Ingredience:

  • 500 g rajčat nebo 200 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 200 ml šlehačkové smetany
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • 3-4 kuličky pepře
  • 3-4 zrnka nového koření
  • 2 bobkové listy
  • skořicová kúra
  • ½ citronu
  • cukr
  • sůl
  • 250 ml zeleninového vývaru z kostky

Postup:

Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli osmahneme na rozehřátém oleji.

Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme slupku. Rajčata nakrájíme na kolečka, smícháme se zeleninou a přidáme koření.

Půlku citronu oloupeme, zbavíme jader, nakrájíme na plátky a přidáme ke směsi. Celou směs pak zalijeme vývarem a dusíme asi 30 minut.

Mezitím vezmeme smetanu a důkladně v ní rozmícháme mouku.

Poté odstraníme celé kousky koření, omáčku rozmixujeme a uvedeme znovu do varu. Za stálého míchání vlijeme do omáčky připravenou smetanu a povaříme ještě asi 5-7 minut. Nakonec dochutíme solí a cukrem.

Tato rajská omáčka je charakteristická svojí jemnější chutí a světlejší barvou.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang