Naprosto dokonalá bramborová polévka

Bramborové polévky

Tento dokonalý recept na bramborovou polévku slibuje perfektní teplou polévku, na kterou se vyplatí čekat celou zimu.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 30 min.
  • Celkem: 45 minut

Ingredience

  • 0,5 kg nakrájené slaniny
  • 2 stonky celeru nakrájené na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 8 oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 3 lžíce másla
  • ¼ šálku hladké mouky
  • 1 šálek husté smetany
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • 3 lžičky nasekaného čerstvého koriandru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

Slaninu vložte do trouby a na středním ohni ji opékejte 5 až 10 minut, dokud rovnoměrně nezhnědne. Kousky slaniny nechte okapat na papírových utěrkách.

Celer a cibuli vařte ve slaninovém výpeku, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Vmíchejte česnek a vařte 1 až 2 minuty. Přidejte brambory nakrájené na kostky a promíchejte. Smažte 3 až 4 minuty. Vraťte slaninu na pánev a přidejte tolik kuřecího vývaru, aby byly brambory zakryté. Přikryjte a vařte, dokud brambory nezměknou, 15 až 20 minut.

Mezitím na samostatné pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Vmíchejte mouku. Za stálého míchání vařte 1 až 2 minuty. Vmíchejte hustou smetanu, estragon a koriandr. Směs smetany přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne, asi 5 minut. Směs smetany přidejte k bramborové směsi a promíchejte.

Asi 1/2 polévky přelijte do mixéru a rozmixujte na pyré. Vraťte do trouby. Podle chuti okořeňte.

Výživové údaje na jednu porci

  • 594 kalorií
  • bílkoviny 12,6 g
  • sacharidy 44 g
  • tuk 41,5 g
  • cholesterol 91,2 mg
  • sodík 879,4 mg

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang