
Ingredience:
- 500 g rajčat nebo 200 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- 200 ml šlehačkové smetany
- cibule
- mrkev
- celer
- petržel
- 3-4 kuličky pepře
- 3-4 zrnka nového koření
- 2 bobkové listy
- skořicová kúra
- ½ citronu
- cukr
- sůl
- 250 ml zeleninového vývaru z kostky
Postup:
Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli osmahneme na rozehřátém oleji.
Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme slupku. Rajčata nakrájíme na kolečka, smícháme se zeleninou a přidáme koření.
Půlku citronu oloupeme, zbavíme jader, nakrájíme na plátky a přidáme ke směsi. Celou směs pak zalijeme vývarem a dusíme asi 30 minut.
Mezitím vezmeme smetanu a důkladně v ní rozmícháme mouku.
Poté odstraníme celé kousky koření, omáčku rozmixujeme a uvedeme znovu do varu. Za stálého míchání vlijeme do omáčky připravenou smetanu a povaříme ještě asi 5-7 minut. Nakonec dochutíme solí a cukrem.
Tato rajská omáčka je charakteristická svojí jemnější chutí a světlejší barvou.