
Tento dokonalý recept na bramborovou polévku slibuje perfektní teplou polévku, na kterou se vyplatí čekat celou zimu.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 30 min.
- Celkem: 45 minut
Ingredience
- 0,5 kg nakrájené slaniny
- 2 stonky celeru nakrájené na kostičky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mleté
- 8 oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 3 lžíce másla
- ¼ šálku hladké mouky
- 1 šálek husté smetany
- 1 lžička sušeného estragonu
- 3 lžičky nasekaného čerstvého koriandru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
Slaninu vložte do trouby a na středním ohni ji opékejte 5 až 10 minut, dokud rovnoměrně nezhnědne. Kousky slaniny nechte okapat na papírových utěrkách.
Celer a cibuli vařte ve slaninovém výpeku, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Vmíchejte česnek a vařte 1 až 2 minuty. Přidejte brambory nakrájené na kostky a promíchejte. Smažte 3 až 4 minuty. Vraťte slaninu na pánev a přidejte tolik kuřecího vývaru, aby byly brambory zakryté. Přikryjte a vařte, dokud brambory nezměknou, 15 až 20 minut.
Mezitím na samostatné pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Vmíchejte mouku. Za stálého míchání vařte 1 až 2 minuty. Vmíchejte hustou smetanu, estragon a koriandr. Směs smetany přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne, asi 5 minut. Směs smetany přidejte k bramborové směsi a promíchejte.
Asi 1/2 polévky přelijte do mixéru a rozmixujte na pyré. Vraťte do trouby. Podle chuti okořeňte.
Výživové údaje na jednu porci
- 594 kalorií
- bílkoviny 12,6 g
- sacharidy 44 g
- tuk 41,5 g
- cholesterol 91,2 mg
- sodík 879,4 mg