bananove-susenky

Upečte si várku banánových sušenek podle osvědčeného rodinného receptu. Tyto měkké sušenky připomínají koláč a jsou vynikajícím způsobem, jak využít přezrálé banány.

Ingredience

  • 1/2 šálku nesoleného másla (1 tyčinka), pokojová teplota
  • 1 šálek cukru
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 1 šálek rozmačkaných banánů (asi 2 a 1/2 velkých banánů)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 šálky hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku nebo muškátového květu
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (alternativou jsou vlašské ořechy a čokoládové lupínky)

Recept je na 30 sušenek.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vyšlehejte máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny. Přidejte vejce a pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs lehká a nadýchaná.
  3. V samostatné míse smíchejte rozmačkané banány a jedlou sodu. Nechte 2 minuty odstát. Jedlá soda bude reagovat s kyselinou obsaženou v banánech, což zase dodá sušenkám nadnášení a kynutí.
  4. Vlijte banánovou směs do máslové směsi.
  5. Vyšlehejte mouku, sůl a koření. Přidejte ji k máslové a banánové směsi a míchejte, dokud se nespojí.
  6. Do těsta vmíchejte pekanové ořechy nebo čokoládové lupínky (pokud je používáte).
  7. Kápněte po částech na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 11 až 13 minut nebo dokud nejsou pěkně zlatavé.
  8. Před podáváním nechte vychladnout na mřížce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang