Špenátová polévka

Polévky

Špenátová polévka je vždycky výhrou, pokud chce člověk připravit něco rychlého a zároveň plnohodnotného jako hlavní jídlo. Vývar i špenát totiž může být pořád v zásobě v mrazáku. Polévka se hodí do propršených dní, ale i letních pařáků. Připravit ji můžete i z čerstvého špenátu, v tom případě ale špenát nejprve spařte a budete ho potřebovat zhruba 700g. 

Porce: cca 3

Doba přípravy: 5 minut

Doba vaření: 15 minut

Ingredience:

  • 500ml kuřecího vývaru (případně hovězího)
  • 500g mraženého sekaného špenátu, rozmrzlého 1 hrnek kokosového mléka
  • 3 lžíce ghí
  • 1 menší cibule
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • sůl, pepř na dochucení
img_0205-3087601

K servírování:

  • uzený losos
  • plantainové chipsy
  • kopr
  • ibišková sůl Natural Mallorca
  • extra panenský olivový olej

Postup:

Mražený špenát dopředu trochu rozmrazte. V hrnci rozpušťte ghí a osmahněte na něm cibuli tak, aby zesklovatěla. Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte.

Přlijte vývar, kokosové mléko a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přiveďte k varu a nechte na mírném plameni asi deset minut bublat. Dochuťte solí a pepřem. Polévku můžete promixovat ručním mixérem.

Servírujte s uzeným lososem, koprem a plantainovými chipsy a zakápněte ji také olivovým olejem. Nebo servírujte s libovým kuřecím masem, játry či opečenou slaninou.

Špenát je výborná surovina nabitá vitamíny. Nejen tento recept na slanou variaci pokrmu se špenátem je dobrou volbou. Výbornou alternativou přípravy pokrmu ze špenátu je i dezert ve formě dortu. Mechový dort je vláčný, lahodný, nádherně zelený a velmi originální. Určitě stojí za to ho vyzkoušet.

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang