Rib eye steak – nejlepší recepty

GrilováníHlavní jídlaHovězí masoMaso

Rib eye steak, někdy známý také jako skotská svíčková nebo entrecôte, je jedním z nejoblíbenějších hovězích steaků na světě. Pochází ze svalu Longissimus Dorsi, který se táhne podél páteře a nedělá příliš mnoho práce, což mu dodává krásně jemnou strukturu.

Co ho však činí opravdu výjimečným, je nádherný mramorový tuk, který prochází celým masem (včetně „oka“ tuku uprostřed, odtud název steaku), a který se při tepelné úpravě rozpouští a zapracovává do steaku. Díky tomu má steak extra hovězí chuť a šťavnatou, vlhkou a křehkou strukturu.

Co je rib eye steak a jak ho správně vybrat?

Rib eye steak neboli steak z mladého býka se krájí z horní části hrudního koše. Tato část se lehce opracovává a má spoustu tuku uprostřed, což ji předurčuje k super rychlé přípravě. Nejdůležitější věc při výběru je množství bílého mramorování neboli žilek tuku v celém hovězím steaku. Tuk = chuť. Tyto bílé žilky tuku se při pečení rozplynou ve steaku, který tak bude mimořádně křehký a šťavnatý.

Hovězí rib eye steak může pocházet z šestého až dvanáctého žebra a podle toho, z kterého konce žebra pochází, se řídí i způsob jeho přípravy.

Nejběžnější je střední řez (který často najdete i při nákupu v supermarketech). Obsahuje část tukové čepičky a pěkné množství mramorování. Pak tu jsou dva konce – zadní kýta a vysoký roštěnec. Zadní kýta (tzv. rumpsteak) obsahuje jen malou nebo žádnou tukovou čepičku a méně mramorování, což je vhodnější pro lidi, kteří dávají přednost menšímu množství tuku. Roštěnec však obsahuje více mramorování a má největší část přiložené tukové čepice.

Chcete-li z žebírka získat co nejvíce chuti, požádejte řezníka o steaky z roštěnce.

pexels-mali-maeder-65175-4352777
Hovězí roštěnec obsahuje nejvíce tukového mramorování, proto je velice šťavnatý a chutný.

Rib eye steak cena

A kolik takový hovězí rib eye steak vlastně stojí? Rib eye steak je obecně velmi drahý. Při nákupu se zaměřte na pěknou tmavě červenou barvu s velkým množstvím mramorování. Vybírejte steaky o tloušťce 2,5-3 cm, které zrály pro dosažení maximální chuti.

Kvalitnější maso získáte také při nákupu bio masa a masa z volného chovu. A pokud za jeden kus masa utratíte tolik peněz, tak ho určitě nechcete zkazit. Není to těžké, ale musíte dodržovat pokyny a co je hlavní, pořídit si teploměr na maso.

Biftek vs. steak

Spousta lidí si plete pojmy biftek a steak. Slovo biftek pochází z anglického slova beefsteak. Biftek může být tedy pouze z hovězího masa. Oproti tomu steak může být z jakéhokoliv druhu masa, tedy např. i z vepřového, kuřecího či z ryby.

Co podávat k rib eye steaku?

Existuje mnoho klasických způsobů, jak hovězí steak podávat. Pokud jde o párování steaků, vaše možnosti jsou v podstatě neomezené.

V jednoduchosti je krása, proto ho lze podávat např. pouze s hranolkami, houbami a rajčaty, rukolovým či coleslaw salátem nebo pečenou brokolicí. Jakákoliv forma brambor je vždy skvělý nápad. Sofistikovanější přílohou může být např. řeřichové pyré či cibulové kroužky. Někdo podává rib eye steak pouze tak, že ho potře máslem s divokým česnekem, růžovým pepřem a křenem. Ke každému steaku se hodí také omáčka – skvěle se doplňuje např. s pivní omáčkou, houbovou omáčkou či omáčkou z kostní dřeně.

Nezapomeňte také na pitný režim a otevřete si k rib eye steaku láhev dobrého vína.

pexels-faizan-8753745-4210186
Ke steakům se skvěle hodí různé omáčky. Vyzkoušejte např. pivní omáčku, nebudete litovat.

Jak dlouho dělat steak?

Doba přípravy závisí na tom, jak silné jsou vaše steaky. Většinou jsou hovězí rib eye steaky silné asi 2,5-3 cm. Typický rib eye steak bez kosti se bude připravovat 5-6 minut z každé strany na medium. Steak s kostí bude trvat o něco déle, zhruba o 2 minuty na každou stranu.

Nejlepší způsob, jak zjistit, kdy je steak hotový, je použít digitální teploměr. Ten můžete vložit do nejsilnější části steaku a během pečení sledovat jeho průběh, abyste věděli, kdy ho máte stáhnout z ohně. Není vhodné dělat maso na více než 65,5 °C, protože může být tvrdé nebo suché.

PropečenostTeplota
Rare55 °C
Medium rare57 °C
Medium63 °C
Medium well65,5 °C
Well-done71 °C
Propečenost steaku závisí na jeho teplotě, kterou nejlépe změříte digitálním teploměrem na maso.

Rib eye steak recept – 10 tipů

  1. Před přípravou nechte hovězí steak 30 minut odležet. Maso se tak zahřeje na pokojovou teplotu a tím se rovnoměrněji propeče.
  2. Použijte těžkou pánev, např. smaltovou litinovou pánev, abyste na steaku dosáhli co nejlepší kůrčičky.
  3. Mějte pánev horkou. Pro správné karamelizované opečení je třeba, aby byl olej a pánev extrémně horké. Pokud ihned po přidání steaku neuslyšíte intenzivní prskání, vyjměte ho a nechte pánev déle rozpálit.
  4. Můžete použít steak z žebírka bez kosti nebo s kostí. Pokud se rozhodnete pro steak s kostí, počítejte s tím, že jeho příprava může trvat o něco déle.
  5. Pokud přidáte máslo moc brzy, tak se připálí. Proto ho přidejte na posledních 5 minut a steak s ním polévejte. Toto je ta správná doba na to, aby máslo zhnědlo a získalo oříškovou barvu.
  6. Kromě rozmarýnu můžete použít i jiné bylinky, např. tymián, šalvěj, petrželku, majoránku nebo na konci pečení můžete přidat čerstvou bazalku.
  7. Steak je vhodné ihned po upečení podávat a sníst. Případné zbytky skladujte v chladničce max. 3 dny. Dávejte pozor, abyste maso při pozdějším ohřívání nepřevařili.
  8. Nejlepší je použít olej s neutrální příchutí a vysokým bodem zakouření, abyste na mase získali sytě zlatohnědou kůrčičku. Můžete použít řepkový olej, nebo také olej z hroznových semínek, kukuřičný či arašídový olej.
  9. Hovězí steak vždy krájejte proti směru vláken.
  10. Při kontrole požadovaného stupně pečení používejte teploměr na maso, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

Jak udělat rib eye steak na pánvi – recept

Toto je klasický způsob přípravy steaku a nejlepší způsob, jak se naučit, jak máte rádi steaky připravené. Můžete kontrolovat teplotu a upravovat, pokud se steak zbarvuje příliš rychle, a pochopit, jak by měl steak vypadat v různých fázích propečení. Na rozdíl od libovějších steaků, jako je svíčková, kterou lze podávat velmi propečenou, je nejlepší připravit rib eye alespoň na středně propečený steak, protože tak získá tuk dostatek času na vyškvaření a ochucení masa.

pexels-los-muertos-crew-8477347-8842097
Doba, po kterou budete steak opékat na pánvi, ovlivní jeho propečenost.

Ingredience

  • 1 rib eye steak
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 50 g másla
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 stroužek česneku s ponechanou slupkou

Postup

  1. Nejméně půl hodiny před přípravou vyjměte steak z lednice, aby měl pokojovou teplotu. Toto je velmi důležitý krok, který zajistí rovnoměrné propečení celého steaku.
  2. Když je steak připraven k přípravě, důkladně ho okořeňte. Z výšky jej z obou stran hojně posypte solí a pepřem tak, aby byl rovnoměrně pokrytý.
  3. Rozpalte pánev, aby se z ní kouřilo. Pokud připravujete 2 steaky najednou, ujistěte se, že je pánev dostatečně velká, aby se na ni steaky vešly s dostatečným prostorem – pokud ne, použijte 2 pánve a zahřívejte obě současně. Dejte steaky na pánev a opékejte je na středně vysokou teplotu 2-3 minuty z každé strany (v závislosti na tloušťce a na tom, jak propečený steak máte rádi). Velmi zhruba lze říci, že steak o tloušťce 3 cm by měl být po 5 minutách medium rare. Pokud máte teploměr na měření teploty masa, vnitřní teplota by měla být 50 °C pro rare, 60 °C pro medium a 70 °C pro well-done.
  4. Po prvním otočení steaku přidejte máslo s tymiánem a česnekem a minutu opékejte. Nakloňte pánev směrem k sobě, aby se máslo shromáždilo na dně pánve, a pak steak pomocí lžíce opakovaně máslem polévejte.
  5. Steak vyjměte z pánve a nechte jej 5 minut odpočívat. Nepodléhejte pokušení tento krok vynechat, protože je velmi důležitý – během pečení se částečky v mase stahují, takže pokud do něj zakrojíte ihned po upečení, veškerá šťáva vyteče na prkénko. Doba odpočinku umožní částečkám se uvolnit a znovu vstřebat tekutiny, což znamená, že při porcování nepřijdete o žádnou z těchto lahodných šťáv.
  6. Steak nakrájejte napříč, dochuťte a podávejte s vybranými přílohami a omáčkou.

TIP: Hovězí steak v troubě. Je možné hovězí steak nejdříve opéct a poté ho dát do trouby? Nebo ho naopak nejdříve péct v troubě a poté dodělat na pánvi? Ano, oba tyto způsoby fungují. Hovězí steak můžete připravit jak v troubě, tak na pánvi, nebo tyto 2 způsoby přípravy zkombinovat.

Rib eye steak s česnekovým máslem – recept

Tento recept na rib eye steak je křehké a šťavnaté hovězí maso opečené dozlatova a doplněné česnekovým máslem a bylinkami. Jednoduchá příprava steaku, který chutná jako z luxusní restaurace.

Ingredience

  • 4 rib eye steaky s kostí nebo bez kosti
  • 1,5 lžíce neutrálního ochuceného oleje (např. řepkového, hroznového nebo arašídového)
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 4 lžíce másla
  • 4 rozmačkané stroužky česneku
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu

Postup

  1. Steaky nechte 20 minut odležet při pokojové teplotě.
  2. Steaky z obou stran osolte a opeřete podle chuti.
  3. Rozpalte těžkou pánev, např. litinovou, na vysokém plameni.
  4. Přidejte do pánve olej. Vložte steaky na pánev v jedné vrstvě.
  5. Opékejte 4-5 minut z každé strany nebo dozlatova.
  6. Přidejte do pánve máslo. Po rozpuštění másla přidejte na pánev stroužky česneku a rozmarýn. Promíchejte, aby se vše spojilo.
  7. Lžící přelévejte steaky máslovou směsí. Do nejsilnější části jednoho ze steaků vložte teploměr se sondou.
  8. Steaky připravujte 2-3 minut neb dokud teploměr nezaznamená teplotu 63 °C pro medium steak.
  9. Vyjměte steaky z pánve. Nechte je 5 minut odpočívat, nakrájejte na plátky a ihned podávejte.

Hovězí steak na grilu – recept

Tento recept na grilovaný hovězí rib eye steak je šťavnatý a dekadentní s bohatou česnekovo-máslovou omáčkou a steakovou směsí z hnědého cukru, po které budete mít chuť na jedno sousto za druhým. Uvidíte, že bude chutnat tak, jako z vaší oblíbené steakové restaurace.

pexels-los-muertos-crew-8477355-2374674
Připravit steaky na grilu je skvělé např. při setkání s přáteli nebo s rodinou.

TIP: Rumpsteak na grilu je ideální volbou pro keto dietu. V tomto receptu je velmi málo sacharidů. Spojte ho s česnekovo-máslovou omáčkou a je to splněný keto sen.

Ingredience

  • 2 rib eye steaky
  • 2 lžičky hrubé mořské soli
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 1/4 lžičky česnekové soli
  • 1/4 lžičky cibulového prášku
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 lžíce česnekového másla

Postup

  1. V misce smíchejte směs na potírání. Potřeme obě strany každého steaku a naklepejte ho. Steaky nechte alespoň 30 minut odležet při pokojové teplotě.
  2. Předehřejte venkovní gril na vysokou teplotu, přibližně 230-260 °C. Steaky opékejte 3 minuty z každé strany s otevřeným víkem. Poté snižte teplotu na středně nízkou a pokračujte v pečení se zavřeným víkem, dokud steaky nedosáhnou požadovaného stupně propečení.
  3. Sundejte steaky z grilu a potřete je česnekovo-máslovou směsí. Před krájením nechte steaky 10 minut odpočívat. Nakrájejte je proti směru vláken.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang