Masové hašé

Položili jste si někdy otázku: „Co je to vlastně masové hašé?“ Hašé je směs potravin, které byly jemně nakrájeny nebo nakrájeny na kostičky. V podstatě se jedná o kombinaci nakrájeného masa, brambor a koření.

Ačkoli je hovězí maso často spojováno se svátkem svatého Patrika, je hovězí hašé pro mnoho lidí velmi oblíbeným jídlem. Tento pokrm získal svůj název podle úpravy masa solí (velkozrnná kamenná sůl) a je velmi snadný na přípravu.

Masové haše

Hašé je termín používaný pro přísady potravin, které jsou jemně nakrájeny pro přípravu k servírování. Označuje také jídlo, jako je hovězí hašé nebo roastbeef hašé, které obsahuje nakrájené maso, brambory, zeleninu, jako je paprika, cibule, celer nebo mrkev, a různá koření.

Podstatou haše je již uvařené maso, brambory jako škrob a obvykle cibule pro sladkost. Pár vajec s volným žloutkem na povrchu tvoří omáčku, která všechny chutě spojuje.

Zbytky masového hašé skladujte v mělké vzduchotěsné nádobě v chladničce až čtyři dny. Ohřívejte v mikrovlnné troubě, na sporáku nebo v troubě. Hovězí hašé můžete zmrazit až na tři měsíce. Po rozmrazení nebude tak křupavá, ale měla by si zachovat svou lahodnou chuť.

Luxusní hovězí haše – recept

Čerstvý hovězí hašé chutná mnohem lépe než hašé z konzervy a je to skvělý způsob, jak využít zbytky hovězího masa. Pro barvu do něj přidávejte mrkev. Podávejte s vajíčkem navrchu.

Ingredience na luxusní hovězí hašé

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 5 velkých brambor, oloupaných a nakrájených na 0,5 cm kostky
  • 1 velká mrkev, nahrubo nastrouhaná
  • 1 kg vařeného hovězího masa, nakrájeného na kostky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • ½ lžičky mletého černého pepře nebo podle chuti
  • ¼ lžičky sušených tymiánových lístků
  • 1 špetka soli podle chuti

Postup na luxusní hovězí hašé

  1. Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo s olivovým olejem. Cibuli vařte a míchejte, dokud lehce nezhnědne, asi 8 minut.
  2. Vmíchejte brambory a mrkev a za občasného míchání vařte, dokud nezměknou, asi 15 minut.
  3. Vmíchejte hovězí maso, petrželku, pepř, tymián a sůl. Za častého míchání vařte, dokud není hovězí maso křupavé a propečené, dalších 10 až 15 minut.
Hovězí hašé je skvělé s mrkví a vajíčkem.

Recept na roastbeef hašé

Roastbeef hašé je uvařené hovězí maso, mleté v masovém strojku s cibulí a bramborami a poté osmažené.

Ingredience na roastbeef hašé

  • 2 šálky nahrubo nakrájené vařené hovězí roštěnky nebo hovězího masa z hrnce
  • 1 velký brambor nebo 2 menší brambory, oloupané a rozčtvrcené
  • 1 velká cibule, oloupaná a rozčtvrcená
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • kečup

Postup na roastbeef hašé

  1. Vezměte přibližně stejný podíl hovězího masa, brambor a cibule a pomocí středního mlýnku je pomelte tak, aby se dobře promíchaly a rozemlely.
  2. Pokud mlýnek na maso nemáte, můžete ho několikrát rozmělnit v kuchyňském robotu nebo jemně nasekat ručně.
  3. Na velké pánvi, nejlépe litinové, rozehřejte olivový olej na středně vysoké až vysoké teplotě.
  4. Přidejte hašé na pánev tak, aby 1 cm hašé pokrylo dno pánve. Pokud máte hašé více, vařte v jednotlivých dávkách.
  5. Hašé opečte a zpočátku míchejte jen zřídka, abyste měli jistotu, že hašé dobře zhnědne.
  6. Během vaření přidejte špetku soli a čerstvě mletého pepře. U každé dávky hašé to udělejte několikrát.
  7. Vařte nejméně 10 minut, dokud není hašé dobře propečené.
  8. Ihned podávejte s kečupem.

Hovězí hašé – recept

Máte zbytky hovězího masa a nevíte, co z nich připravit? Udělejte si tento recept na hovězí hašé. Nakrájejte hovězí maso a brambory, osmažte je s cibulí a podávejte jako přílohu nebo k snídani s vejci.

Ingredience na hovězí hašé

  • 2 až 3 lžíce nesoleného másla
  • 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno (asi 1 šálek)
  • 2 až 3 šálky jemně nakrájeného vařeného hovězího masa
  • 2 až 3 šálky nakrájených vařených brambor
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • nasekaná čerstvá petrželka

Postup na hovězí hašé

  1. Máslo rozehřejte na velké pánvi (nejlépe litinové) na středním plameni. Přidejte cibuli a několik minut ji smažte, dokud nezprůsvitní.
  2. Přimíchejte nakrájené hovězí maso a brambory. Rovnoměrně rozprostřete po pánvi. Zvyšte teplotu na vysokou nebo středně vysokou a směs přitlačte kovovou stěrkou.
  3. Brambory a hovězí maso nemíchejte, ale nechte je zhnědnout. Pokud je slyšíte prskat, je to dobře.
  4. Kovovou špachtlí nahlédněte pod ně a zkontrolujte, zda hnědnou. Pokud jsou pěkně propečené, otočte stěrkou části na pánvi tak, aby zhnědly i z druhé strany. Znovu je přitlačte stěrkou.
  5. Pokud se příliš lepí, můžete na pánev přidat ještě trochu másla. Takto pokračujte, dokud nejsou brambory a hovězí maso pěkně propečené.
  6. Odstavte z ohně a vmíchejte nasekanou petrželku. Přidejte hodně čerstvě mletého černého pepře a podle chuti osolte.
  7. K snídani podávejte se smaženými vejci nebo vejci natvrdo.
Hovězí hašé se hodí jako snídaně i oběd.

Recept na hovězí hašé

Jižanský hovězí pokrm je skvělý způsob, jak využít zbytky hovězí roštěnky zcela novým způsobem. Hovězí hašé obsahuje plno brambor, cibule, česneku a hovězí pečeně.

Ingredience na hovězí hašé

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká brambora na pečení, omytá a nakrájená na kostky
  • 1/2 cibule nakrájené na kostičky
  • 2 celery nakrájené na kostičky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 2-3 šálky vařeného hovězího masa, rozdrobené
  • 1 šálek kapání (tuku) z hovězí pečeně
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sůl a pepř

Postup na hovězí hašé

  1. Na středně rozpálenou pánev přidejte olivový olej. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a za častého míchání je vařte, dokud uvnitř nezměknou a zvenku nebudou křupavé, asi 5 minut. Přidejte cibuli a celer a vařte do změknutí, asi další 3 minuty.
  2. Vmíchejte česnek a rozdrobené hovězí maso a vařte, dokud se hovězí maso v celém rozsahu neprohřeje.
  3. Mezitím v malém hrnci na mírném ohni zahřívejte kapání z hovězí pečeně, dokud se nezredukuje asi na polovinu, asi 8 minut. Rozšlehejte kukuřičný škrob, dokud se dobře nespojí, a pak ho vlijte do hovězího hašé.
  4. Podle chuti osolte a opepřete a podávejte.

Tradiční hovězí hašé – recept

Tradiční večeře ze zásoby, smažené brambory se soleným hovězím. Podávejte s pečenými fazolemi jako jednoduchý oběd nebo večeři.

Ingredience na tradiční hovězí hašé

  • 500 g oloupaných a nakrájených brambor
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule nakrájená nahrubo
  • 340 g hovězího z konzervy, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • pečené fazole a trochu petrželky, nahrubo nasekané, k podávání (nepovinné)

Postup na tradiční hovězí hašé

  1. Vložte brambory do hrnce, zalijte je studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte je asi 6-7 minut a poté je slijte.
  2. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a na středním plameni 3-4 minuty smažte cibuli. Přidejte brambory a hovězí maso a stěrkou je přitlačte, aby se opekly, a vařte asi 5 minut.
  3. Směs otočte, snažte se maso a brambory příliš nerozbít a přidejte worcestrovou omáčku.
  4. Vařte dalších 5 minut a opět přitlačte, aby základ zkřehl. Trochu dochuťte a podávejte s pečenými fazolemi a posypte petrželkou, pokud máte rádi.
Tradiční hovězí hašé můžete doplnit fazolemi a petrželkou.

Haše z mletého masa – recept

Recept na hovězí hašé ve skandinávském stylu obsahuje křupavé smažené brambory, pikantní hovězí maso a velkou porci zakysané smetany s kmínem a koprem pro skandinávskou chuť.

Ingredience na haši z mletého masa

  • 500 g moučnatých brambor (nízký obsah vody)
  • 5 lžic oleje
  • 1 červená cibule nakrájená na plátky
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa, okořeněného
  • 300 ml hovězího vývaru
  • malý svazek čerstvého kopru
  • zakysaná smetana k podávání

Postup na haši z mletého masa

  1. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a poté je slijte. Na pánvi na středním ohni rozehřejte 4 lžíce oleje, brambory rozlámejte na kousky a 15 minut je smažte, dokud nezezlátnou a nezkřehnou.
  2. Mezitím na jiné pánvi na středním plameni na zbylém oleji 5 minut smažte červenou cibuli, dokud nezměkne. Vmíchejte nové koření, kajenský pepř a kmín a vařte 2 minuty.
  3. Přidejte mleté hovězí maso a smažte, dokud nezhnědne. Zalijte horkým hovězím vývarem a 15 minut povařte.
  4. Přidejte brambory a podávejte posypané nasekaným koprem a trochou zakysané smetany.
Není lepší jídlo než hašé ve skandinávském stylu.

Mezi další pokrmy z hovězího masa patří hovězí na paprice, rajská omáčka s hovězím, hovězí steak na pánvi a hovězí burger.

Veganské hašé – recept

Veganské hašé je snadná snídaně na pánvi s cibulí, bramborami, fazolemi a tofu, která je ochucená jako tradiční hovězí maso. Tato bezlepková veganská snídaně uspokojí velké chutě i vybíravé jedlíky.

Ingredience na veganské hašé

Na tofu

  • 5 šálků vody
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička nakládacího koření
  • 1 lžička hořčičných semínek (nepovinné)
  • 1 lžička semínek koriandru (nepovinné)
  • 1 bobkový list (nepovinné)
  • 1 balení tofu (tvrdé) o objemu 400 g, osušené a vymačkané
  • 1 malá červená řepa (nepovinné) pro barvu a trochu sladkosti (lze použít předvařenou nebo můžete použít i čerstvou řepu, ale stačí ji před přidáním do hrnce blanšírovat a oloupat, místo ní můžete přidat pár kapek červeného potravinářského barviva a lžičku hnědého cukru)

Hašé

  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce oleje jakýkoli olej s neutrální příchutí
  • 4 šálky brambor nakrájených na kousky (dobře fungují i mražené)
  • 1 šálek fazolí Kidney (červená ledvina), nepovinné
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 kečup, nepovinné

Postup na veganské hašé

  1. Připravte ochucený nálev tak, že do středně velkého hrnce přidáte 5 šálků vody, 1 lžíci soli, 1 lžičku nakládacího koření, 1 lžičku hořčice a 1 lžičku koriandru, bobkový list a 1 malou řepu.
  2. Solný nálev vařte asi 10 minut, aby koření uvolnilo chuť.
  3. Přidejte 1 balení tofu nakrájeného na kostičky (nebo jinou alternativu masa).
  4. Vařte asi 5 minut, pak vypněte oheň a nechte asi 30 minut odstát (nebo přikryjte a dejte do lednice, dokud nebudete připraveni vařit).
  5. Nalijte tofu do cedníku a nechte ho dobře okapat.
  6. Na dno železné pánve nebo nepřilnavé pánve dejte trochu oleje a smažte asi 6-8 minut, dokud nebude lehce křupavé (nebo tofu pečte na olejem vymazaném plechu při 190 °C asi 45 minut, dokud nezačne být na okrajích křupavé).
  7. Vyjměte z pánve a připravte hašé.
  8. Cibuli nakrájenou na kostičky smažte na mírném ohni na 2 lžících oleje asi 5 minut, dokud nezprůsvitní.
  9. Poté zvyšte teplotu na středně vysokou.
  10. K cibuli přidejte 4 šálky rozdrobeného bramborového hašé.
  11. Přidejte 1 šálek scezených a propláchnutých fazolí.
  12. Posypte 1 lžičkou soli a 1/4 lžičky pepře.
  13. Často míchejte lopatkou a obracejte bramborovou kaši, aby se provařila. To bude trvat asi 10 minut v závislosti na tom, zda použijete čerstvé nebo mražené brambory, nebo na velikosti bramborové drti. (Při míchání fazole trochu rozmačkejte).
  14. Do pánve přidejte tofu a dobře promíchejte.

Tofu můžete jednoduše vynechat nebo ho nahradit houbami nebo paprikou a připravit si tak lahodné zeleninové hašé.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang