Klasika a stálice českých kuchyní. Voňavá, nasládlá a sytě červená. Taková přesně je rajská omáčka. V různých variantách se objevuje ve všech světových kuchyních. Jak připravit dobrou rajskou omáčku krok za krokem? A je lepší rajská omáčka z protlaku nebo rajčat?

Rajskou omáčku všichni znají ze školních jídelen, kde velkým hitem možná nebyla. Někdo ji miloval a někdo naopak nenáviděl. A tak je tomu dodnes. Zda rajská omáčka bude kulinářským zážitkem, nebo jen pokrmem, který neurazí, záleží na dobrém receptu a mistrovi vařečky.

Byť je rajská omáčka poměrně „obyčejným“ jídlem, lze ji najít i na jídelníčku luxusních restaurací. Jaký je tedy nejlepší recept na rajskou omáčku a s čím chutná nejvíce?

Hlavní surovinou rajské omáčky jsou, jak jinak než, rajčata. Dodávají rajské omáčce hlavní chuť a vůni jídla. Je však pravdou, že rajská omáčka se tradičně připravuje spíše z protlaku nebo kečupu, než z čerstvých rajčat.

Recept na rajskou omáčku z protlaku či kečupu je také jednodušší a rychlejší, než na rajskou omáčku z rajčat. Čerstvá rajčata se totiž musí déle a důkladně rozvařit a následně prolisovat. Rozdíl je také v barvě rajské omáčky. Rajská omáčka z protlaku má typickou sytě červenou barvu, kdežto rajská omáčka z rajčat je světlejší, spíše růžová.

Pokud dojde na otázku, co uvařit k večeři, rajská omáčka může být dobrým kandidátem.

Ovšem nic se nevyrovná tradiční rajské omáčce, kterou připravovaly nebo připravují naše babičky. Babiččina rajská omáčka s hovězím masem je poctivou omáčkou, která má tu správnou chuť. Rajská omáčka od babičky je tradičně podávaná s domácím houskovým knedlíkem.

Rajská omáčka z protlaku nebo kečupu – jednoduchý a rychlý recept

Recept na rajskou omáčku z protlaku nebo kečupu je velmi jednoduchý a rychlý. Pravá rajská omáčka se tradičně připravuje s hovězím masem, ovšem hodí se například i k plněným paprikám s mletým masem nebo sekané.

Dobrou rajskou omáčku lze připravit z protlaku i čerstvých rajčat. Liší se barvou a dobou přípravy.

Rajská omáčka je typická svou nasládlou chutí a vůní. Pro zvýraznění chuti se používá aromatické koření do rajské omáčky, jako je nové koření, kuličky černého pepře, bobkový list, tymián nebo celá skořice. Někdo přidává dokonce i perníkové koření. Co je potřeba k přípravě rajské omáčky z protlaku?

Suroviny:

  • 500 g hovězího masa
  • 1 cibule 
  • 40 g másla
  • 1,5 lžičky soli
  • 90 g hladké mouky
  • 1 ks hřebíčku
  • 3 ks bobkového listu
  • 14 kuliček nového koření 
  • 1 l vývaru
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžíce oleje
  • 200 g rajského protlaku / kečupu
  • cukr krupice (dle potřeby)
  • perníkové koření (dle chuti, lze vynechat)

Postup:

Nejdříve připravíme masový vývar. Maso omyjeme, zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme. Vaříme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou, abychom měli asi 1 litr vývaru.

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Poté ji zaprášíme moukou, umícháme světlou jíšku a minutu restujeme. K jíšce přidáme rajský protlak nebo kečup (obojí lze i nakombinovat) a ještě vše krátce za stálého míchání opékáme. Následně zalijeme připraveným vývarem tak, aby nevznikly hrudky.

Vše řádně smícháme, dle chuti přidáme cukr, perníkové koření, hřebíček a sůl. Kdo chce, může přidat i rozlámanou skořici. Rajskou omáčku přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut.

Ke konci vaření rajskou omáčku přelijeme přes cedník, abychom z ní odstranili koření. Také lze koření jednoduše vyndat rukou a rajskou omáčku rozmixovat (není-li dostatečně hladká a tekutá).

Výslednou rajskou omáčku lze dochutit dalším cukrem, solí, octem či pepřem.

Maso naporcujeme na plátky a na talíři zalijeme rajskou omáčkou.

Pravá rajská omáčka z rajčat – recept

Nejlepší a pravou rajskou omáčku člověk získá z čerstvých, hodně zralých až přezrálých rajčat. Někdo ji má raději sladší, někdo kyselejší a jiný přidává více aromatického koření. Záleží na chuti každého kuchaře či strávníka. Základní postup však zůstává stále stejný. Je také možnost podávat rajskou omáčku bez masa.

Na rajskou omáčku z rajčat jsou třeba hodně zralá až přezrálá rajčata.

Jak připravit dobrou a zdravou rajskou omáčku z čerstvých rajčat krok za krokem a jaké suroviny jsou potřeba?

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l masového vývaru
  • 1,5 kg rajčat
  • 2 cibule
  • 1 celá skořice
  • 6 hřebíčků
  • hnědý přírodní cukr
  • ocet
  • sůl, pepř

Postup:

Nejdříve opět připravíme masový vývar dle předchozího receptu. Kdo by se nechtěl dělat s vývarem, může použít i vodu, ovšem díky silnému masovému vývaru má rajská omáčka výraznější chuť.

Máslo rozehřejeme v kastrolu. Nahrubo pokrájenou cibuli necháme zesklovatět, přidáme na kousky pokrájená zralá rajčata, hřebíček a rozlomený svitek skořice.

Zalijeme vývarem a asi 20 minut vaříme. Následně omáčku propasírujeme přes cedník.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat je světlejší, avšak stejně dobrá.

Rajská omáčka se smetanou – pro hustější omáčku

Kdo má rád hustší omáčky, může rajskou omáčku z rajčat zahustit trochou perníku na strouhání, asi 3 lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody, vývarem nebo smetanou, kterou lze za stálého míchání přilít do hrnce (omáčku s moukou je avšak třeba asi 15 minut povařit), nebo klasickou máslovou jíškou.

Hotová rajská omáčka se smetanou se dochutí trochou cukru, soli, čerstvě mletého pepře nebo octa. Navíc je tento recept vhodný také na rychlou rajskou omáčku bez masa.

TIP: Při přebytku čerstvých rajčat stojí za to vyzkoušet studenou polévku gazpacho. Kdo má raději trochu exotiky, pochutná si na thajské rajčatové polévce.

Rajská omáčka s masovými koulemi – recept

Rajská omáčka s masovými koulemi je takovou zlatou střední cestou, a to za použití mletého masa. Tento druh je ideální rajskou omáčkou pro děti.

Suroviny:

  • 750 g vepřového mletého masa
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • strouhanka
  • 2 cibule
  • 2 rajčatové protlaky
  • bobkový list, nové koření
  • skořice mletá
  • voda
  • cukr
  • hladká mouka

Postup:

Do mísy si dáme mleté maso, přidáme sůl a pepř, 2 vejce a strouhanku. Vše dobře promícháme a poté z hmoty tvarujeme kuličky.

Pro základ omáčky použijeme nadrobno nakrájené 2 cibule, které do zlatova opečeme, poté přidáme koření do rajské omáčky – bobkový list, nové koření a rajčatové protlaky, trochu vody a promícháme. Přidáme masové kuličky a necháme cca 15 minut povařit. Poté kuličky vyjmeme z omáčky a zahustíme omáčku připravenou „jíškou“ z hladké mouky a vody.

Pro dochucení omáčky použijeme trochu soli, cukr, může být i kečup a necháme chvíli povařit. Hotovou rajskou omáčku procedíme přes síto a propasírujeme. Do propasírované omáčky přidáme masové kuličky a necháme ještě povařit.

S čím podávat? Rajská omáčka s těstovinami, rajská omáčka s mletým masem nebo hovězím

Rajčatová omáčka se tradičně podává s hovězím masem (nejlépe přední hovězí nebo plec) a s houskovým knedlíkem. Často se také servíruje s těstovinami. Jak chutně, jednoduše a správně uvařit špagety?

Děti určitě budou milovat rajskou omáčku s masovými koulemi a těstovinami. Dětem se také může zalíbit i rajská polévka s písmenkovými či zvířátkovými těstovinami.

Kdo dbá na štíhlou linii, může vyzkoušet rajskou omáčku s paprikovým luskem plněným mletým masem a rýží.

Vegani a vegetariáni mohou maso nahradit rostlinnou náhražkou masa Beyond Meat nebo tofu.

A na závěr ještě tip na recept na možná nejlepší omáčku k rýži.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang