Rajská omáčka – recept z protlaku

Hlavní jídla

Klasika a stálice českých kuchyní. Voňavá, nasládlá a sytě červená. Taková přesně je rajská omáčka. V různých variantách se objevuje ve všech světových kuchyních. Jak připravit dobrou rajskou omáčku krok za krokem? A je lepší rajská omáčka z protlaku nebo rajčat?

Rajskou omáčku všichni znají ze školních jídelen, kde velkým hitem možná nebyla. Někdo ji miloval a někdo naopak nenáviděl. A tak je tomu dodnes. Zda rajská omáčka bude kulinářským zážitkem, nebo jen pokrmem, který neurazí, záleží na dobrém receptu a mistrovi vařečky.

Byť je rajská omáčka poměrně „obyčejným“ jídlem, lze ji najít i na jídelníčku luxusních restaurací. Jaký je tedy nejlepší recept na rajskou omáčku a s čím chutná nejvíce?

Hlavní surovinou rajské omáčky jsou, jak jinak než, rajčata. Dodávají rajské omáčce hlavní chuť a vůni jídla. Je však pravdou, že rajská omáčka se tradičně připravuje spíše z protlaku nebo kečupu, než z čerstvých rajčat.

Recept na rajskou omáčku z protlaku či kečupu je také jednodušší a rychlejší, než na rajskou omáčku z rajčat. Čerstvá rajčata se totiž musí déle a důkladně rozvařit a následně prolisovat. Rozdíl je také v barvě rajské omáčky. Rajská omáčka z protlaku má typickou sytě červenou barvu, kdežto rajská omáčka z rajčat je světlejší, spíše růžová.

Pokud dojde na otázku, co uvařit k večeři, rajská omáčka může být dobrým kandidátem.

Rajská omáčka z protlaku nebo kečupu – recept

Recept na rajskou omáčku z protlaku nebo kečupu je velmi jednoduchý a rychlý. Rajská omáčka se tradičně připravuje s hovězím masem, ovšem hodí se například i k plněným paprikám s mletým masem nebo sekané.

Dobrou rajskou omáčku lze připravit z protlaku i čerstvých rajčat. Liší se barvou a dobou přípravy.

Rajská omáčka je typická svou nasládlou chutí a vůní. Pro zvýraznění chuti se používá aromatické koření jako nové koření, kuličky černého pepře, bobkový list, tymián nebo celá skořice. někdo přidává dokonce i perníkové koření. Co je potřeba k přípravě rajské omáčky z protlaku?

Suroviny:

  • 500 g hovězího masa
  • 1 cibule 
  • 40 g másla
  • 1,5 lžičky soli
  • 90 g hladké mouky
  • 1 ks hřebíčku
  • 3 ks bobkového listu
  • 14 kuliček nového koření 
  • 1 l vývaru
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžíce oleje
  • 200 g rajského protlaku / kečupu
  • cukr krupice (dle potřeby)
  • perníkové koření (dle chuti, lze vynechat)

Postup:

Nejdříve připravíme masový vývar. Maso omyjeme, zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme. Vaříme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou, abychom měli asi 1 litr vývaru.

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Poté ji zaprášíme moukou, umícháme světlou jíšku a minutu restujeme. K jíšce přidáme rajský protlak nebo kečup (obojí lze i nakombinovat) a ještě vše krátce za stálého míchání opékáme. Následně zalijeme připraveným vývarem tak, aby nevznikly hrudky.

Vše řádně smícháme, dle chuti přidáme cukr, perníkové koření, hřebíček a sůl. Kdo chce, může přidat i rozlámanou skořici. Rajskou omáčku přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut.

Ke konci vaření rajskou omáčku přelijeme přes cedník, abychom z ní odstranili koření. Také lze koření jednoduše vyndat rukou a rajskou omáčku rozmixovat (není-li dostatečně hladká a tekutá).

Výslednou rajskou omáčku lze dochutit dalším cukrem, solí, octem či pepřem.

Maso naporcujeme na plátky a na talíři zalijeme rajskou omáčkou.

Rajská omáčka z rajčat – recept

Nejlepší rajskou omáčku člověk získá z čerstvých, hodně zralých až přezrálých rajčat. Někdo ji má raději sladší, někdo kyselejší a jiný přidává více aromatického koření. Záleží na chuti každého kuchaře či strávníka. Základní postup však zůstává stále stejný.

Na rajskou omáčku z rajčat jsou třeba hodně zralá až přezrálá rajčata.

Jak připravit dobrou rajskou omáčku z čerstvých rajčat krok za krokem a jaké suroviny jsou potřeba?

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l masového vývaru
  • 1,5 kg rajčat
  • 2 cibule
  • 1 celá skořice
  • 6 hřebíčků
  • hnědý přírodní cukr
  • ocet
  • sůl, pepř

Postup:

Nejdříve opět připravíme masový vývar dle předchozího receptu. Kdo by se nechtěl dělat s vývarem, může použít i vodu, ovšem díky silnému masovému vývaru má rajská omáčka výraznější chuť.

Máslo rozehřejeme v kastrolu. Nahrubo pokrájenou cibuli necháme zesklovatět, přidáme na kousky pokrájená zralá rajčata, hřebíček a rozlomený svitek skořice.

Zalijeme vývarem a asi 20 minut vaříme. Následně omáčku propasírujeme přes cedník.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat je světlejší, avšak stejně dobrá.

Kdo má rád hustší omáčky, může rajskou omáčku z rajčat zahustit trochou perníku na strouhání, asi 3 lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody, vývarem nebo smetanou, kterou lze za stálého míchání přilít do hrnce (omáčku s moukou je avšak třeba asi 15 minut povařit), nebo klasickou máslovou jíškou.

Hotová rajská omáčka se dochutí trochou cukru, soli, čerstvě mletého pepře nebo octa.

TIP: Při přebytku čerstvých rajčat stojí za to vyzkoušet studenou polévku gazpacho. Kdo má raději trochu exotiky, pochutná si na thajské rajčatové polévce.

S čím rajčatovou omáčku podávat

Rajčatová omáčka se tradičně podává s hovězím masem (nejlépe přední hovězí nebo plec) a s houskovým knedlíkem. Často se také servíruje s těstovinami. Jak chutně, jednoduše a správně uvařit špagety?

Děti určitě budou milovat rajskou omáčku s masovými koulemi a těstovinami.

Kdo dbá na štíhlou linii, může vyzkoušet rajskou omáčku s paprikovým luskem plněným mletým masem a rýží.

Vegani a vegetariáni mohou maso nahradit rostlinnou náhražkou masa Beyond Meat nebo tofu.

A na závěr ještě tip na recept na možná nejlepší omáčku k rýži.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang