Rajská omáčka je vhodná například i k plněným paprikám s mletým masem, kde předpečené papriky zalijeme omáčkou a dopečeme společně.

Rajská omáčka jako taková je v tuzemsku oblíbená, ale nejedná se o náš vynález. Podle všeho ji vymysleli Italové; první písemně zaznamenané recepty na rajčatovou omáčku najdeme v knize Il Cuoco Galante od Vincezna Corrada, která pochází z roku 1773. Tam je ale rajčatová omáčka popsána spíše jako dochucovadlo podávané v menších porcích, takže něco jako kečup nebo dip. Důležité je, že základem vždy byla spařená a pak s kořením rozvařená rajčata.

TIP: Pokud vaši omáčku budou jíst dospělí, udělejte ji trochu pikantní s využitím špetky chilli.

Rajská omáčka se smetanou

Vynikající omáčka se u nás nejčastěji podává s houskovým knedlíkem, někdy s těstovinami typu kolínka, a bývá doplněna plátkem měkkého hovězího, nakrájeným vařeným jazykem, vařeným paprikovým luskem s masovou náplní nebo kuličkami z mletého masa.

Ingredience:

  • 500 g rajčat nebo 200 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 200 ml smetany
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • 3-4 kuličky pepře
  • 3-4 zrnka nového koření
  • 2 bobkové listy
  • skořicová kúra
  • ½ citronu
  • cukr
  • sůl
  • 250 ml zeleninového vývaru z kostky

Postup:

  1. Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli osmahneme na rozehřátém oleji.
  2. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme slupku. Rajčata nakrájíme na kolečka, smícháme se zeleninou a přidáme koření.
  3. Půlku citronu oloupeme, zbavíme jader, nakrájíme na plátky a přidáme ke směsi. Celou směs pak zalijeme vývarem a dusíme asi 30 minut.
  4. Mezitím vezmeme smetanu a důkladně v ní rozmícháme mouku.
  5. Poté odstraníme celé kousky koření, omáčku rozmixujeme a uvedeme znovu do varu. Za stálého míchání vlijeme do omáčky připravenou smetanu a povaříme ještě asi 5-7 minut. Nakonec dochutíme solí a cukrem.
  6. Tato rajská omáčka je charakteristická svojí jemnější chutí a světlejší barvou.

Záklechtka – co to je

Pokud jste někdy hledali recept na nějakou omáčku nebo polévku na internetu, možná jste narazili na výraz „záklechtka“. Víte však, o co se jedná?

Nejedná se o nic jiného než jednoduchou verzi klasické jíšky, kterou můžete použít na zahuštění jak omáček, tak polévek.

Recept: Mouku vždy rozmícháváme ve studené tekutině (tekutinou může být voda, ale i část vychladlé připravované polévky nebo i mléko, smetana či podmáslí). Na 1 l polévky připravíme záklechtku ze 125 ml tekutiny a zarovnané lžíce mouky (hladká, polohrubá i hrubá). Připravenou záklechtku za stálého míchání lijeme do vařící polévky a polévku ještě nejméně 10-15 minut vaříme.

Kuličky z mletého masa vám nezaberou moc času a ocení je i malí strávníci.

Rajská omáčka – recept – rajská z protlaku

Nejoblíbenější česká omáčka, která voní po letních rajčatech. Vyzkoušejte jednoduchý recept na klasiku českých jídelen.

Ingredience

  • 1 ks cibule
  • 40 g máslo
  • 1,50 lžička sůl
  • 90 g hladká mouka
  • 1 ks hřebíček
  • tymián dle chuti
  • 3 ks bobkový list
  • 14 ks nové koření
  • 1300 ml vývar nebo voda
  • 10 ks pepř celý
  • 1 lžíce olej
  • 200 g rajský protlak
  • 130 g cukr krupice

Postup

  1. Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme dosklovata osmažit pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme vývarem a pokud vývar nemáme, nic se neděje, postačí nám voda.
  2. Vše řádně promícháme, přidáme cukr (dle vlastní chuti) a sůl a rajskou omáčku přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut, během vaření dle své chuti případně dosolíme nebo dosladíme.
  3. Nakonec omáčku jen přecedíme, abychom z ní odstranili koření a můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pokud se neobejdeme bez masa, můžeme k rajské omáčce přidat plátek sekané nebo karbanátek.

Nejlepší rajská omáčka

Tato rajská omáčka je sladká a skvělá česká omáčka, která by se dala označit za tradiční. Recept je samozřejmě s hovězím masem a podávat jí můžete s knedlíkem nebo třeba těstovinami.

Ingredience

  • 600 g hovězí plece
  • 100-150 g špeku
  • olej
  • 1 litr masového vývaru
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 200 g rajský protlak
  • 2 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 4-6 ks hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
  • sůl

Postup

  1. Nejprve začněte s přípravou masa, které si očistěte, můžete ho prošpikovat špekem či kořenovou zeleninou a poté ho osolte a opepřete ze všech stran. Na rozpáleném oleji v kastrolu maso ze všech stran zprudka orestujte a poté vyndejte stranou na talíř.
  2. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájený špek a nechte ho pustit tuk. Poté přidejte najemno nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu na kostičky. Vše restujte do zlatova a poté přidejte koření, cukr, protlak, zarestujte, přidejte vývar, vraťte maso do hrnce a duste doměkka přiklopené na sporáku nebo v troubě na mírném ohni.
  3. Měkké maso vyndejte z hrnce a nakrájejte na plátky. Vyndejte veškeré koření vcelku (skořice, pepř, bobkové listy, hřebíček a nové koření). Omáčku propasírujte nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  4. Omáčku ještě na závěr zjemněte máslem a dochuťte trochou octa nebo citronovou šťávou.
  5. Nakonec už jen servírujte s plátky uvařeného masa a houskovým knedlíkem popřípadě těstovinami.
Těstoviny a rozpadající se měkké hovězí maso, to je nepřekonatelná kombinace chutí.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat

Stejně jako do rajské polévky můžete i rajskou omáčku učinit o něco zajímavější a krémovější, když do ní spolu s rajčaty přidáte kostičku krémového sýra a necháte dobře rozvařit. Nemáte-li chutná zralá rajčata, použijte raději konzervovaná, nejlépe italská, nebo pyré z rajčat – passatu.

Ingredience

  • máslo 1 lžíce
  • mouka (hladká nebo polohrubá ) 1,5–1 lžíce
  • vývar (masový ) 500 ml
  • rajčata (zralá měkčí ) 500 g
  • cukr špetka
  • sůl

Postup

  1. Většinu másla rozehřejte v silnostěnném kastrolu. Zasypte moukou, dobře rozmíchejte a nechte 2 až 3 minuty smažit. Po částech přilévejte studený vývar a základ rozšlehávejte metlou. Pomalu uveďte do varu, pak snižte příkon a na mírném stupni omáčku provařujte 15 až 20 minut, až bude úplně hladká. Nakonec do ní vmíchejte zbylé máslo.
  2. Zatímco se základ vaří, opláchněte rajčata, zbavte je stopek a případně rozkrájejte. V kastrůlku na nízkém stupni a mírně osolené je vařte asi 15 minut, až se rozvaří.
  3. Do základu omáčky prolisujte přes cedník uvařená rajčata, dobře promíchejte a ještě asi 10 minut vařte, až bude omáčka správně hustá. Je-li třeba, osolte ji a oslaďte. Podávejte ji k masu nakrájenému přes vlákno na plátky a s knedlíky.

Dietní rajská omáčka

Kdo by nemiloval rajskou, tradiční nasládlou českou omáčku, ze které ale může po pár úpravách vzniknout zdravé fitness jídlo s vysokým obsahem bílkovin vhodné nejen na budování svalů, ale i do redukce. Stačí použít místo zásmažky kvalitní vývar, pasírovaná rajčata místo slazeného protlaku a přírodní sladidlo bez kalorií místo cukru na finální doslazení.

Ingredience

  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 1 cibule (100 g)
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 3 ks hřebíčku
  • 30 – 50 g celozrnné žitné mouky, příp. pšeničné nebo špaldové
  • přírodní sladidlo bez kalorií
  • řepkový olej (5 ml)

Postup

  1. Na trošce tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte všechno koření a chvíli opražte. Přidejte lžíci mouky a krátce osmahněte.
  2. Nalijte pasírovaná rajčata, chvíli povařte a zalijte litrem vývaru.
  3. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 15 min, průběžně míchejte.
  4. Po uvaření proceďte přes sítko, vraťte na plotnu, znovu přiveďte k varu a podle konzistence zahustěte celozrnnou moukou rozmíchanou ve zbytku vývaru. Doporučujeme nejdříve rozmixovat v mixéru, aby se neutvořily hrudky. Pomalu mouku s vývarem nalévejte do omáčky a dobře míchejte. Pak povařte ještě 5 – 10 minut.
  5. Nakonec ochutnejte a postupně doslaďte sladidlem bez kalorií, případně solí. Kdybyste to náhodou se sladidlem přehnali, můžete zase přikyselit octem.
  6. Podávejte s karlovarským knedlíkem nebo kynutým houskovým knedlíkem.

Rajčatovo smetanová omáčka k těstovinám

Rajčatové omáčky na těstoviny jsou oblíbené a jednoduché. Ať už se jedná o klasické špagety s rajčaty, nebo boloňskou omáčku. Tuto omáčku s rajčaty a smetanou můžete přizpůsobit jak dětem, tak dospělým. 

Ingredience

  • Balík těstovin
  • Cibuli
  • Olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 konzervy rajčat (mohou být sekaná i celá)
  • Trochu vývaru nebo vody z těstovin
  • 1 zakysanou smetanu
  • Sůl, případně zeleninové ochucovadlo
  • Na další doladění bazalku nebo oregano, případně sýr italského typu (podle toho, pro koho omáčku děláte)

Postup

  1. Těstoviny uvařte podle návodu.
  2. Cibuli nakrájete na kousky a orestujte na olivovém oleji, ke konci přidejte 2 stroužky nasekaného česneku, krátce promíchejte a vlijte rajčata. Mohou to být sekaná rajčata i celá rajčata, která se v pohodě rozpadnou.
  3. Směs případně zřeďte trochou vývaru, lze použít i naběračku vody z těstovin a nechte 15-30 minut provařit. Čím déle se vaří, tak „houstne“. Nemáte-li čerstvou bazalku, můžete v tuto chvíli přidat sušenou.
  4. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu.
  5. Kdo má rád, může doladit na závěr čerstvou bazalkou, případně oreganem a sýrem italského typu.
Vzpomínáte na rajskou s kolínky a masem jako od babičky? Uvařte si ji s námi.

Základ omáčky můžete rozdělit a dospělým do něj (pro obměnu) ještě zamíchat pikantní rajčatové pesto.

Pokud je vám samotná omáčka málo, lze k těstovinám ještě přidat zvlášť orestovanou zeleninu jako cuketu, papriky, mrkev na kolečka apod a máte zas jiné jídlo.

U rajské omáčky rozhodně platí, že čím kvalitnější jsou rajčata v jejím základu, tím lepší bude chuťově i po stránce vůně. Od omáčky z nejlevnějšího protlaku nelze čekat zázraky. Pokud máte rajčata na zahrádce, využijte je! Spařte je, pak je opečte na olivovém oleji s česnekem, pak je rozvařte na omáčku a důkladně prolisujte. Pokud vlastní úrodu nemáte, zainvestujte a použijte 100% koncentrát z rajských jablek.

Důležitá je i volba koření. Do rajské, která se zahušťuje klasickou jíškou, se tradičně dává kombinace celého pepře, nového koření a bobkového listu. Zkuste to trochu jinak a vyměňte svatou trojici za tymián. Omáčku skvěle ovoní skořice, což ocení především děti.

Opravdovou lahůdkou je rajská omáčka zahuštěná strouhaným perníkem. Perník dodá skvělou vůni i sladkost a omáčka po něm krásně zhoustne. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang