Rajská omáčka je vhodná například i k plněným paprikám s mletým masem, kde předpečené papriky zalijeme omáčkou a dopečeme společně.
Rajská omáčka jako taková je v tuzemsku oblíbená, ale nejedná se o náš vynález. Podle všeho ji vymysleli Italové; první písemně zaznamenané recepty na rajčatovou omáčku najdeme v knize Il Cuoco Galante od Vincezna Corrada, která pochází z roku 1773. Tam je ale rajčatová omáčka popsána spíše jako dochucovadlo podávané v menších porcích, takže něco jako kečup nebo dip. Důležité je, že základem vždy byla spařená a pak s kořením rozvařená rajčata.
TIP: Pokud vaši omáčku budou jíst dospělí, udělejte ji trochu pikantní s využitím špetky chilli.
Rajská omáčka se smetanou
Vynikající omáčka se u nás nejčastěji podává s houskovým knedlíkem, někdy s těstovinami typu kolínka, a bývá doplněna plátkem měkkého hovězího, nakrájeným vařeným jazykem, vařeným paprikovým luskem s masovou náplní nebo kuličkami z mletého masa.
Ingredience:
- 500 g rajčat nebo 200 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- 200 ml smetany
- cibule
- mrkev
- celer
- petržel
- 3-4 kuličky pepře
- 3-4 zrnka nového koření
- 2 bobkové listy
- skořicová kúra
- ½ citronu
- cukr
- sůl
- 250 ml zeleninového vývaru z kostky
Postup:
- Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli osmahneme na rozehřátém oleji.
- Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme slupku. Rajčata nakrájíme na kolečka, smícháme se zeleninou a přidáme koření.
- Půlku citronu oloupeme, zbavíme jader, nakrájíme na plátky a přidáme ke směsi. Celou směs pak zalijeme vývarem a dusíme asi 30 minut.
- Mezitím vezmeme smetanu a důkladně v ní rozmícháme mouku.
- Poté odstraníme celé kousky koření, omáčku rozmixujeme a uvedeme znovu do varu. Za stálého míchání vlijeme do omáčky připravenou smetanu a povaříme ještě asi 5-7 minut. Nakonec dochutíme solí a cukrem.
- Tato rajská omáčka je charakteristická svojí jemnější chutí a světlejší barvou.
Záklechtka – co to je
Pokud jste někdy hledali recept na nějakou omáčku nebo polévku na internetu, možná jste narazili na výraz „záklechtka“. Víte však, o co se jedná?
Nejedná se o nic jiného než jednoduchou verzi klasické jíšky, kterou můžete použít na zahuštění jak omáček, tak polévek.
Recept: Mouku vždy rozmícháváme ve studené tekutině (tekutinou může být voda, ale i část vychladlé připravované polévky nebo i mléko, smetana či podmáslí). Na 1 l polévky připravíme záklechtku ze 125 ml tekutiny a zarovnané lžíce mouky (hladká, polohrubá i hrubá). Připravenou záklechtku za stálého míchání lijeme do vařící polévky a polévku ještě nejméně 10-15 minut vaříme.
Rajská omáčka – recept – rajská z protlaku
Nejoblíbenější česká omáčka, která voní po letních rajčatech. Vyzkoušejte jednoduchý recept na klasiku českých jídelen.
Ingredience
- 1 ks cibule
- 40 g máslo
- 1,50 lžička sůl
- 90 g hladká mouka
- 1 ks hřebíček
- tymián dle chuti
- 3 ks bobkový list
- 14 ks nové koření
- 1300 ml vývar nebo voda
- 10 ks pepř celý
- 1 lžíce olej
- 200 g rajský protlak
- 130 g cukr krupice
Postup
- Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme dosklovata osmažit pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme vývarem a pokud vývar nemáme, nic se neděje, postačí nám voda.
- Vše řádně promícháme, přidáme cukr (dle vlastní chuti) a sůl a rajskou omáčku přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut, během vaření dle své chuti případně dosolíme nebo dosladíme.
- Nakonec omáčku jen přecedíme, abychom z ní odstranili koření a můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pokud se neobejdeme bez masa, můžeme k rajské omáčce přidat plátek sekané nebo karbanátek.
Nejlepší rajská omáčka
Tato rajská omáčka je sladká a skvělá česká omáčka, která by se dala označit za tradiční. Recept je samozřejmě s hovězím masem a podávat jí můžete s knedlíkem nebo třeba těstovinami.
Ingredience
- 600 g hovězí plece
- 100-150 g špeku
- olej
- 1 litr masového vývaru
- 2 mrkve
- 2 petržele
- kousek celeru
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 200 g rajský protlak
- 2 cibule
- 3 lžíce másla
- 4-6 ks hřebíčků
- 1 celá skořice
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
- sůl
Postup
- Nejprve začněte s přípravou masa, které si očistěte, můžete ho prošpikovat špekem či kořenovou zeleninou a poté ho osolte a opepřete ze všech stran. Na rozpáleném oleji v kastrolu maso ze všech stran zprudka orestujte a poté vyndejte stranou na talíř.
- Do výpeku přidejte na kostičky nakrájený špek a nechte ho pustit tuk. Poté přidejte najemno nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu na kostičky. Vše restujte do zlatova a poté přidejte koření, cukr, protlak, zarestujte, přidejte vývar, vraťte maso do hrnce a duste doměkka přiklopené na sporáku nebo v troubě na mírném ohni.
- Měkké maso vyndejte z hrnce a nakrájejte na plátky. Vyndejte veškeré koření vcelku (skořice, pepř, bobkové listy, hřebíček a nové koření). Omáčku propasírujte nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Omáčku ještě na závěr zjemněte máslem a dochuťte trochou octa nebo citronovou šťávou.
- Nakonec už jen servírujte s plátky uvařeného masa a houskovým knedlíkem popřípadě těstovinami.
Rajská omáčka z čerstvých rajčat
Stejně jako do rajské polévky můžete i rajskou omáčku učinit o něco zajímavější a krémovější, když do ní spolu s rajčaty přidáte kostičku krémového sýra a necháte dobře rozvařit. Nemáte-li chutná zralá rajčata, použijte raději konzervovaná, nejlépe italská, nebo pyré z rajčat – passatu.
Ingredience
- máslo 1 lžíce
- mouka (hladká nebo polohrubá ) 1,5–1 lžíce
- vývar (masový ) 500 ml
- rajčata (zralá měkčí ) 500 g
- cukr špetka
- sůl
Postup
- Většinu másla rozehřejte v silnostěnném kastrolu. Zasypte moukou, dobře rozmíchejte a nechte 2 až 3 minuty smažit. Po částech přilévejte studený vývar a základ rozšlehávejte metlou. Pomalu uveďte do varu, pak snižte příkon a na mírném stupni omáčku provařujte 15 až 20 minut, až bude úplně hladká. Nakonec do ní vmíchejte zbylé máslo.
- Zatímco se základ vaří, opláchněte rajčata, zbavte je stopek a případně rozkrájejte. V kastrůlku na nízkém stupni a mírně osolené je vařte asi 15 minut, až se rozvaří.
- Do základu omáčky prolisujte přes cedník uvařená rajčata, dobře promíchejte a ještě asi 10 minut vařte, až bude omáčka správně hustá. Je-li třeba, osolte ji a oslaďte. Podávejte ji k masu nakrájenému přes vlákno na plátky a s knedlíky.
Dietní rajská omáčka
Kdo by nemiloval rajskou, tradiční nasládlou českou omáčku, ze které ale může po pár úpravách vzniknout zdravé fitness jídlo s vysokým obsahem bílkovin vhodné nejen na budování svalů, ale i do redukce. Stačí použít místo zásmažky kvalitní vývar, pasírovaná rajčata místo slazeného protlaku a přírodní sladidlo bez kalorií místo cukru na finální doslazení.
Ingredience
- 1,2 l hovězího vývaru
- 500 g pasírovaných rajčat
- 1 cibule (100 g)
- 3 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 3 ks hřebíčku
- 30 – 50 g celozrnné žitné mouky, příp. pšeničné nebo špaldové
- přírodní sladidlo bez kalorií
- řepkový olej (5 ml)
Postup
- Na trošce tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte všechno koření a chvíli opražte. Přidejte lžíci mouky a krátce osmahněte.
- Nalijte pasírovaná rajčata, chvíli povařte a zalijte litrem vývaru.
- Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 15 min, průběžně míchejte.
- Po uvaření proceďte přes sítko, vraťte na plotnu, znovu přiveďte k varu a podle konzistence zahustěte celozrnnou moukou rozmíchanou ve zbytku vývaru. Doporučujeme nejdříve rozmixovat v mixéru, aby se neutvořily hrudky. Pomalu mouku s vývarem nalévejte do omáčky a dobře míchejte. Pak povařte ještě 5 – 10 minut.
- Nakonec ochutnejte a postupně doslaďte sladidlem bez kalorií, případně solí. Kdybyste to náhodou se sladidlem přehnali, můžete zase přikyselit octem.
- Podávejte s karlovarským knedlíkem nebo kynutým houskovým knedlíkem.
Rajčatovo smetanová omáčka k těstovinám
Rajčatové omáčky na těstoviny jsou oblíbené a jednoduché. Ať už se jedná o klasické špagety s rajčaty, nebo boloňskou omáčku. Tuto omáčku s rajčaty a smetanou můžete přizpůsobit jak dětem, tak dospělým.
Ingredience
- Balík těstovin
- Cibuli
- Olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 2 konzervy rajčat (mohou být sekaná i celá)
- Trochu vývaru nebo vody z těstovin
- 1 zakysanou smetanu
- Sůl, případně zeleninové ochucovadlo
- Na další doladění bazalku nebo oregano, případně sýr italského typu (podle toho, pro koho omáčku děláte)
Postup
- Těstoviny uvařte podle návodu.
- Cibuli nakrájete na kousky a orestujte na olivovém oleji, ke konci přidejte 2 stroužky nasekaného česneku, krátce promíchejte a vlijte rajčata. Mohou to být sekaná rajčata i celá rajčata, která se v pohodě rozpadnou.
- Směs případně zřeďte trochou vývaru, lze použít i naběračku vody z těstovin a nechte 15-30 minut provařit. Čím déle se vaří, tak „houstne“. Nemáte-li čerstvou bazalku, můžete v tuto chvíli přidat sušenou.
- Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu.
- Kdo má rád, může doladit na závěr čerstvou bazalkou, případně oreganem a sýrem italského typu.
Základ omáčky můžete rozdělit a dospělým do něj (pro obměnu) ještě zamíchat pikantní rajčatové pesto.
Pokud je vám samotná omáčka málo, lze k těstovinám ještě přidat zvlášť orestovanou zeleninu jako cuketu, papriky, mrkev na kolečka apod a máte zas jiné jídlo.
U rajské omáčky rozhodně platí, že čím kvalitnější jsou rajčata v jejím základu, tím lepší bude chuťově i po stránce vůně. Od omáčky z nejlevnějšího protlaku nelze čekat zázraky. Pokud máte rajčata na zahrádce, využijte je! Spařte je, pak je opečte na olivovém oleji s česnekem, pak je rozvařte na omáčku a důkladně prolisujte. Pokud vlastní úrodu nemáte, zainvestujte a použijte 100% koncentrát z rajských jablek.
Důležitá je i volba koření. Do rajské, která se zahušťuje klasickou jíškou, se tradičně dává kombinace celého pepře, nového koření a bobkového listu. Zkuste to trochu jinak a vyměňte svatou trojici za tymián. Omáčku skvěle ovoní skořice, což ocení především děti.
Opravdovou lahůdkou je rajská omáčka zahuštěná strouhaným perníkem. Perník dodá skvělou vůni i sladkost a omáčka po něm krásně zhoustne.