pecene-sladke-brambory-2797268

Tyto pečené sladké brambory budete dělat bez přestávky od prvního podzimního dne do posledního jarního dne.

Proč? Zaprvé, pečené sladké brambory jsou zatraceně snadné na přípravu! Stačí je nakrájet, promíchat s olivovým olejem, solí a pepřem a upéct! Trouba udělá většinu práce za vás.

Za druhé, jsou vynikající. Sůl a pepř zvýrazňují sladkost brambor a vytvářejí lahodnou sladko-slanou chuť. Kostky při pečení nafouknou, na povrchu lehce zkaramelizují a zkřehnou uprostřed.

A za třetí, jsou prostě tak univerzální. Můžete je přihodit do salátů, nasypat na misky, plnit do tacos a podávat jako přílohu.

Ingredience na pečené sladké brambory

K přípravě sladkých brambor pečených v troubě potřebujete jen několik málo ingrediencí:

  • Sladké brambory, samozřejmě. Hledejte takové, které jsou pevné, bez měkkých nebo vlhkých míst.
  • Extra panenský olivový olej – dodá bramborám trochu bohatosti a pomůže jim v troubě změknout a zhnědnout.
  • Sůl a pepř – skvěle kontrastují s přirozenou sladkostí brambor, takže pečené sladké brambory budou lahodně sladké i slané.

A je to! Pokud chcete, můžete sladké brambory před nebo po vytažení z trouby ochutit dalším kořením. Skvělou volbou je chilli, kmín, pepř nebo červená paprika.

Jak upéct sladké brambory

Nejprve nakrájejte brambory. Snažte se nakrájet všechny kousky na podobnou velikost, aby se v troubě rovnoměrně propekly. A pokud vám to nevadí, rozhodně doporučuji nechat slupku sladkých brambor na povrchu. Je plná živin a po dopečení bude pěkně křupat!

Poté je okořeňte. Brambory nakrájené na kostky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte je olivovým olejem a osolte je a opepřete. A zamíchejte! Cílem je brambory rovnoměrně obalit v oleji, soli a pepře.

Kostky rozložte na plech s malým odstupem. Tento krok nevynechávejte! Pokud budou brambory příliš namačkané, budou se v troubě zapařovat a na okrajích nebudou křupavé a hnědé.

Nakonec upečte. Plech přeneste do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte asi 25 minut, dokud brambory na okrajích nezhnědnou. Přesná doba pečení se bude lišit v závislosti na velikosti kostek a čerstvosti brambor.

Jak podávat pečené sladké brambory

  • Jako přílohu. Přidejte je k vegetariánským hamburgerům nebo hamburgerům s černými fazolemi, sendvičům s grilovaným chlebem nebo chilli a tacos. Jsou skvělé téměř ke všemu.
  • V tacos nebo burritos. Opečené sladké brambory naplňte do burrita nebo tacos.
  • V salátu. Připravte si vlastní salát z pečených sladkých brambor, zeleně a aromatického dresinku, jako je tahini dresink, domácí italský dresink nebo citronový vinaigrette.
  • Na avokádovém toastu.
  • K snídani.

Ingredience

  • 4 středně velké sladké brambory nakrájené na kostičky
  • Extra panenský olivový olej na pokapání
  • Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte 2 velké plechy pečícím papírem
  2. Sladké brambory promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a rovnoměrně je rozprostřete na plechy.
  3. Pečte 25 minut nebo dokud okraje nezhnědnou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang