Nejlehčí tomatová polévka – recept

Krémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
snadna-tomatova-polevka

Tomatová polévka je klasickým pokrmem, který osvěžuje během horkých letních dní a zahřeje v chladnějších měsících. Tato polévka plná chuti a barvy je oblíbená po celém světě a lze ji upravit podle osobního vkusu.

Rajčatová (tomatová, rajská) polévka začíná většinou s rajčaty, a proto je důležité vybrat kvalitní rajčata. Nejlepší jsou ta zralá, čerstvá a plná chuti. Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínu C, antioxidantů a vlákniny.

Mají osvěžující chuť, která připomíná slunce a léto. Kromě toho mají rajčata nízký obsah kalorií, což z nich dělá skvělou volbu pro ty, kteří dbají na svou linii.

Existuje mnoho tradičních variant rajčatové polévky z různých částí světa – italská rajčatová polévka Pomodoro, italská minestrone, studená španělská Gazpacho nebo franzouzská tomatová Bouillabaisse.

Rajskou polévku z rajčat můžete podávat s kousky čerstvého chleba, krutony nebo s trochou sýra na ozdobu.

Tomatová polévka – recept z rajčat

Tato sametová rajská polévka z rajčat je plná chuti rajčat a bylinek. Je ideální jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Užijte si tuto osvěžující a lahodnou polévku během celého roku, ať už je venku horko nebo chladno.

Tomatová polévka – recept z rajčat – ingredience

  • 6-8 rajčat střední velikosti (asi 1,5 kg)
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • koriandr nebo petržel na ozdobu

Tomatová polévka – recept z rajčat – postup

  1. Nakrojte rajčata na vrcholu křížem a ponořte je na chvíli (asi 30 sekund) do vroucí vody. Poté je přesuňte do misky s ledovou vodou. Slupka by se měla lehce oloupat. Oloupaná rajčata nakrájejte na kostičky.
  2. Na rozpáleném oleji a másle osmahněte jemně nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
  3. Přidejte rajčata, cukr, bazalku, oregano, sůl a pepř. Vařte 15-20 minut, dokud rajčata nezměknou.
  4. Vše rozmixujte na hladkou konzistenci pomocí mixéru. Poté přidejte zeleninový vývar a vařte dalších 10 minut.
  5. Přidejte smetanu a nechte polévku vařit asi 2-3 minuty. Vznikne krémová konzistence. Ochutnejte a případně přidejte další sůl a pepř dle své chuti.
  6. Polévku podávejte teplou, ozdobenou lístky koriandru nebo petrželkou. Rajská polévka z rajčat může být podávána s krutony nebo plátky čerstvého chleba.

TIP: Pokud potřebujete zužitkovat vaši bohatou úrodu rajčat, připravte si také plněné papriky v rajčatové omáčce nebo rajčatový salát.

Tomatová polévka (recept) může jako hlavní ingredienci obsahovat rajčata, rajský protlak, pyré z rajčat nebo může být použita rajčatová passata, zaleží na osobních preferencích každého člověka.

Tomatová polévka – recept na nejlepší rajskou polévku z protlaku

Jedná se o jednoduchý, ale chutný recept na rajskou polévku, který využívá rajčatový protlak jako hlavní ingredienci. Díky své jednoduchosti je ideální na rychlý bezmasý oběd nebo lehkou večeři.

Nejlepší rajská polévka z protlaku – ingredience

  • 800 g rajčatového protlaku
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • sůl a pepř podle chuti
  • 500 ml vody
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/4 lžičky čerstvé citronového šťávy
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 100 ml smetany ke šlehání (volitelně)
  • čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobení

Nejelepší rajská polévka z protlaku – postup

  1. Nejprve si připravte všechny ingredience.
  2. Na středním ohni rozehřejte olivový olej ve velkém hrnci. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte je dozlatova.
  3. Přidejte rajčatový protlak, cukr, sušené bylinky (oregano, bazalku, tymián) a červenou papriku. Promíchejte a vařte na mírném ohni po dobu 10-15 minut, dokud se polévka nezačne zahušťovat.
  4. Přidejte citronovou šťávu a kůru, osolte a opepřete podle své chuti. Vařte dalších 5 minut.
  5. Pokud máte rádi hladší konzistenci, můžete polévku rozmixovat do hladka.
  6. Přidejte vodu a vařte polévku dalších 5 minut. Pokud máte rádi krémovější verzi, můžete přidat smetanu ke šlehání a promíchat.
  7. Polévku podávejte teplou nebo studenou, ozdobenou čerstvou bazalkou nebo petrželkou.
Tomatová polévka – receptů existuje mnoho. I zavářky do rajské polévky se mohou lišit. Někdo preferuje rýži, jiný má raději těstoviny, někdo má polévku nejradši bez zavářky.

Italská rajčatová polévka – recept

Italská kuchyně je známá po celém světě pro své lahodné a autentické pokrmy. Jedním z těchto pokrmů je italská polévka z rajčat, která se stala oblíbenou pochoutkou milionů lidí díky své jednoduchosti a výrazné chuti.

Italská rajčatová polévka – ingredience

  • 1 kg rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku smetany na vaření (volitelně)
  • čerstvá bazalka nebo oregano na ozdobu
  • střípky parmezánu na ozdobu

Italská rajčatová polévka – postup

  1. Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kousky.
  2. Na pánvi s tlustým dnem zahřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a osmahněte je dozlatova.
  3. Přidejte nakrájená rajčata, sušenou bazalku, oregano, cukr, sůl a pepř. Vařte na středním plameni asi 15 minut, dokud rajčata nezměknou a směs se zredukuje.
  4. Přendejte směs do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud preferujete hladší polévku, můžete ji přecedit přes síto.
  5. Vraťte směs zpět do hrnce a přidejte zeleninový vývar. Vařte asi 10 minut.
  6. Pokud chcete, můžete přidat smetanu na vaření a vařit dalších 5 minut.
  7. Polévku ochutnejte a případně ji dosolte nebo opepřete podle své chuti.
  8. Italská polévka z rajčat se podává s čerstvou bazalkou nebo oreganem a posypaná střípky parmezánu.
Pravá italská polévka z rajčat je oslavou jednoduchosti a kvalitních surovin. Je plná vůně čerstvých bylinek a rajčat, což jí dodává autentickou italskou chuť.

Recept na rajskou polévku pro děti

Rajská polévka pro děti je oblíbeným pokrmem, kterým se děti mohou lépe seznámit s různými druhy zeleniny a učit se zdravému stravování. Tato polévka je nejen chutná, ale také plná vitamínů a živin, které jsou důležité pro růst a vývoj dětí.

Rajská polévka pro děti – ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 mrkve (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 2 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 1 červená paprika (nakrájená na kostičky)
  • 1 žloutek
  • 1 rajčatová passata (lze použít i čerstvá rajčata)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl a pepř podle chuti

Rajská polévka pro děti – postup

  1. Na začátek si připravte všechny ingredience. Můžete také pozvat své děti, aby vám pomohly s přípravou. To jim může pomoci lépe pochopit, co se děje v kuchyni.
  2. Na středně velké pánvi si rozpalte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmažte je.
  3. Přidejte nakrájené mrkve, brambory a červenou papriku. Promíchejte je a osmažte je asi 5 minut.
  4. Přidejte rajčatovou passatu (nebo čerstvá rajčata, pokud je máte). Promíchejte.
  5. Přidejte zeleninový vývar a sušenou bazalku. Vařte polévku na mírném ohni asi 20-25 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
  6. Nakonec rozmíchejte žloutek ve sklenici s trochou polévky. Poté pomalu přidejte tuto směs zpět do hrnce s polévkou a promíchejte.
  7. Polévku osolte a opepřete podle chuti.
Každá rajská polévka pro děti je pro ně skvělou volbou, protože je barevná, chutná a plná zdravých složek.

Jednoduchá rajská polévka – recept s kečupem

Rajská polévka je klasickým jídlem, které vám dodá hřejivý pocit a nostalgii na dětství. Dnes vám představíme jednoduchý recept na tuto oblíbenou polévku, který obsahuje kečup.

Jednoduchá rajská polévka – recept s kečupem – ingredience

  • 50 g anglické slaniny
  • 30 g cibule
  • nastrouhaný eidam na posypání
  • 200 ml kečupu (případně rajčatová passata)
  • bazalka
  • čerstvě mletý pepř
  • bujón
  • sůl
  • nudle do polévky

Jednoduchá rajská polévka – recept s kečupem – postup

  1. Osmahněte slaninu a cibuli.
  2. Přidejte kečup (nebo rajčatovou passatu), osolte, opepřete a chvilku duste.
  3. Zalijte vývarem, přidejte nudle do polévky a bazalku a vařte, než nudle změknou.
  4. Podáváme s nastrouhaným sýrem.

Rajčatová polévka je skvělou volbou pro každou sezónu, ať už chcete zahřát tělo v zimním období, nebo si v létě dopřát osvěžení. Jedinečná kombinace rajčat, bylinek a dalších ingrediencí dává prostor pro kreativitu ve vaření.

Ať už ji připravujete tradičně podle rodinného receptu nebo zkoušíte nové variace, tomatová polévka vždy potěší vaše chuťové buňky.

Pokud jste dosud nezkusili tomatovou polévku, neváhejte ji vyzkoušet a objevte tuto lahodnou a výživnou pochoutku. Buďte kreativní a přizpůsobte ji svému vkusu – možností je nespočet. Připravte si italskou rajčatovou polévku, rajskou polévku z rajčat, rajskou polévku z protlaku, nebo další varianty.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang