 15 minut chladit, aby ztuhly.
- Pečte 14 minut, nebo dokud okraje lehce nezezlátnou. Nechte 5 minut vychladnout na plechu, pak přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Pro zdobení lehce poprašte pracovní plochu moučkovým cukrem a rozválejte vybrané barvy cukrové/fondánové polevy na tloušťku 2 mm. Pomocí stejných vykrajovátek jako na sušenky vytlačte stejné množství polevy ve zvolených barvách.
- Sušenky velmi lehce potřete vodou a poté je opatrně přilepte na polevu. Chcete-li přidat více detailů, použijte pera na polevu. Podávejte.
Halloweenské skořicové sušenky – recept
Připravte tyto jedinečné skořicové sušenky, které lze podávat nejen během Halloweenu. Jejich příprava je snadná a zabere 35 minut.
Ingredience na halloweenské skořicové sušenky
Sušenky
- 150 g másla nebo blok margarínu na pečení
- 100 g tmavě hnědého měkkého cukru
- 1 středně velké vejce, lehce našlehané
- 1 lžíce čistého čirého medu
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička mletého koření
- 1/2 lžičky skořice
Ozdoba
- 200 g prosátého moučkového cukru
- barevný posyp
- pero na polevu
Postup na halloweenské skořicové sušenky
- V míse vyšlehejte máslo a cukr elektrickým šlehačem do světlé a krémové konzistence. Přidejte vejce a med, pak prosejte mouku a koření. Dobře promíchejte a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice.
- Předehřejte troubu na 190 °C, plynovou značku 5 a vyložte plech mastným papírem. Těsto rozbalte a vložte mezi dva čisté listy potravinové fólie. Vyválejte těsto na tloušťku 5 mm.
- Pomocí vykrajovátek s halloweenským motivem nebo kulatých vykrajovátek o průměru 7 cm vykrojte 20 tvarů a rozložte je na plech.
- Sušenky pečte 10-12 minut dozlatova. Vyjměte je z trouby a nechte 5 minut vychladnout na plechu, poté je přeneste na mřížku, aby zcela vychladly.
- Na ozdobení sušenek prosejte moučkový cukr do misky a vmíchejte do něj tolik horké vody (asi 2 lžíce), aby vznikla hladká poleva. Vychladlé sušenky potřete a posypte posypkou (pokud ji používáte) a ozdobte barevnou psací polevou.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/halloweenske_susenky5.jpg)
Recept na halloweenské mumie koláče
Halloween mumie koláče jsou rychlovkou z listového těsta, která je skvělým strašidelným Halloween jídlem. Vyrobíte je z pouhých 3 ingrediencí – a jsou krvelačně lahodné. Příprava zabere 35 minut.
Ingredience na halloweenské mumie koláče
- 2 x 375 g balení listového těsta, rozválené
- 6 lžic malinového džemu
- 3 lžíce mléka (nebo veganského mléka) na potření
Postup na halloweenské mumie koláče
- Předehřejte troubu na 190 °C. Plech vyložte papírem na pečení (nebo použijte papír z balíčku na pečivo).
- Rozbalte těsto (nebo ho rozválejte) a jeden plát nakrájejte na 6 stejně velkých čtverců, každý čtverec pak rozkrojte na polovinu, aby vzniklo 12 obdélníků.
- Druhý list těsta nakrájejte na tenké proužky.
- Na obdélníky naneste lžící malinový džem, vyhněte se vnějšímu okraji.
- Ozdobně přidejte proužky těsta, aby vypadaly jako mumie, a jemně přitiskněte okraje, aby se uzavřely.
- Potřete mlékem a pečte 20 minut nebo dozlatova. Podávejte teplé nebo studené a ozdobte jedlýma očima.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/halloweenske_susenky6.jpg)
Mezi další oblíbené sušenky patří ovesné sušenky, máslové sušenky, cookies, banánové sušenky, domácí sušenky a raw tyčinky.