Recept na křupavé vafle z mandlové mouky

DezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníkySladká jídlaSnídaně
krupave-vafle-z-mandlove-mouky

Pokud hledáte chutnou a zdravější alternativu běžných vaflí, pak jsou vafle z mandlové mouky ideální volbou. Mandlová mouka je mouka z mletých mandlí s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem živin. Obsahuje všechny prospěšné tuky a bílkoviny obsažené v mandlích, což z ní činí zdravější a výživnější alternativu rafinované bílé mouky.

Vafle z mandlové mouky jsou velmi univerzální. Do těsta můžete přidat čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, semínka, ořechové máslo, a dokonce i kousky čokolády, abyste si vafle přizpůsobili podle svých představ. Díky mandlové mouce jsou také vafle hutnější a sytější než vafle z bílé mouky, což znamená, že můžete sníst méně vaflí.

Příprava vaflí z mandlové mouky je překvapivě snadná. Potřebujete jen mandlovou mouku, vejce, špetku soli a sladidlo podle vlastního výběru. Všechny ingredience smíchejte dohromady a těsto nalijte do vaflovače. Vafle upečte dozlatova a vychutnejte si je s oblíbenou polevou.

Pokud hledáte zdravější a sytější způsob, jak si vychutnat vafle, pak jsou vafle z mandlové mouky ideální volbou. Nejenže výborně chutnají, ale jsou také plné živin a mají nízký obsah sacharidů. Tak na co ještě čekáte? Neváhejte a vyzkoušejte vafle z mandlové mouky – vaše chuťové pohárky vám za to poděkují!

Vafle z mandlové mouky – recept

Tyto úžasné domácí vafle z mandlové mouky jsou na povrchu křupavé, uvnitř jemné a nadýchané. Tyto neuvěřitelné keto vafle jsou hotové za pouhých 30 minut a dají se dobře zmrazit, takže jich můžete udělat několik dávek a pochutnávat si na nich po celý týden.

Ingredience na vafle z mandlové mouky

  • 3 velká vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • ½ lžičky glyceritu stévie (odpovídá 2 lžícím cukru)
  • ½ šálku plnotučného mléka
  • 2 šálky blanšírované jemně mleté mandlové mouky (225 g)
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce rozpuštěného másla do vaflovače

Postup na vafle z mandlové mouky

  1. Zapojte vaflovač do sítě.
  2. Nastavte troubu na teplou (65 °C) a na plech umístěte drátěnou mřížku.
  3. Plech vložte do trouby.
  4. Ve středně velké míse vyšlehejte vejce, vanilku, stévii a mléko.
  5. Postupně přidávejte mandlovou mouku a šlehejte ji, dokud směs nebude hladká.
  6. Pokud se vám těsto zdá příliš husté, přidejte trochu vody.
  7. Vmíchejte sůl a jedlou sodu.
  8. Vaflovač potřete rozpuštěným máslem.
  9. Nalijte těsto do vaflovače, přičemž na jednu vafli použijte necelou ½ odměrky a před zavřením víka těsto rozetřete do rohů.
  10. Vařte, dokud nejsou vafle nadýchané a ztuhlé, asi 5 minut.
  11. Když je první várka vaflí hotová, položte uvařené vafle na drátěný rošt do teplé trouby, aby zůstaly teplé.
  12. Potřete vaflovač dalším rozpuštěným máslem a opakujte kroky 5 a 6, dokud není všechno těsto hotové.
  13. Vafle ihned podávejte.
Do těsta můžete přidat čerstvé ovoce, ořechy, semínka, ořechové máslo nebo i kousky čokolády a další.

Nejlepší těsto na vafle

Vafle jsou jedním z nejoblíbenějších snídaňových jídel a klíčem k přípravě chutných vaflí je dokonalé vaflové těsto. Ne všechna těsta na vafle jsou stejná a některá těsta mohou být příliš hustá, nedopečená nebo bez chuti. Jaké je tedy nejlepší těsto na vafle?

Jedním z hlavních kandidátů na nejlepší vaflové těsto je klasické vaflové těsto s podmáslím. Toto těsto je ideální pro přípravu nadýchaných a chuťově výrazných vaflí, ze kterých se vám budou sbíhat sliny.

Těsto má trpkou chuť po podmáslí a je lehké a vzdušné, takže je ideální pro dosažení lehké a nadýchané struktury vaflí. Podmáslí má navíc přirozené kypřící látky, které jsou pro vafle ideální, protože jim dodávají lehkost a pomáhají jim vykynout do zlatohnědé dokonalosti.

Pokud hledáte chuťově výraznější vafle, možná byste měli zvážit veganské těsto na vafle z ovesného mléka. Toto těsto je vyrobeno z ovesného mléka a veganských příchutí, takže je ideální pro vegany nebo jedlíky, kteří dbají na své zdraví.

Ačkoli se jako kypřicí látky používají spíše prášek do pečiva a jedlá soda než podmáslí, ovesné mléko zajišťuje lehkou a krémovou strukturu i oříškovou chuť. Toto těsto má také vysoký obsah vlákniny, takže je skvělou volbou, pokud hledáte zdravé vafle.

Další skvělou možností těsta na vafle je pivní těsto. Toto těsto se vyrábí z piva, takže je ideální pro dodání lehké a křupavé struktury vaflí. Pivo dodává těstu jedinečnou chuť a také přírodní oxid uhličitý, který pomáhá těsto odlehčit a udělat ho křupavým. Díky tomu je ideální pro ty, kteří chtějí křupavé vafle s příchutí piva.

Celkově lze říci, že nejlepší vaflové těsto bude takové, které nejlépe vyhovuje vašim individuálním chutím a preferencím. Existuje spousta možností, od klasického podmáslí přes veganské ovesné mléko až po pivní těsto. Ať už si vyberete jakékoliv, určitě budete mít chutné a nadýchané vafle, které vám zpříjemní ranní jídlo.

Nejlepší vaflové těsto bude takové, které nejlépe vyhovuje vašim individuálním chutím.

Recept na vafle v toustovači

Pokud jde o rychlou a snadnou snídani, je těžké překonat domácí vafle. Zatímco příprava a pečení vaflí v tradičním vaflovači může někdy zabrat příliš mnoho času, existuje mnohem jednodušší způsob, jak je připravit během chvilky – toustovač. Přesně tak, lahodné a nadýchané vafle si nyní můžete připravit i v toustovači.

Ingredience na vafle v toustovači

  • ¼ hrnku hladké mouky
  • ¼ šálku kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 šálek mléka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 velká vejce

Postup na vafle v toustovači

  1. V míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. V samostatné míse vyšlehejte mléko, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a vejce.
  3. Mokré přísady přidejte k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
  4. Topinkovač vymažte sprejem na pečení a předehřejte jej na nejvyšší stupeň.
  5. Nalijte ¼ šálku vaflového těsta na topinkovač a opékejte asi dvě minuty, nebo dokud nezezlátne.
  6. Postup opakujte se zbývajícím těstem a podávejte s máslem a javorovým sirupem jako lahodnou snídani.

Banánové vafle – recept

Banánové vafle jsou lahodnou snídaňovou pochoutkou, která uspokojí vaše mlsné jazýčky i hlad. Z několika jednoduchých ingrediencí si můžete připravit dávku teplých, nadýchaných a chutných vaflí, které se hodí ke každému jídlu. A co je nejlepší, jsou skvělým způsobem, jak využít přezrálé banány, které vám leží v kuchyni.

Ingredience na banánové vafle

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 a ½ šálku mléka
  • 2 zralé banány, rozmačkané
  • 2 lžíce cukru

Postup na banánové vafle

  1. Předehřejte vaflovač podle pokynů výrobce.
  2. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. V samostatné míse smíchejte máslo, vejce, mléko, rozmačkané banány a cukr.
  4. Mokré přísady vmíchejte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Vaflovač vymažte nepřilnavým sprejem na vafle a na střed vaflovače dejte lžící dvě lžíce těsta.
  6. Vafle vařte asi 1-2 minuty, nebo dokud nejsou zlatohnědé a křupavé.
  7. Vafle ihned podávejte spolu s oblíbenými přílohami.
Banánové vafle jsou skvělým způsobem, jak využít přezrálé banány, které vám leží v kuchyni.

Kefírové vafle – recept

Příprava vaflí nemusí být zdlouhavá a pracná. Tento recept na kefírové domácí vafle je skvělým způsobem, jak si připravit rychlou, chutnou a zdravou snídani. Přídavek kefíru, probiotického fermentovaného mléčného výrobku, dodá této syté a výživné snídani obsah i chuť.

Ingredience na kefírové vafle

  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 a ¼ šálku kefíru (nebo nahraďte obyčejným jogurtem)
  • 2 lehce našlehaná vejce
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce medu

Postup na kefírové vafle

  1. Předehřejte vaflovač podle pokynů výrobce.
  2. V míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a ujistěte se, že v nich nejsou žádné hrudky.
  3. V samostatné míse ušlehejte kefír, vejce, olej a med, dokud se dobře nespojí.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Těsto nalijte do předehřátého vaflovače a postupujte podle pokynů výrobce.
  6. Jakmile jsou vafle upečené, podávejte je s polevou podle vlastního výběru.

Bezlepkové vafle – recept

Snažíte se přejít na bezlepkovou dietu, ale přesto si chcete pochutnat na lahodných vaflích? Nebojte se! Připravit si lahodné bezlepkové vafle je snazší, než si myslíte.

Ingredience na bezlepkové vafle

  • 1 šálek univerzální bezlepkové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky xantanové gumy
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na bezlepkové vafle

  1. Předehřejte vaflovač a lehce ho postříkejte sprejem na vaření.
  2. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, xantanovou gumu a sůl.
  3. V samostatné míse prošlehejte vejce, mléko, rostlinný olej a vanilkový extrakt.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých a promíchejte, dokud se nespojí.
  5. Naberte těsto do předehřátého vaflovače a pečte, dokud nebude zlatohnědé a křupavé.
  6. Podávejte s oblíbenou polevou, jako je máslo, sirup, ovoce nebo ořechy.
Připravit si lahodné bezlepkové vafle je snazší, než si myslíte.

Low carb vafle – recept

Vafle s nízkým obsahem sacharidů jsou úžasným snídaňovým jídlem, které může být zdravé a chutné. Nevyžadují mnoho ingrediencí a jejich příprava je překvapivě snadná. A co je na tom nejlepší? Mají nízký obsah sacharidů, takže se nemusíte bát, že byste se k snídani přetěžovali sacharidy.

V tomto článku vám nabídneme jednoduchý recept na přípravu vaflí s nízkým obsahem sacharidů, které chutnají neuvěřitelně.

Ingredience na low carb vafle

  • 1 šálek mandlové mouky
  • 3 velká vejce
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla nebo kokosového oleje
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup na low carb vafle

  1. Začněte předehřátím vaflovače.
  2. Mezitím ve středně velké míse smíchejte všechny suché přísady, včetně mandlové mouky, prášku do pečiva a soli.
  3. V samostatné míse vyšlehejte vejce, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt.
  4. Po spojení přidejte suché přísady a míchejte, dokud nevznikne husté těsto.
  5. Vaflovač vymažte lehkou vrstvou másla nebo nepřilnavým sprejem a pak pomocí naběračky naplňte každou přihrádku těstem.
  6. Vafle upečte dozlatova a podávejte s oblíbenou polevou.

Tipy

Pokud chcete vafle s nízkým obsahem sacharidů obměnit, existuje spousta způsobů, jak je vylepšit:

  • Můžete zkusit přidat do těsta lžíci mandlového másla pro větší krémovitost nebo nahradit kokosovou mouku mandlovou moukou a připravit tak bezlepkovou variantu.
  • Místo másla nebo oleje můžete také použít jakýkoli druh mléka, které máte po ruce.
  • Můžete být také kreativní, pokud jde o polevy, a připravit sladké vafle s čerstvým ovocem nebo kousky hořké čokolády nebo slané vafle se strouhaným sýrem a bylinkami.

Mandlová mouka

Mandle jsou oblíbenou potravinou, která se běžně podává ve svačinách a směsích. Vyrábí se z nich ale také univerzální surovina: mandlová mouka.

Mandlová mouka je přírodní náhražka mouky, která se vyrábí z jemně mletých mandlí. Má mnohem nižší obsah sacharidů a vyšší obsah bílkovin než tradiční pšeničná mouka, takže je oblíbená jako alternativa pro ty, kteří dodržují nízkosacharidovou nebo bezobilnou dietu.

Mandle se nejprve lehce opraží a poté se jemně rozemelou, aby vznikla tato zdravá mouka. Mandlová mouka je dobrým zdrojem mononenasycených tuků, vlákniny a hořčíku a je hlavní složkou mnoha bezlepkových a nízkosacharidových pekařských výrobků.

Díky vysokému obsahu tuku je mandlová mouka stále oblíbenější jako náhrada tradiční mouky při pečení. Její oříšková chuť je bonusem při přípravě muffinů, sušenek, chleba a koláčů. Můžete si z ní připravit i zdravé vafle či palačinky.

Pouhá čtvrtina šálku mandlové mouky obsahuje více než sedm gramů bílkovin, pět gramů vlákniny a čtyři gramy sacharidů. Obsahuje také dostatečné množství důležitých vitaminů a minerálních látek.

Protože mandlová mouka neobsahuje lepek, lze jí nahradit pšeničnou mouku v tradičních receptech. V závislosti na receptu může být nutné ji smíchat s jinými bezlepkovými moukami, jako je kokosová mouka nebo manioková mouka.

Je důležité si uvědomit, že mandlová mouka by se neměla nahrazovat běžnou pšeničnou moukou v poměru jedna ku jedné. Při pečení může vyžadovat přidání jednoho nebo dvou vajec navíc, aby se nahradil nedostatek lepku.

Klíčem k práci s mandlovou moukou je najít správný poměr mokrých a suchých ingrediencí. Musíte zajistit, abyste nepřidávali příliš mnoho vlhkosti, protože by to vedlo k rozmočenému a příliš hustému pečivu. Zde je několik tipů, jak zvládnout práci s mandlovou moukou.

Tipy pro práci s mandlovou moukou:

  • Při pečení s mandlovou moukou používejte lehčí ruce, protože mouka opravdu nasákne vlhkost.
  • Zařaďte do receptu i jiné mouky – přidání malého množství kokosové nebo tapiokové mouky může pomoci zlepšit strukturu výsledného výrobku.
  • Pokud mandlovou moukou v receptu nahrazujete pšeničnou mouku, obvykle pomůže použít o něco více tekutiny než v případě pšeničné mouky, protože mandlová mouka je poměrně hustá.
  • Pro dosažení nejlepších výsledků použijte jemně mletou mandlovou mouku.

Celkově je mandlová mouka vynikající náhradou tradiční pšeničné mouky. Má vysoký obsah živin, neobsahuje lepek a má nízký obsah sacharidů, takže je vynikající volbou pro osoby dodržující speciální dietu. Její lahodná oříšková chuť je také skvělým doplňkem různých druhů pečiva.

Mandlová mouka je přírodní náhražka mouky, která se vyrábí z jemně mletých mandlí.

Mandlová mouka – recept

Domácí výroba mandlové mouky může být snadnou, cenově výhodnou a zdravější alternativou k mandlové mouce kupované v obchodě. Ať už hledáte dokonalou přísadu pro pečení bez obilovin, nebo byste rádi vylepšili své běžné pečivo, mandlová mouka vám vždy dodá jedinečnou oříškovou chuť a křupavost. Zde je jednoduchý recept, který vám pomůže vyrobit si vlastní mandlovou mouku.

Ingredience na mandlovou mouku

  • 2 šálky syrových mandlí
  • kuchyňský robot

Postup na mandlovou mouku

  1. Vložte mandle do kuchyňského robotu a rozmixujte je na drobné kousky.
  2. Každých několik sekund je kontrolujte, aby se mandle neproměnily v mandlové máslo.
  3. Jakmile jsou mandle rozmixované na drobky, přesejte mandlovou moučku přes jemné síto.
  4. Jemně poklepávejte na stěny síta, dokud nezůstanou jen velké hrubé kousky.
  5. Zbylé částečky vyhoďte nebo je uschovejte na mandlové mléko či jiné použití.
  6. Vložte mandlovou moučku zpět do kuchyňského robotu a zpracovávejte ji ještě několik sekund.
  7. Mandlovou mouku přendejte do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného sáčku pro skladování.

Tipy

  • Snažte se mandle zpracovávat co nejjemněji delší dobu.
  • Blanšírování mandlí (několikaminutové vaření ve vodě) vám pomůže vytvořit jemnější mandlovou mouku.
  • Mandlovou mouku vždy skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
  • Mandlová mouka by měla vydržet asi měsíc uložená na chladném místě.
  • Čím jemnější je mandlová mouka, tím jemnější je struktura pečiva.

Palačinky z mandlové mouky – recept

Pokud hledáte zdravou alternativu tradičních palačinek, palačinky z mandlové mouky jsou tou správnou volbou. Tyto lehké a nadýchané palačinky jsou nejen chutné, ale jsou také skvělým způsobem, jak získat denní dávku bílkovin a zdravých tuků.

Palačinky z mandlové mouky jsou bezlepkové, bez obilovin a jsou ideální pro všechny, kdo trpí potravinovou citlivostí nebo alergií. Ty, kteří chtějí svůj ranní program obohatit o lahodný bezlepkový pokrm, tento recept na palačinky z mandlové mouky jistě potěší vyváženou výživou a živou chutí.

Ingredience na palačinky z mandlové mouky

  • 2 šálky mandlové mouky
  • 4 vejce
  • 2 banány
  • 2 lžíce medu
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice
  • ½ šálku mandlového mléka
  • olej na vaření

Postup na palačinky z mandlové mouky

  1. Začněte rozmačkáním banánů a přidejte je do mísy spolu s mandlovou moukou, vejci, medem, solí, práškem do pečiva a skořicí.
  2. Přísady míchejte, dokud se nevytvoří husté těsto.
  3. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středním ohni a přidejte kapku oleje.
  4. Na pánev vhoďte naběračku těsta a nechte tři až čtyři minuty smažit.
  5. Palačinku otočte a smažte dalších několik minut.
  6. Pokračujte ve smažení palačinek, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  7. Podávejte s oblíbenou polevou – například s medem, javorovým sirupem, arašídovým máslem nebo ovocnou zavařeninou.
Palačinky z mandlové mouky jsou bezlepkové a přitom velice chutné.

Recepty z mandlové mouky

Příprava chutných zdravých receptů z mandlové mouky je stále oblíbenější. Mandlovou mouku lze použít jako celozrnnou náhradu v mnoha receptech, jako jsou sušenky, koláče, muffiny, palačinky a mnoho dalších. Zde je seznam několika chutných receptů, které využívají mandlovou mouku.

Čokoládové sušenky s arašídovým máslem bez mouky

Tyto bezlepkové sušenky jsou vyrobeny z mandlové mouky, rozpuštěné hořké čokolády, krémového arašídového másla a špetky hřebíčku a skořice.

Bezlepkový banánový chléb s mandlovou moukou

Jedná se o snadný a chutný rychlý chléb s jednou mísou, který je uvnitř vlhký a na povrchu lehce křupavý.

Čokoládový koláč s mandlovou moukou

Tento vlhký koláč je připraven z mandlové mouky, kakaového prášku, polosladkých čokoládových lupínků a kokosového oleje.

Kokosové muffiny s borůvkami

Tyto lehké a nadýchané muffiny jsou připraveny z mandlové mouky, řeckého jogurtu, kokosového oleje, mražených borůvek a špetky skořice.

Čokoládové palačinky z mandlové mouky

Tyto čokoládové palčinky jsou z mandlové mouky, kakaového prášku, čistého javorového sirupu a mandlového mléka.

Květákové taquitos se sýrem

Tyto taquitos jsou dokonalým předkrmem! Jsou vyrobeny z mandlové mouky, květáku, smetanového sýra a sýra Cotija.

Pizza s mandlovou moukou

Tato lehká a chutná pizza se vyrábí z mandlové mouky, olivového oleje, prášku do pečiva a soli.

Focaccia z mandlové mouky

Tato lehká a aromatická focaccia se peče z mandlové mouky, aktivního droždí, olivového oleje a bylinek, jako je rozmarýn a oregano.

Krekry z mandlové mouky

Tyto lahodné a křupavé krekry jsou vyrobeny z mandlové mouky, pepře a olivového oleje.

Ať už hledáte chutnou bezlepkovou alternativu, nebo si jen chcete zpestřit pečení, existuje mnoho chutných receptů, které využívají mandlovou mouku! Buďte v kuchyni kreativní a vymyslete si vlastní speciální recepty.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang