Recept na jehněčí kotlety

GrilováníHlavní jídlaJehněčí masoMaso
lamb-g56c0d40a0_1920

Tyto vynikající jehněčí kotlety si můžete připravit v klidu domova, bude vám stačit pánev a teploměr.

Ingredience

  • 8 jehněčích kotlet nebo žeber (2,5 cm silných)
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých tymiánových lístků a 1 velká větvička
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 4 lžíce másla
  • 1 malá šalotka, jemně nasekaná
  • 1 velký stroužek česneku, rozmačkaný
  • 1/2 šálku suchého bílého vína nebo kuřecího vývaru
  • 1 lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry

Postup

  1. Jehněčí kotlety vyjměte z chladničky a vmasírujte do masa nasekaný tymián, 1/2 lžičky soli a pepř. Odložte jehněčí kotlety na 5 minut při pokojové teplotě.
  2. Rozpusťte 2 lžíce másla na pánvi na středním ohni. Přidejte jehněčí kotlety a smažte, dokud se na dně nevytvoří sytě hnědá kůrka, 4 až 6 minut (pokud používáte silnější jehněčí kotlety, může to trvat až 10 minut).
  3. Obraťte jehněčí kotlety a pokračujte v pečení, dokud teploměr zapíchnutý do nejsilnější části masa nezaznamená 62 °C, tedy ještě 4 až 6 minut.
  4. Přeneste jehněčí kotlety na talíř a přikryjte je alobalem. Vylijte všechny lžíce vyškvařeného tuku kromě 2 lžic.
  5. Snižte teplotu na střední plamen. Přidejte šalotku, česnek a snítku tymiánu na pánev a vařte, dokud šalotka nezměkne a nezačne hnědnout, asi 1 minutu.
  6. Přilijte víno nebo vývar a citronovou šťávu a seškrábněte všechny připečené kousky ze dna pánve.
  7. Vařte, dokud se množství omáčky nezredukuje na polovinu, 1 až 2 minuty. Vmíchejte citronovou kůru, zbývající 1/4 lžičky soli a 2 lžíce másla. Vařte, dokud se máslo nerozpustí a omáčka mírně nezhoustne, asi 1 minutu.
  8. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Jehněčí kotlety přelijte omáčkou a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang