S hovězím masem se dá při vaření pracovat všemi možnými způsoby. Pokud hledáte inspiraci na vynikající nedělní oběd, můžete vyzkoušet třeba snadný recept na vynikající hovězí bůček s BBQ omáčkou, vařený v pomalém hrnci.
Tento tučný kus masa je ideální pro přípravu hovězího masa v celku nebo na uzení a ještě lepší pro přípravu domácí slaniny. Existuje mnoho receptů na hovězí bůček a několik z nich naleznete právě v tomto článku.
Hovězí maso
Čerstvé libové hovězí maso je bohaté na různé vitaminy a minerály, zejména železo a zinek. Proto lze mírný příjem hovězího masa doporučit jako součást zdravé stravy.
Obvykle se konzumuje ve formě pečeně, žeber nebo steaků, hovězí maso se také běžně mele. Z mletého hovězího masa se často připravují hamburgery.
Bílkoviny jsou vysoce výživné a mohou podporovat udržování a růst svalové hmoty. Hovězí maso obsahuje různá množství tuku, který je spojován s prospěšnými účinky na zdraví.
Maso je rovněž vynikajícím zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Patří mezi ně vitamin B12, zinek, selen, železo, niacin a vitamin B6. Obsahuje řadu bioaktivních látek, například kreatin, taurin a cholesterol.
Hovězí maso je bohaté na vysoce kvalitní bílkoviny, které mohou přispět k udržení a růstu svalové hmoty. Obsah beta-alaninu může snižovat únavu a zlepšovat výkon při cvičení.
Hovězí maso navíc může zabránit anémii z nedostatku železa. Vysoká konzumace tepelně upraveného masa může zvyšovat riziko vzniku několika typů rakoviny.
Jak upéct bůček
Obecně platí pravidlo, že hovězí bůček se peče v troubě při teplotě 135 °C přibližně 60 minut na každých 500 g masa. I když může být lákavé tento tuk opékat při vysoké teplotě, výsledkem bude pravděpodobně tužší maso. Z tohoto důvodu se ujistěte, že bůček pečete při nižší teplotě v troubě, mezi 107 °C a 148 °C, abyste dosáhli křehkého bůčku.
Hovězí bůček v pomalém hrnci – recept
Hovězí bůček k nakousnutí, který z tohoto kusu hovězího masa vytěží opravdu maximum! Tento pomalu vařený bůček se vaří v jednoduché domácí barbecue omáčce, dokud není lahodně křehký a plný neuvěřitelné chuti. Podávejte s přílohou Coleslaw nebo makarónovým salátem a kukuřicí vařenou v páře.
Ingredience na hovězí bůček v pomalém hrnci
Maso
- 1,5 až 2 kg hovězího bůčku
- 1 lžíce olivového oleje (nebo neutrálního oleje, např. rostlinného, řepkového)
Potírání
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 3/4 lžičky hořčice v prášku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Barbecue omáčka
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/2 šálku (125 ml) jablečného octa
- 1 a 1/2 šálku (375 ml) kečupu
- 1/2 šálku (110 g) hnědého cukru, baleného
- 2 lžičky černého pepře, cibulového prášku, hořčičného prášku (od každého 2 lžičky)
- 1 lžička kajenského pepře (upravte podle chuti: pálivost)
- 1 lžíce worcestrové omáčky
Postup na hovězí bůček v pomalém hrnci
- Smíchejte přísady na potírání. Potřete celý bůček. Pokud to čas dovolí, nechte ho 30 minut až 24 hodin v lednici, ale není to nutné.
- V pomalém hrnci smíchejte ingredience na barbecue omáčku. Pak ji smíchejte a přidejte bůček – v případě potřeby ho rozmačkejte.
- Vařte v pomalém hrnci 8 hodin (1,5 kg) až 10 hodin (2 kg). Poté bůček vyjměte na tác.
- Tekutinu z pomalého hrnce přelijte do hrnce. Na středně silném ohni ji přiveďte k varu a redukujte, dokud nezhoustne na konzistenci sirupu (při chladnutí ještě více zhoustne).
- Mezitím bůček pokapejte olejem a 15 minut pečte v troubě o teplotě 200 °C, dokud se neobjeví hnědé skvrny. Poté ho vyjměte, vydatně podlijte omáčkou a vraťte na 5 minut do trouby. Vyjměte ho, znovu ho podlijte a vraťte do trouby na 5 až 10 minut, dokud nezkaramelizuje.
- K podávání: bůček nakrájejte na tenké plátky a podávejte se zbývající barbecue omáčkou. Tento pokrm se skvěle podává jako jídlo s přílohami nebo se salátem Coleslaw.
Recept na pečený bůček v troubě
Pokud jde o grilování, bůček je král. A co vám milovníci grilování neřeknou, je to, že si můžete připravit úžasný bůček pečený v troubě na vidličku s chutnou křupavou kůrou pomocí domácí trouby, bez udírny nebo grilu.
Ingredience na pečený bůček v troubě
- 2,2 kg hovězího bůčku
- 55 g hnědého cukru
- 2 lžíce hrubé mořské soli, lze nahradit normální solí (pokud použijete kuchyňskou sůl, snižte její množství na 1 lžíci)
- 1 lžíce drceného černého pepře více (podle preference pálivosti)
- 1 lžíce česnekového prášku
- 1 lžíce cibulového prášku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžička sušené hořčice
- 1 lžička sušeného tymiánu
Postup na pečený bůček v troubě
- Smíchejte suché přísady na potírání. Bůček vyjměte z obalu a zbavte ho stříbrné kůže nebo přebytečného tuku.
- Celý bůček potřete suchou směsí a vmasírujte ji do masa. Dbejte na to, abyste pokryli i boky bůčku.
- Bůček potřený suchou směsí pevně zabalte do nepřilnavé fólie a dejte přes noc do chladničky. Zcela jej zabalte jako balíček v jednom směru a poté přejděte napříč druhým směrem a fólii utěsněte.
- Je potřeba minimálně 3 hodiny, aby suché potírání proniklo do bůčku.
- Hodinu před přípravou bůčku vyjměte z chladničky a nechte bůček před přípravou dosáhnout pokojové teploty.
- Předehřejte troubu na 135° C. Do nejsilnější části bůčku vložte teploměr na maso vhodný pro troubu.
- Pomalu pečte v troubě, dokud vnitřní teplota nedosáhne 79 °C.
- Vyjměte bůček z trouby a opatrně rozřízněte fólii, aby se odkryl bůček, a pokračujte v pečení, dokud vnitřní teplota nedosáhne 90-96 °C.
- Nepodléhejte pokušení zvýšit teplotu, abyste dosáhli rychlejšího pečení, jinak bude bůček velmi tvrdý. Pomalé pečení v troubě umožňuje postupné odbourávání tuků, čímž hovězí maso změkne, takže je nakonec šťavnaté.
- Vyjměte bůček z trouby a položte jej na prkénko. Bůček přikryjte fólií a nechte ho hodinu odstát, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela po celém bůčku.
- Při krájení bůčku dbejte na to, abyste ho krájeli proti směru růstu. Bůček nakrájejte na plátky o šířce tužky.
Pečený vepřový bůček – recept
Jedná se o bůček, který se pomalu peče, takže se tuk vyškvaří a bůček se upeče ve vlastním tuku. Výsledek? Šťavnaté, neuvěřitelně křehké a přitom stále ještě krájitelné maso, korunované nejúžasnějšími křupavými škvarky vašeho života.
Ingredience na pečený vepřový bůček
Maso
- 1 kg vepřového bůčku s kůží (3 až 3,5 cm silný, rovnoměrně tlustý bůček s rovnou, nepomačkanou kůží, pokud možno nebalený ve vakuu)
- 1 a 1/2 lžičky olivového oleje, rozdělit
- 1/2 lžičky fenyklového prášku/mletých fenyklových semínek, nepovinné
- 1 lžička soli, kuchyňská/košer sůl, rozděleno
- 1/4 lžičky černého pepře
K podávání
- jablečná omáčka
- Vermouth Jus
- květákové pyré
- další možnosti omáček dle výběru
Postup na pečený vepřový bůček
- Vepřový bůček položte na talíř. Kůži osušte papírovými utěrkami. Přes noc ho nechte odkrytý v lednici, aby se kůže vysušila. (Pokud nemáte čas, osušte kůži, jak nejlépe umíte).
- Předehřejte troubu na 140 °C.
- Okořeňte maso: pokapejte ho 1 lžičkou oleje. Posypte 1/2 lžičky soli, pepřem a fenyklovým práškem.
- Potřete celé maso, včetně boků, a dbejte na to, abyste se dostali do všech škvír a trhlin.
- Zabalte do alobalu: Na pracovní plochu položte 2 kusy fólie. Bůček položte doprostřed fólie kůží nahoru. Strany přeložte tak, abyste bůček uzavřeli a vytvořili otevřenou krabici, a rohy přitiskněte, aby se pevně uzavřely a co nejvíce přilnuly. Maso položte na tác.
- Kůži osušte papírovými utěrkami. Potřete 1/2 lžičky oleje a poté rovnoměrně posypte zbývající 1/2 lžičky soli po celém povrchu kůže od okraje k okraji.
- Vložte do trouby a pečte 2,5 hodiny. Po 1,5 hodině vyjměte a utáhněte alobal (vepřové maso se zmenšilo) a pokračujte v pečení. Takto udržíte hladinu vepřového tuku co nejvyšší a maso chráněné, aby zůstalo vlhké.
- Vyjměte vepřové maso z trouby a zvyšte teplotu na 240 °C.
- Vepřové maso vyjměte z alobalu a položte na rošt položený nad plechem (nejlépe pomocí mřížky, ale není to povinné). Pomocí naškrábaných koulí alobalu napěchovaných pod vepřové maso se podepřete, aby byl povrch kůže co nejrovnější a nejvodorovnější.
- Vepřové maso vložte zpět do trouby na 30 minut, podle potřeby ho po 15 minutách otočte, dokud nebudou škvarky sytě zlatavé, nadýchané a křupavé po celém povrchu. Pokud se některá místa rychleji opečou, chraňte je fóliovými záplatami.
- Vyndejte vepřové z trouby. Před krájením nechte 10 minut odstát.
- Vroubkovaným nožem nakrájejte na 2 cm silné plátky. Na obrázku s jablečnou omáčkou a Vermouth Jus, s květákovým pyré.
Vepřový bůček se dobře uchovává a ohřívá. Vydrží až 3 až 5 dní. Při ohřívání se doporučuje oddělit škvarky. Maso ohřejte v mikrovlnné troubě a škvarky v horké troubě, aby si zachovaly křupavost. Můžete je také nakrájet na plátky a osmažit na pánvi nebo jíst při pokojové teplotě na sendvičích či salátech.
Slaný vepřový bok – recept
Šťavnatý, křehký pečený vepřový bůček se solí a pepřem a křupavými škvarky. Tento hlavní pokrm vás určitě ohromí.
Ingredience na slaný vepřový bok
- 1,5 kg vepřového bůčku bez kostí
- 1 lžíce soli (např. uzenou sůl)
- 2 lžičky čerstvě nadrceného černého pepře
Postup na slaný vepřový bok
- Troubu předehřejte na 220 °C a do pekáče vložte drátěnou mřížku.
- Velmi ostrým nožem nařízněte kůži vepřového bůčku a dávejte pozor, abyste neprořízli maso.
- Potřete kůži a maso vepřového bůčku vydatným kořením ze soli a pepře.
- Vepřový bůček položte na drátěný rošt a plech vložte do trouby.
- Bůček pečte 30 minut při teplotě 220 °C, poté teplotu snižte na 160 °C a nechte jej péct dalších 25 minut na 500 g, dokud na teploměru masa neuvidíte 62 °C.
- Když je bůček upečený, vyjměte ho z trouby, přikryjte alobalem a nechte odstát nejméně 10 minut, ale až jednu hodinu. Poté maso nakrájejte a podávejte.
Vyzkoušejte další recepty s hovězím masem, např. hovězí na paprice, nejlepší rajskou omáčku s hovězím masem, hovězí steak na pánvi nebo domácí burger. Jako přílohy k hovězímu bůčku doporučujeme americké brambory a salát coleslaw.