![Plněné pečené brambory](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/10/pecene_plnene_brambory-1024x683.jpg)
Pečené plněné brambory se připravují tak, že se brambory upečou a poté se z nich vyndá dužina a smíchá se s bohatými a aromatickými přísadami, jako je například zakysaná smetana, slanina a sýr. Tato směs se navrší zpět do bramborových slupek a poté se peče, dokud není nafouklá a zlatavá.
Připravit si doma dokonalé dvakrát pečené brambory je jednodušší, než si myslíte. V tomto článku najdete nutriční informace o bramborách, způsoby přípravy brambor a recepty na plněné pečené brambory.
Brambory
Brambory jsou škrobovitá zelenina, která může být zdraví prospěšná. Obsahují antioxidanty, vitaminy a minerály, včetně vitaminu C, B6 a draslíku, které mohou pomoci zdraví srdce a zažívacího traktu.
Studie spojují brambory a jejich živiny s řadou působivých zdravotních účinků, včetně lepší kontroly hladiny cukru v krvi, snížení rizika srdečních onemocnění a zvýšení imunity.
Brambory jsou také poměrně syté, což znamená, že vám mohou pomoci zhubnout, protože potlačují pocity hladu a chutě na jídlo. Celkově lze říci, že brambory jsou v umírněné míře skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Jsou také přirozeně bezlepkové, což znamená, že si je může dopřát téměř každý.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/plnene_pecene_brambory-1024x768.jpg)
Způsoby úpravy brambor
Na výběr je mnoho druhů brambor, sladké brambory nevyjímaje. Existují bílé, červené, žluté a modré odrůdy a v rámci každé barvy existuje celá řada možností.
Zde je několik nápadů:
- Pečení: použijte brambory s vysokým obsahem škrobu, například Russety.
- Opečení, šťouchání nebo zapékání: vhodné je použít univerzální brambory, například Yukon Gold.
- Bramborový salát: voskovité brambory, jako jsou červené nebo nové brambory, lépe drží tvar.
Vybírejte brambory, které jsou pevné, nepomačkané, relativně hladké a kulaté. Vyhněte se bramborám, které vykazují známky hniloby, včetně mokré nebo suché hniloby, kořenů nebo brambor se zelenkavým odstínem.
Nejlepší je kupovat nebalené a nemyté brambory, aby se v nich nehromadily bakterie. Včasné mytí brambor odstraní ochranný povlak ze slupky.
Plněné pečené brambory – recept
Zapečené brambory jsou skvělou přílohou ke všemu od pečeného kuřete přes sekanou až po steak. Jsou také vydatným předkrmem, který se skvěle hodí ke sledování zápasu nebo jako jídlo s velkou mísou salátu. Příprava receptu zabere necelé 2 hodiny (100 minut).
Ingredience na plněné pečené brambory
- 6 velkých brambor Russet
- 6 lžic nesoleného másla (změklého), rozděleno
- 1/2 šálku zakysané smetany, pokojová teplota
- 5 plátků vařené slaniny, nadrobno nakrájené
- 2 šálky rozdrobeného čedaru nebo sýru Colby
- 1/2 lžičky soli
- 1/8 lžičky bílého pepře
- 1/2 lžičky papriky
- 2 středně velké na tenké plátky nakrájené jarní cibulky, na ozdobu
Postup na plněné pečené brambory
- Troubu předehřejte na 190 °C a doprostřed umístěte mřížku. Brambory propíchejte vidličkou.
- Potřete brambory 2 lžícemi změklého másla a dobře je obalte.
- Umístěte velký rošt do velkého plechu s okrajem. Brambory položte na rošt a pečte 45 až 55 minut nebo dokud nejsou brambory po zmáčknutí prsty měkké.
- Vyjměte brambory z trouby a nechte je 20 minut vychladnout.
- Když jsou brambory dostatečně chladné, opatrně je podélně rozkrojte na polovinu. Uvařenou dužinu vyjměte ze slupek brambor. Ponechte asi 0,5 cm palce dužiny a slupky, aby vznikla slupka. Sklíčko odložte stranou, použijete ho později.
- Uvařenou bramborovou dužinu vložte do velké mísy mixéru. Přidejte zbývající 4 lžíce změklého másla a rozmačkejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte zakysanou smetanu, slaninu, sýr, sůl a pepř a rozmačkejte, dokud se směs dobře nespojí a nezůstane nadýchaná.
- Lžící nebo trubičkou rovnoměrně vlijte bramborovou směs zpět do bramborových skořápek a posypte ji paprikou.
- Pečte 20 až 25 minut nebo dokud nejsou brambory mírně nafouklé a nezačnou na okrajích zlátnout. V případě potřeby je ozdobte plátky cibulky.
- Tyto brambory vydrží v lednici 3 až 4 dny. Dobře je zabalte do alobalu. Když je potřeba je znovu ohřát, pošlete je ještě zabalené do horké trouby (200 °C) asi na 20 minut. Osvěžte je posypáním nasekanou pažitkou nebo kopečkem zakysané smetany či obyčejného řeckého jogurtu.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/plnene_pecene_brambory2.jpg)
Zapékané brambory v alobalu – recept
Tyto brambory pečené u táboráku ve vás vyvolají vzpomínky na léto z dětství. Podávejte je se solí, pepřem a dalším máslem. Čtyři porce připravíte během 40 minut.
Ingredience na zapékané brambory v alobalu
- 4 středně velké brambory na pečení
- ¼ šálku změklého másla
- 8 listů silného alobalu
Postup na zapékané brambory v alobalu
- Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou. Každou bramboru potřete 1 lžící másla a pak ji dvakrát zabalte do alobalu.
- Zahrabte brambory do žhavých uhlíků táboráku a pečte, dokud nebudou zvenku křupavé a uvnitř měkké, přibližně 30 až 60 minut.
Recept na pečené brambory se slaninou
Plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou, které skvěle doplňuje slanina, jsou jedinečnou pochoutkou. Tohle je splněný sen každého, kdo miluje sýr a slaninu. Příprava pečených plněných brambor v troubě zabere hodinu a půl.
Ingredience na pečené brambory se slaninou
Brambory
- 4 x 300 g brambor
- 1 lžíce řepkového nebo rostlinného oleje
- 1/2 lžičky soli
Náplň do pečených brambor
- 200 g slaniny (proužkované) nakrájené na malé nudličky
- 120g nebo 8 lžic nesoleného másla
- 1/3 šálku smetany (čisté nebo zahuštěné/husté)
- 1 šálek sýra čedar, rozdrobený
- 3 zelené cibulky, nakrájené nadrobno
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
Zdobení (volitelně)
- 1 a 1/2 lžíce pažitky, jemně nasekané (na ozdobu)
- zakysaná smetana (doporučujeme)
Postup na pečené brambory se slaninou
- Předehřejte troubu na 220 °C (200 °C s ventilátorem). Na plech položte mřížku (doporučuje se, ale není to rozhodující).
- Brambory dobře omyjte, vydrhněte a osušte. Každou bramboru 8krát propíchněte vidličkou.
- Vložte brambory do mísy, zalijte olejem a potřete jím brambory. Poté je posypte solí a rukama je obalte.
- Vložte brambory na mřížku a pečte 75 minut nebo dokud je bez odporu nepropíchnete malým nožem.
- Vložte slaninu na studenou nepřilnavou pánev na střední teplotu. Když se tuk začne rozpouštět, zvyšte teplotu na maximum a slaninu opečte dozlatova. Osušte na papírových utěrkách.
- V hrnci na středním ohni rozpusťte máslo. Poté přidejte smetanu a zahřívejte, dokud se nezačne vařit (můžete to udělat i v mikrovlnné troubě).
- Ztlumte troubu na 200 °C (180 °C s ventilátorem).
- Nechte brambory vychladnout natolik, abyste s nimi mohli manipulovat (nebo použijte utěrku). Rozřízněte je podélně napůl a vydlabejte dužinu, přičemž na slupce zůstane 0,7 cm silná vrstva brambor.
- Vložte dužinu brambor do mísy a za horka ji rozmačkejte na hladkou kaši.
- Přidejte polovinu sýra (zbytek si nechte na posypání), většinu slaniny (kousek si nechte na ozdobu), všechnu zelenou cibulku, horkou smetanu a máslo, sůl a pepř. Promíchejte.
- Naplňte bramborové skořápky směsí bramborové kaše. Navrch nasypte zbývající sýr.
- Pečte 20 až 25 minut, dokud se sýr nerozpustí, nezezlátne a nevytvoří bublinky.
- Podávejte ihned, ozdobte zakysanou smetanou, rezervovanou slaninou a pažitkou.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/plnene_pecene_brambory_slanina-1024x683.jpg)
Brambory pečené v troubě – recept
Pečené brambory s česnekem jsou oblíbeným předkrmem, který se snadno připravuje. S trochou česneku, másla a sýra proměníte bramborové slupky v oblíbený sýrový pokrm, jehož příprava zabere 40 minut.
Ingredience na brambory pečené v troubě
- 6 malých brambor na pečení
- 2 lžíce nesoleného másla rozpuštěného
- ½ lžičky petrželky
- ¼ lžičky kořeněné soli
- ¼ lžičky česnekového prášku
- 3 plátky vařené slaniny nakrájené nadrobno nebo 3 lžíce kousků slaniny
- 2 lžíce zelené cibule nebo pažitky, nakrájené na plátky
- 1 šálek sýra čedar
- zakysaná smetana na podávání
Postup na brambory pečené v troubě
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Brambory vydrhněte a každou bramboru 5-6krát propíchněte vidličkou. Položte je přímo na prostřední rošt trouby. Pečte 40-50 minut nebo dokud brambory po píchnutí vidličkou nezměknou.
- Vyjměte brambory z trouby a nechte je vychladnout, aby se s nimi dalo dobře manipulovat.
- Brambory podélně rozkrojte na polovinu. Malou lžičkou vydlabejte dužinu a nechte 0,5 cm silnou slupku.
- V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, petrželku, ochucenou sůl a česnekový prášek. Směsí másla potřete vnitřek i vnějšek brambor.
- Brambory položte řeznou stranou dolů do zapékací misky nebo pekáče o rozměrech 23 x 33 cm. Pečte 15 minut.
- Brambory otočte a pečte dalších 5 minut nebo dokud nebudou lehce zhnědlé a křupavé.
- Každou bramboru naplňte sýrem a slaninou. Vraťte do trouby a pečte dalších 5-7 minut nebo dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří bublinky.
- Vyjměte z trouby, posypte zelenou cibulkou a podávejte se zakysanou smetanou.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/plnene_pecene_brambory3.jpg)
Pečené brambory ve slupce – recept
Tyto pečené brambory mají křupavou, zlatavou slupku a uvnitř jsou lehké a nadýchané – dokonalé pečené brambory, které připravíte za hodinu a půl. Podávejte s trochou zakysané smetany, pokud máte rádi.
Ingredience na pečené brambory ve slupce
- 1 střední brambora na pečení
- 1 lžička olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky másla
- 1 špetka čerstvě mletého černého pepře
- ¼ šálku strouhaného sýra čedar
Postup na pečené brambory ve slupce
- Předehřejte troubu na 150 °C. Brambory vydrhněte a slupku několikrát propíchněte nožem nebo vidličkou. Potřete slupku olivovým olejem a poté ji osolte.
- Vložte brambory do předehřáté trouby a pečte je, dokud nebudou mírně měkké a zlatohnědé, přibližně 90 minut.
- Bramboru rozkrojte uprostřed a podávejte s máslem a černým pepřem. Podle potřeby posypte strouhaným sýrem čedar.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/08/plnene_pecene_brambory4-1024x683.jpg)
Recept na pečené brambory na plechu
Nejlepší recept na pečené brambory – na povrchu dokonale křupavé a aromatické, uvnitř měkké a nadýchané, a přitom tak lahodné. Recept připravíte během hodiny.
Ingredience na pečené brambory na plechu
- 1 středně velká až velká brambora Russet, očištěná
- 1-2 lžičky rozpuštěného másla (nebo olivového oleje)
- špetka hrubé soli košer
- špetka čerstvě nadrceného černého pepře
Postup na pečené brambory na plechu
- Troubu rozehřejte na 230 °C. Velký plech vyložte fólií (nebo pečicím papírem), a pokud máte drátěný chladicí stojan, položte ho na plech.
- Pomocí vidličky nebo malého nože do brambor ze všech stran alespoň desetkrát píchněte. Brambory položte na připravený plech.
- Pečte 25 minut. Vyjměte plech z trouby.
- Pomocí štětce na pečivo potřete brambory zvenku rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem, dokud nebudou ze všech stran zcela pokryté. Bramboru posypte velkou špetkou kuchyňské soli a položte ji zpět na plech obrácenou stranou nahoru, aby se mohla rovnoměrně péct z obou stran.
- Pečte dalších 20 minut. Pomocí kuchyňské chňapky bramboru opatrně zmáčkněte, abyste zkontrolovali její propečení.
- Pokud je vnitřek měkký a pod tlakem povolí, vyjměte bramboru z trouby. V opačném případě pokračujte v pečení v pětiminutových intervalech, dokud brambory nezměknou.
- Pomocí malého příborového nože rozkrojte bramboru podélně do poloviny. Poté ji jemně zmáčkněte, aby se otevřela.
- Ihned podávejte s požadovanou přílohou.
Pečené plněné brambory se skvěle hodí ke grilované zelenině v troubě, k lososu na grilu, hermelínu v troubě, rib eye steaku, vepřové panence na grilu, kukuřici na grilu a cuketě na grilu.