brambory-hasselback

Takto připravené brambory se nakrájejí na tenké plátky, ale dole se nechají spojené, a pak se pečou, dokud se vrstvy nerozvinou do křupavých koleček.

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 4 lžíce rozpuštěného másla nebo jiného tuku
  • Sůl
  • Pepř
  • Volitelně k dochucení: mleté čerstvé bylinky, koření, strouhaný sýr, strouhanka

Postup

  1. Předehřejte troubu na 210 °C. Vydrhněte brambory a osušte je. Případně můžete oloupat slupku.
  2. Do každé brambory udělejte rovnoběžné zářezy asi 0,5 cm od sebe a těsně před proříznutím je zastavte, aby plátky zůstaly ve spodní části brambory spojené.
  3. Brambory můžete podepřít dvěma vařečkami a podle nich se řídit, kdy přestat krájet – krájejte rovně dolů, a když nůž narazí na okraj vařeček, přestaňte krájet.
  4. Brambory naaranžujte do zapékací misky. Brambory potřete 2 lžícemi másla nebo jiného tuku, a to i na dně a pořádně osolte a opepřete.
  5. Brambory pečte 30 minut. V této fázi se začnou plátky oddělovat. Vyjměte pekáč z trouby a znovu potřete brambory zbývajícími 2 lžícemi tuku – pokud se vrstvy stále lepí, můžete je od sebe oddělit.
  6. Dbejte na to, aby část tuku odkapávala do prostoru mezi plátky.
  7. Pečte, dokud nejsou brambory na okrajích křupavé a uprostřed snadno propíchnutelné příborovým nožem, 30 až 40 minut.
  8. Pokud přidáváte nějaké přílohy, nacpěte je do zářezů a 5 až 10 minut před koncem pečení.
  9. Ihned podávejte. Tyto brambory jsou nejlepší přímo z trouby, dokud jsou okraje nejkřupavější.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang