Pečené topinambury jsou křupavé, karamelizované a tak návykové. Lze je jíst syrové, avšak vaření a zejména pečení zvýrazní jejich přirozenou sladkost a vůni.
Topinambury jsou hlízy, neboli kořeny rostliny. Vypadají trochu jako kořeny zázvoru, ovšem nemohou být odlišnější. Topinambury jsou kořeny úžasných květin. Říká se jim také jeruzalémské artyčoky, avšak nemají vůbec nic společného ani s Jeruzalémem ani s artyčoky.
Při nákupu se ujistěte, že berete kousky, které jsou pevné. Ujistěte se, že nezměkly ani nezplesnivěly. Případnou plíseň hledejte kolem hrbolatých částí topinamburů.
Plíseň a měkkost zmiňujeme proto, že topinambury nejsou tak běžným nákupem jako jiná zelenina, takže se chcete ujistit, že v obchodě s potravinami neležely příliš dlouho.
Topinambury jsou oříškové, lehce nasládlé, komplexní, avšak zároveň jemné. Velmi se liší od brambor. Na první ochutnání mohou připomínat brambory, ovšem za pár vteřin ucítíte rozdíl.
Topinambury není třeba loupat. Stačí je pořádně vydrhnout i v okolí hrbolků.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience
- 500 g topinamburů nakrájených na centimetrové kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- Mletý černý pepř
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1 lžíce čerstvých petrželových lístků
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Potřete pekáč olivovým olejem. Topinambury omyjte vodou a ponechte na nich slupku. Nakrájejte je na rovnoměrné kousky o velikosti 1 cm.
- Ve velké míse smíchejte nakrájené topinambury, olivový olej, sůl, pepř a česnekový prášek.
- Topinambury položte na velký plech a dbejte na to, aby se netísnily.
- Pečte je 17-20 minut nebo dokud nejsou měkké. Ozdobte čerstvou petrželkou a pochutnejte si.
Co to vlastně topinambury jsou?
Jedná se o odrůdu slunečnice s hrudkovitou hlízou a hnědou slupkou, která je také snadno stravitelná a proto je při vaření můžete, ale nemusíte loupat.
Vzhledem ke struktuře povrchu je snadnější je oloupat až po uvaření. Syrové oloupané mají tendenci černat, takže je uchovávejte ve vodě s trochou octa nebo citronové šťávy.
Topinambury příznivě působí na střevní mikroflóru a dají se tak považovat za přírodní probiotikum. Zároveň obsahují látku inulin, která pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, mají nízký glykemický index a navíc jsou přirozeně bezlepkové.
Z topinambur se nejčastěji dělá pyré nebo kaše jako příloha k pečenému masu, klasickou přípravou jsou i topinambury pečené v troubě, ale vyzkoušet můžete i polévky nebo například netradiční rizoto.
Kde koupit topinambury a jak je skladovat?
Topinambury koupíte v obchodech s ovocem a zeleninou i v některých supermarketech, my však doporučujeme si pro ně dojít na farmářské trhy. Při nákupu dbejte na to, aby hlízy byly pevné bez známek porušení a natlučení a neměly by být vyschlé.
Jejich sezóna je na podzim a v zimě, jedná se tedy o zpestření i k naší sezónní zelenině. Skladujte je spíše krátkodoběji, maximálně 1 měsíc, ideálně v chladu a temnu.
Můžete je nechat v přepravce s pilinami nebo hlínou, případně i v igelitové tašce například na balkoně, nebo ve sklepě. V menším množství vám vydrží v igelitovém pytli i v lednici, kde se zapaří a nevysychají.
Topinamburové pyré – recept
Toto je základní recept na topinamburové pyré, které můžete různě obměňovat. Několik variant přinášíme níže. A pokud nemáte na topinambury odvahu, zkuste například toto lahodné celerové pyré.
Ingredience na topinamburové pyré
- 680 g topinamburů, oloupaných a nakrájených na 1,5 cm kousky
- 230 g bílých brambor, oloupaných a nakrájených na 1,5 cm kousky
- Mořská sůl
- ½ hrnku mléka
- 3 lžíce másla
Postup na topinamburové pyré
- Vložte topinambury a brambory do středně velkého hrnce a zalijte je studenou vodou. Osolte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte, dokud topinambury i brambory nezměknou, asi 15 minut. Slijte vodu.
- Rozšťouchejte je v hrnci, přidejte mléko, podle chuti osolte a dejte zpět na plotnu. Na malé pánvi na středním ohni rozpusťte máslo.
- Za občasného otáčení pánví vařte, dokud máslo nezhnědne a nezíská oříškovou vůni. Vmíchejte ho do hotového pyré.
Květákovo-topinamburová kaše – recept
Variant na kaše nebo pyré z topinambur je nespočetné množství, tady je jedna z nich, s květákem a batáty.
Ingredience na květákovo-topinamburovou kaši
- 2 oloupané a nakrájené topinambury
- 1 květák nakrájený na kousky
- 1 oloupaná a nakrájená sladká brambora
- 1 oloupaná a nakrájená brambora
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky růžové himálajské soli
Postup na květákovo-topinamburovou kaši
- Vložte topinambur, květák, sladkou bramboru a bramboru do velkého hrnce.
- Přikryjte vodou a nechte vařit asi 50 minut.
- Sceďte a rozmačkejte šťouchadlem do požadované hladkosti.
- Přidejte olivový olej a sůl a rozmixujte dohladka. Podávejte horké s masem.
Polévka z topinamburu a křenu – recept
Z topinambur ovšem nemusíte připravovat pouze kaše nebo pyré. Zkuste i tuto lahodnou polévku s křenem, díky kterému má ten správný říz.
Ingredience na polévku z topinamburu a křenu
- 650 g vydrhnutých topinamburů
- 2 lžíce olivového oleje
- 600 g zeleninového vývaru
- 1 střední brambora nakrájená na kostičky
- 1 lžíce křenové omáčky
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky a další na ozdobu
- 4 lžíce smetany ke šlehání
Postup na polévku z topinamburu a křenu
- Troubu předehřejte na 190 °C. Topinambury vložte do pekáče a pokapejte olejem. Pečte 30 minut, dokud nezměknou. vyjměte z trouby a dejte stranou vychladnout.
- Mezitím ve velké pánvi přiveďte vývar k varu, přidejte brambory a vařte 5-10 minut, dokud nezměknou. Když jsou topinambury dostatečně chladné, opatrně je zbavte slupky a dužinu přendejte do kuchyňského robotu.
- Přidejte brambory a trochu zeleninového vývaru a zpracujte do hladka.
- Zpracovanou směs vraťte do zbývajícího vývaru, promíchejte a jemně prohřejte. Vmíchejte křenovou omáčku a nasekanou pažitku a podle chuti vydatně okořeňte.
- Naservírujte polévku do misek a každou doplňte lžící smetany. Polévku podávejte ozdobenou čerstvou pažitkou.
Topinambury na másle – recept
Tento recept z topinambur je skvělou netradiční přílohou k pečenému masu.
Ingredience na topinambury na másle
- 1 kg topinamburů
- 150 g másla
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- 3 snítky tymiánu
- 1 citron, odšťavněný
Postup na topinambury na másle
- Topinambury oloupejte, nakrájejte nadrobno a dejte do mísy s vodou a citronovou šťávou. Na velké pánvi rozehřejte 75 g másla na středním plameni a po zpěnění přidejte topinambury, 1 rozdrcený stroužek česneku a 3 snítky tymiánu.
- Vařte asi 20 minut a postupně přidávejte dalších 75 g másla po kostkách, často podlévejte, aby byly topinambury stále pokryté zpěněným máslem, dokud nezískají sytou opečenou barvu.
- Těsně před podáváním je pokapejte šťávou z 1 citronu a podle chuti je dochuťte.
Topinamburové rizoto – recept
Tento recept na rizoto z topinambur a nasekanými lískovými oříšky je velice jednoduchý. Navíc je z jednoho hrnce a uprostřed týdne se hodí pro zahřátí celé rodiny. Je to skvělá obměna, pokud nemáte chuť na klasické rizoto.
Ingredience na topinamburové rizoto
- Olivový olej
- Máslo
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 stonek řapíkatého celeru, jemně nasekaný
- 350 g rýže arborio
- 250 ml bílého vína
- 1,4 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 citron, oloupaná kůra a šťáva
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- 200 g topinamburů
- 2 lžíce nasekaných lískových oříšků
Postup na topinamburové rizoto
- V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a másla, přidejte cibuli a celer a jemně je osmahněte do měkka. Přidejte rýži a míchejte ji, dokud se zcela neobalí.
- Přidejte bílé víno a vařte, dokud se víno nevstřebá, pak po naběračkách přidávejte vývar a nechte ho vstřebat, než přidáte další. Vývar přidávejte, dokud rýže nezměkne. Ochuťte a vmíchejte citronovou kůru a parmezán.
- Topinambury vydrhněte (pokud chcete, oloupejte) a nakrájejte na plátky. Osmažte je na troše másla, když změknou a začnou hnědnout, přidejte lískové oříšky a minutu je povařte, poté přidejte vymačkaný citron. Směsí přelijte rizoto a podávejte.
Hasselback topinambury – recept
Úpravu hasselback nejspíše znáte z brambor, ale dají se tak připravit samozřejmě i topinambury. Jedná se o nakrájení hlíz na tenké plátky, ale nedokrojíte až do konce a vznikne jakýsi hřebínek, který se poté polije marinádou a dá péct.
Ingredience na hasselback topinambury
- 500 g topinambur
- 250 g másla
- 4 stroužky česneku
- Několik snítek tymiánu
- 20 g cizrnového misa nebo bílého misa
- 500 ml zeleninového vývaru
- 50 g sušených hub shiitake
- 150 g crème fraîche
- K podávání: kaviár, čerstvý krémový sýr labneh, ančovičky, citronový tymián, chilli olej
Postup na hasselback topinambury
- Troubu předehřejte na 160 °C. Z topinamburů odřízněte konce a položte je na dvě vařečky a nakrájejte na plátky, ale nedokrojte úplně. Vložte je do pekáče řeznou stranou nahoru.
- Máslo, česnek, tymián a miso dejte do pánve a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí, a pak jím zalijte topinambury.
- Opékejte 30 minut, poté je vyjměte z másla a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- Naplňte pánev maximálně do třetiny olejem a rozehřejte ji na vysokou teplotu. Topinambury smažte po částech 3-4 minuty nebo dokud nejsou opravdu křupavé, poté je osušte na kuchyňském papíře a okořeňte.
- Mezitím na omáčku uvařte vývar a houby na prudkém ohni, dokud se nezredukují na dvě třetiny. Houby vyjměte (nechte si je na jiný pokrm) a vmíchejte crème fraîche a dochuťte.
- Na talíř dejte lžíci omáčky, navrch položte topinambury, zakápněte olejem a podávejte s případnými přílohami.