Plněné paprikové lusky v rajské omáčce – recept

Hlavní jídlaMasoOmáčkyRajská omáčkaZeleninová jídla

Papriky, plněné mletým masem a doplněné rajskou omáčkou, jsou letním klasickým pokrmem. V sezoně můžeme do omáčky místo protlaku zpracovat čerstvá vyzrálá rajčata.

Poctivé, domácí a neotřelé. Připravte plněné papriky stejně dobře, jako je dělala vaše babička nebo maminka. Nakupte mleté maso, skočte na zahrádku pro papriky a připravte si doma tuto obědovou klasiku.

Recept na plněné paprikové lusky v rajské omáčce

Plněné papriky podle tohoto receptu se spolehlivě podaří i méně zkušeným kuchařům. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo těstovinovými kolínky.

Ingredience na plněné paprikové lusky v rajské omáčce

Na plněné papriky:

  • 4 papriky
  • 500 g mletého masa
  • sůl
  • 1 vejce
  • majoránka
  • strouhanka

Na omáčku:

  • 1,5 litru vody
  • 2 rajské protlaky
  • 6 kuliček nového koření
  • bobkový list
  • hladká mouka
  • olej
  • cukr dle chuti

Postup na plněné paprikové lusky v rajské omáčce

  1. Papriky si očistíme a připravíme na naplnění.
  2. Připravíme si masovou směs. Maso smícháme s vejcem, větší špetkou majoránky, přidáme sůl a strouhanky tolik, aby masová směs nebyla příliš tuhá. Papriky naplníme a vložíme do připraveného pekáčku (někdo má rád maso promíchané s vařenou rýží).
  3. Mezitím si připravíme rajskou omáčku. Na rozpáleném tuku připravíme jíšku, přidáme protlak a promícháme. Zalijeme vodou a povaříme. Přidáme koření, sůl a dle chuti cukr.
  4. Povaříme a hotovou omáčku scedíme k připraveným paprikám a masovým kuličkám.
  5. Vložíme do trouby (180 °C) a pečeme do změknutí.

Plněné papriky

Plněné papriky patří mezi oblíbená letní jídla. V různých zemích existují různé možnosti, čím tuhle zeleninu naplnit. My máme jasno. U nás vede variace se směsí masa a rýže s rajskou omáčkou. Víte, jak tohle jídlo připravit tak, aby mu nikdo neodolal?

Pro pořádek si pojďme zopakovat základní suroviny. Pro přípravu plněných paprik potřebujeme světle zelené, zeleninové papriky, dále směs mletého masa (hovězí a vepřové), nebo jen mleté vepřové maso, předem uvařenou a vychladlou rýži, vajíčko a koření.

Na rajskou omáčku potom musíme mít cibuli, rajský protlak nebo rajčata a případně další suroviny, podle chuti. Dejte přednost směsi vepřového a hovězího masa, nebo jen vepřového, ale hlavně ne moc libového. Jinak by jídlo nebylo dost šťavnaté.

Zároveň se na tento pokrm nehodí ani jiné druhy paprik, než klasické zeleninové. Jakou rýži zvolíte, to zas tak důležité není, podstatné je, aby nebyla uvařená moc. Ideální je, když je rýže uvařená na skus, během pečení paprik se pak správně dodělá a zároveň do sebe ještě nasákne chuť, vůni a šťávu z masa.

Plněné papriky jsou báječný recept na zužitkování úrody paprik ze zahrádky.

Recept na plněné papriky v troubě

Plněné papriky mletým masem (pečené v troubě) známe jako klasické jídlo, ke kterému se připravuje rajská omáčka. Toto jsou ale plněné papriky mletým masem pečené v troubě bez omáčky a jako přílohu zvolíme vařený brambor či chléb.

Ingredience na plněné papriky v troubě

  • Paprika tenkostěnná
  • Mleté maso (hovězí + vepřové)
  • Cibule – střední
  • Česnek – prolisovaný
  • Vejce
  • Máslo
  • Sůl a pepř
  • Strouhanka na zahuštění masa

Postup na plněné papriky v troubě

  1. Mleté maso dáme do větší mísy, přidáme najemno nakrájenou cibuli a vejce.
  2. Tuto směs důkladně promícháme rukou či robotem, přidáme sůl, pepř dle chuti a ještě jednou promícháme. Jestliže je masová směs hodně tekutá, můžeme ji zahustit strouhankou.
  3. Papriky omyjeme, vyřízneme stopku a opatrně odstraníme semeník tak, ať není porušený zbytek papriky.
  4. Vykrojené papriky plníme masovou směsí a upěchujeme.
  5. Naplněné papriky naskládáme do pekáčku vymazaný máslem a podlijeme trochou vody.
  6. Pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut.
  7. Papriky podáváme teplé s vařeným bramborem či studené s chlebem.

Plněné papriky mletým masem – recept

Plněné papriky neodmyslitelně patří k letním pokrmům. Tento recept sice nemá klasickou hladkou omáčku, zato je to omáčka s kousky rajčat a plná italské chuti. Určitě toto rychlé jídlo z jednoho pekáče vyzkoušejte.

Ingredience na plněné papriky mletým masem

Na papriky

  • 8-9 bílých paprik
  • 500 g mletého masa, směsi hovězího a vepřového
  • 3 velké stroužky česneku, nasekané
  • 1 středně velká cibule, nasekaná nadrobno
  • velká hrst nasekané bazalky
  • 1 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 50 g strouhanky, jemně mleté
  • olivový olej

Na omáčku

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 800 g loupaných a sekaných sterilovaných rajčat, mohou být i lehce pikantní s chilli
  • 250 ml masového vývaru
  • 2 lžičky cukru
  • 2 větší špetky soli
  • dost čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • 200 ml zakysané smetany, 18%

Postup na plněné papriky mletým masem

  1. Papriky omyjte a osušte, odkrojte stonek a vydlabejte je.
  2. Mleté maso vložte do širší misky, přidejte nasekaný česnek, cibuli, bazalku a rozklepněte vejce. Směs dochuťte solí a pepřem, zahustěte strouhankou a rukou dobře propracujte.
  3. Lusky pevně naplňte masovou směsí (vyjde akorát na 8-9 středně velkých ks) a vložte je do olejem vymazaného pekáče. Papriky také potřete olejem a pekáč vložte do trouby; zapněte ji na 200 °C a po chvíli pečení v dosažené teplotě lusky obraťte.
  4. Než se masová směs propeče, připravte na pánvi omáčku. Nasekejte cibuli a na troše oleje ji nechte zesklovatět. Přidejte protlak a směs rychle orestujte, pozor – nepřipálit. Pak přidejte sterilovaná rajčata a vše zalijte vývarem. Promíchejte a provařte po dobu 5 minut.
  5. Vypnutou omáčku dochuťte cukrem, solí a pepřem, přidejte hodně nasekané bazalky a vmíchejte smetanu. Zpola propečené papriky s pekáčem vyjměte na dřevěné prkénko, přelijte omáčkou, a vložte zpět do trouby. Teplotu stáhněte na 180 °C a pečte ještě 35-40 minut.
  6. Jako přílohu podávejte nejlépe italské tagliatelle.
Rajská omáčka s knedlíkem a hovězím masem, to je klasika, kterou milují celé generace.

Recept na nejlepší rajskou omáčku

Plněné papriky se s rajskou omáčkou skvěle doplňují, přinášíme vám několik receptů, jak si tuto klasiku české kuchyně připravit.

Ingredience na nejlepší rajskou omáčku

  • 1 litr rajčatové šťávy (100%)
  • 1/4 litru vývaru (hovězí)
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 větší cibule
  • 5 hřebíčků
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř

Postup na nejlepší rajskou omáčku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  2. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
  3. Poté přidáme hladkou mouku a vytvoříme světlou cibulovo-máslovou jíšku.
  4. Jíšku zalijeme vývarem a dobře rozmícháme do hladka.
  5. Hned poté přidáme rajskou šťávu, koření a necháme 20 minut probublávat. V průběhu vaření musíme omáčku pravidelně promíchávat, ať se nechytá ke dnu. Pokud je třeba, hustotu omáčky můžeme ještě upravit přidáním vývaru.
  6. Po provaření omáčky vyjmeme koření a pro docílení dokonalé jemnosti omáčku rozmixujeme ponorným mixérem zcela do hladka.
  7. Dochutíme dle potřeby cukrem a solí. Podáváme s vařeným hovězím masem (krk, žebro, loupaná plec) a houskovým knedlíkem.

Rajská omáčka z protlaku – recept

Rajská omáčka je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Talíř červené omáčky každému spolehlivě vykouzlí úsměv na tváři.

Ingredience na rajskou omáčku z protlaku

  • 1 plechovka drcených rajčat (400 g)
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 100 g strouhaného perníku
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • lžíce másla
  • 700-750 ml hovězího vývaru
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • špetka skořice
  • sůl
  • kousek másla na zjemnění

Postup na rajskou omáčku z protlaku

  1. Nakrájenou cibuli i kořením zpěníme na másle. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme protlak, krátce zarestujeme a vyklopíme rajčata. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme.
  2. Po asi 10 minutách přidáme perník a vaříme, až omáčka zhoustne. Z omáčky vytáhneme koření a projedeme ji ponorným mixérem. Omáčka by měla mít hustotu tak akorát.
  3. Kdyby se vám zdála omáčka řídká, můžete ji zahustit lžíci hladké mouky rozmíchanou v troše vody nebo studeného vývaru a povaříme.
  4. Omáčku dochutíme špetkou skořice, případně cukrem nebo solí. Nakonec přidáme kousek másla na zjemnění. Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíky, nebo těstovinami.
Pokud se vám nechtějí plnit papriky, udělejte k omáčce kuličky z mletého masa.

Rajská omáčka s mletým masem – recept

Ne každý má rád hovězí maso, které navíc potřebuje dostatek času k přípravě, aby bylo opravdu měkké. Zkuste spojit rajskou omáčku s karbanátky z mletého masa.

Ingredience na rajskou omáčku s mletým masem

Na karbanátky

  • 0,5 kg mletého masa (nejlépe směs hovězí a vepřové)
  • 1 vejce
  • 4 vrchovaté lžíce strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky majoránky
  • pepř

Na omáčku

  • 2 menší rajské protlaky
  • 1 střední cibule
  • 2 špetky mletého nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička soli

Postup na rajskou omáčku s mletým masem

  1. Maso vložíme do misky, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře promícháme.
  2. Vytvoříme větší kuličky, vytvoříme z nich silnější placky, a osmažíme je v pánvi na oleji dozlatova. Necháme z nich okapat tuk.
  3. Během smažení karbanátků nakrájíme na kostičky cibuli, restujeme, přidáme 3 vrchovaté lžíce mouky a na mírném ohni osmažíme dozlatova.
  4. Když je zásmažka hotová, zmírníme teplotu, pomalu podléváme vařící vodou (asi 1 litr), mícháme, podléváme, mícháme. Přiléváme po troškách, aby se nám nevytvořily hrudky.
  5. Během míchání a podlévání vmícháme i rajský protlak. Až máme všechnu vodu v hrnci a dobře rozmícháno, přidáme zarovnanou lžičku soli, bobkové listy, nové koření a cukr.
  6. Povaříme asi 10-15 minut a přecedíme omáčku do jiného hrnce, aby v ní nebyly kousky cibule a bobkový list.
  7. Omáčku ochutnáme a dochutíme, jak kdo má rád. Když chceme kyselejší, přidáme trochu citronky a když naopak sladší, přidáme cukr.
  8. Nakonec vložíme do omáčky osmažené a okapané karbanátky. Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.

Na závěr

Papriky patří mezi oblíbenou zeleninu, jsou plné vitamínů a minerálů jako je hořčík, fosfor, vápník, draslík a ve zdravém jídelníčku by určitě neměly chybět. Veškeré druhy paprik obsahují vitamíny A, C a K.

Skvělé jsou jak v syrovém stavu, tak i tepelně zpracované a právě plněné papriky s rajskou omáčkou jsou skvělým způsobem, jak si je vychutnat.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang